Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
blazer

Czy popierasz piratów?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Toficer   
Gość Toficer

Zamieszczanie TAKICH ankiet na minecraft.pl nie ma najmniejszego sensu. Skoro samo minecraft.pl NIE popiera piractwa ani piratom nie pomaga, to trudno żeby ktoś tu piractwo popierał.

Pirat = złodziej, ot co. "Szkoda Ci kasy"? Idź, graj w Metin2 lub inny syf. Piratem można być na spróbowanie, czyli jakiś tydzień. Potem albo kupujesz albo spadasz na metina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
SiVy0    5

Racja. Ta ankieta nie ma sensu. Wątpię by miała znaleźć się przynajmniej jedna osoba, która miałaby popierać piractwo (nawet w przypadku posiadania "pirata"). Każdy posiadacz nielegalnej wersji na pewno odczuwa po jakimś czasie, że oszukuje ludzi (mam na myśli twórców Minecraft'a) dla których jednak ma się szacunek za to co zrobili. Liczę na to, że każdego pirata zacznie gryźć sumienie ;P i w efekcie kupi tą grę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
vipdude27    12

Jeżeli chodzi o piractwo to z jednej strony jest złe ale z drugiej (nie mówię tu wyłącznie o MC) nie którzy po prostu nie mają 200zł aby kupić grę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
SiVy0    5

A jeżeli ktoś nie ma kasy na samochód to powinien go ukraść? W ten sposób chyba nie można tłumaczyć piractwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mofixil    190

Jeżeli chodzi o piractwo to z jednej strony jest złe ale z drugiej (nie mówię tu wyłącznie o MC) nie którzy po prostu nie mają 200zł aby kupić grę.

200zł to na konsoli/preorder/kolekcjonerka/limitowana.

A konsole są dla grubych palantów z USA którzy nie potrafią poprawnie zainstalować sterownika.

Bez obrazy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
griszagen    1
A jeżeli ktoś nie ma kasy na samochód to powinien go ukraść?

Nie odnosząc się do moralności piractwa - jest z nim mały problem natury formalnej - kradnąc samochód powodujesz jego stratę u właściciela, piracąc grę/film/muzykę robisz kopię, a ilość oryginałów pozostaje taka sama, więc nie jest to kradzież, tylko brak zysku.

Zapominają o tym (prawdopodobnie mniej lub bardziej świadomie) koncerny obliczając "straty".... a tak naprawdę są to szacunki zysków i to też przy założeniu że wszyscy by kupili dany produkt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Segal    0

Ja tam osobiście piractwa nie popieram, ale...

Każdy posiadacz nielegalnej wersji na pewno odczuwa po jakimś czasie, że oszukuje ludzi

Ja tak nie myślę, chociaż z gier pirackich mam tylko Minecraft'a. Dlaczego Minecraft'a? Nie mam jak za niego zapłacić. ^^ (brak dostępu do karty kredytowej, itp.) Gry kupować lubię, ale pudełkowe, bo nie ma nic gorszego od dystrybucji cyfrowej... Nie każdy przecież ma taką prędkość neta, żeby w godzinę się GTA IV ściągnęło, albo i bardziej wymagające gry. Do tego wolę mieć pudełko na półce, tak do kolekcji i "ozdoby". ^^

Zresztą za piractwo powinno się winić w pierwszej kolejności tych, którzy wrzucają gry,filmy/muzykę na Torrent'y, itp., a nie tych, którzy ściągają. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mofixil    190

Zresztą za piractwo powinno się winić w pierwszej kolejności tych, którzy wrzucają gry,filmy/muzykę na Torrent'y, itp., a nie tych, którzy ściągają. :)

Jak polskie prawo...

Piratem nie jest ten który pobiera lecz ten który rozpowszechnia nielegalne oprogramowanie, w dużym skrócie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kasel2000PL    11

Według mnie ta dyskusja nie ma sensu. Minecraft kosztuje w "porywach" do 90 - 100 zł . Jeśli ktoś ma komputer na którym gra na piracie to powinien mieć też wydać tą stówkę.

Tłumaczenie się tym że nie ma się karty kredytowej to nonsens. można przecież kupić przez paypal. Jak ktoś nie umie to jest od groma poradników.Mówienie "ale ja tylko testuję czy warto"

no dobrze przetestować można ale tydzień czy dwa a nie miesiąc. jak chce się grać więcej to na classic lub demo lub oczywiście kupić minecraft.

Głos w ankiecie "nie popieram ale sam niestety mam pirata..." jest wypowiedzią taką jak : jestem złodziejem ale nie popieram złodziejstwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
kuba12nhg    7

A jeżeli ktoś nie ma kasy i jest mu ciężko o te parę euro?Nie pomyśleliście??Nom,wiem że to płaci się przez internet,ale człowiek czasem nawet tych pieniążków nie ma.

Także u mnie jest 50/50.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mofixil    190

Kochana polska mentalność, liczy się tylko mój problem i jestem ślepy na resztę świata.

Spójrzcie teraz na resztę europy (z wyjątkiem Grecji), dla nich 20€ to śmiesznie niska cena.

Nie masz kasy? Nie graj, koniecznie chcesz grać? Nie chwal się swoją piracką kopią i licz się z tym że ktoś może mieć swoje zdanie i postępować jak mu się chce jeśli napotka pirata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
kuba12nhg    7

A powiedziałem że mam pirata hę??

