Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
  • 0
stresS

Ciągłe problemy z grą

Pytanie

stresS    0

Witam serdecznie, jestem zdruzgotany działaniem Minecrafta i postanowiłem zwrócić się gdzieś z prośbą pomocy. Problem jest tego typu, że gra działa płynnie przez 2-5minut (nieraz dłużej, nieraz krócej), później albo wywala mi błąd (patrz screen) lub cholernie tnie (do tego stopnia, że wyjście z gry beż alt+F4 zajmuje mi dobrą minute). Uprzedzam Wasze pytania:

err.png

- mam oryginalnego Minecrafta

- antywirus to ESET 4

- formata robiłem 2dni temu

- mój komputer to: AMD Athloon 4400+ 2rdzenie po 2.10GHz, karta grafiki geforce 8400gs 256mb i 2gb ramu, system windows 7 (64)

- moi znajomi mają lepsze komputery, a często mają to samo, mam znajomego który kupił komputer miesiąc temu i ma 8gb ramu (wiec wykluczam, że to problem z pamięcią)

- z javą cudów też próbowałem

Przed formatem było podobnie, z tym że wyłączało mi MC bez komunikatu, a na pulpicie zapisywały się jakieś pliki w notatniku z dziwnymi nazwami(obstawiam, że to raporty o błędach). Próbowałem na piracie, wszystko wygląda podobnie.

Nie wiem już co mam robić, ale strasznie mnie to irytuję, idę do kopalni, pogram 2minuty i muszę restartować grę - agonia.

Tak jak piszę, nie dał nic format, wyłączanie zapory, antywirusa i innych tego typu. Gram w gry typu: BFBC2 itp. i wszystko chodzi bez problemu, a gra która zajmuje kilka mega sprawia tyle problemu? Kiedyś jeszcze jak grałem na publicznym serwerze, to zanim zacząłem normalnie grać, to musiałem ok. 20razy włączyć i wyłączyć grę, aby dało się normalnie poruszać. Pewnie gdyby nie zamiłowanie do tej gry, to po prostu bym ją olał, ale naprawdę zależy mi na niej, a taka gra to męczarnia. Jakieś pomysły?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
RedoxPL    5

Ja już widzę odpowiedź sam sobie na nią odpowiedziałeś

twój komputer ma mało ramu też mam 2 GB i to mnie dręczy jak gram na Far ale dokupię se do 4GB tanio będzie

i masz teraz dwie opcje:

Domyślny ram używany w javie wynosi o ile wiem 50% czyli 1GB to cienko, tak wogóle 64 bity z komputerem 2GB?! ja bym jeszcze raz zainstalował win 7 ale 32 Bity.

1. Zwiększ pamieć ram używana dla silnika javy dam ci link do takiego poradnika

2.Dokup więcej ramu

to ci się może przydać:

Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.

edit. No czytałem dokładniej ale ja tu widzę problem z sprzętem ram grafika słaba( a patrzyłeś jakie mają systemy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
stresS    0

Chyba jednak czytanie sprawia Ci problemy. Mój znajomy ma 8gb ramu i ma dokładnie to samo, a komputer ma o niebo lepszy ode mnie. Poza tym jak wytłumaczysz to, że kilka miesięcy wcześniej wszystko chodziło idealnie? Owszem, przydałoby mi się więcej ramu, ale na xpku jest to samo. Problem leży gdzie indziej i nie żartujmy, że tak gra jak minecraft potrzebuje 8gb do nie wyłaczania się co 2minuty. Wcześniej stawiałem serwer na swoim kompie i do tego grałem - nie było problemów tak jak teraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
RedoxPL    5

Doczytałem, nawet odczułem zazdrość że ma tyle ramu

ale spytam się ciebie 2 sprawy

1 Kiedy ostatnio czyściłeś komputer?

2. Ile masz programów java zainstalowanych i jakie wersje niektórzy mają java na 32 bity i na 64 bity w twoim przypadku powinna być jedna 64 bity

