Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
Atexor

Rap na maturę

Rekomendowane odpowiedzi

Atexor    424

Witajta,

mam dość głupi problem, więc zwracam się do Was o pomoc :)

Za rok czeka mnie matura i chcę sobie na spokojnie przygotować temat na ustny polski. Zamierzam wybrać swój własny (zgłosić go do CKE) temat - mianowicie o opisaniu rapu/hip-hopu jako poezji XXI wieku (czy jakoś tak) i potrzebowałbym 3-4 przykłady. Chodzi mi o teksty naprawdę życiowe, takie co można przyjemnie opisać i BEZ PRZEKLEŃSTW (ani jednego, a z tym akurat trudno).

Na razie mam Grubson - na szczycie.

Potrzebowałbym coś jeszcze ala ten styl -życiowy, przyjemny, łatwo opisać problem (wiecie jak na polaku, analizy itp.) i bez jakichkolwiek przekleństw.

Macie jakieś inne propozycje?

Z góry thx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ç�É�Ⅎ É�p ɥʇoɹÉ�ƃs∀   
Gość Ç�É�Ⅎ É�p ɥʇoɹÉ�ƃs∀

Sprawdz:

Grammatik

Fenomen

Tam powinieneś znaleźć to czego szukasz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Atexor    424

Heeeeej, zapomniałem o Grammatik - Nigdy więcej - jedyna nuta co jego znam i cenię, zwłaszcza cytat "nie pytam, gdzie jest Bóg, pytam gdzie są ludzie ..."

O starym Fenomenie także, szansa czy ludzie przeciwko ludziom. Niezła tematyka jak na XXI wiek. Szansa ma dość specyficzny typ, trochę masło maślane, "za to ludzie przeciwko" się nadają.

No to mam 2-3 nuty. Jak widać bez k*rw też da się zrobić fajną nutę.

Myślałem teżna Trzeci wymiar - Skamieniali

Szkoda, że na forum nie ma opcji "dzięki"/"postaw piwo", bo dostałbyś kilka ;)

Jeszcze raz dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Adeo    34

Atexorku hmm co ja tu mam na dysku Słoń? Nie. Sobota? Hmm - Mój czas. PMM - Wstawaj feat OSTR, Grubson

Jutro jeszcze cuś polecę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
alcof3ver    19

Co mnie najbardziej zdumiło, że tak wcześnie rozpoczynasz przygotowania i zbierasz materiały. Choć osobiscie nie slucham tego todzaju muzyki to jestem ciekaw efektów Twojej pracy. Daj znac jak Ci poszlo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Atexor    424

Heh, jako jeden z nielicznych nie lubię zostawiać sobie wszystkiego na "ostatnią chwilę" ... nie licząc zadań domowych smile.png

Wolę już zrobić do teraz do wakacji, a potem tylko matmę kuć (profil politechniczny), bo jako jeden z nielicznych nie mam w d*pie swojej przyszłości i chcę się ustawić, heh smile.png

A konkretnie to automatyka i robotyka/budownictwo.

Jak zrobię to zapodam jak mi poszło, tylko najpierw muszę jeszcze znaleźć więcej muzyki abym miał co do wyboru, bo świetne słowa =/= łatwa i przyjemna interpretacja smile.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
MrMoyubori    15

Polecam przesłuchać McSobieskiego z DTU(

Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.

). Jak dla mnie naprawdę świetny raper z wielkim talentem do pisania tekstów. Mimo, że nie słucham rapu, to muzyka tegoż wykonawcy jest wyjątkiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Atexor    424

McSobieski ... nie takie złe :)

Tomaszewski12. Co za grzech, jak mogłem zapomnieć o raperach z mojego miasta :)

Lustro ... Mógłbym Ci opowiedzieć ... Strych. Teraz to już mam od wyboru do koloru :)

Teraz muszę tylko zgłosić swój temat do OKE (jak się okaże, że go na liście nie ma) i wtedy zacznę tworzyć :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
funboyy    0
nie polecam takich tematów na ustną, mój kumpel zamiast sobie wziąć coś normalnego jak wszyscy napisal coś o hip hopie i jako jedyny ulał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
PePe924    14
Mało słucham rapu/hiphopu, ale jak już to tylko LUCa. Jego teksty są niesamowite, nie ma przeklinania itp.. Myślę, że w sam raz pasuje w Twój temat. Masz tu parę tytułów:
L.U.C- O WITU
L.U.C feat. SMOLIK - Porwano ludzi z miasta stumostów
L.U.C & TRZECI WYMIAR - KOSMOSTUMOSTóW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jarton    25
Wg mnie fajnie bylo by bylo przedstawic "raperow" z przeszlosci np fraszki Kochanowskiego jako "podstawa" historyczna a pozniej mozna przedstawic wspolczesne utwory

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
kiwiszon    0
Myśle że powinieneś zainteresować się Paktofoniką ich teksty miały przesłanie nie to co teraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
MrDr4gon    0
[color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif]2PAC[/font][/color]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Atexor    424
Siemka! To znowu ja :)
Dostałem już odpowiedź na propozycję mojego tematu maturalnego. Trochę zmienili formę, ale ważne że przyjęli i jest nieźle. Już złożyłem wniosek z tym tematem i pora zacząć robić za wczasu prezentację :)
Obecnie ma formę:
[quote]L103 Rap jako forma polemiki z cywilizacją końca XX i początku XXI wieku. Dokonaj analizy tekstów wybranych piosenek.[/quote]

Jak na razie wybrałem:
1. [url="http://www.youtube.com/watch?v=18YmsrSVYAU"]NPWM - Wyciągamy dzieci z bram[/url] - zastanawiam się nad pełną wersją, czy tą krótszą z Must be the Music... w zależności od tego ile mi czasu mi starczy,
2. [url="http://www.youtube.com/watch?v=SwT5LXAnfTo"]Grammatik - Nigdy więcej[/url] - "Nie pytam gdzie jest Bóg, pytam gdzie są ludzie ..." - to można nieźle opisać,
3. Tu mi brakuje, myślałem nad Grubson - "Na szczycie", ale tu mi bardziej pod reggae podpada ... taki "rapegge".

