Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
Rabus

Ankieta dt. dyskusji/serwerów non-premium

Rekomendowane odpowiedzi

Rabus    3

Minecraft.pl powstało w myśli stworzenia serwisu wspierającego tylko i wyłącznie tych, którzy mieli swój wkład w rozwój Minecrafta - szeroko zakrojone akcje informacyjne, wsparcie Mojangu ws. sprzedaży kodów na allegro.

Minęło sporo czasu, mnóstwo ludzi gra mimo to nadal na non-premium, omijając szeroko nasze premium-only forum. Dział serwerów świeci totalnymi pustkami, ludzie po władzy asgarotha i banowaniu wszystkich pytających nawet o problem z odpaleniem gry (!). Odbiło się to bardzo mocno na tym ile nas tu dzisiaj zostało, a prośby o zniesienie aż takiej kontroli premium (bo kto normalny kupi grę która mu w ogóle nie odpala, a na forum dostał odpowiedź "nick do kontroli) kończyły się groźbami odejścia administracji.

Teraz kiedy mam wolną rękę, chcę zapytać Was - chcecie wsparcia serwerów non-premium, ich graczy, problemów? Może nawet odpalimy serwer dla tych którzy nie widzą potrzeby kupna samej gry by czerpać z niej radość - może po takiej wizycie u nas jednak zmienią zdanie i kupią Minecrafta?

Decyzję zostawiam Wam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
GreenBlind    129

WD. mnie non-premium powinno "mieć się prawo" pomagać z problemami użytkownikom non-premium, nawet fajnei by było gdyby by powstał server non-premium pod minecraft.pl. Niektórzy nawet nie widzą co oferuje multiplayer i myślę, że gdyby się przekonali to pewnie w około 50% (może mniej..) postanowiło by kupić premium i wbić na inne jeszcze servery, oczywiście server non-premium należy ograniczyć.. by narobić im smaku przed tym co epickiego jest na aliquamie,fb, czy nawet tekkicie ;)  etc.

Czemu by nie pomagać z mc na non-premium? jak komuś nie działa to po co ma kupować? by potem sprzedać na allegro? pffff

Reklama serverów non-premium, pomysł dobry ale chcemy przekonać do premium poprzez non-premium, także w tym wypadku nie udzielam się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Redux    168

Jeżeli chodzi o wsparcie graczy, którzy nie zakupili gry - jestem jak najbardziej za. Poza tym, co GreenBlind napisał to warto jeszcze dodać, że w 98% modów przyczyny problemów są takie same zarówno jak u graczy premium, jak i bez premium. Podobnie ma to się z modami. Tak więc jak najbardziej.

Co do reklam - nie mogę wybrać pomiędzy "tak" a "nie", zostaję pomiędzy. Zezwolenie na reklamę serwerów non-premium na pewno wpłynie pozytywnie na rozwój strony, lecz jak ma to się w znacznej ilości przypadków, modzi będą mieli niezły zapierdziel z usuwaniem tematów z serwerami typu "server hamachi wbijac" czy "zapraszam 127.0.0.1/192.168.1.1". Sam nie wiem.

I to, co może znacznie zmienić sieć - serwery non-premium na Minecraft.pl. Sieć dzięki temu na pewno wybije się do góry znacznie bardziej, niż w przypadku zezwolenia na reklamy serwerów tego typu, lecz może to zaszkodzić sieci w jeden sposób - napłynie jeszcze więcej młodszych graczy poniżej 10 lat, co wpłynie negatywnie na społeczność tej sieci. Z kolei zaczną schodzić się trolle oraz inne potwory, które będą zwyczajnie pogarszały komfort rozrywki. Stwierdźmy, że jestem za, lecz tylko jeżeli:

- serwer będzie korzystał z proxy, np. Mineshafter,

- warunkiem gry na serwerze będzie konieczność zarejestrowania się na stronie na specjalnym formularzu - wraz z zabezpieczeniami przed wieloma kontami, np. powiązanie z kontem na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rabus    3

Co do reklam - nie mogę wybrać pomiędzy "tak" a "nie", zostaję pomiędzy. Zezwolenie na reklamę serwerów non-premium na pewno wpłynie pozytywnie na rozwój strony, lecz jak ma to się w znacznej ilości przypadków, modzi będą mieli niezły zapierdziel z usuwaniem tematów z serwerami typu "server hamachi wbijac" czy "zapraszam 127.0.0.1/192.168.1.1". Sam nie wiem.