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Mofixil    190

Graj na backupie z poprzedniej wersji MC, 1.0.0 sypie wyciekami ramo że ho ho.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
stresS    0

Doczytałem, nawet odczułem zazdrość że ma tyle ramu

ale spytam się ciebie 2 sprawy

1 Kiedy ostatnio czyściłeś komputer?

2. Ile masz programów java zainstalowanych i jakie wersje niektórzy mają java na 32 bity i na 64 bity w twoim przypadku powinna być jedna 64 bity

OMG, pisałem, że robiłem formata 2dni temu, więc co mam czyścić, jak nic zbędnego nie ma, dodatkowo codziennie robię czyszczenie rejestru i etc. tuneup'em.

Zmieniłem priorytet dla javy, komputera nie obciąża, ale zauważyłem płynniejszą pracę gry. Obecnie jest lepiej, ale raz się wyłączył minecraft, ale to i tak dużo lepiej niż było. I pomyłka mała ja mam 2gb ramu, ale w dualu - dwa razy po 2gb (czyli 4).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
RedoxPL    5

Miałem na myśli czyszczenie komputera od środka ale mój fakt nie napisałem bardziej szczegółowo

edit 1. Może i masz błysk dysku C czy jak tam masz wszystko ładnie uporządkowane ale w komputerze może być kurz co zwalnia komputer lekko ale zwalnia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
dex3r    143

@Łukasz(RedoxPL)

DoubleFacePalm.jpg

@Topic

Nie słuchaj takich głupot, Minecraft potrzebuje 200mb ramu MAX. Odpal MC z ustawionym ramem na 512 albo na 256. Jak to nie pomoże, odinstaluj wszystkie wersje javy jakie masz na kompie, ściągnij Jave 6 64bit i zainstaluj. To pomaga w 80% przypadków, przynajmniej tak twierdzą na minecraft.net. BTW. Te sposoby są zaproponowane przez Jeb-a na problemy graczy na Twitterze.

@Off-topic again

twój komputer ma mało ramu też mam 2 GB i to mnie dręczy jak gram na Far ale dokupię se do 4GB tanio będzie
edit 1. Może i masz błysk dysku C czy jak tam masz wszystko ładnie uporządkowane ale w komputerze może być kurz co zwalnia komputer lekko ale zwalnia

HAhahahahahahhahahahahahahahah sry, ale to mnie rozjebało :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Mofixil    190

@Topic

Nie słuchaj takich głupot, Minecraft potrzebuje 200mb ramu MAX.

Wybacz pupilku ale to też jest głupota, im więcej ramu wolnego oraz im więcej ramu dla javy, tym gra chodzi płynniej i stabilniej, gdyby nie ta java to byscie mogli grac na 200MB ram, ja muszę mieć przynajmniej 1.5GB upchnięte dla javy by MC nie przymulał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
dex3r    143

@UP

specjalnie dla ciebie poszukam na twiterze Jeba jego wpisu na ten temat i zaraz edytuję ten post ;)

EDIT:

Niestety, Twitter nie pozwala wyszukiwać dalej niż 1 Grudzień.. eh...

Kto nie wierzy, proszę przeczytać sobie ten temat:

@DOWN

Zauważ, iż obaj ściśle trzymamy się tematu, i nie nabijamy postów, więc czemu nie tu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Mofixil    190

Po tym co zrobili z MC (Znowu zwracam uwagę na olbrzymie wycieki pamięci) wątpię by zdanie developera było cokolwiek warte, BF3 miał być epicki, jest, gdy łaskawie się uruchomi i tak dalej.