Ty uszanuj też moją wypowiedź,bo mam wrażenie że ty społeczność,masz głęboko w d*pie.To że dla nich 20€ jest niską ceną,to dla nas być nie musi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tarzan    13

jezu, no i co z tego. tak jak powiedział ktoś powyżej, to że cię nie stać na samochód to znaczy że możesz go ukraść? albo "pożyczyć bez pytania" żeby sprawdzić jak się jeździ?

internet powinien mieć jakieś ograniczenie wiekowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
fabrykagolda    15

Jestem piratem, spójrzcie:jakbym miał kupować KAŻDĄ orginalną grę która mi się podoba to ile miałbym płacić miesięcznie?300?600 zł?Jeśli pobiorę pirata, potem kupię orginała.Nie ukradnę samochodu i potem go oddam.Takie pierdółki jak gry to (nie mówię, że można) ale nie warto kupować, chyba że mają jakiś multi.Tzn. kiedyś byłem piratem, teraz głównie kupuję gry ponieważ nie chce mi się ich ściągać.Ale to raz na 3-4 miesiące.Minecrafta mam orginalnego, pirata-miałem chyba 2 czy 3 dni, więc to nie jest takie przestępstwo.Ale przestępstwo przestępstwem-jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Lesqx    7

Ale czepiająć się piractwa.. co raz więcej osób popiera piractwo, sciaga nielegalnie itd.

Ale ja ich nie popieram. nigdy nie sciagalem, zawsze kupowalem wszelakie gry itp.

Sam mam oryginała, nie pirata (ale pirata miałem) ale doslownie z 2 dni potem wydalem na minecrafta 16 euro (wtedy tyle kosztowalo) i mialem juz pełniaka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Y4nuszek    18

Proste. Nie masz kasy, nie masz produktu. I nie pier*olcie mi o biedakach bez pieniędzy na gry. Jesteś biedny to zapi*erdalaj zarabiać a nie przy kompie siedzisz ( to samo tyczy się smarkaczy i ludzi wydających za dużo na alkohol).

A użytkownika Segal powinni za ignorancje torturować przez 3 lata...

Co do porównywania piracenia z kradzieżą samochodu. To: Nigga plz!

Piractwa nie da się porównać do kradzieży w świecie "rzeczywistym". Bo piracąc ktoś nie traci, tylko po prostu Ty zyskujesz. Jednak robisz to bez wiedzy i zgody właściciela. Bo o ile nośnik (płyta,dyskietka, książka itd.) jest Twoją własnością bo za nią zapłaciłeś, to zawartość już nie. Dochodząc do sedna: Technika ewoluuje i z nią powinno też rozumowanie. Co nie zmienia tego, że piractwo to kradzież (tylko inna) i powinna być ścigana. Bo artyści i twórcy obrywają po kieszeni (na szczęście są alternatywy kino/koncerty).

Ps. Co do "Nie mam pieniędzy na te wszystkie gry". Przypomina mi się

Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.

First World Problems.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Lesqx    7

Ale nie wiem czy wiecie, Notch powiedział że piractwo to nie kradzież :)

"Piractwo to nie kradzież. Kiedy kopiujesz grę, poprostu robi się na świecie więcej..."

Fragment jego prelekcji (dość starej)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mofixil    190

Ale nie wiem czy wiecie, Notch powiedział że piractwo to nie kradzież :)

Fragment jego prelekcji (dość starej)

Teraz wszyscy wykorzystują cytat notcha jako wymówkę do piractwa.

Przeczytajcie sobie umowę licencyjną czegokolwiek, na pewno znajdziecie paragraf o zakazie rozpowszechniania całości lub części pliku, w ToS minecrafta też to jest, zakazane jest rozpowszechnianie minecraft.jar etc.

Więc teraz zmienię azymuty waszego życia, trzymajcie się.

Piractwo może i nie jest kradzieżą ale jest to działanie niezgodne z licencją więc tak czy siak łamiecie prawo.

eot.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Lesqx    7

No szczerze chyba każdy ten fragment wykorzystuje - to prawda.

No ale niestety - za dużo tego rozpowszechniania jest w tym narodzie...

Dużo dzieciaków z tego korzysta...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
fabrykagolda    15

Dobra, to moja sprawa czy piracę, czy nie, czy jestem zakuty, czy jestem wolny, więc mi tutaj nie gadajcie, co mogę i mam robić, i co nie mam i nie mogę robić.Teraz prawie wogóle nie piracę (3-6 gier na miesiąc piracę a kupuję z 2) i nie macie prawa się mnie czepiać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
soushibo    0

Mam oryginał i popieram piratów;) Cena gry jest kosmiczna w porównaniu z innymi produkcjami. Takiego BF3 czy Wiedzmina robi się kilka lat a później twórca ma z jednego pudełka ile? 50%? Pewnie nawet nie... Nocz stworzył minecrafta w piwnicy, sprzedaje go bez pośredników i targa 20E za to o_O Lekka przesada i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Fizys    2

Wcale, że nie przesada. Może minecraft nie jest najtańszy (a są droższe gry), ale za to zawsze już będzie można pobierać aktualizacje, a w dodatku nigdy się nie kończy, w praktyce nie można przejść minecrafta (po zabiciu enderdragona dalej gramy). To tak jakbyśmy raz płacąc mieli wszystkie kolejne części gry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...