Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
  • 0
Soyero

kupno minecrafta/początkujący/mody itp

Pytanie

Soyero    1

Witam

Mam kilka pytań odnośnie kupna minecrafta i samej gry.

Nie gram w tą grę osobiście i kupuje ja dla 8-letniego łebka.

Mam takie pytania. Jeśli ją kupie na minecraft.net bo wyczytałem, że tylko w ten sposób mam pewność, że będzie 100% oryginalna i  nie będzie zoonków to będą mu działały wszystkie te mody, mapki, skórki itp itd?

Teraz gra gdzieś u kolegi i płacze, że mu dużo rzeczy nie działa, że gre wywala itp.

Jak ją kupię to nie chcę mieć właśnei tych problemów, że będzie za mną biegał  i płakał że jakieś mody mu nie wchodzą itp.

A w ogóle przy tej oryginalenj grze te mody też będzie trzeba specjalnie wgrywać?

Tak jak w tym temacie:

Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.

- mod loadery, forge, ?

Przypuszczalnie znajdę na tym forum krok po kroku, wytłumaczone jak dla ciemnego co trzeba robic żeby wszystko działało? Jak komuś nie sprawia problemu a po tym forum porusza sie już długo to proszę o taki link. Ja powoli będę ogarniał.

Edytowane przez Soyero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
radyjko    176

Tak, dokładnie, wszystkie mapki, mody, skórki będą działać. (BTW zalecam mieć komputer niestarszy niż sama gra. Ale to chyba tylko ja mam taki problem -_-')

Jak będzie potrzeba tłumaczenia (zwłaszcza odnośnie modów) to napisz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Soyero    1

ok dzęki.

Jak już tą grę ściągnę to co mam następnie zrobić?

Ściągnąć mod-loadera aby mody wgrywać? Jakaś preferowana strona do tego pliku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
radyjko    176

Więc tak:

1. Wybór platformy. Aktualnie najlepsza pod mody to wersja 1.6.4.   Trzeba raz uruchomić i wyłączyć.

2. Pobranie forge. 

. Następnie "1.6.4-Recommended" Jak się pobierze, uruchomić i po prostu dać "install" Potem uruchomić na profilu "forge" i sprawdzić czy działa.

3. Wybór i instalacja modów. Wyszukujemy moda którego chcemy mieć, pobieramy wersję pod 1.6.4 i wrzucamy do folderu "mods" w folderu instalacyjnym gry. Jeżeli mod wymaga czegoś jeszcze np.: coremoda to też trzeba pobrać.

4. Cieszyć się zainstalowanymi modami.

Zakładam jednak że nie masz pojęcia o instalacji Minecrafta ani porofilach. Tutaj nadchodzą:

fqatFft.png

"Profile name" - Nazwa profilu

"Game Dirtectory" - Folder instalacji gry. Aby zmienić trzeba zaznaczyć pole obok i wpisać nowe. Domyślnie, aby dostać się trzeba w menu start w wyszukiwaniu wpisać "%appdata%"

Na dole po lewej są nasze profile - lista, tworzenie nowych i edycja starych.

Dla samego instalowania modów więcej nam nie potrzeba. :)

@up Teraz w ogóle nie używa się mod loadera.

Edytowane przez radyjko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Soyero    1

Nie no aż tak ciemny nie jestem :) Wiem, że trzeba "zainstalować" minecrafta poprzez %appdata%" ale o profilach na forge i że mod loaderów się już nie instaluje to faktycznie nie słyszałem. Dzięki za pomoc. Jak będę instalował to się odezwę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Soyero    1

Witam ponownie

Mam już grę, łebek pogrywa. Teraz męczy mnie o to aby mógł grać na serwerach. Możecie podać jakiś mało wymagający serwer dla chłopaka 8 lat? AA i czy normalnie wchodzę na serwer wprowadzając nazwę serwera i adres serwera czy  trzeba coś wgrywać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
radyjko    176
Wybierając serwer wystarczy wpisać adres. Jest to albo adres IP (najczęściej dla prywatnych), lub też jak w tej sieci jakaś frazka. Nazwa dla serwera jest tylko dla ciebie i możesz nazwać chociażby tutejszy Aliquam "masełko, 4 metry makaronu i 2 litry wiaderek".

Co do serwerów... Najlepsze są prywatne żeby popykać z kolegami których się zna, może się to jednak wiązać z dodatkowymi kosztami. Co do publicznych, ciężko mi tu powiedzieć. Wstrzymam się od głosu :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Soyero    1

Radyjko jak z tej strony 

ściągam to co piszesz 

forge-1.6.4-9.11.1.965-installer

to nie mam roższeżenia np. exe aby zainstalować tylko jak dwa razy klikam to wchodzę w ten katalog i tam sa podkatalogi meta.inf, org itp. Co źle robię?

