Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
Kerorro

[Tutorial by Kerorro] Lagi

Rekomendowane odpowiedzi

Kerorro    13
[font=comic sans ms,cursive]Witam, ogólnie często chodzę po internecie i widzę posty o tematyce lagi w Minecraft. Dzisiaj w tym poradniku chciałbym sprostać temu zadaniu i pokonać lagi.[/font]
[size=5][font=comic sans ms,cursive]Zapraszam do miłej lektury :)[/font][/size]

[b][font=georgia, serif][size=5][1] (Płatne porady) [/size][/font][/b]

[font=georgia, serif][size=5]Może zacznę od tych płatnych porad. [/size][/font]

[font=georgia, serif][size=4]{1} Nowy procesor - Minecraft chociaż wydaje się słabą grą, poprzez grafikę potrzebuje większych wymagań niż Fifa10 ![/size][/font]
[font=georgia, serif][size=4]{2} Jeśli ktoś ma dosyć dużo kasy polecam kupić Windows7, jest to najstabilniejsza wersja Windowsa pod Minecrafta.[/size][/font]
[font=georgia, serif][size=4]{3} Polecam płatny program "PC Check & Tuning 2011" firmy MAGIX. Sam jego używam. Koszt zakupu to około 90 zł. Do kupienia w MediaMarkt i innych dobrych sklepach komputerowych. Polega na:[/size][/font]
[color=#4B4B4B][font=Georgia,]"Nowy produkt firmy MAGIX dedykowany jest przede wszystkim osobom, które intensywnie korzystają z komputera i chcą zadbać o jego wydajność, ale nie posiadają fachowej wiedzy komputerowej." - Cytat z chip.pl[/font][/color]
[color=#4B4B4B]{4} Edit: Jeśli ktoś ma około 3 tysięcy radzę wydać to na nowy dobry komputer.[/color]

[left][size=5][b][color=#4B4B4B][font=georgia, serif][2] Bezpłatne porady - Tak tak dużo tego :)[/font][/color][/b][/size][/left]

