Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
Redux

Minecraft 1.7 vs 1.8 - zaangażuj się w nietypowy artykuł!

Rekomendowane odpowiedzi

Redux    168

UWAGA

Osoby, które nie dostarczyły mi jeszcze wyników ich pomiarów to:

• CarnivalPL
  • IiiI
  • Igos
  • WojoLsPL
  • zozol5200

oraz matiyarosz, od którego już dostałem informację i dostarczeniu wyników na niedzielę. Rozumiem, że jest początek roku szkolnego i jeszcze nie wszyscy pogodzili się z takim stanem rzeczy :D Mimo to proszę o dostarczenie pomiarów do jutra (niedziela, 7 września). Jeśli zostaną więcej, niż dwie osoby, które nie wysłały mi wyników, przeniosę termin na 10 września.

17vs18.png

Witam! :)

Aby urozmaicić nieco zakres artykułów na stronie głównej, wpadłem na pomysł utworzenia testu porównującego grę pod względem wydajności w wersjach 1.7(.10) i 1.8 - jak prawdopodobnie wiecie, w snapshotach 1.8 wprowadzono już zmiany, które mają na celu zwiększenie wydajności gry. Aby było ciekawiej, chciałbym zaangażować Was, użytkowników forum, w owy test.

Sam posiadam dwa komputery, a test uwzględniający taką ilość danych będzie raczej mało interesujący, stąd w Waszą stronę kieruję prośbę o uczestnictwo w teście. Wstawiajcie tutaj specyfikacje swoich komputerów, uwzględniając poniższe dane:

• producent, model i taktowanie procesora
  • producent, model, ilość i rodzaj pamięci karty graficznej (zamiast producenta można też podać taktowanie układu graficznego oraz pamięci)
  • ilość i rodzaj pamięci RAM

Powyższe dane można uzyskać korzystając z darmowych programów

Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.

i

. Jeśli nie chcesz przepisywać wszystkich danych, możesz przesłać linki zawierające owe informacje, wykonując czynności ukazane na

oraz dodając linki, które zostały otwarte w przeglądarce po wykonaniu owych czynności. Po premierze Minecrafta 1.8 wybiorę osoby do uczestnictwa w teście zwracając uwagę na wklejone dane - jeżeli zgłosi się mniejsza ilość osób, udział prawdopodobnie wezmą wszyscy. Zapraszam do uczestnictwa! :)

FAQ:

P: Są jakieś wymagania, które trzeba spełniać by uczestniczyć w porównaniu?

O: Działający komputer, konto premium oraz chwila czasu.

P: Dlaczego wymagane jest konto premium?

O: Launchery wersji non-premium mają to do siebie, że mogą wpłynąć w znacznym stopniu na wydajność gry. Aby tego uniknąć, wymagane jest skorzystanie z launchera Mojangu (choć do testu użyty zostanie inny launcher).

P: Jak wyglądać będzie taki test?

O: Dopuszczeni użytkownicy dostaną procedurę testu. Nie będzie to nic skomplikowanego - utwórz świat korzystając z danego seeda, wciśnij jakąś kombinację klawiszy, przejdź kilka bloków w danym kierunku, zrób screena itp.

P: Czy w ten sposób przyrządzony test może być w stu procentach miarodajny?

O: Oczywiście, że nie. Wpływ na miarodajność wyników mają takie czynniki, jak posiadany system operacyjny, działające w tle programy, zainstalowane sterowniki czy oprogramowanie dodatkowe. Nie jesteśmy w stanie zabrać Waszych komputerów w celu wykonania testów w "sterylnych", idealnych warunkach - choć z drugiej strony nikt z nas nie ma zainstalowanego czystego systemu, na którym jest tylko Minecraft. Prawda? ;)

P: Do kiedy przyjmowane są zgłoszenia?

O: Do 30 sierpnia. W dniu premiery pełnej wersji 1.8 postaram się rozesłać procedury testowe, a do 7 września powinien pojawić się test na stronie głównej.

PS: Proszę, aby w tym temacie wyrażały się jedynie osoby wyrażające chęć uczestnictwa w projekcie, ewentualnie chcące zadać jakieś sensowne pytanie na jego temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
radyjko    176

Ja chętnie ale mam głupi problem: Zawsze mam 60 FPS.

ZAWSZE T_T

Opcje > video settings > performance > przestaw na unlimited? :I //Miloszu_xd

@Miloszu 60 FPS ._.

@Redux 300 FPS :)

Edytowane przez radyjko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Redux    168

Ja chętnie ale mam głupi problem: Zawsze mam 60 FPS.

