Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
grubaskov

Poradnik początkującego Let's Playera.

Rekomendowane odpowiedzi

grubaskov    19

Cześć wszystkim z tej strony Grubaskov. Postanowiłem napisać taki sobie poradnik, który powstał w wyniku wielotygodniowej obserwacji i nie ma on na celu obrażenia was czy zmieszania z błotem waszej działalności. Prosiłbym aby wątek został przyklejony aby każdy początkujący mógł się zapoznać gdyż wg mnie ów poradnik naprawdę pokazuje najczęstsze błędy jakie popełniają początkujący lecpjelerzy. Nawet jeśli masz już tysiąc lub więcej widzów też przeczytaj, może jeszcze bardziej udoskonalisz swoją działalność. Zapraszam do lektury.

1. Nie dodawaj do polecanych kanałów ludzi którzy już osiągnęli sukces na YT (mają po kilka tysięcy widzów). Jest to skrajnie nieprofesjonalne oraz żenujące. To tak jakbyś krzyczał: "Patrzcie jaki jestem fajny! Lubię ich bo są lubiani i wy też ich lubicie więc polubcie mnie bo Ja ich lubię i wy ich lubicie" Wtf?!

2. Nie dodawaj do filmów piosenek które są skrajnościami danego gatunku muzycznego. Niektórym może się muzyka nie podobać, a jak posłucha techniawy rodem z Ibizy, lub jakiegoś black albo trash (czy jakie tam jeszcze są tego odmiany) metalu to z miejsca wyłączy film a co za tym idzie tracisz potencjalnego odbiorcę.

3. Nagrywaj filmy tak, abyś to ty był główną rzeczą, dla której ludzie je oglądają. Jak wiadomo prezentowanie ciekawych modów lub nowości jakie wchodzą do Minecrafta wraz z nową wersją czy nawet texture pack’ów cieszą się dużą popularnością, ale nie oszukujmy się, nie ty dostajesz plusy i suby tylko te mody i nowości które prezenetujesz. Jaki to ma sens? Potem będą pytać kiedy następny film bo chcą nowego moda przetestować a nie z tęsknoty za twoim głosem bądź stylem prowadzenia LP.

4. Bądź oryginalny. Nie rób czegoś co już jest, a już na pewno czegoś na wzór Kanciastej Doliny bądź czegoś fabularnego co jest zlewką fabuł całej elity lecplejerowej. Nawet nie wiecie ile wiadomości dostaję od graczy z zapytaniami czy wystąpię w ich filmach. Oczywiście zgadzam się ale przy zapytaniu co to będzie, odpowiedzią jest "Coś jak Kanciasta Dolina". Ludzie czy wy naprawdę jesteście tacy płytcy umysłowo?

5. Tło kanału nie może być pierwsze lepsze z brzegu. Nie może być zrobione przez Ciebie jeśli twoja zabawa z photoshopie polega głównie na przesuwaniu ikonki na pulpicie bo aktualnie przeszkadza w tym miejscu co jest. Tło nie ma prezentować czegoś szczególnego, ma być proste i miłe dla oka. Nie może odwracać uwagi od kanału swoją "über alles" zajebistością ewentualnie żałością, nie może ranić oczu przeglądającego. Potencjalny odbiorca ma spojrzeć na nie raz i od razu domyślić się co przedstawia i zapomnieć o nim. Warto też wspomnieć o kolorystyce kanału. Ma stanowić jedność wraz z tłem. Nie może być przekoloryzowane i przekontrastowane, nie może ranić oczu i najlepiej żeby kojarzyło się z tematyką filmów które robisz.

6. Bądź sobą! Nie utożsamiaj się ze swoimi ulubionymi Lecplejerami. Rób to po swojemu a nie tak jak zrobili by to oni. Po co ktoś miałby oglądać twój film skoro jest on praktycznie identyczny z innym który ma kilkadziesiąt tysięcy wyświetleń?

