Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
a3k

Proste triki aby urozmaicić budowle.

Rekomendowane odpowiedzi

a3k    2
Witam! Otóż ostatnimi czasy eksplorowałem różnego rodzaju serwery, w liczbie do 20 slotów. Na większości z nich, niczym rozpędzony pociąg trafia mnie mysl: "Kto uczył tych ludzi budować, a raczej kto nie uczył". Postanowiłem więc zrobić krótki poradnik pt. Jak lepiej budować. Mistrzem nie jestem, poradnik hypixela z was nie zrobi, lecz pokaże kilka trików.

Czego Nie robić:
1. Nie używać tylko 1 rodzaju bloku w całej budowli. To wygląda po prostu źle i bije po oczach.
2. Nie budować gigantycznych, pustych i rozświetlonych tylko i wyłącznie pochodniami na ziemi powierzchni. Sprawia to wrażenie lenistwa i ogólnego brak artystyczności twórcy.
3. Kwadratowe, prostokątne oraz generalnie kubistyczne budowle. Jak myślicie, dlaczego nigdzie nie ma po prostu prostokątnych domów z oknami?

A teraz kilka rad:
1. Jeżeli tworzysz mur, wyjdź poza codzienność. Jeżeli tworzysz mur np. Z stone brick, wkomponouj w niego odrobinę mossy oraz cracked stone. Jednocześnie, pamiętaj że mur ma być z stone brick, a inne typy stone mają być ledwo widoczne.
2. Urozmaicaj wnętrza. Nawet gigantyczna przestrzeń może wyglądać genialnie, czego przykładem jest mapa moria, stworzona przez zespół epicquestz.
3. Sekrety. Nic bardziej nie cieszy niż tajemne przejście zakamuflowane tak, że nawet wiedząc że tutaj jest trudno ci do niego trafić.
4. Łącz. Mur to nie kawałek czerwonej cegły. Chcesz stworzyć ładny mur, a masz akurat dużo gliny? Po prostu postaw 2 kawałki gliny a na to stone slab. Wygląda lepiej od muru z osobno z gliny i stone slab? No właśnie! Dodatkowo, kiedy opanujesz już łączenie różnych bloków, możesz zacząć dodawać kształty! Np. Wypókłość, zaokrąglenie... Kombinacji są tysiące.
5. Kształt. Jak już wcześniej napisałem, kubizm wygląda źle na dużą skalę. Najprościej tego uniknąć dodając drobne elementy typu kolumny, łuki, sklepienienia.

Jestem otwarty na wszelkie sugestie. Edytowane przez a3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gigeno    42
Co do tego muru możesz dodać, że można w niego wkomponować wzorki wklęsłe, wypukłe oraz różne ozdobniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a3k    2
Yup. Sztuka nowoczesna to nie dla mnie, a tylko w gigantycznych zamczyskach można zrobić tonę sekretów. Jeśli się podoba mogę zrobić krótki tutorial jak robić ruiny lub drogi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
DiceMan321    21

Dodałbym też:

Jeśli dostajesz działkę to nie używaj całej na dom, zostaw kawałek na ogród, wejście czy też inne ciekawe rzeczy.

Nigdy, NIGDY! Nie rób okna tuż nad ziemią.... no chyba to modernistyczny dom... ale to całkiem inna historia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny poradnik,ja akurat nie umie budowac zamkow sredniowiecznych,buduje bardziej industrialne i modernistyczne budowle.

Ale przepraszam za niewiedze - co to jest ten poradnik hypixel :) ?

(Jezeli to serwer,to lepiej IP nie podawaj :P)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gigeno    42

Z tego co kojarzę hypixel to jakiś ogarnięty budowniczy minkaftowy. Założył także własny serwer aby zarabiać na dzieciach / ludziach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...