Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
Ebazarnik

Uniwersum Half-Life

Rekomendowane odpowiedzi

Ebazarnik    8
[u]Half-Life[/u] to już klasyk, mający ogromną ilość fanów.[u] Sequel tej oto gry [/u]pomimo wielu lat ( konkretnie ośmiu ) i nowych gier, wciąż jest uważany za najlepszą grę studia VALVe ( choć oni twierdzą że ich najlepszą grą jest Portal 2 =/ ). W 2004 roku była to szokująca grafika, animacje twarzy i postaci, AI, dziś jest to niestety typowa grafika w grach, choć wiele teraźniejszych gier powinna brać przykład z tej produkcji VALVe (i nie tylko ;) ). Po sukcesie drugiego H-L VALVe zapowiedziało że zrobi trzy epizody do tej gry. [u]Pierwszy[/u] jest niestety najsłabszym z epizodów, co nie znaczy że nie warto było ( i jest ) w niego grać =). [u]Drugi[/u] natomiast, jest kwintesencją H-L i jego najlepszych cech. Jeżeli polubiliście Alyx tak bardzo jak ja, to być może początek was przestraszył ( nie będę pisać dlaczego, bo nie spoileruję od tak ;) ). Po tym VALVe zrezygnowało z epizodów, co zasmuciło czekających na epizod trzeci. Zamiast tego VALVe dało nam Portal, grę logiczną która ma miejsce w świecie [u]Half-Life'a[/u]. Przed premierą wszyscy uważali ją jako najsłabszą część [u]Orange Box'a[/u], jakież było ich zdziwienie gdy okazało się że to perła Orange Box'a =D. Druga część Portal'a, [u]Portal 2[/u], która została wydana 22 kwietnia 2011r. została prawie ogłoszona grą roku, ma lepszą fabułę, nowe postacie, a zabawa portalami jest o niebo lepsza. Jest to już ostatnia gra która jest w [u]uniwersum HL[/u] ( o [u]dodatkach do jedynki[/u] nie napisałam, bo przeważnie opowiadają tę samą historię z różnych perspektyw ). Teraz trzeba czekać na [u]epizod trzeci[/u] lub [u]trzecią część[/u], jednak poważnie trzeba się zastanowić czy przypadkiem już go nie dostaliśmy ( Aperture, Borealis, portal gun A.K.A broń potrafiąca spowodować drugą Black Mesę, chyba chodziło o burzę portali, ). Sama nie mogę się doczekać kolejnej części[u] HL[/u], ale tworzę sobie w wyobraźni nowe historie dla Gordona i Alyx, więc jeszcze jakoś żyję ;).
[color=#ffa500]Bardzo proszę abyście napisali swoje poglądy na temat tego uniwersum.[/color]
[u]Dziękuję za uwagę, przeczytanie artykułu i wytrzymanie ze mną ( tak, wiem że was wnerwiam ) ; )[/u]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pewoorasy    0
Szczerze, zawsze patrzyłem na ludzi którzy grają w hl z zdziwieniem.
Nie wciąga mnie to zbytnio.

Bez obrazy dla ludzi grających oczywiście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mofixil    190
Portal ma może nawiązania do uniwersum HL ale nie jest z nim ściśle powiązany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
koko11998    0
Według fanowskich teorii, bardzo ściśle. Wiele kwestii nawiązuje do AS.

@Edit, lol
Pozwólcie że przytoczę wam spojlera.
[quote]Aperture Science było głównym konkurentem Black Mesa. Biły się o kontrakt z wojskiem USA. Obie korporacje chciały sprzedać im technologię teleportacji. Oczywiście wygrało AS, za sprawą pana w garniturku który rozdupcył BM. Widać to zresztą w następnych częściach HL (Kombinat i jego technologia, kulki energii, materiały budowlane, nawet te cholerne eteryczne mosty).[/quote]

@Ebazarnik
Ten kod w twojej sygnaturce powinien wyglądać tak:
[CODE]
01010100 01101000 01100101 00100000 01100011 01100001 01101011 01100101 00100000 01101001 01110011 00100000 01100001 00100000 01101100 01101001 01100101 00101110
[/CODE]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ebazarnik    8
[quote name='koko11998' timestamp='1332162893' post='55063']
Według fanowskich teorii, bardzo ściśle. Wiele kwestii nawiązuje do AS.

@Edit, lol
Pozwólcie że przytoczę wam spojlera.

