Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
castro12321

SSD

Rekomendowane odpowiedzi

castro12321    179

Co by tu napisać. Szukam dysku. :D

Obecnie mam dwa zrajdowane WD caviar greeny (RAID 0), ale dalej, szybkością one nie zachwycają.

Przydałoby mi się w takim razie coś szybszego, i tutaj właśnie zastanawiam się nad SSD.

Nie bardzo interesuje się hardwarem, a technologia szybko się zmienia, więc jeżeli ktoś się obeznany tutaj wypowie to byłoby miło.

Jeżeli chodzi o rozmiar, raczej celowałbym w 128GB. Jeżeli za niewiele większą cenę znajdzie się 256 to też przyjmę. ;)

Cena raczej ze średniej półki. Nie szukam no-nameów ani odjechanych dysków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Atexor    424

Kiedyś szukając sobie dysku naczytałem się o OCZ'u, gdzie seria Agility była do D., tak jak pierwsze vertexy. Vertex 4 (nie 450 - to jakiś nowy i o nim nie słyszałem)  zaś podobno jest bardzo dobry. Jest patch-firmware, który jeszcze podnosi dodatkowo trochę prędkość (wgrywać przed wgrywaniem pliku, bo niszczy dane). Prędkość 560/430 mb. Nie wiem czemu, ale na każdej stronie - allegro też iteraz i wtedy piszą, że zapis ma koło 300mb...

A może jakiś SSHD?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
GreenBlind    129

sshd skoro ma raid 0 nie poczuje dużej różnicy. Aczkolwiek od wd green wszystko bedzie lepsze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Atexor    424

Oj byś się zdziwił. Gdybyś widział jakim "demonem" prędkości są stare WD na ATA :D

Mnie miło zaskoczył dysk WD Black, którego zakupiłem (512gb WD5003azex). Prędkości kopiowania, odczytu i dostępu są bardzo ładne, save z gier się błyskawicznie ładują, tym bardziej że dysk mi chodzi na SATA 2, a nie "trójce". Dziwi mnie tylko, że według systemowego "testera" z w7 ma 5.9 jak mój stary dysk WD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
GreenBlind    129

wd black to najlepsze od WD więc się nie dziwie. wd green to gówniane 5400 obrotowe dyski energooszczędne... z odczytem średnio ponizej 100mb/s dlatego nazwa GREEN, bo są tanie, "dla środowiska" i.. nie oszukujmy się słabe.

miedzy sata 2 a sata 3 na dysku HDD nie ma znaczenia.

Tester z windowsa 3/4 dysków hdd pokazuje 5.9 dopiero ssd jest wyżej. Wgl. opieranie się na Testerze z windowsa nie ma sensu xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Atexor    424

ZielonyNiewidomy - ma, mianowicie NCQ o wiele lepiej zapyla na SATA 3 niż na dwójce, przez co powinien się zmniejszyć czas dostępu, a także trochę coś z zasilaniem, co niby ma się na większą energooszczędność przełożyć

Na laptopie mam 5.4, a na tym starym ATA 5.1. Ciekawi mnie jak testuje Windows te dyski... po przepustowości na pewno nie, chyba czasie dostępu bo hdd mają zbliżony trochę...Testy różnych komponentów wolę robić w innych programach typu 3d mark, unigine benchmark itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
GreenBlind    129

aby było całościowo

In addition to doubling storage device transfer speeds, the SATA Revision 3.0 specification

includes the following new features:
- Serial ATA Native Command Queuing (NCQ) Streaming Command which
accommodates isochronous data transfers, making SATA more suitable for audio/video
applications
- NCQ Queue Management which allows the host to manage and process outstanding NCQ commands to optimize performance
- Automatic Partial to Slumber mode transition which eliminates the need to enter Active
mode, thereby improving power management
- Low Insertion Force (LIF) connector which further shrinks the 1.8-inch hard disk drive
footprint and brings SATA technology into compact, embedded storage applications
- Connector solution for 7mm optical disk drives enabling thinner and lighter mobile
notebook PCs.

ostatnie dwa punkty są czysto mechaniczne więc nie będę poruszał, punkt 3 dotyczy zarządzania enerigą
pytanie - czy te nowe warianty NCQ dadzą duży zysk?

dodatkowy wycinek ze specyfikacji

PRIO

The Priority (PRIO) value is assigned by the host based on the priority of the
command issued. The device should complete high priority requests in a more
timely fashion than normal and isochronous requests. The device should
complete isochronous requests prior to its associated deadline.
00b Normal Priority
01b Isochronous – deadline dependent priority
10b High priority
11b Reserved

w skrócie - wpływ na czas oczekiwania (normalny, niski, ograniczony czasem) - jak to się ma do rzeczywistości?
zakładamy, że system operacyjny jest mądry na tyle, że odpowiednio to poustawia np. dane z bazy danych będą oznaczone jako high priority, normalne dane jako normal a odgrywany filmik jako isochronous
w ten sposób pewne aplikacje dostaną dane wcześniej lub później - ale sumaryczny czas przetworzenia kolejki się nie zmienia bo prędkość i tak ogranicza interface

co do zarządzania kolejką czyli NCQ QUEUE MANAGEMENT - ma dwa podrozkazy

Abort NCQ queue

Deadline Handling

pierwszy określa czy i które operacje w kolejce mają być zatrzymane (zwykłe, streamingowe, wszystkie lub wybrane)
drugi steruje limitami czasu dla operacji strumieniowych

czyli zysk jeśli w ogóle zauważalny będzie w przypadku przerywania operacji

podsumowanie nowości - w przypadku desktopa minimalny lub brak zysku

-skopiowane z innego forum...

dodam jeszcze ,że in­ter­fejs SA­TA 6 Gb/s po­zwa­la osiąÂ­gnąć lep­sze trans­fe­ry no­śni­kom, któ­re wy­po­sa­żo­ne są w du­żą ilość szyb­kiej pa­mię­ci pod­ręcz­nej (ca­che) ale to w przypadkach dysków SSD.

jeszcze Quoty mi sie rozwalily, trudno

+ obrazek 
test dysku zrobionego pod SATA III (dysk droższy od Sata II samsunga + gorszy) WD1002FAEX 1TB

western_digital_wd5002aalx_sata_iii_500g

Można powiedzieć,że kosmetyczna zmiana 0.1 sekundy widnieje... Ogólnie temat jest o dysku SSD :P

a SSD mniej niż na SATE III nie opłaca się. Nie ma co marnować potencjału zapisu i odczytu >500

Lecz trzeba pamiętać,że dysk dyskowi nie równy...

Tanie sshd dają okolo plus minus 200mb/s z burstem 300mb/s max, śmiać mi się chce z filmiku z porównania SSHD z SSD od Seagate :P wrzucili dysk ssd z 300/300 i ciesza sie ze sshd wolniejszy tylko o 3 sekundy, marketing...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
castro12321    179

Dobra...Zdecyduje się chyba na OCZ Vertex 4 128GB :P

Dzięki za odpowiedzi, ciekawych rzeczy można się dowiedzieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
GreenBlind    129

ten OCZ jest  560/430 MB/s

jesteś pewien ,że go chcesz :P ? droższy i gorszy od A-daty którą podałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
castro12321    179

To fakt, że Adata jest tańszy, problem w tym, że w tym teście:

Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.

Adata jest conajmniej 2 razy wolniejszy w kilku testach od OCZ.  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...