Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link. [PŁATNE] INFORMACJE Z gry.onet.pl: W oficjalnym komunikacie na temat przejęcia firmy ..."> Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link. [PŁATNE] INFORMACJE Z gry.onet.pl: W oficjalnym komunikacie na temat przejęcia firmy ..."> Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
BezJajMCsprzedany

Minecraft został kupiony przez Microsoft za dwa i pół miliarda dolarów !

Rekomendowane odpowiedzi

Microsoft poinformował o przejęciu firmy Mojang, twórców gry Minecraft - jednej z najpopularniejszych gier na świecie.

Wypowiedź pracownika odnośnie zamiarów wobec gry Minecraft:

Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.

[PŁATNE]

INFORMACJE Z gry.onet.pl:

W oficjalnym komunikacie na temat przejęcia firmy nie podano informacji ani o wartości transakcji, ani o przyszłości założyciela firmy, Markusa "Notcha" Perssona.

Persson jest nie tylko założycielem firmy, ale także człowiekiem, który sam stworzył Minecrafta. Według niedawnych plotek ma on po sfinalizowaniu transakcji opuścić firmę, nie wiemy jednak, czy ma w planie pozostać w branży i dalej tworzyć gry.

[Aktualizacja] W komunikacie Mojanga napisano oficjalnie, że Markus Persson odchodzi z firmy. Podano tam również, że Microsoft zapłacił za Mojang dwa i pół miliarda dolarów.

Microsoft oczywiście zapewnia, że będzie rozwijał Minecrafta i dbał o pokaźną społeczność fanów tej produkcji. Warto jednak przypomnieć, że sam Markus Persson wiele razy publicznie krytykował Microsoft i zarzucał mu praktyki niekorzystne dla graczy. Jak widać jednak, nie przeszkodziło mu to porozumieć się w sprawie sprzedaży.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
radyjko    176

Matejss nadchodzi za... 3... 2... 1...

Nie przyszedł ._.

Może wrzucę mu link czy cuś...

Edytowane przez radyjko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
radyjko    176

To nie jest żart kolego!

Ależ wiem że to nie żart. Wiem też że twój nick nie ma absolutnie nic wspólnego z tym wydarzeniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzucić to go można ale do Wisły obciążonego kamieniami...

Panowie ... nie udzielam się na forach, zarejestrowałem się ze złości, aby poznać Wasze opinie odnośnie tej sprzedaży, bo zmiana właściciela, to zmiana globalna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
PyroTeknicx    168

Popieram zdanie radyjka. Zobaczymy co MS wprowadzi do świata MC. Oby nie zniszczył gry wprowadzając większą opłatę za konto premium oraz dodając opłatę za korzystanie z gry, bo wtedy dużo osób zrezygnuje z grania na premium i przejdzie ew. na non-premium. Cóż pożyjemy zobaczymy. Eh. :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
matiyarosz    199

Tak jak już tłumczyłem na TeamSpeaku niektórym osobom. Z marketingowego punktu widzenia nie ma szans na opłaty za grę/DLC/dodatki/Bóg wie co jeszcze. Tak, cena może zostać podwyższona, aczkolwiek tylko po to aby ją zaokrąglić i ułatwić kupowanie w innych krajach (na zasadzie, zamiast £17.95 - £19.99, zamiast 95zł - 99.99zł). Jestem pewien, że Microsoft podepnie płatności pod Live, i prawdopodobnie migracja konta Mojang z kontem Microsoft. Przez to możemy się spodziewać że Minecraft dołączy do niechlubnego Games for Live.

Microsoft nie jest głupi, nie jest EA. Szanuje społeczność (może poza działem PC - Win 8.1 i IE). Przekonaliśmy się jak dział marketingu Xboxa dobrze zareagował na zarzuty społeczności. Nie spodziewałbym się rewolucji, raczej większej nagonki na Minecrafta ze strony Microsoftu (pomimo faktu, że już jest duża).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
radyjko    176

@up, wiesz że zostałeś zbanowany? =) Pozdrowienia od szamana chakerów ^^

@ontopic

Miałem wątpliwości co do tego co może zrobić Microsoft z MC, ale częściowo wyjaśniło to się gdy przeczytałem że M$ zakupił MC... żeby wydać go na Windows Phone... To by miało sens, kontynuować dotychczasową politykę Mojangu. M$ może w ten sposób poprawić swoją reputację w świecie gier.