Na pewno byłby jakiś regulamin, hamachi totalnie by odpadało, a reklama musiała by mieć jaki ład i skład - nie na zasadzie "hej założyłem serwer wbijać".

- serwer będzie korzystał z proxy, np. Mineshafter,

- warunkiem gry na serwerze będzie konieczność zarejestrowania się na stronie na specjalnym formularzu - wraz z zabezpieczeniami przed wieloma kontami, np. powiązanie z kontem na forum.

Jest taki fajny plugin że można, jak napisał green, dać pewne uprawnienia nonpremium i premium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Atexor    424

Dobra, jako że niektórzy mnie głębiej znają, a ja nie to

Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.

- ostry hejt na non premium :)

Otóż tak - według mnie, ze względu na wielkość i nazwę (minecraft.pl, a nie jakieś minesite, craftenminen itp.), to jesteśmy czymś ala "oficjalną stroną minecraft" w Polsce, coś ala skyrim.pl dla Skyrim'a (żeby nie było Skyrim =/= minecraft, więc linkuję :D) i nie powinniśmy wspierać w dość dużym stopniu piractwa. Jednak zauważyłem, że ostatnio jest coraz mniej ludzi - "legale" tracą rację bytu - jest ich coraz mniej i trzeba by coś zrobić, aby zachęcić ludzi.

Ogólnie to już kiedyś myślałem, że:

1. Pomaganie piratom.

Zgodziłbym się na takie coś jak Piratom, ale pod ratunkiem, że będą tak jakby osobne działy

• Pomoc - premium,
  • Pomoc - non-premium.

Nie muszę mówić, że pierwszym działem

Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.

:)

2. Reklamowanie serwerów.

Odnośnie reklamowania serwerów non-premium i premium: podzieliłbym dział Serwery na non-premium i premium.

Aby napisać reklamę w non'ie wymagane jest minimum 25 SENSOWNYCH postów, a do premium minimum 10. Oczywiście oba te działy byłyby moderowane i nie ma mowy o  serwerach na Hamachi i jego pochodnych.

3. Serwey non-premium.

Także już kiedyś nad tym myślałem i jak dla mnie jedyna moja aprobata tego pomysłu byłaby wtedy gdy:

Powstanie naprawdę DOBRY serwer - myślałem o SkyBlock, czy RP (tak wiem odnośnie RP, ci co wiedzą to wiedzą). SkyBlock'a takiego dużego oficjalnego brakuje na scenie Minecraft'a. Dużym powodzeniem cieszy się pewien amerykański na którym czasem gram. System skyblock i różne dodatki jak dungeon'y, npc itp. sprawiają że jest super. Takie coś chętnie u nas widziałbym. Ale wracając do tematu - zgodziłbym się na taki serwer pod warunkiem iż byłby pod Minesafter'a dla non'a, a także po wysłaniu SMS/przelewu o treści za np. 10zł, czy przelewu 5 zł z VAT (chyba tak to operatorzy biorą dla siebie ... 1/2). Uzyskane dochody przeznaczałbym na konkursy na np. najładniejszą budowę danej tematyki (każdy otrzymałby działkę coś ala na Aliquam), a nagrodą byłby gift code. Według mnie to zachęci graczy do rywalizacji, a także grania na serwerze, bo wiadomo że coś się dzieje.

Tak więc jeżeli takie warunki byłyby spełnione, to jestem na tak ... z przymrużeniem oka na pomoc :)

Pozdrawiam,

Atex :)

P.S.