I jeszcze jedno. Wchodzę np. na serwer ***  i nie mogę się tam poruszać bo wychodzi komunikat no register. Gdzie mam się zarejestrować abym na takich serwerach mógł grać? 

Edytowane przez Soyero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
KristoforoH    65

Radyjka nie ma, to ja odpowiem. Aby zainstalować Forge musisz uruchomić ten pobrany plik za pomocą Javy ( Kliknięcie prawym przyciskiem myszy > Otwórz za pomocą... > Inne programy > Java) Jeśli chodzi o kwestie rejestrowania się na serwerze, to jest to sprawa indywidualna dla każdego z nich, ale przeważnie należy przy pierwszym wejściu wpisać tylko /register *Haslo* *PonownieHaslo*, a za każdym następnym wejściem /login *HasloKtórePodaliśmyPrzyRejestracji*. Jest to zabezpieczenie dla graczy non-premium, używających pirackiej wersji Minecrafta, w której to mogą wpisać byle jaki pseudonim, by jeden nie mógł podszywać się pod drugiego. I jeśli chodzi o publiczne serwery, to jesteś na forum całej sieci takich serwerów. Pod adresem MineCraft.PL masz ich listę i wersje gry na jakie są przeznaczone.

PS.

Lepiej usuń adres tego serwera z którym masz problem, bo podawanie IP "obcych" serwerów jest tutaj zabronione, i zaraz jak znam życie ktoś Ci wlepi ostrzeżenie.

Edytowane przez KristoforoH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
radyjko    176
Dokładnie jak wyżej :)
Jak się uruchomi instaler forge to najlepiej bez zmieniania dać "install"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Soyero    1

przy pierwszym wejściu wpisać tylko /register *Haslo* *PonownieHaslo*, a za każdym następnym wejściem /login *HasloKtórePodaliśmyPrzyRejestracji*. Jest to zabezpieczenie dla graczy non-premium, używających pirackiej wersji Minecrafta, w której to mogą wpisać byle jaki pseudonim, by jeden nie mógł podszywać się pod drugiego. I jeśli chodzi o publiczne serwery, to jesteś na forum całej sieci takich serwerów. Pod adresem MineCraft.PL masz ich listę i wersje gry na jakie są przeznaczone.

Ok, a skąd te hasło mam wziąść? Są strony www serwerów, gdzie trzeba się zarejestrować i w ten sposób otrzymać hasło?

PS.

Lepiej usuń adres tego serwera z którym masz problem, bo podawanie IP "obcych" serwerów jest tutaj zabronione, i zaraz jak znam życie ktoś Ci wlepi ostrzeżenie.

oki, dzięki zrobione

Ps. Może podacie mi jakiś serwer gdzie jest raczej spokojnie i nie ma bluzgów? Proszę na prv, Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Soyero    1

Więc tak:

1. Wybór platformy. Aktualnie najlepsza pod mody to wersja 1.6.4.   Trzeba raz uruchomić i wyłączyć.

2. Pobranie forge. 

. Następnie "1.6.4-Recommended" Jak się pobierze, uruchomić i po prostu dać "install" Potem uruchomić na profilu "forge" i sprawdzić czy działa.

3. Wybór i instalacja modów. Wyszukujemy moda którego chcemy mieć, pobieramy wersję pod 1.6.4 i wrzucamy do folderu "mods" w folderu instalacyjnym gry. Jeżeli mod wymaga czegoś jeszcze np.: coremoda to też trzeba pobrać.

4. Cieszyć się zainstalowanymi modami.

Kurcze następny problem. Klikam prawym przyciskiem

forge-1.6.4-9.11.1.965-installer i daje instal, Spoko pojawia mi się okienko czy klient. Daje ok i po chwili wyskakuje komunikat: You need to run the verison 1.6.4 manually at last once czyli, że trzeba uruchomić wersje 1,6,4. No to wchodzę do minecrafta, kilkam u góry Development Console / EDIT PROFILE i tam USE VERSION zmieniam na 1.6.4 ale nic to nie daje. Co znów źle robie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
KristoforoH    65

Gdy już wybierzesz wersję 1.6.4 musisz jeszcze nacisnąć PLAY i poczekać aż pobierze Ci wszystkie pliki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Soyero    1

Gdy już wybierzesz wersję 1.6.4 musisz jeszcze nacisnąć PLAY i poczekać aż pobierze Ci wszystkie pliki.