Osobiście, to czy zostanę przy MC czy nie, zależy od tego jaką politykę obierze Microsoft względem modyfikacji i vice versa. Moją największą obawą jest to że M$ już w kolejnym update stworzy API a nie będzie modderów którzy chcieliby na nie (prze)pisać mody :(

Edit: Cztery posty w tym samym temacie... Niech ktoś mnie powstrzyma ._.

Edytowane przez radyjko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
PyroTeknicx    168

Też mam taką nadzieję Miloszu, w sumie duże zmiany, najpierw Bukkit padł i będzie Sponge, a teraz MS. Hm, zobaczymy czy MS zaskoczy nas, czy rozczaruje na dużą skalę. Obyśmy zostali nietykalni.  :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
IceShadow4    13

Wiecie co mogli by zrobic ??

Przerobic pliki minecraft'a (java) na zwykly np .dat itp.

Wtedy by duzo lepiej dzialal :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
radyjko    176

Wiecie co mogli by zrobic ??

Przerobic pliki minecraft'a (java) na zwykly np .dat itp.

Wtedy by duzo lepiej dzialal :P

Chcaiłoby się modziki pisać, co nie? Ale java zbyt skomplikowana >:)

Powiem tak, Java to definitywnie, ostatecznie i bezsprzecznie najlepszy język na jakim mógłby stać MC [KROPKA]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Camil    42

mogli by dodać więcej funkcji w wizualizacji postaci, a nawet na sam początek odblokować pelerynki ;].

Zakładam, że będzie taka funkcja ale odpłatna jak to microsoft...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
radyjko    176

mogli by dodać więcej funkcji w wizualizacji postaci, a nawet na sam początek odblokować pelerynki ;].

Zakładam, że będzie taka funkcja ale odpłatna jak to microsoft...

Na ich miejscu wymyśliłbym coś innego, pelerynki mają zbyt duże znaczenie sentymentalne żeby je sprzedawać -_-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mariella    55

No cóż... Notch znalazł bardzo błahy powód, jeśli chodzi o oddanie Mojangu w ręce Microsofta...  :confused:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
radyjko    176

No cóż... Notch znalazł bardzo błahy powód, jeśli chodzi o oddanie Mojangu w ręce Microsofta...  :confused:

Co ty byś zrobiła na jego miejscu? ( ͡° ͜ʖ ͡°) 

Tak wgl. to nie Notcha wina że postanowił sprzedać MC, wina leży po stronie community które nieustannie oskarżało go o zmiany w EULI. No ile można wysłuchiwać hejtów? W pewnym sensie społeczność MC sama zapracowała na "Sprzedanie Microsoftowi"

Edytowane przez radyjko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
IceShadow4    13

Heh macie racje minecraft moze byc tylko w javie ...

Wydaje mi sie to bedzie koniec no-premium :( Bo microsoft juz na to nie pozwoli :(  :0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
BukkitSmerf    9

Sorki wpisalalem byle jaki :P Jeśli ms przepisze minecraft'a to bedzie super...

Nie będzie super, bo zniknie 99% modów i 90% developerów, ci najlepsi raczej nie zaczną nagle pisać w np C++ bo ktoś uznał że sobie zmieni, tylko znajdą sobie inne zajęcie. 

Dlatego raczej tego nie zrobią -> nie opłaca to się im, a nie po to wydali 2.5 mld $ by tracić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
radyjko    176

Nie będzie super, bo zniknie 99% modów i 90% developerów, ci najlepsi raczej nie zaczną nagle pisać w np C++ bo ktoś uznał że sobie zmieni, tylko znajdą sobie inne zajęcie. 

Dlatego raczej tego nie zrobią -> nie opłaca to się im, a nie po to wydali 2.5 mld $ by tracić.

To jest nastawienie. Będę cię teraz cytował ^^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...