EDIT:

Bym zapomniał. Ostatnio byłem u kuzyna, co nie gra w MC, a ma stałe IP. Chcę się zalogować u niego na forum, żeby ogarnąć co nieco, gdy ten potrzebę załatwiał ... a tu jebudu - BAN na forum - WTF? Nawet zalogować się nie mogłem. Muszę mu jakoś załatwić unban'a :D

Tak sobie myślę, czy nie zrobić może amnestii na wszystkie bany do tej pory nałożone, co o tym myślicie, a także składniejsze i krótsze napisanie regulaminu. Sam mogę się tym zająć i podesłać próbkę takiego regulaminu.

Dodatkowo według mnie warto wykorzystać sytuację, póki kraftsajt nie działa, aby przyciągnąć ludzi - news'y na głównej o reorganizacji, skończyć nabór, zmiany na forum (te co np. podałem) itp.

Co o tym sądzicie :)?

EDIT2:

WOW - 114 gości przegląda prócz user'ów zalogowanych ten temat - nieźle :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rabus    3

@up

Tworzenie osobnego działu pomocy premium i nonpremium to jak tworzenie getta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Atexor    424

Hmmm, akurat czytam "Zdążyć przed Panem Bogiem", gdzie jest mowa o geccie. Ciekawa aluzja. No to to jeszcze strawię, ew. będę sam patrzył na nicki w kolumience Nick MC. A co do pozostałych pomysłów?

Green, Stalin i Czegewara też ? Nie no dobra ... wiem o co Wam chodzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ewelina_70   
Gość Ewelina_70

Fajny pomysł!  Gram na takim jednym Polskim serwerze Skyblock - ten serwer ma 250 slotów (naprawdę to nie jego IP ani nazwa, a przynajmniej o tym o, którym piszę) tam można SMS'em zapłacić za:

-32 diaxy (ok 4 zł)

-100lvl expa (ok. 4 zł)

-vip (7,50 zł) - 30 dni  sklep Vip, mapa surowcowa + zapraszanie ludzi na wyspe

-super vip (11,07 zł) - kupiłam sobie niedawno - dostęp do /hat, /fly, mapy surowcowej i Sklepu SVip :D - na 30 dni + zapraszanie ludzi na wyspe

-Elite (ok 17 zł) to samo co SVip tylko, że na 2 miesiące

Więc na naszym serwerze można by było coś podobnego zrobić i to byłby DOBRY dochód z prowadzenia serwera :D

I oczywiście rekrutacja w której wezmę udział - Chcę pomagać naszemu forum ;) dlatego zgłosiłam się na rekrutację na redaktorkę

Edytowane przez Ewelina_70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
VentacPL    30

Jak dla mnie fajny pomysł ze stworzeniem serwera dla graczy non-premium i pomaganie im ale jest jedno ale...Kiedy taki gracz na serwerze non-premium np. złamie regulamin i dostanie bana(na ip) no co z tego że go dostał jak ponad 50% użytkowników ma zmienne ip więc prędzej czy później wejdzie na serwer bez większych przeszkód.Są tego wszystkiego i plusy i minusy :/ .

Tutaj kłania się mój pomysł pkt.3 //Atex :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ewelina_70   
Gość Ewelina_70

chodziło Ci o dodatkowe funkcje umilające grę jak tak to jestem za :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
kuzyn    7

Definitywnie jestem na nie. Niech się polaczki uczo, że się nie piraci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
GreenBlind    129

nie, nie wydaje się to głupie, a to hejterzy znajdują się tylko na non-premium? Szufladkujesz ludzi :P ? Słabe masz argumenty :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kapix147    3

Według mnie pomysł z pomaganiem, jest ok :-)

Ale robienie serwera dla graczy non-premium może i jest dobrym pomysłem, ale dlaczgo gracze non-premium, mają takie same prawa jak premium ?

Mają przecierz minecrafta demo, a serwer mogą sobie załozyć ( ten z minecraft.net ) i sprawdzic multi z kolegami, jak sie spodoba, to napewno wykupią premium, a jak nie, to niech nie grają w mc

PS: o właśne, płatny wstęp na serwer z mineshafterem, to świetny pomysł :)

Edytowane przez Kapix147

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
VentacPL    30

Ale robienie serwera dla graczy non-premium może i jest dobrym pomysłem, ale dlaczgo gracze non-premium, mają takie same prawa jak premium ?