O widzisz:) teraz działa. Dziękuje. Teraz teoretycznie powinny działać wszystkie mody pod wersje 1.6.4 które wrzuce do katalogu mods, tak? Będzie ktoś łaskawy podać linki do jakiś fajnych modów?? chodzi o jakieś zwierzęta, smoki itp...albo choćby nazwy to ja sobie poszukam. Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
KristoforoH    65

Do zwierząt dobry jest Mo' Creatures.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Soyero    1

Do zwierząt dobry jest Mo' Creatures.

no właśnie go  ściągałem  (można linki do modów tutaj zamieszczać? :) stąd: 

Jak mam uruchomiony ten minecraft forge co wyżej radyjko dał linka to wystarczy jak w %appdata% stworzę katalog mods i zawartość tam wrzucę? Bo na tej stronie jeszcze piszę :

Download Minecraft Forge 1.7.2 and 1.6.4
Download GUI API 1.6.4 and CustomModSpawner 1.6.4 (for 1.6.4 version).

Forge już mam tak? a jak i gdzie zainstalować ten GUI i Spawner?

-------------

edit: kurde wrzuciłem do minecraft.mods - GUI i SPAWNER, później rozpakowałem tam moda i nie działa:/

Edytowane przez Soyero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
KristoforoH    65

Nie twórz tego folderu, tylko uruchom znów grę na profilu Forge i poczekaj aż sam to zrobi. GuiAPI wklej do powstałego folderu CoreMods, a CustomMobSpawner i sam Mo' Creatures do Mods.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Soyero    1

Nie twórz tego folderu, tylko uruchom znów grę na profilu Forge i poczekaj aż sam to zrobi. GuiAPI wklej do powstałego folderu CoreMods, a CustomMobSpawner i sam Mo' Creatures do Mods.

ok zalogowałem się na profilu forge. Jest folder mods ale nie ma  CoreMods. Mam go stworzyć? 

-------------------------------

wrzuciłem wszystko do katalogu mods i :

---- Minecraft Crash Report ----

Edytowane przez Soyero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
radyjko    176

Do pobierania modów polecam "minecraft forum", prawie każdy mod lub autor ma temat na tej stronie i używa go jako tablica informacyjna. Nie trzeba zakładać tam konta.

Z tego co pamiętam ostatnia wersja mo'creatures na 1.6.4 wymagała tylko custom mob spawner. (była to wersja 6.1.0)

No i jeżeli plik, który pobierzemy jest *.jar - wystarczy wrzucić do folderu "mods", jeżeli jest to *.zip - zwykle tak samo, ale warto zajżeć, gdzyż autorzy czasami chowają tam mody wraz z plikami koniecznymi do działania. Ale wtedy widać to na pierwszy rzut oka po otwarciu pliku, zwykle jest też wtedy plik "readme"

Przepraszam za "cichość", problemy z internetem. Właściwie to brak XD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Soyero    1

a możesz wrzucić kilka linków do jakiś fajnych modów żeby po prostu je wrzucic do katalogu mods i aby działały? Jestem na profilu forge

dobra z minecraft forum ściągnąłem mod godzilla itp i na razie spokój:), chociaż te mo creature też by syn bardzo chciał. Tą wersję co podałem link kilka postów wcześniej coś forge kraszuje. Jakbyście mieli jakąś sprawdzoną wersję aby tylko wrzucić do katalogu mods to byłbym bardzo wdzięczny.

Ps. Pierwszy raz spotkałem się z takim forum, że po tylu postach, które zdaję sobie sprawę mogą Was wyprowadzić z równowagi albo po prostu zanudzić nikt na mnie nie psioczy i nie odsyła do googla tylko cierpliwie tłumaczy. Dzięki ! Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
radyjko    176
Mnie będzie bardzo trudno polecić jakiegokolwiek moda, gdyż preferuję barrrdzo skomplikowane mody. Generalnie trzeba mieć doświadczenie w vanillowym (czyli czystym) Minecrafcie i 14 lat XD

Przy wyborze modów warto oglądać prezentacje, niektórzy youtuberzy "serwują" prezentacje, na pewno znajdziesz wśród nich jakąś perełkę :]

I teraz to na co wszyscy czekaliśmy: Odsyłam do google! XD (tak wiem, musiałem :D)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Soyero    1

spoko:)

bardzo wam dziękuję

Ps. ten mod z godzillą musiałem usunąć bo mi minecraft wywalało po jakimś czasie. Pewnie za mało rami. 4GB, dokupię jeszcze 4

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi