Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
jantomedes

[Modding Po Polsku] by Jantomedes - czyli jak napisać moda

Rekomendowane odpowiedzi

jantomedes    75
[size=7][color=#ff0000]Uwaga, uwaga! Seria jest cały czas kontynuowana, ale ten wpis na forum nie. Aby uzyskać jakieś informacje należy [/color][url="http://www.youtube.com/user/Brajl"][color=#ff0000]wejść na kanał[/color][/url][color=#ff0000]![/color][/size]
Cześć!
Otóż w ostatnim czasie postanowiłem nakręcić własną serię wideotutoriali o pisaniu modów w naszym ojczystym języku. Głównym tego powodem jest to, że na polskiej scenie takich poradników jest na prawdę bardzo mało. Wiem że i tak nie jestem pierwszy, ale staram się być najlepszy. Na pewno nie będzie to kolejna seria let's play w stylu "jak zrobić ładny szałas oszczeudzajonc na drabikach" [img]http://forum.minecraft.pl/public/style_emoticons/default/wink.png[/img]

A teraz tak bardziej technicznie mówiąc: do pisania modów podchodzę w profesjonalnie tzn. używam Risugami ModLoadera, środowiska Eclipse, a modyfikacja już istniejących plików podczas dodawania czegoś jest dla mnie niedopuszczalna. W serii dużo tłumaczę, bo chcę aby tutoriale były jak najbardziej uniwersalne. W pierwszych odcinkach (1-6) jest bardzo słaba jakość dźwięku, tj. mocno dmucham w mikrofon [img]http://forum.minecraft.pl/public/style_emoticons/default/sad.png[/img] na szczęście potem kupiłem nowy zestaw słuchawkowy i jakość dźwięku jest bardzo dobra. Ubolewam nad ową jakością (szczególnie odcinku 'Instalacja' gdzie jest najgorszy dźwięk [img]http://forum.minecraft.pl/public/style_emoticons/default/sad.png[/img]) i zamierzam w przyszłości podmienić ścieżki audio tych odcinków, a dzisiaj mam tylko nadzieję, że się tym nie zrazicie. No może jeszcze dodam, że każdy filmik jest w jakości HD [img]http://forum.minecraft.pl/public/style_emoticons/default/wink.png[/img]

Spowiedź czyli omówienie własnych dobrych i złych punktów
[spoiler]
[color=#008000]Zalety:[/color][list]
[*]dużo tłumaczę
[*]oprócz mówienia że coś gdzieś ma być staram się mówić dlaczego tam musi być
[*]poradniki są w miarę uniwersalne
[*]podchodzę do modowania profesjonalnie (Eclipse, ModLoader itd.), dzięki czemu mody są kompatybilne
[*]mówię po Polsku a nie "po polskiemu"
[*]w filmikach nie wyświetlają się reklamy (nie zarabiam na nich)
[/list]
[color=#ff0000]Wady:[/color][list]
[*]mocno się jąkam nagrywając i robię 'yyyyyyyyyy'
[*]we wcześniejszych (1-6) odcinkach jest słaba jakość dźwięku
[*]mam mało odcinków i stosunkowo rzadko wrzucam nowe
[/list]
[/spoiler]

[color=#a9a9a9]---stan informacji na 2 lipca 2012---[/color]
Do tej pory nakręciłem 9 odcinków. Wszystkie odcinki są na [url="http://www.youtube.com/playlist?list=PLB82DAFE83B55B639"]tej playliście[/url] skąd łatwo do nich dotrzeć, ale oczywiście nie wolno zapominać o subskrybcji [img]http://forum.minecraft.pl/public/style_emoticons/default/wink.png[/img]

Te odcinki to:
[b]#1 Wstęp [/b](głównie testowanie intro i programu do montażu)
[b]#2 Instalacja potrzebnych komponentów[/b]
[b]#3 ModLoader - Co to jest? Jak działa? Dlaczego tyle modów go używa?[/b]
[b]#4 Wprowadzenie do środowiska Eclipse[/b]
[b]#5 Prosty bloczek, prosty przedmiot[/b]
[b]#6 Ruda - tekstura, generacja i przetapianie[/b]
[b]#7 Zmiana moda w pliki class i zapakowanie do zipa[/b]
[b]#8 Przepisy (crafting, crafting bezkształtny, przetapianie, paliwo do piecyka)[/b]
[b]#9 Kusza - nowy łuk (niepadające strzały)[/b]

Zamieszczam najnowszy odcinek związany z kuszą:
[media]http://www.youtube.com/watch?v=E-C70yV5tvc&feature=share&list=PLB82DAFE83B55B639[/media]