7. Jeśli po stworzeniu około 15-20 filmów ilość twoich widzów nie przekroczyła ilości filmów na twoim kanale, zrezygnuj z tego. Jest to znak, że nie zostałeś polubiony i albo przebranżuj się albo daj sobie spokój na jakiś czas z filmami. Nie raz spotkałem się z kanałami które miały jakieś 80 filmów a widzów 15. Szkoda marnować czas. Dobrym przykładem jest telewizja. Jeśli jakiś program telewizyjny traci oglądalność i jest poniżej danego poziomu (zazwyczaj są to setki tysięcy oglądających) to ów program jest wywalany z ramówki i zastępowany czymś innym.

8. Sub 4 Sub? Rec 4 Rec? Nigdy w życiu! Nie proś ani nie pytaj nikogo czy wymieni się z tobą subami albo polecanymi. Jest to skrajnie nieprofesjonalne oraz każdy szanujący się lecplejer z miejsca powie nie. Wyjątkiem jest tutaj coś czym możesz się pochwalić. Jeśli masz do zaoferowania coś na poziomie to wtedy śmiało możesz wkraczać z innymi lecplejerami w rozmowy wstępne, które mogą się przerodzić w negocjacje. I nie chodzi tutaj o ilość widzów bądź lajków w filmach. Ważne aby twoja działalność spodobała się potencjalnemu partnerowi reklamowemu.

9. Jakość, nie ilość! Lepiej jeśli zrobisz jeden dopracowany film na tydzień zamiast kilku które wyglądają jakby były nagrywane skarpetą, a zamiast do mikrofonu mówisz do wibratora, który zagłusza twój głos w 90% (brakuje tylko jęków jakiejś nierządnicy zadowalającej się ów wibrusem...). Nie wrzucaj filmów jeśli nie potrafisz się posługiwać programami do ich tworzenia. To że starzy wyjadacze używają takich, a nie innych aplikacji nie jest przypadkowe. Po prostu opanowali je w takim stopniu, że nikt nie zastanawia się jakie parametry ustawili aby otrzymać taką jakość. Spójrz na kanały ludzi, którzy żyją i utrzymują się dzięki YouTube'owi. W subskrypcjach mam kanały które naprawdę są ciekawe i czasem czekam dwa tygodnie aż dodadzą nowy film, który przeważnie nie trwa dłużej niż 5min. Sprawdzone parametry (takie które sprawiają, że film wygląda godnie) to: rozdzielczość 1280x720, 30fps (klatek na sekundę), bitrate obrazu co najmniej 5Mbps, bitrate dźwięku minimum 192Kbps oraz 44000Hz, kodek najlepiej mp4 choć to już kwestia do dogadania, Ja np. renderuję filmy do formatu *.wmv. Godzina filmu o takich parametrach to około 2GB. Za dużo zajmuje? Będzie Ci się renderować 10, a wrzucać na YT 32432534534 godzin? Trudno... Albo wóz albo przewóz jak to mówią.

10. Nie spamuj! Nie reklamuj swoich filmów w każdym możliwym miejscu, a już na pewno nie na kanałach innych lecplejerów bądź w ich filmach. Polecam jakąś lekturkę o podstawach reklamy, na pewno wyjdzie Ci to na dobre. Na początek wystarczy wstawić link do kanału bądź filmu na kilku forach. Ale nie w sposób, że nawet się w poście nie przywitasz a link do kanału/filmu zamiast w treści wątku wpiszesz w temat. Należy ładnie wyeksponować link do filmu oraz dobrać do tego odpowiednie słowa. Tak aby czytającego zachęcić do obejrzenia danego filmu i dopiero po obejrzeniu mógł ocenić czy film jest dobry czy nie. Klikam w wiele linków zamieszczanych przez graczy ale przeważnie strona która mi się po tym otworzy jest opuszczana i zapominana po pięciu sekundach.

Dziękuje za przeczytanie ów poradnika. Przestrzeganie tych 10 zasad jest jakby początkiem aby wasze pierwsze filmy zostały przyjęte. Mam nadzieje, że pomógł wam w jakiś sposób i dzięki niemu dopracowaliście swoją działalność oraz filmy, co poskutkowało wzrostem widzów oraz oglądalności. Jeśli masz zamiar mi podziękować, wystarczy że obejrzysz i ocenisz moją twórczość.

