Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
  • 0
raf456

Mody-kilka pytań. Proszę o pomoc

Pytanie

raf456    0

Witam. Proszę o pomoc i wyrozumiałość. Syn (10 lat) gra w Minecrafta i poprosił mnie jakiś czas temu o zainstalowanie modów. Od jakiegoś czasu próbuję mu to zrobić-czytam fora, ogladam poradniki na YouTube i mam coraz większy bałagan w głowie, bo nie mogę znaleźć odpowiedzi na kilka pytań i nie wiem co dalej. A już mam powoli dosyć pytań -tak ze 20 razy dziennie -czy już ma mody. Zarejestrowałem się więc na Wasze forum i liczę na pomoc od fachowców.  Więc po kolei:

1. Mam wersję 1.7.9 PREMIUM-czy jeśli ustawię w profilu wersję 1.6.4 to potrzebuję mody na 1.6.4 czy tylko i wyłacznie będą działać mody na 1.7.9?

2. Potrzebuję też OptiFine. Czy jeśli zainstaluję na 1.7.9 to po zmianie wersji na 1.6.4 on też będzie działał?

3. Czy może zainstalować sobie wersję 1.6.4 NON-PREMIUM dodatkowo i na niej robić wszystkie przeróbki?

4. Minecraft Version Changer to dobry pomysł?

5. Czy świat stworzony w 1.7.9 będzie dostępny w innych wersjach lub w modach?

Co radzicie? Syn pewnie będzie chciał często zmieniać te mody więc poradźcie co zrobić, żeby to było łatwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
radyjko    176

Ja myślę że to rozwiąże wiele problemów:

Zakładam że masz system lepszy bądź równy win Vista

1. Tworzysz folder na twardym dysku. Przykład: C:/program filed/Minecraft . Może być to jednak dowolny folder

2. W tym folderze tworzysz podfoldery. Osobny dla każdej wersji gry (tzn. dla 1.7 osobny i dla 1.6 osobny). Opcjonalnie, jeżeli chcesz mieć dwie paczki modów na tą samą wersję możesz utworzyć osobne foldery dla każdego modpacka.

3. Otwierasz launcher Minecrafta, tworzysz nowy profil:

-Nazwa powinna zawierać wersję, podkreślać fakt iż jest zmodowana, ewentalnie jakie mody zawiera. Przykład: 1.6.4 modded; 1.7.2 Galacticraft

4. Teraz bardzo skomplikowany moment:

Wchodzisz do katalogu w którym będzie odpowiednia wersja. Weźmy niech to będzie nasz 1.6.4 modded. Na górze folderu jest pasek pokazujący gdzie jest ów folder. Kliknij na niego i skopiuj zawartość. Następnie przejdź do launchera i w edycji profilu zaznacz pole "Game directory" i wklej w okienko to co skopiowałeś. 

Teraz wybierasz wersję. Przejdź do pola "use version" i prezejedź na sam dół. Wybierz wersję jakiej chesz użyć (W tym przypadku 1.6.4) Nazwa będzie wyjątkowo długa i oczojebna :D

Na koniec wróć do folderu, utwórz jeszcze folder "mods" i wrzuć tam wszystkie mody działające pod daną wersję.

5. Wybierz utworzony profil, włącz Minecraft i sprawdź czy wszystko działa.

Edit: Ściana tekstu XD

Edytowane przez radyjko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
bartexerBX    11

1. Mod na wersję 1.6.4 będzie działał tylko na 1.6.4 a mod na 1.7.9 będzie działał tylko na 1.7.9

2. Nie.

3. Co rozumie pan przez przeróbki? Chodzi o zmianę modów, tekstur czy co?

4. Nie. Jeśli syn będzie chciał często zmieniać mody to jest duża szansa że w Minecraft Version Changer nie będzie wszystkich.

5. Będzie ale:

- jeżeli świat był wygenerowany na modach dodających nowe biomy, bloki itp. może okazać się że w świecie będzie brakować terenu, drzew itd.

- jeżeli świat był wygenerowany bez modów dodających nowe biomy, bloki itp. powinno działać ale należy pamiętać że co nową aktualizacje dodawane są bloki i/lub biomy, których nie ma na niższych wersjach.

Jeśli chodzi o częstą zmianę modów to teraz jest to proste. Wystarczy że zainstaluje się minecraft forge i pobrane modyfikacje wrzuca się do folderu mods który znajduję się w tej lokacji: C:\Users\Nazwa użytkownika\AppData\Roaming\.minecraft

Zawsze można uruchomić pasek start i wpisać w wyszukiwarce %appdata% kliknąć szukaj i wejść w folder .minecraft

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Povered    207

Jeśli lubi grać na modach to zapraszam na serwer z naszej sieci - UnCrafted.pl

Wystarczy, że zainstalujesz Launcher [url=http://uncrafted.pl/s/launcher/](klik)[/url], zalogujesz się, poczekasz aż się wszystko pobierze i nie musisz osobno wgrywać tego wszystkiego.

Jednak nie ukrywam, że mody, które są na serwerze mogą okazać się zbyt trudne dla dziesięciolatka.

Pozdrawiam,

Povered

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
KapciuPL    0

Na serwerze nie za bardzo polecam grać bo ostatnio (niecały rok temu) dostałem mute za nic od ''Moderatora'' i administracja sobie poprostu za przeproszeniem sobie chyba ze mną w ... lecieli a w sprawie modyfikacji jest też lepszy sposób jest otóż taka strona na której są automatyczne installery modyfikacji ta strona to skydaz.com

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Redux    168

Na serwerze nie za bardzo polecam grać bo ostatnio (niecały rok temu) dostałem mute za nic od ''Moderatora'' i administracja sobie poprostu za przeproszeniem sobie chyba ze mną w ... lecieli

I "niecały rok" nie wystarczył by założyć temat z odwołaniem? Po to są odwołania od kar by rozwiewać wątpliwości wobec nich.

Instalacja modów potrafi być problematyczna - kolejność ich instalacji, konfiguracja może mieć wpływ na to, czy gra będzie stabilna lub czy w ogóle będzie działać. W takich wypadkach można wypróbować różne paczki modów lecz osobiście zacząłbym od czegoś mniejszego, tj. Tekkit Lite.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...