Odcinki planowane:[list]
[*][b]Wybuchająca amunicja do kuszy[/b]
[*][b]Jedzenie[/b]
[*][b]Używanie metadata (kolor wełny i barwników, rodzaj węgla itp.) w przepisach[/b]
[*][b]Katalizatory (przedmioty zmieniająca się w coś lub zostające bez zmiany w craftingu np. wiadro z lawą->puste wiadro)[/b]
[*][b]Różne tekstury po różnych stronach bloku[/b]
[/list]
[center][size=7][color=#008000][b]Daily News[/b][/color][/size][/center]
[center][size=5][color=#a9a9a9]--- 2.8.2012 ---[/color][/size][/center]
[center][size=5][color=#daa520]+Wstawiono odcinek związany z kuszą[/color][/size][/center]
[center][size=5][color=#daa520]*Bardzo dziękuję DeX3rowi za [/color][url="http://forum.minecraft.pl/topic/15436-modding-tworzenie-modow-do-minecrafta/#entry85470"][color=#daa520]tego[/color][/url][color=#daa520] posta[/color][/size][/center]
[center][size=5][color=#daa520]*Bardzo dziękuję też ponad trzydziestu osobom,[/color][/size][/center]
[center][size=5][color=#daa520]które zasubskrybowały mój kanał i osobom, które zadały mi łącznie[/color][/size][/center]
[center][size=5][color=#daa520]siedem pytań związanych z moddingiem[/color][/size][/center]
[center][size=5][color=#daa520]*Bardzo też dziękuję wszystkim którzy mnie motywowali do zrobienia tej serii[/color][/size][/center]
[center][size=5][color=#daa520]-Rezygnacja ze [/color][url="http://forum.minecraft.pl/topic/12577-juz-robie-dwideo-tutoriale-po-polsku-o-moddingu/"][color=#daa520]starego wątku[/color][/url][color=#daa520] i odświeżenie tematu[/color][/size][/center]
Archiwum daily news:
[spoiler]
brak
[/spoiler]

[size=5]Q&A[/size]
[spoiler]
Q: Czy do moddingu potrzebna jest znajomość Javy?
A: W prostszych przypadkach nie. Dlatego właśnie robię tutoriale - dla ludzi którzy sami do tego nie dojdą

Q: Czy zrobisz odcinki o NPC/mobach/GUI itp.?
A: Prawdopodobnie tak, ale wolę zacząć od rzeczy prostych

Q: Kiedy wyjdzie kolejny odcinek?
A: Nie wiem

Q: Mam jakiś problem
A: Napisz w tym temacie/załóż nowy temat/napisz do mnie priva

Q: Gdybym się chciał odwdzięczyć?
A: Polub/skomentuj/zasubskrybuj/poleć znajomym/poleć na swoim kanale

Q: Czy na kanale będą jakieś inne serie?
A: Prawdopodobnie tak, ale nie let's playe jak wszędzie
[/spoiler]

Możecie tutaj posty zarówno związane z serią jak i z moddingiem. Po za tym czekam na sugestie!

Pozdrawiam. Jantomedes Edytowane przez Jantomedes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dex3r    143
Awesome!
Jeśli potrzebujesz jakiejś pomocy czy coś to zawsze możesz do mnie napisać na gg, bardzo chętnie przyczynię się do powstawania tak wspaniałej i jakże potrzebnej serii tutków. A co do planowanych odcinków, zrób odcinek o przypisywaniu własnych klawiszy. Jest to przydatne gdy chcemy dodać nową funkcjonalność do gry zamiast dodawać nowe przedmioty. I możesz też zrobić coś, co pozwoli bardziej rozwinąć się twoim widzom, czyli wytłumaczenie każdej udostępnionej przez ModLoader funkcji (o dziwo, trochę tego jest). Edytowane przez DeX3r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jantomedes    75
[quote name='DeX3r' timestamp='1344253957' post='86280']
Awesome!
Jeśli potrzebujesz jakiejś pomocy czy coś to zawsze możesz do mnie napisać na gg, bardzo chętnie przyczynię się do powstawania tak wspaniałej i jakże potrzebnej serii tutków. A co do planowanych odcinków, zrób odcinek o przypisywaniu własnych klawiszy. Jest to przydatne gdy chcemy dodać nową funkcjonalność do gry zamiast dodawać nowe przedmioty. I możesz też zrobić coś, co pozwoli bardziej rozwinąć się twoim widzom, czyli wytłumaczenie każdej udostępnionej przez ModLoader funkcji (o dziwo, trochę tego jest).
[/quote]
Najbardziej jest chyba potrzebna mi reklama :) coś co wymyśliłem to propozycja współpracy z jakimś bardziej znanym youtuberem, polegająca na napisaniu mu moda i nagranie tego jako timelaps, a potem pokazanie z nim w filmiku ów moda.

