Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
  • 0
Pepemag

Old graphics card detected

Pytanie

Pepemag    0

Mój stary komputer na ktorym gram w MC już jest na tyle sędziwy ,że  wyskakuje mu komunikat na stronie głównej gry

"Old Graphics card detected; this may prevent you from playing in the far future as OpenGL 2.1 will be required."

I teraz moje pytanie brzmi czy Optifine da rade chociaż troche wspomóc moja kartę graficzną na lapku?

karta graficzna to NVIDIA GeForce Go 6150

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Zampa    10

Tłumacząc z angielskiego nie chodzi tu o moc twojej karty graficznej, tylko fakt, że może ona nie obsługiwać OpenGL 2.1. Wątpię, by Optifine coś tu mogło zdziałać, ale niech lepiej wypowie się ktoś mądrzejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
KristoforoH    65

Jak wyżej, żaden Optifine Ci już niestety nie pomoże... ja bym spróbował opchnąć starego lapka na złomowisku, na pewno coś wyciągną, a za tę kasę kupisz sobie nowego, nieważne jakiego, bo i tak będzie z 20 razy lepszy od Twojego obecnego... bez obrazy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Redux    168

Rozwijając trochę temat...

Tłumacząc z angielskiego nie chodzi tu o moc twojej karty graficznej, tylko fakt, że może ona nie obsługiwać OpenGL 2.1. Wątpię, by Optifine coś tu mogło zdziałać, ale niech lepiej wypowie się ktoś mądrzejszy.

Ten komunikat pokazuje się właśnie wtedy, gdy GPU w komputerze nie obsługuje OpenGL w wersji 2.1 lub nowszej. Mojang chce porzucić wspieranie starszych wersji OGL aby móc wykorzystać możliwości nowszych wersji, których kompatybilność wsteczna prawdopodobnie nie wystarczy. Nie dziwię się - zazwyczaj tak stare karty bardzo słabo radzą sobie z Minecraftem i bez Optifine'a często jest niegrywalny. Być może ma to jakiś związek z Javą 8, która ma znacznie przyśpieszyć wykonywanie operacji przez Javę? Tego nie wiem. W każdym bądź razie komunikat sugeruje, że "w dalekiej przyszłości nie będziesz w stanie grać posiadając kartę nieobsługującą co najmniej OpenGL 2.1". Więc zacznij gromadzić oszczędności na nowy sprzęt. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Pepemag    0

po waszych wypowiedziach dopiero zdałem sobie sprawe jak stary jest mój staruszek hehe, myslałem o nowym sprzęcie i już od dawna gromadzę monete, ale jak wiadomo co niektórym żona ma zawsze rację (czyt. - przecież internet działa). Wiedzialem że mam stara kartę i że nie obsługuje OpenGL na nowej wersji 1.7.2 ale nie wiedziałem czy Optifine tutaj coś zdziała, stąd pytanie.

dziekuję za odpowiedzi, wyjaśnione :money:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...