[left][font=georgia, serif][size=5]{1} Na początku polecam użyć[url="http://ccleaner.softonic.pl/"] CCleaner[/url], oczyszcza i dodaje 5 Fps do naszego komputera. (Nie wymaga wiedzy komputerowej).[/size][/font][/left]
[left][font=georgia, serif][size=5]{2} Defragmentacja dysku twardego. Doda trochę kopa do dysku.[/size][/font][/left]
[left][font=georgia, serif][size=5]{3}[url="http://filecopter.com/files/LfZO7fi1313488213.html"] OptiFine[/url] - To jest aplikacja do Minecraft. Optymalizuje Minecrafta tak, aby prawie każdy komputer go uciągnął. Kliknij spoiler:[/size][/font][/left]
[left][font=georgia, serif][size=5][spoiler][/size][/font][/left]
[left][font=georgia, serif][size=5]Instrukcja instalacji[/size][/font][/left]
[left][font=georgia, serif][size=5]Po pobraniu pliku wchodzimy w[/size][/font][/left]
[left][font=georgia, serif][size=4]Start > uruchom > %appdata% > .minecraft > bin > minecraft.jar[/size][/font][/left]
[left][size=5][font=georgia, serif]Usuwamy META-INF, otwieramy folder ze ściągniętym plikiem i przerzucamy[/font][/size][/left]
[left][size=5][font=georgia, serif]wszystkie pliki do minecraft.jar. [/font][/size][/left]
[left][size=5][font=georgia, serif]*Jeśli minecraft.jar nie chce się nam uruchomić pobieramy Win-Rar 7[/font][/size][/left]
[left][size=5][font=georgia, serif][/spoiler][/font][/size][/left]
[left][size=5][font=georgia, serif]{4} Nowa java.exe - To właśnie na bazie javy chodzi Minecraft [/font][/size][/left]
[left][font=georgia, serif][size=4][url="http://java.com/pl/"]JAVA[/url][/size][/font][/left]
[left][font=georgia, serif][size=5]Pobieramy i instalujemy. Staramy się jak najczęściej ją aktualizować.[/size][/font][/left]
[left][font=georgia, serif][size=5]{5} Ustawienia Minecraft - To taki mały krok, dzięki któremu możemy trochę usunąć nasze problemy w grze. Tu chyba nic nie muszę tłumaczyć, bo każdy zna te opcje :D[/size][/font][/left]
[left][font=georgia, serif][size=5]{6} [url="http://www.programosy.pl/program,game-booster.html"]GameBooster [/url]- Dodaje Fps'y i daje kopa grą. Kliknij spoiler:[/size][/font][/left]
[left][font=georgia, serif][size=5][spoiler] Instrukcja[/size][/font][/left]
[left][font=georgia, serif][size=5]Po pobraniu aplikacji rozpocznie się instalacja programy[/size][/font][/left]
[left][font=georgia, serif][size=5]Chyba nic więcej nie muszę tłumaczyć, każdy sobie z tym poradzi.[/size][/font][/left]
[left][font=georgia, serif][size=5][/spoiler][/size][/font][/left]
[left][font=georgia, serif][size=5]{7} [color=#FF0000]|Nie dotyczy premium|[/color] Pełna wersja gry, to konieczność, a nie potrzeba. Pirackie launchery są bardziej skomplikowane niż sama gra. Zużywają więcej Fps itp. Tu link: [url="http://minecraft.net"]MINECRAFT[/url][/size][/font][/left]
[left][font=georgia, serif][size=5]{8} Aplikacje typu Skype, GaduGadu itp. zużywają dużo ramu.[/size][/font][/left]
[left][font=georgia, serif][size=5]{9} Tryb zgodności: Prawym Przyciskiem Myszy (PPM) klikamy na ikonkę Minecraft > Właściwości > Zgodność > Uruchom w rozdzielczości ekranu 640 x 480. Tak wiem, mały ekran, ale coś kosztem czegoś. Jeśli chcecie się pobawić i próbować polepszyć Minecrafta dzięki opcjom w trybie zgodności robicie to na własną odpowiedzialność. [/size][/font][/left]
[left][font=georgia, serif][size=5]{10} Priorytet: Wciskamy następującą kombinację klawiszy: Ctrl + Alt + Delete > procesy > wyszukujemy javaw.exe Klikamy PPM na ten proces > Ustaw priorytet > Wysoki. Jednak jest minus po wyjściu i chęci ponownego wejścia do gry trzeba ponowić tę czynność. [/size][/font][/left]
[left][font=georgia, serif][size=5]{11} Force Update Minecraft: Każdy z was chyba zna tą opcję więc wchodzimy w nasz Launcher i zaznaczamy "Force Update" potem klikamy Login i tyle. [/size][/font][/left]
[left][font=georgia, serif][size=5]{12} Używaj domyślnych texture packów !!![/size][/font][/left]
[left][font=georgia, serif][size=5]{13} Aktualizacja sterowników karty graficznej: Nie wiem jaką masz kartę graficzną, sam wyszukaj. [/size][/font][/left]
[left][font=georgia, serif][size=5]Panel Sterowania > Sprzęt i Dźwięk > Menadżer urządzeń > Karty Graficzne. Po odszukaniu kliknij PPM na ikonkę karty graficznej > Aktualizuj oprogramowanie sterownika. 2 sposób to zapamiętać nazwę i wejść [url="http://www.nvidia.pl/page/home.html"]TU[/url][/size][/font][/left]
[left][font=georgia, serif][size=5]{14} Ostatni podpunkt: Ściągamy [url="http://www.minecraftforum.net/topic/232701-181-mcpatcher-hd-fix-211/"]MCpatcher [/url]uruchamiamy > zakładka Options > Zwiększamy Ram :) > Zakładka Mods > Patch.[/size][/font][/left]

[left][font=georgia, serif][size=4][b]Po wykonaniu tych wszystkich kroków Minecraft się wciąż zacina, to niestety masz za słaby sprzęt. Napisz w komentarzach, może pomogę. [/b][/size][/font][/left]
[left][font=georgia, serif][size=4][b][size=6][color=#FF0000]Z[/color][/size][/b][/size][/font][font=georgia, serif][size=4][b][size=6][color=#FF0000]AKAZ KOPIOWANIA MATERIAŁU BEZ ZGODY AUTORA[/color][/size][/b][/size][/font][/left]
[left][font=georgia, serif][size=4][b][size=6][color=#FF0000] [/color][size=3][color=#00FF00]Po prawej stronie ekranku kliknij to: [img]http://forum.minecraft.pl/public/style_images/tctc91_pulse/rep_up.png[/img][/color][/size][/size][/b][/size][/font][/left]
[left][font=georgia, serif][size=4][b][size=6][color=#FF0000] [/color][/size][/b][/size][/font][/left]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Monualen    108
[spoiler][1] (Płatne porady)
[left][color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif][b] :D[/b][/font][/color][/left]