ZAWSZE T_T

Opcje > video settings > performance > przestaw na unlimited? :I //Miloszu_xd

Poza radą Miloszu_xd warto byłoby rzucić okiem na synchronizację pionową. Upewnij się, że jest wyłączona w grze (opcja "Vsync") oraz w panelu sterowania karty graficznej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Redux    168

Chciałbym wziąć udział w tym projekcie.Można  :) ?

Tak, podaj specyfikację swojego komputera tak, jak opisałem w pierwszym poście.

Na przyszłość do wszystich - nie piszcie "czy można". Zostawcie tutaj post z wymaganymi informacjami, a ja skontaktuję się z Wami w razie potrzeby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
TheHaaku    1

Ja chętnie wezmę udział.

Oto specyfikacje mojego laptopa:

[url=http://valid.x86.fr/15uamc]15uamc.png[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Redux    168

Czy może być linux? Bo mam postawionego czystego archa z samym minecraftem.

Na Linuxie gra często działa znacznie szybciej, a wielu naszych czytelników nie wyobraża sobie niczego innego poza Windowsem. Jeśli zgłosi się więcej użytkowników posiadających Linuxa, to się zastanowimy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
zozol5200    2

Na Linuxie gra często działa znacznie szybciej, a wielu naszych czytelników nie wyobraża sobie niczego innego poza Windowsem. Jeśli zgłosi się więcej użytkowników posiadających Linuxa, to się zastanowimy ;)

Dobra ale daje info:

i moge też na Ubuntu potestować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
KapciuPL    0

Witam. Też chcę się zapisać średnio mam 60/120 fpsów więc jakoś sobie poradzę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Atexor    424

Średnio mam ok. 90-200 FPS (z Optifine, ustawiłem blokadę na 120FPS bo więcej niepotrzebne). Mój sprzęt podam ręcznie, bo mam podkręcony komputer i CPU-Z błędnie podaje kilka wartości, może z racji automatycznego obniżania taktowania gdy niepotrzebna jest maksymalna moc.

Zasilacz: OCZ Fatal1ty 550W
Karta graficzna: PNY GTX 570, podkręcona:

Procesor: Intel Core 2 Duo E8400 3,0 ghz ov. na 3,75Ghz. Chłodzenie nieboxowe.
Myszka: zwykła prosta z A4Tech Oscar a4tech 7 xl-750bk (prosta, ale najlepsza  bo wygodna).
Klawiatura: zwykła prosta z A4Tech Slim przewodowa
Płyta główna: ASUS P5K/EPU
Dysk twardy: WD Black WD5003azex (0,5TB).
System operacyjny: Windows 7 HP x64
RAM: 4x1GB Patriot DDR2 też podkręcony z 800mhz na ok. 820. (słabo się kręcą...)
Karta dźwiękowa: integra Realtek HD Audio oraz z Creative THX na USB z którego korzystam głównie

Monitor: Samsung 2243NW 1680x1050

Inne: głośniki, dużo kurzu tu i ówdzie.

Komputer często czyszczony (rejestr, pliki) i defragmentowany. Zbędne procesy/usługi wyłączone w celu uzyskania dużej wydajnosci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Redux    168

W teście nie chodzi tylko o ilość klatek ale także o inne czynniki, takie jak doczytywanie chunków czy występowanie tzw. "lag spike". Procedury nie podaję, ponieważ 1.8 jeszcze nie został wydany i nie wiadomo, czy ta procedura się dobrze sprawi. Ot taka ostrożność :)

Dlatego prosiłem jak na razie o podanie Waszych specyfikacji po to, bym mógł je dobrać unikając komputerów takich samych/podobnych. Mimo to dzięki za podane informacje [member=Atexor] :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

System operacyjny : Windows 7 x64

Typ procesora: DualCore AMD Athlon 64 X2, 2700 MHz (13.5 x 200) 5200+

Nazwa płyty głównej: MSI K9N Neo v2/v3 (MS-7369)

Pamięć fizyczna: 4096 MB  (DDR2 SDRAM)

Karta wideo: NVIDIA GeForce GT 440  (1024 MB)

Mam nadzieję że to wystarczy :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a3k    2

Procesor: Intel core i5-4670k 3.40Ghz
Grafika: Radeon 7970 3gb
Ram: 1x8GB DDR3
Dysk SSD 128GB Adata sx900

Sterowniki karty graficznej to 13.251(Z tego roku).