Co sądzicie o moim wyborze? Macie jakieś sugestie, zmiany? Jakby co to potrzebuję coś w stylu "kłótni ze światem/życiem/codziennością/rzeczywistością", ale bez przekleństw, dlatego już na starcie kilka fajnych piosenek mi odeszło :(.
Ewentualnie jeszcze myślałem nad [url="http://www.youtube.com/watch?v=SwT5LXAnfTo"]Tadzior - Trochę się zmieniło[/url].

Pozdrawiam! Yoooł!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A może coś od donGURALesko? Jak dla mnie najlepszy polski raper. :)
[url="http://www.youtube.com/watch?v=n6p0xOyvD1k"]http://www.youtube.com/watch?v=n6p0xOyvD1k[/url]
[url="http://www.youtube.com/watch?v=FsKfqfUxSTU"]http://www.youtube.com/watch?v=FsKfqfUxSTU[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemka! To znowu ja Mini-Smile.png
Dostałem już odpowiedź na propozycję mojego tematu maturalnego. Trochę zmienili formę, ale ważne że przyjęli i jest nieźle. Już złożyłem wniosek z tym tematem i pora zacząć robić za wczasu prezentację Mini-Smile.png
Obecnie ma formę:

Jak na razie wybrałem:
1.

- zastanawiam się nad pełną wersją, czy tą krótszą z Must be the Music... w zależności od tego ile mi czasu mi starczy,
2.

- "Nie pytam gdzie jest Bóg, pytam gdzie są ludzie ..." - to można nieźle opisać,
3. Tu mi brakuje, myślałem nad Grubson - "Na szczycie", ale tu mi bardziej pod reggae podpada ... taki "rapegge".

Co sądzicie o moim wyborze? Macie jakieś sugestie, zmiany? Jakby co to potrzebuję coś w stylu "kłótni ze światem/życiem/codziennością/rzeczywistością", ale bez przekleństw, dlatego już na starcie kilka fajnych piosenek mi odeszło Mini-Frown.png.
Ewentualnie jeszcze myślałem nad

.

Pozdrawiam! Yoooł!

Po części odświeżam. Może i nie powinienem ale ciekawi mnie jak Ci poszło? Jak zostałeś oceniony? Pochwal się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Atexor    424

Cóź, zdałem. Na 75%, miałem dość wybredną nauczycielkę w komisji u której nikt nie zdawał na 100%, śr. 60%, więc się bardzo cieszę i dziwę, że w komisowe ok. 15 minut wyrobiłem aż 11 fragmentów piosenek. U drugiej co miała część klasy wyniki zaczynały się od 70%... A jak ktoś miał autorski temat to zadawała pytania typu "Co się skłoniło do wybrania takiego tematu", czy "Co najbardziej ci się podobało w tworzeniu prezentacji". Moja zaś zadawała każdemu dziwne pytania. Koledze zadała polecenie-pytanie: "Ładnie nam pan scharakteryzował język internetu, proszę go teraz opisać", zaś u mnie się czepiała, że interpretowałem teksty piosenek zamiast podawać środki stylistyczne -.-

Ale cieszę się, że matura zdana.

Piosenki których użyłem (wycinek z bibliografii):

[spoiler]

1. Grammatik, Nigdy więcej (fragmenty) [CD-ROM]. W: Podróże, wytwórnia płytowa Blend
    Records, 2007 r.
  2. Fenomen, Ludzie przeciwko ludziom (fragmenty) [CD-ROM]. W: Sam na sam, wytwórnia płytowa Blend Records, 2003 r.
  3. O.S.T.R. i Hades, 600 dni (fragmenty) [CD-ROM]. Wytwórnia Asfalt Records, 2012 r.
  4. Fenomen, Dlaczego tak? (fragmenty) [CD-ROM]. W: Sam na sam, wytwórnia płytowa Blend Records, 2003 r.
  5. Paktofonika, Jestem Bogiem (fragmenty) [CD-ROM]. W: Kinematografia, wytwórnia Gigant
    Records, 2000 r.
  6. GruBson, Na Szczycie (fragmenty) [CD-ROM]. W: O.R.S., wytwórnia płytowa MaxFloRec, 2009 r.
  7. Buka i Skor, Zamknij oczy (fragmenty) [CD-ROM]. W: Wspaniały widok na nic interesującego, wytwórnia płytowa MaxFloRec, 2013 r.
  8. Trzeci Wymiar, Skamieniali (fragmenty) [CD-ROM]. W: Chcę, więc potrafię, wytwórnia płytowa Camey Studio, 2004 r.
  9. Mezo, Dialog (fragmenty) [CD-ROM]. W: Mezokracja, wytwórnia UMC Records, 2003 r.
  10. Ascetoholix, Już dawno (fragmenty) [CD-ROM]. W: A, wytwórnia płytowa Camey Studio, 2001 r.
  11. Inespe, Szybko (fragmenty) [CD-ROM]. W: Ocean szarych bloków, wytwórnia płytowa Asfalt Records, 2001 r.[/spoiler]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...