[left][color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif]Poradnik fajny... tyle z mojej wypowiedzi... wypróbuje go[/font][/color][/left]
[left][font="helvetica, arial, sans-serif"][color="#282828"]Kurde... coś popsułem bo mi spoiler się popsuł :D[/color][/font][/left]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kerorro    13
@Up Dzięki, ale spoiler się robi tak:
[spoiler] Tekst [/spoiler*] - Zrób to tylko bez gwiazdki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kexan    9
Co do punktu 1:
Ja bym od razu kupował cały nowy komp, a nie oddzielne części. To nie jest tak, że kupujemy, montujemy bez problemu i gotowe. Nie.
A Windows 7... Jak ma się np. 2 GB RAM-u, jak ja, lepiej zostać przy XP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kerorro    13
No niby tak, ale większość nie stać na taki wydatek 3 tysięcy. Ale jak poradnik fajny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mr_Korn   
Gość Mr_Korn
Dzisiaj chciałbym obalić wszelkie teorie związane z MC i od uruchomiłem MC na sprzęcie 512ram procesorze 1,6 starej daty jeden rdzeń itd. i karcie graficznej 128 nvidia (przykro mi gorszej nie posiadałem) ale by było trudniej postarałem się o txt 64x64 ;) I od po małym grzebaniu szukaniu i odgrzebywaniu z głębi internetu potrzebnych sterowników po wgraniu optifine (nie zmieniałem w nim ustawień np z chmarami itd wszystko na ful animacjach) oto wyniki przy widoczności tyciej 40+fps przy normalnej 30+fps(przyjemna płynna gra) przy far 15-20fps(i tu było widać klatko-wanie bo wiadomo dla ludzkiego oka 30 fps to takie minimum) zaznaczam że wszystko na txt 64x. Po zmianie txt na normalny 40+(czasami nawet 50 z haczykiem) na trybie widoczności normalnej ;) Wszystko działo się na wersji 1.2.3 z najnowszym optifine który jest w wersji beta więc gdy wyjdzie stabilna wersja podejrzewam wzrost fps o jakieś 5 może 10 ;)

Nie korzystałem z żadnych gamebusterów czy innego śmiecia na pc był wgrany win xp i Avast +jakieś podstawy do pracy typu jawa .net framework sterowniki jak mówiłem wszystko działało sprawnie w trakcie gry a jak wiadomo avast pożera spory % zasobów gdybym miał wyciągnąć z tego rupiecia wszystko co się da spokojnie uzyskał bym 40+ fps na normalnej widoczności a i oczywiście świat wygenerowany normalny nie płaski.

Ciekawostka na płaskim świecie w trybie Tycim i bezruchu ponad 100 fps aż mi kopara opadła bo nawet nie mogę takiego wyniku uzyskać na swym laptopie ;)

Więc wydaje mi się że obaliłem mit na temat tego że do mc potrzeba pc za 3000zł 4g ram itd itp. jeśli macie lagi oznacza to że nie macie aktualnych sterowników czy oprogramowania a i jeśli posiadasz 1g ram czy 2 zostań przy win xp win7 zabiera dla siebie 1g więc na mc zawsze zostanie tylko 1g a nie jak w przypadku xp 80% zasobów.

Jeśli chodzi o laptopy to tu się zgodzę że potrzeba do nich 4g ram dobry procesor... ale laptopy to już inna sprawa jeśli chodzi o wydajność w grach której zadowalającej nie uzyska się na sprzęcie za 3500zl(tyle mniej więcej kosztował mój... i wyciągam góra 60 fps jeśli chodzi o mc innych gier się nie łapię bo wiem że nie warto).

To tyle, chyba obaliłem twój poradnik nieprawdaż? Co się wiąże z tym że jest beznadziejny bo połowa pukntów z niego jest hmm... niepotrzebna? ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kerorro    13
@Up Nie obaliłeś
Na starym kompie da się grać, a więc TEST:
512 ram + 2 rdzenie + ogólnie stary komp = normalnie 10 Fps na Minecraft.
Po zrobieniu prawie wszystkich punktów + płatny program w grze było powyżej 70 Fps !!!
Ja nie mówię, że nie da się grać na starym PC, tylko, że lepiej dokupić nowe części.
P.S Nie zbyt rozumiem twój post...Ale tak czy siak to spam, więc lepiej było mi to napisać na PW, a nie teraz każdy będzie spamił np. , że to nie prawda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mr_Korn   
Gość Mr_Korn
[quote name='Kerorro' timestamp='1331207680' post='52735']
@Up Nie obaliłeś
Na starym kompie da się grać, a więc TEST:
512 ram + 2 rdzenie + ogólnie stary komp = normalnie 10 Fps na Minecraft.
Po zrobieniu prawie wszystkich punktów + płatny program w grze było powyżej 70 Fps !!!
Ja nie mówię, że nie da się grać na starym PC, tylko, że lepiej dokupić nowe części.
P.S Nie zbyt rozumiem twój post...Ale tak czy siak to spam, więc lepiej było mi to napisać na PW, a nie teraz każdy będzie spamił np. , że to nie prawda...
[/quote]