Bindowanie klawiszy chętnie bym opisał, ale chyba narazie za mało funkcjonalności...

No i wcześniej nie robiłem modów na multi, a teraz to 1.3...

Te funkcje nie raz przeglądałem, ale tylko te z dołączonym prostym opisem, bo nie chciało mi się ściągać javadocu :D najwyższy czas

Pozdrawiam. Jantomedes

Jeszcze jedna rzecz: powiedz mi czemu poprzedni temat miał 1300 wyświetleń i był "gorący" a ten ma (miał) 50 i ani odpowiedzi? -.-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dex3r    143
[quote][color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif]Te funkcje nie raz przeglądałem, ale tylko te z dołączonym prostym opisem, bo nie chciało mi się ściągać javadocu [/font][/color] :D[color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif] najwyższy czas[/font][/color][/quote]
W javadoc nie ma żadnego opisu praktycznie. 1 zdanie.

[quote]Jeszcze jedna rzecz: powiedz mi czemu poprzedni temat miał 1300 wyświetleń i był "gorący" a ten ma (miał) 50 i ani odpowiedzi? -.- [/quote]
Z bardzo prostego powodu: (-> czyt. powodować).
Pytania -> Posty -> Wyświetlenia -> Odpowiedzi -> Wyświetlenia -> Nowy odcinek -> Post -> Wyświetlenia -> "Gorący".
Ten temat powinien być raczej podpięty a nie tylko gorący ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
MroSo    0
Poradnik bardzo przydatny, szczególnie dla mnie. Dzieki i czekam na kolejne odcinki, szczególnie na nowe jedzenie Edytowane przez MroSo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ancient    0
ja tak bardzo chciałem zrobić jakiś mod tylko w dniu dzisiejszym trudno o stare wersje programowania, ciekaw jestem czy powstanie poradnik na forge i na wersje mc 1.4.6 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
mega444    13

xxx

Proszę o usunięcie ;p

Edytowane przez mega444

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
sfinksu21    0

Elo, super poradnik. Czasami jak mam z czymś problem to tutaj zaglądam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Podobna zawartość

• Przez Matley
      Siemano! Siemaneczko! Siemandero! Czyli cześć, elo, piątka, strzała!

Mam tu mały poradniczek dla ludzi rządnych wiedzy i kreatywnie-niekreatywnych pomysłów. 
      Poradnik przedstawia Zapper, inaczej zwany wieżą Tesli. Zapper zapewnia nam bezpieczeństwo np. w okolicy naszej "bazy", domu czy czego tam chcecie, nie przepuści żadnego moba i przedewszystkim jest w pełni bezpieczny dla nas. Do tego jakby go ładnie ubrać, robiłby niesamowity efekt!

A więc bierzcie i jedzcie z tego wszyscy albowiem to dzieło moje! 

• Przez jakubix202
      problem z modami flans mod smart moving mody na wersje 1.8 gdy mam pistolet z flans mod to jest on jakoś dziwnie zrobiony nie trzymam go w ręce tylko gdzieś za ,obok ,na dole
      to wina smart moving ale chce aby te mody jakoś działały ze sobą pomocy co mam zrobić  aby mieć te mody razem i aby flans mod wyglądał naturalnie?

SCREEN shoty na dole 
      mogłem wysłać tylko 2 wyśle więcej screenów ale to w poście poniżej  który się pojawi

Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten załącznik.

• Przez Romek1337
      Cześć,
      Chciałbym się zapytać o jakiś godny polecenia silnik, który będzie obsługiwał pluginy i mody. Pobrałem silnik o nazwie Sponge, podobno można  tam instalować to i to lecz z tego co widze, poza modami nic więcej się nie da. Zależy mi na tym by działał na wersje 1.12.2. Jeśli jednak takowego silnika nie ma, moje pytanie brzmi: jest jakiś mod na forge, dzięki któremu będę mógł stworzyć portal do nowej mapy? Coś jak plugin Multiverse.
    • Przez Wetto
      Cześć 
      Mam problem z wgraniem modyfikacji indrustrialcraft na serwer 1.11. Proszę o pomoc.
    • Przez xKadia
      Witam,
      odinstalowałam i zainstalowałam minecrafta, po czym ściągnęłam ponownie również forge 1.12. Nie wiem dlaczego, ale teraz nie działa, a wcześniej wszystko było ok. Pomoże ktoś?

• Dodaj nową pozycję...