@Ebazarnik
Ten kod w twojej sygnaturce powinien wyglądać tak:
[CODE]
01010100 01101000 01100101 00100000 01100011 01100001 01101011 01100101 00100000 01101001 01110011 00100000 01100001 00100000 01101100 01101001 01100101 00101110
[/CODE]
[/quote] dziękuję za poprawę =)
[u] Korzystając z okazji ;[/u]Co do Black Mesy, gdy skończyłam grać w Portala 2 myślałam że BM jest złe, a po poznaniu serii HL, że to Aperture jest be =P, w dodatku oby dwie firmy spotkał marny los =P Ale uważam że Aperture jest fajniejsze (GLaDOS, ASHPD, Wheatley itd.).
[u]Coś na temat Chell :[/u]
It has been stated by Gabe Newell in an October 2007 interview that Chell has importance in the overall [i]Half-Life[/i] universe, and will eventually have a fairly significant relationship with some of the other characters that we are already familiar with. However, this was before they even had plans for Portal 2, and now they have decided to keep the two series' apart, so it's likely that this statement is now retconned. źródło : Half-Life Wiki
[u]tłumacząc[/u] : Jak stwierdził Gabe Newell podczas wywiadu, w październiku 2007 roku, Chell ma znaczenie w uniwersum Half-Life'a i ma dość istotny związek z kilkoma innymi postaciami z którymi jesteśmy już zaznajomieni. Jednakże wtedy nie mieli jeszcze planów z Portalem 2, a teraz postanowili utrzymać oby dwie serie z daleka, więc stwierdzenie jest nieaktualne (?)
[u]Fiu,fiu,[/u] moja teoria jednak się sprawdziła ( no, przynajmniej prawie <=T ).
PS: Prawda że Chell tak jakoś wyładniała w drugim Portalu, nie ? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mofixil    190
[quote name='Ebazarnik' timestamp='1332438393' post='55894']
PS: Prawda że Chell tak jakoś wyładniała w drugim Portalu, nie ? ;)
[/quote]
Modelkę zmienili, ta w P1 to była maszkara.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
koko11998    0
Aperture wygląda fajniej, bo to placówka prywatna. BM jest organizacją finansowaną z funduszy rządowych. Poza tym, Aperture pracowało nad nano-technologią, wiecie, wszystko zminimalizowane i przenośne. A BM tworzyła moduły teleportacji na większą skalę, duże portale stacjonarne i przejściówka w Xen'ie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ebazarnik    8
[quote name='Mofixil' timestamp='1332444061' post='55934']
Modelkę zmienili, ta w P1 to była maszkara.
[/quote] [u]nie zmienili[/u] , tylko Alesia Glidewell (modelka chell ) wypiękniała ;) daję link do zdjęcia modelki Chell :
http://half-life.wikia.com/wiki/Al%C3%A9sia_Glidewell
[u]Przy okazji[/u], Chell przypomina Zoey z Left 4 Dead, nie ? Są strasznie podobne, gdyby były w tym samym uniwersum, mogły by być siostrami =I
[u]Skoro zaczęto już temat Xen[/u], wiecie że headcraby zakopywują się w ziemi ?
lub że w Borderlands końcowy boss Destroyer bardzo przypomina Genewroma ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
koko11998    0
Ofc wiadomo że sie zagrzebują, było już w jedynce nawet (to cholerne pole minowe, lol). W dwójce też było. Nie wiem jak w epizodach bo nie grałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ebazarnik    8
[quote name='koko11998' timestamp='1332524376' post='56103']
Ofc wiadomo że sie zagrzebują, było już w jedynce nawet (to cholerne pole minowe, lol). W dwójce też było. Nie wiem jak w epizodach bo nie grałem.
[/quote] Oj, to radzę uzupełnić zaległości w epizodach, bo dużo się wydarzyło [img]http://forum.minecraft.pl/public/style_emoticons/default/wink.png[/img] zwykle nie zwracam uwagi na te ,,maszkary,, , a w Half-Life 1 jeszcze nie grałam, znam tylko fabułę =P ale nevermind, wiecie że portal 2 miał być bez portali ? mnie to trochę zdziwiło ;P Wheatley miał się nazywać Pendleton i miał powiedzieć że facet z teczką chciał spotkać się z Chell ( niestety nie mam jak tę informację potwierdzić =P ) , Judith Mossman miała być Heleną Mossman, GLaDOS miała wymówić imię Chell w grze ( a konkretnie pod jej koniec ) a imię Caroline ( asysentki założyciela Aperture ) całkiem przypadkiem znaczy ,, wolna kobieta ,, I=T
EDIT:
PS: Czy Caroline przypomina wam Judith Mossman ? Bo mnie tak, i mogą być siostrami D= (no, tylko że Caroline musiałaby być starsza, zresztą porównajcie sami )
EDIT2# :
MAM ! Znalazłam już źródło tej informacji nt. G-mana w Portalu ! :D To szło tak : The G-Man was originally to be mentioned in [i]Portal 2[/i]. At some point, soon after waking up Chell, Wheatley (Known as Pendleton at that time) was to tell her "A man with a briefcase was just here to see you!" - Half-Life wiki Edytowane przez Ebazarnik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ebazarnik    8
Odświeżam temat :3
Pierwszy wpis z mojej teorii nt. HL'a, na moim drugim blogu ( na Forum CD-Action ), jest pisany od nowa i też znajdzie się na tym blogu :3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...