Mówisz że będą spamować a sam spamujesz. Po 2 PŁATY program? Mc około 100 zł program 90zł to jakieś 190zl? Dziwne bo ja uzyskałem ten sam efekt posiadając te 90zl w kieszeni na gorszy sprzęcie ;) Niedowiarkom mogę wrzucić screny przecież to nie problem. Nie zrozumiałeś mej wypowiedzi? Najwidoczniej jesteś na nią za głupi i na to przykro mi ale nie mam programu do poprawy wydajności. A i taka uwaga na przyszłości to że czegoś nie rozumiesz niekoniecznie musi być złe czy musi być spamem takie rozumowanie jest objawem bycia człowiekiem maluczki i po prostu nie inteligentnym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kerorro    13
1. Nie obrażaj mnie, bo jestem jednak mądrzejszy od ciebie i umiem się zachować stosownie.
2. A to spam
3. Program się opłaca kupić, no i co lepiej wydać 190 zł niż 3 tysiące co...
4. Przeczytaj poradnik uważnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mr_Korn   
Gość Mr_Korn
1. Nie obrażam wyrażam opinie na twój temat na podstawie poziomu twych postów. Są na jak by to powiedzieć niskim poziomie.
2.[quote] "[color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif]A i taka uwaga na przyszłości to że czegoś nie rozumiesz niekoniecznie musi być złe czy musi być spamem takie rozumowanie jest objawem bycia człowiekiem maluczki i po prostu nie inteligentnym." [/font][/color][/quote]
[color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif]Chyba nie doczytałeś [/font][/color][quote]...[color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif]maluczki i po prostu nie inteligentnym.[/font][/color][/quote]
3. Nie opłaca się wydawać kasy na coś niepotrzebnego. No chyba że się jest na tyle głupim by wgrać sterowniki optifine i zmienić kilka ustawień
4. Punktów które są czegoś warte są 2 z 14 ale bron swego nadal i udawaj że masz racje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kerorro    13
Bo tak jest ( nie do końca). Ale jak już mamy się kłucić o te posty to przenieśmy to na PW. Poprosze Moda o usunięcie tych postów, bo nie wnoszą nic do tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Monualen    108
Przestać się kłócić ( @UP Pisze się kłócić :P ). Proszę na PW sobie pogadać a nie spamować pod tematem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mr_Korn   
Gość Mr_Korn
Proś, lecz mój pierwszy wnosi i to wiele więc nie będzie mógł go usunąć ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Kerorro' timestamp='1331210052' post='52749']
Bo tak jest ( nie do końca). Ale jak już mamy się kłucić o te posty to przenieśmy to na PW. Poprosze Moda o usunięcie tych postów, bo nie wnoszą nic do tematu.
[/quote] I kto tu jest cienki z ortografią ?? "KŁUCIĆ" ? I ty chcesz pisac poradniki ? Żałosne ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Chormon    136
[quote name='Kerorro' timestamp='1331209220' post='52742']
1. Nie obrażaj mnie, bo jestem jednak mądrzejszy od ciebie i umiem się zachować stosownie.
2. A to spam
3. Program się opłaca kupić, no i co lepiej wydać 190 zł niż 3 tysiące co...
4. Przeczytaj poradnik uważnie.
[/quote]
2. Może najpierw dowiedz się, co oznacza "spam" zamiast co chwilę używać tego słowa.
3. Wystarczy umieć korzystać z wyszukiwarki internetowej, żeby dowiedzieć się, jak wystarczająco poprawić wydajność komputera.
[quote name='Kerorro' timestamp='1331210052' post='52749']
Bo tak jest ( nie do końca). Ale jak już mamy się kłucić o te posty to przenieśmy to na PW. Poprosze Moda o usunięcie tych postÓw, bo nie wnoszą nic do tematu.
[/quote]
Oboje lepiej skończcie się wyzywać!
A posty dotyczące tematu raczej na pewno zostaną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kerorro    13
Moje jedno słowo, a twoich wiele w twoim poradniku: "urzyj, zrÓb" co to jest dziecko idź do szkoły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Damianu    4
1.Polecam przeczytać regulamin dla wszystkich wypowiadających się tutaj.
2.Lagi != Klatkowanie/ściny/mało fps, lagi sa to przerwy/opóźnienia spowodowane połączeniem internetowym...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kerorro    13
@Up
1. Zgadzam się.
2. Nie tylko, brak Fps występuje również na SinglePlayer.

[color=#0000CD]Społeczny moderator, report abuse ([/color][url="http://puu.sh/katH"]http://puu.sh/katH[/url])[color=#0000CD], offtop, spam, flamewar. +2 warny //Woozie[/color]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...