Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
  • 0
Blue_Destroyer

Niekompletne wykorzystanie procesora

Pytanie

Witam!

Mam laptopa Lenovo Y580 z procesorem i7 3630QM, grafiką GTX 660M i 16 GB pamięci operacyjnej. Kiedy włączam Minecraft'a wyciągam "tylko" 120 FPS-ów, przy czym wykorzystanie procesora stoi na poziomie 20%, a karty graficznej na 50-60%. Ram-u mam przypisane 8GB (wykorzystanie ok.1GB). Jak mógłbym zwiększyć ilość wyświetlanych klatek i to, aby procesor pracował w ok. 90%?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Tylko że znajomy z Core2Duo (najlepszym modelem) wyciąga ok. 300FPS-ów przy wykorzystaniu 50%. Chciałbym też tyle osiągać, albo nawet więcej :/

P.S. Dzięki ;)

Edytowane przez Blue_Destroyer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Atexor    424

Wszystko zależy od mapy, w sensie czy ostro zabudowana, czy np. skyblock, a także od systemu, wersji javy, fragmentacji systemu itp. Poza tym - świetny laptop (Kurdę, co ja piszę :P). Mój na Core 2 laptop wyciąga max 30fps. A na jakiej rozdzielczości grasz?

A, i bym zapomniał najważniejszego - ludzkie oko nie dostrzega praktycznie różnicy pomiędzy 120 a 500fps. Ba, nie odczuje różnicy (teoretycznie) pomiędzy 70, a 100, ale to np. w żarówce, bo w komputerze dochodza jeszcze inne czynniki jak "zacięcia", spadki fps, odświeżanie ekranu itp. Jednak jeżeli tak bardzo ci zależy to: CCleaner i czyszczenie ze śmieci (uważaj na historię i cookies przeglądarek), program Odkurzacz, dorby defragmentator typu PerfectDisk (płatny) lub Defraggler. Przeczyszczenie rejestru Wise registry Cleaner. Usunięcie zbędnych programów i wpisów z autostartu, odpalanie programu Gamebooster do grania (chyba, że ręcznie potrafisz wyłączać niepotrzebne usługi na czas grania).

Ja na FPS mam do ok. 200fps, ale gram na 80, bo tyle mi starczy, więcej nie widzę a zużywam mniej energii (W przypadku laptopa dłuższa żywotność baterii), co przekłada się na trochę niższe rachunki za prąd.

@Edit: Green, ma wyłączone - nie sądzisz chyba że ma 120Hz odświeżanie monitora!

Edytowane przez Atexor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
GreenBlind    129

moj kumpel ma 120hz :3 bardzo fajny efekt, ale w sumie w laptopie to mało mozliwe xD je miedzy 60 a 120 jest kolosalna roznica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Gram na rozdziałce FHD, mam Jave 7 i Win'a 8. Fragmentacja dysku raczej niemożliwa (dysk SSD 250 GB). Czyszczę komputer często CCleanerem, odpalonych też wielu programów nie mam. GameBooster chyba nie jest potrzebny ;)

Nie chcę poruszać tematu rzeki, ale czy na prawdę jest taka różnica między 60 Hz i 120Hz? Czy do gry na 120Hz potrzeba 120 FPS-ów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Mofixil    190
A, i bym zapomniał najważniejszego - ludzkie oko nie dostrzega praktycznie różnicy pomiędzy 120 a 500fps.

Skończ waść, ten sam mit co oko nie widzi więcej 25, 30FPS.

Jak dostaniemy w łapki ekrany z prawdziwym 500Hz i więcej a nie jakieś przereklamowane hovno z marketu to się przekonamy czy naprawdę nie czuć różnicy między 60, 120 a 500FPS.

@temat

Na wuj Ci więcej jak 120FPS przy laptopowym ekranie który wyciąga góra 60? Screen tearingu się dorobisz.

Nie chcę poruszać tematu rzeki, ale czy na prawdę jest taka różnica między 60 Hz i 120Hz? Czy do gry na 120Hz potrzeba 120 FPS-ów?

Tak, jest. Niby dlaczego każdy super pro duper gamer ma taki highendowy sprzęt i minimum ekran 120Hz?

Edytowane przez Mofixil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...