Pozdrawiam Grubaskov.

P.S.: To dla tych którzy będą pisać coś w stylu: „hahahahahahahah koleś napisau poratnik a nafet nie ma tfustu widzuf hahahahha ale ciota†Tak nie mam nawet 200 widzów ale mam pewność, że każdy widz ogląda moje filmy od początku do końca gdyż to Ja oraz MumiaPL jesteśmy tego głównym powodem, a to że ludzie nie wiedzą o naszym istnieniu to już kwestia rozreklamowania kanału (patrz punkt 10)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Austinho    3

Dobra robota. Chociaż uzasadnienie pierwszego punktu nie jest chyba do końca słuszne. Zamiast tego powiedziałbym po prostu, że nie pomożemy sobie przekierowywując naszych widzów do sprawdzonych i lubianych let´s playów, kiedy sami dopiero startujemy.

I jeszcze taka uwaga do osób czytających ten temat - nie sugerujcie się filmikami autora, bo mimo wszystko materiał, który tutaj przedstawia, porusza wiele ważnych kwesti, na które dużo osób na początku nie zwraca uwagi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
HooK    0

Nie no poradnik jest dobry. Dobrze że nie robię źle :) Ale pomoże to nowym :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
xDiego77    0
9. Jakość, nie ilość!

Cały ten punkt źle uzasadniłeś. Oczywiście, że liczy się ilość - z tym, że jakość powinna dorównywać temu właśnie czynnikowi. Nie każdemu chce się czekać na 15 minutowy odcinek przez tydzień, więc potencjalnie, można stracić widza.

Nie chcę się także popisywać moją wiedzą nt. nagrywania, bo sam dopiero zaczynam, aczkolwiek chciałem tylko wdrążyć do tematu moje 3 grosze. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
grubaskov    19

Otóż jesteś w błędzie. Niejaki freddiew na YT wrzuca filmy trwające około 2min, a czasem trzeba czekać nawet 2tyg na film. Jakim cudem on ma 2,5mln widzów i to przy nieco ponad stu filmach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
xDiego77    0

Ale my mówimy tutaj o let's playach. Let's playe powinny być wrzucane często i regularnie, np. raz na 2-3 dni jeśli mają mieć po 15 min.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
alcof3ver    19

Ciekawy i z pewnością przydatny poradnik. Ląduje u mnie w ulubionych. Może się w przyszłości przyda. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
no zapamiętam to, dzięki przyda sie dla mojego kolegi a i już cie oglądałem nie raz na YT i myślę że jesteście na serio dobrzy oby tak dalej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość MrKamilusss   
Gość MrKamilusss
Pordanik jest ... nawet dobry :)
Daje 9/10 :P

PS. Grubakov, ja cię już kojaże... Ta ... Grałeś w MC na sieci [KOMUNISTYCZNA CENZURA]. Pamiętam ile
miałeś wykroczeń :P Edytowane przez MrKamilusss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Yakatsukii    2
Ja polecam mój drugi kanał, przyjaciela i popularną osobę, która jest wg mnie najlepszym zagrajmerem ;]
I dziękuję za pomoc bo na pewno twój poradnik nie pójdzie do śmietnika w moim mózgu xDD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
"Jeśli po stworzeniu około 15-20 filmów ilość twoich widzów nie przekroczyła ilości filmów na twoim kanale, zrezygnuj z tego."
Nie zgadzam się. Filmy robi się dla przyjemności, potem dla widzów.
Co do poradnika to 7/10, ponieważ wchodząc w ten temat z myślą, że poznam obiektywną opinie było to mylne - poznałem subiektywny poradnik. Edytowane przez Adam GlupieNickiZakladam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Seba0855   
Gość Seba0855
Pro poradnik :) Przyda mi się bardzo. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
THEGryzak    0
Daje 10/10 poradnik bardzo dobry.
Na pewno z niego skorzystam bo kręcę filmy i nigdy nie wiem jak najlepiej to robić.
^_^ THX.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...