Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
  • 0
Konrad CrewLik Wedzikowski

nagłe spadki FPS od 53fps do 1fps POMOCY!

Pytanie

Potrzebuje pilnej pomocy , otóż gram w Minecraft'a od bardzo dawna ,i co zabawniejsze kiedyś tez tak miałem ale problem znikł ....Więc,mój problem polega na tym,odpalam MC zaczynam grać i niecałe 3/4 min po uruchomieniu nagle z 53fps ,spada mi do 1fps ,co dziwne lagi są przez około minute i z powrotem skok do 53,i tak co chwila:( nie wiem czym to może być spowodowane, problem mam od tygodnia,ale rok temu tez się on pojawił tylko znikł po 2 msc,nigdzie nie mogłem znaleźć odpowiedzi. proszę pomóżcie .przez te skoki nie da się grać;/

liczę na szybką pomoc pzdr. CREWlik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
_Leper_    0
Najlepszym rozwiązaniem jest zmniejszenie detali w opcjach minecraft'a fpsy powinny się powiększyć, a drugą opcją jest zakup lepszego procesora, ramu, grafiki ;d te 3 rzeczy w minecraftcie dużo znaczą, głównie ramy i grafika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Sique    0
Dołączam się do pytania. Też mam z tym problem. Mam ponad 40fps i nagle spada mi (dokładnie) do 0fps. Mam tak od wersji 1.3, na poprzednich nigdy tak nie miałem.
Jeśli ktoś odpowie byłbym wdzięczny.

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Zoh4n    2
Masz optifine? Ustaw na słabą jakosć itp. To powinno trochę pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Wintalan    75
-Instalacja optifine
-instalacja gamebooster
-Instalacja odkurzacza
-czyszczenie rejestru
-defragmentacja dysku
-zadbanie o to, by na dysku C było przynajmniej 20 procent wolnego miejsca
-przeleć peceta sprężonym powietrzem, bo chłodzenie może nie wyrabiać od kurzu...
-Pecet jest mocno nagrzany podczas spadków? Zmierz temperaturę odpowiednim peogramem i nam podaj.
-Specyfikacja kompa... Magie uprawiaja hary potery jedne. Jasnowidzami jednak nie jesteśmy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Gość Kukurydz   
Gość Kukurydz
Kliknij podczas działania MC CRTL+ALT+DEL wybierz menadżera następnie zakładkę "Procesy" ustaw kolejność wedle "pamięć" i sprawdz czy jakiś program nie ciągnie za wiele "k" prawdopodobnie może to być antywirus lub właśnie wirus jeśli tego 1 się nie posiada. Pomijam kwestię OptiFine ze względu na fakt że wcześniej MC działało poprawnie.

Proces Javy powinien podczas działania MC posiadać największe zużycie pamięci. jeśli będzie inaczej znajdziesz winowajce spadków FPS ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
behegrzmot    0
Mam ten sam problem. Miałem go w wersji 1.3.2 oraz teraz na 1.4.4 (w między czasie nie sprawdzałem innych wersji).

Jestem pewien, że to wina Minecrafta, gdyż komputer mam niekiepski, system w miarę świeży i zadbany.

Cały czas podczas gry mam 200-240 fps, ale bywa że momentami (raz na dłuższy czas, albo tylko na niektórych obszarach mapy) spada na kilka sekund a czasami nawet kilka minut do 0-5 fps, co jest co najmniej dziwne. Czasami pomaga restart gry, a czasami nawet po restarcie laguje. Nie jest to też wina serwera, gdyż gramy z kolegami na własnym i tylko u mnie są aż tak drastyczne spadki fps, poza tym MC w tab (lista obecnych) pokazuje dobry ping (ikonka). A net mam 10mbps. A serwer stawia kumpel na necie 30mbps (up 10mbps).
W F3 wyświetla mi, że gra używa 120-150MB ramu z zadeklarowanego 1GB.

Dodam, że inne gry, znacznie bardziej wymagające śmigają bez problemu. Więc rady takie jak 2 posty wyżej sa w tym przypadku całkowicie zbędne.

Zdarza się to raczej rzadko, ale jak się zdarzy nawet 2-3 razy na 5 godzin grania, to jednak jest irytujące. Wie ktoś może, jaka jest przyczyna i jak to rozwiązać? Może mieć na to wpływ wersja Javy? Bo mam system 64-bit, a Jave 32-bit., ale jakoś mi się nie udało zainstalować tej 64... jednak w ustawieniach grafiki pojawia się komunikat, ze zalecana jest 64-bitowa Java. Edytowane przez behegrzmot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
010    0

te 3 rzeczy w minecraftcie dużo znaczą, głównie ramy i grafika.

procek Intel I7

ram 8GB 1600Mhz

grafika GT630M 1GB

laptop Dell insirion 5720, najsilniejsza wersja. problem nadal istnieje.

odkryłem poza tym ciekawą rzecz. minecraft na f3 pisze że zużywa 400MB, ale na taskmgr pisze że jawaw zużywa ponad 5GB! i tak mam 1,5 GB wolnego, więc nie rozumiem z kąd spadek fps. jestem na 1.3.1 i się z niej nie ruszam, procesor w tym czasie jest w 4% używany, więc chyba też nie to. grafika? jak to odpali crysisa 3, to nie wierze że minecraft jest aż tak źle zoptymalizowany.

a tak na marginesie sorki że odświeżam temat, a problem na pewno jest w sofcie.

Edytowane przez 010

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...