Teraz jako moderator muszę nas obu opierdzielić i kazać przenieść tę rozmowę na PW.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
stresS    0

@RedoxPL, jeśli nie znasz odpowiedzi na mój problem, to z całym szacunkiem, ale daj sobie na wstrzymanie. Wszystko co mówisz mam zrobione i dbam o komputer pod każdą postacią. Tak jak mówi dex3r MC pobiera minimalną pamięć ram, czyli coś między 200-500mb. Tak jak widać po wyskakującym mi błędzie, problem jest z javą, a nie z ramem. Moi znajomi mają nowe komputery i każdemu zdarza się to samo, już nie mówię o jakiś ścinkach, ale co to ma znaczyć, że kupuję się grę, która się wyłącza i nie wiadomo z jakiego powodu. Wiele rzeczy jest opartych na javie, ale nic tak nie psuje nerw jak wyłącznie MC z tym kretyńskim błędem. Jeśli nie znajdę tu rozwiązania, to prawdopodobnie napiszę minecraft.net, rozmawiałem już z wieloma osobami i próbowałem czego się da, wszystko się poprawiło, ale i tak po jakimś czasie wywali Out of memory...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
dex3r    143

Spróbuj tego:

Pobierz z minecraft.net launcher w formie .jar:

Wrzuć go do jakiegoś folderu, np. na pulpicie folder Minecraft, stwórz tam plik start.bat (nie start.bat.txt !!) i wklej

"C:\Program Files\Java\jre6\bin\javaw.exe" -Xmx640M -Xms256M -cp Minecraft.jar net.minecraft.LauncherFrame
pause

Odpalaj mc przez start.bat i zawsze graj na Normal, nie na Far, bo to jest najczęstsza przyczyna problemów ;)

Robiąc to, sam odpaliłem mc w taki sposób, chociaż nigdy nie miałem takich problemów, zauważyłem różnicę 5fps na korzyść mniejszej ilości ramu!! Idę bawić się dalej, może jeszcze więcej wyciągnę :D (btw. to jest dziwne, że takie GTA IV chodzi mi gładko ~45-50fps, a MC 40... no cóż... Java nie służy do gier ;)

@DOWN

A ja ci odpowiem, że nie masz racji, a nawet jakbyś ją miał, to nic nie daje w grach ani w sumie nigdzie, a takie zacofanie jak 32bitowy system to już przesada ;)

Edytowane przez dex3r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
aftr    2

A ja powiem swoje: Zainstaluj Windowsa 32bitowego! 64bit zajmuje więcej pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Mofixil    190

A ja powiem swoje: Zainstaluj Windowsa 32bitowego! 64bit zajmuje więcej pamięci.

64 bit OBSŁUGUJE więcej pamięci.

Chociaż mając 2GB ram, 64 bity nie mają sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
aftr    2

Drogi Moxifilu!

A czy ja napisałem, że 64 bity nie obsługują więcej pamięci?

Chociaż mając 2GB ram, 64 bity nie mają sensu.

Dlatego zasugerowałem, żeby zainstalował 32 bitową wersję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Mofixil    190

Napisałeś że zajmują więcej pamięci, co jest dla mnie niezbyt logiczne, może system sam z siebie zajmuje więcej bo jest i potrzebne wsparcie dla aplikacji x64 i x86 ale jeśli nie emulujemy tego wszystkiego naraz, system nie ma prawa sam z siebie zwiększać zajmowanej pamięci. Wyprowadź mnie jeśli jestem w błędzie, nie za często mam kontakt z architekturą x64.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
aftr    2

Moxifil a co ty informatyk jesteś?

Z moich informacji i doświadczenia, wynika, że system 64bitowy, potrzebuje większej ilości pamięci do działania.

Wytłumaczę ci na przykładzie:

Zenek ma system 2GB Ramu i zainstalował 32 bitowego Windowsa 7. Po starcie system zajmuje 600Mb

Ziemowit, natomiast też ma 2GB RAMu ale zainstalował 64 bitowego Windowsa 7. Po starcie system zajmuje 1000Mb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Mofixil    190

Mofixil a co ty informatyk jesteś? Ale się ładnie złożyło //Mof

Staram się.

Teraz muszę wrócić do moderowania i stanowczo zakrzyknąć:

Takie rozmowy na PW!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...