Spoko.Po co mają mieć równe prawa co premium?Najlepiej stwórzmy Getto w sieci minecraft.pl które będzie izolowało mniejszość non-premium od premium i będzie git.(napisałem to dla celu humorystycznego :p).Każdy gracz nie ważne czy ma premium czy nie ma, ma takie same prawa...Może nie których nie stać albo po prostu kupili gif code na allegro za 80 zł i ich oszukano...Różne się zdarzają przypadki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
JJayGo    0

Kapix147 Nie zgadzam się z tobą, moim zdaniem nie ma ludzi ,,Gorszych" (non-premium) czy ,,lepszych" (premium) 

Nie powinno się szufladkować. Moim zdaniem to doskonały pomysł na serwery non-premium. 

Bardzo duża ilość tzw. ,,piratów" przegląda Minecraft.pl i serwery po 1.Ucieszą czytelników 

a po 2. Jeszcze bardziej rozsławi stronkę ;) 

Zgadzam się co do mineshaftera ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ewelina_70   
Gość Ewelina_70

Według mnie pomysł z pomaganiem, jest ok :-)

Mają przecierz minecrafta demo, a serwer mogą sobie załozyć ( ten z minecraft.net ) i sprawdzic multi z kolegami, jak sie spodoba, to napewno wykupią premium, a jak nie, to niech nie grają w mc

PS: o właśnie, płatny wstęp na serwer z mineshafterem, to świetny pomysł :)

Nie bardzo takie same, bo na serwerach MC.pl masz ich WIĘCEJ na będzie tylko1 serwer n-premium

tylko  mam kłopot z mineshafterem  :(

Edytowane przez Ewelina_70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Toficer   
Gość Toficer

Na miłość boską... Krew mnie zalewa, gdy wchodzę na piracki serwer, a na nim jakiś s***czysyn (bo inaczej tego nie można nazwać) gra sobie jako "Toficer" z zadowoloną minką. Coś podobnego na Minecraft.pl? Zabijcie mnie odrazu, bezboleśnie, bo podszywających się dzieci nie zniosę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
JJayGo    0

Toficer to nie wchodź na taki serwer, wielki mi problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
VentacPL    30

Ale Toficer to nie jest problem.Wystarczy że online mode będzie na true,a do serwa zostanie dodany mineshafter i nikt ci już nie wejdzie na twój nick.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
VaccinoPL    0

dlatego wejscie dla non-premium prawdopodobnie było by raczej płatne..

dlatego wejscie dla non-premium prawdopodobnie było by raczej płatne..

Jak byłoby płatne to nikt by nie wchodził na ten serwer.  ;(

Edytowane przez VaccinoPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Atexor    424

Na miłość boską... Krew mnie zalewa, gdy wchodzę na piracki serwer, a na nim jakiś s***czysyn (bo inaczej tego nie można nazwać) gra sobie jako "Toficer" z zadowoloną minką. Coś podobnego na Minecraft.pl? Zabijcie mnie odrazu, bezboleśnie, bo podszywających się dzieci nie zniosę...

Nie tak to działa. Non'y mogą wbijać po uiszczeniu opłaty sms/przelewem przez Mineshafter'a, a premium za pomocą swojego Launcher'a i nie ma możliwości, aby non wbił na Twoim nicku. To jest co innego niż offline mode, gdzie mogą ci Notch'e wbijać. Tutaj nikt nie wbije na twój. A na pewno na nicki z premium, jeśli już jakieś tam były. Ale jak nie były to chyba też nie. Nie wiem jak jest pomiędzy Mineshafter'ami, bo z nich nie korzystam, ale chyba też nie ma takiej możliwości, aby komuś się włamać, gdyż znam jeden serwer działający w ten sposób i nie widziałem skarg takiego pokroju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
KaoPL    107

Według mnie powinno być tak, że...

1. Tak. Każdemu należy się takie samo prawo do pomocy.

2. Brak reklamy dla Non-Premium, Dlaczego? Za dużo jest serwerów Non-Premium w Polsce.

3. Tak, ale pod warunkiem, że będą ograniczenia. Dobrym rozwiązaniem będzie MineShafter.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...