Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
Vatx

Składanie nowych maszyn i o komputerach ogólnie

Rekomendowane odpowiedzi

Vatx    0

Nie lubię gdy na forum robi się syf (ach te moderatorskie nawyki), więc zakładam temat ogólny dla komputerów, i pytań odnośnie części do niego.

Więc tak, postanowiłem sobie kupić nowego PC, z racji tego że mój się już zestarzał trochę za mocno.

I tu potrzebuje porady

Jak na razie wybrałem takie części-

Karta Graf. - Nvidia GTX 570

Procesor - AMD Phenom II x6 (3,2 GHz)

RAM: 8 GB

Płyta główna - ASUS Sabertooth P67 (Tu nie jestem pewny, nie pamiętam dokładnej nazwy, wiem na pewno tylko że to ASUS Sabertooth)

Mysz i Klawiatura - Jakieś od Razora

Monitor - Jakiś od LG

I takie pytanie - Czy te części są dobrane odpowiednio? Nie chciałbym aby się okazało że coś nie pasuje, jest złe albo za rok będzie przestarzałe.

Przy okazji proponujcie, jeżeli znacie, jakieś inne płyty główne i Procesory (Najlepiej 6 rdzeniowe), bo jeszcze nie jestem do końca pewny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rapikol    88

Ten temat jest po to, żebyś się mógł pochwalić komputerem? O_o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Vatx    0

Wydaje mi się że albo w ogóle nie czytałeś tematu albo nie czytałeś uważnie, to jest temat o komputerach i częściach do nich, a nie o przechwałkach (+ nie mogę się chwalić tym czego nawet nie mam)

Zacytuje to co pisałem wcześniej:

"(...)więc zakładam temat ogólny dla komputerów, i pytań odnośnie części do niego."

"I takie pytanie - Czy te części są dobrane odpowiednio?"

Prosiłbym o uważniejsze czytanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wirtualnosc    0

Nie mam większego pojęcia o komputerach, ale o ile wiem, tylko płyta główna może spowodować niekompatybilność procesora lub pamięci. To, jaki monitor pójdzie, będzie zależało od wejść w karcie graficznej (w razie nieodpowiednich trzeba będzie kupić przejściówkę). Mysz i klawiatura powinny pójść każde. Najlepiej będzie, jeżeli w googlach poszukasz, czy płyta główna jest kompatybilna z procesorem (i ew. jaki typ pamięci obsługuje, np. moja tylko pozwala na DDR1), zanim ją kupisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Vatx    0

Erhm, nie mam pojęcia o czym prawisz, więc... uhhh ehhh... no, nie wiem D:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Vatx    0

A to ja sam nie wiem, lista jest w stanie Alpha, wiem wszystko tylko ogólnikowo i wszystko jeszcze może być do zmiany.

W tym przypadku po prostu napisałem ile CHCIAŁBYM mieć tego Ramu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wirtualnosc    0

Rozmawiałem trochę z Vatxem na TSie, trochę poszukaliśmy razem kompatybilności między płytą główną i pozostałymi podzespołami. Trochę zmieniliśmy plany na jego kompa:

1. Płyta główna: Asus Crosshair IV Formula

2. Procesor: AMD Phenom II x6 (3,2 GHz) (bez zmian)

3. RAM: DDR3 2000MHz 2x4GB (wyszczególnione)

4. Karta graficzna: Nvidia GTX 570 (bez zmian)

5. Reszta sprzętu: Na razie bez zmian.

Nadal jednak jesteśmy otwarci na propozycje - jeśli macie przynajmniej coś do zaproponowania. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Vatx    0

Przy okazji, zmieniłem dwie rzeczy, Płytę główną i Procesor:

Asus P8P67 PRO B3 (Rev.3.0) P67 s. 1155 SATA3 USB3 BOX

Intel Core i5-2500K

Co o tym myślicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pesio    12

Nie bierz monitora od LG, weź od Asusa, najlepiej dwa - są tanie, dobre i wytrzymałe. Dwa monitory stwarzają szereg możliwości i ułatwiają pracę. :D Gdybym miał składać nowe stanowisko komputerowa to kupiłbym dwa Asusy VW227D ( coś koło 450 zł :D).

Klawiatura - obojętnie jaka, najlepiej najtańsza, to nie ma większego znaczenia. Taki Vakoss za 17 zł będzie w sam raz.

Mysz - najlepszym wyborem pod względem stosunku jakości i wygody do ceny będzie coś z serii A4tech X7 - znam wiele osób posiadających i chwalących tą serie. Jedna uwaga - nie kupuj X-750F ze srebrnymi zakończeniami - zdzierają się, najlepiej matowe, albo z grafiką.

Natomiast na sprzęcie takim jak karty graficzne się nie znam, mój komputer się przegrzewa, a mi się nawet nie chce tym zająć. xd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pesio nie gadaj głupot. LG Flatron są znane z swojej bardzo długiej bezawaryjności i jakości wykonania. Świadczy o tym chociażby fakt, że z ich matryc korzysta Apple. Posiadam sobie modelik E2370V i jestem wniebowzięty.

Vatx jak bierzesz proca pod Sandy Bridge to czemu nie Sabertootha jako płyte główną? Ten sam chip i za***iście wygląda :D

Tak czy siak zestaw jest spasowany w porządku. Nie zawiedziesz się. Karta to praktycznie High-End na dzisiejsze standardy, a procesor na pewno ci jej nie zmuli. Bier póki ciepłe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Vatx    0

No niestety z tego co wiem to Sabertooth gryzł się z którąś z wybranych przez mnie części czy cośtam było nie tak, bez powodu bym nie zmieniał go... no i Sabertooth jest ciutkę drogi.

+Co to znaczy Procesor pod Sandy Bridge bo nie ogarniam :D

Edit: Teraz to w sumie sam nie ogarniam czemu zmieniłem płytę główną, ale ja się nie znam D:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sandy Bridge to architektura procesora, rodzina, seria procków. Nieważne :P Komplet spasowany jest dobrze, pójdzie ci wszystko łącznie z BF3 który już jutro wychodzi w Open Beta!

Jak masz pieniądze to bierz ten sprzęt. Wyprzedza wydajnościowo o lata świetlne AMD. Niestety. Mimo że jestem fanboyem AMD i zdecydowanie bardziej wole tą firmę to muszę stwierdzić oczywistą prawdę ;) Jak chcesz zaoszczędzić to zestaw, który razem z Wirtualnością żeście zmontowali też będzie jak najbardziej na miejscu. Trochę gorzej w grach ale dalej górna półka w sprzęcie ;) Decyduj jak uważasz, więcej kasy - wydajniej - Intel, albo mniej kasy - trochę mniej wydajniej - AMD

EDIT:

Jakbyś brał zestaw z AMD to dorzuć raczej Radeona 6950. O ile nie ma u ciebie wielkiej różnicy w cenie ;)

A pamięci, tanie a dobre - Kingston HyperX. Możesz brać zdecydowanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Vatx    0

Praktycznie to chce mieć taki... potworek na wszystkie gry + coś jeszcze nagrać (Streaming głównie)

Chociaż... jak BF3 pójdzie to już raczej wszystko inne też ruszy, nie? :F

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...