Edytowane przez a3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Franiu    41

System operacyjny: Win 7 HP x64

Procesor: Intel Core i7-3610QM CPU @2.30GHz

RAM: 2x 4GB DDR3 800MHz

Grafika: NVIDIA GeForce GT 630M 2GB

Tylko nie załóżcie mi hasła na płytę główną D: #bonzo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Igos    0

Procesor: Intel Core i3-4130 CPU @3.40GHz

Pamięć RAM: 4GB DDR3 666.3 MHz

Karta Graficzna: NVIDIA GeForce GTX 750

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
WojoLsPL    1
  • AMD, Athlon X4 750k 3.4GHz, Turbo 4.0GHz
  • Nvidia, GeForce GT630, 2GB GDDR3
  • 8GB 1600MHz DDR3

Rodzaj POWIĘKSZONY

16chunks

1.7.10

512mb ram dla Minecraft

1920x1080/100-140fps

854x480/120-160fps

1.8

1GB ram dla Minecraft

1920x1080/50-100fps

854x480/60-120

na 1.8 się proc grzeje gorzej niż w BF 3

FPS strasznie spadł i mi grzeje Procesor i to mają być optymalizacje i uwydatnianie renderowania chunków...

Jeżeli mam 512mb ram na 1.8 to co chwile mi rośnie na 100% i zacina i co 5 sek. Jedynie to co zrobili dobrego to to, że jak lecimy na speedzie to teren przed nami się renderuje natychmiastowo i nie renderuje reszty chunków, kiedy jest za duże obciażenie.

Edytowane przez WojoLsPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
radyjko    176

Nie podałem specyfikacji, głupi ja >.<

System operacyjny: Win 8.1 x64

Procesor: Intel Core i7 - 4770 CPU @ 3.40GHz

RAM: 12.0 GB DDR3

Grafika: NVIDIA GeForce GTX 645

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• AMD, Athlon X4 750k 3.4GHz, Turbo 4.0GHz
  • Nvidia, GeForce GT630, 2GB GDDR3
  • 8GB 1600MHz DDR3

Rodzaj POWIĘKSZONY

16chunks

1.7.10

512mb ram dla Minecraft

1920x1080/100-140fps

854x480/120-160fps

1.8

1GB ram dla Minecraft

1920x1080/50-100fps

854x480/60-120

na 1.8 się proc grzeje gorzej niż w BF 3

FPS strasznie spadł i mi grzeje Procesor i to mają być optymalizacje i uwydatnianie renderowania chunków...

Jeżeli mam 512mb ram na 1.8 to co chwile mi rośnie na 100% i zacina i co 5 sek. Jedynie to co zrobili dobrego to to, że jak lecimy na speedzie to teren przed nami się renderuje natychmiastowo i nie renderuje reszty chunków, kiedy jest za duże obciażenie.

Wziąłeś pod uwagę Pre-Relase?Poczekaj do oficjalnego 1.8 i wtedy sprawdź jak ci działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
radyjko    176

Z tego co wiem to Minecraft wziął więcej renderowania na pamięć odciążając procesor (Nie wiem jak), więc przydzielenie większej pamięci jest bardziej opłacalne, to chyba jednak można odwrócić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
matiyarosz    199

A na Macu nie ma zbyt dużej różnicy, aczkolwiek gra wydaje się być o wiele stabilniejsza. Grałem na natywnej rozdzielczości Maca Mini 11 calowego czyli 1366x768.

Na 1.7.10, maksymalnych detalach i świecie Amplified uzyskiwałem od 20-50 FPS

Na 1.8 Pre-Release #1 (16 chunków reszta max detale, świat Amplified) miałem stabilne 30FPS

Oczywiście jak się ładował świat to klatki automatycznie spadały, ale to co podałem wyżej tyczy się momentu kiedy świat się załadował.

Dokładna specyfikacja:

CPU: 1.4GHz dual-core Intel Core i5

GPU: Intel HD Graphic 5000

RAM: 4GB 1600MHz LPDDR3

Test przeprowadziłem na laptopie, nie na PC. Na PC nie było sensu ponieważ tam i tak FPSy dochodzą do 200 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Redux    168

Lista osób przyjętych do testu:

1. TheHaaku
  2. zozol5200
  3. Atexor
  4. Sporemaniak1
  5. a3k
  6. Franiu
  7. Igos
  8. WojoLsPL
  9. radyjko
  10. matiyarosz
  11. CarnivalPL
  12. IiiI

Wciąż przyjmuję więcej osób :) Jeśli zgłosi się jeszcze więcej, niż trzy osoby to zamykam "rekrutację" :)

Dodam również, że dla osób z innymi systemami będzie przydzielona osobna strona i osobne porównanie (zozol5200 oraz matiyarosz).

post numer pińćset c:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...