castro12321 179 Napisano 22 Lipiec 2013 Co by tu napisać. Szukam dysku. :D Obecnie mam dwa zrajdowane WD caviar greeny (RAID 0), ale dalej, szybkością one nie zachwycają. Przydałoby mi się w takim razie coś szybszego, i tutaj właśnie zastanawiam się nad SSD. Nie bardzo interesuje się hardwarem, a technologia szybko się zmienia, więc jeżeli ktoś się obeznany tutaj wypowie to byłoby miło. Jeżeli chodzi o rozmiar, raczej celowałbym w 128GB. Jeżeli za niewiele większą cenę znajdzie się 256 to też przyjmę. ;) Cena raczej ze średniej półki. Nie szukam no-nameów ani odjechanych dysków. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GreenBlind 129 Napisano 23 Lipiec 2013 Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link. Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link. tu taniej 550/520 to niezły wynik za tą cenę :3 większość tańszych jest 500/200 :( 256gb to jest wydatek powyzej 700zł. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atexor 424 Napisano 23 Lipiec 2013 Kiedyś szukając sobie dysku naczytałem się o OCZ'u, gdzie seria Agility była do D., tak jak pierwsze vertexy. Vertex 4 (nie 450 - to jakiś nowy i o nim nie słyszałem) zaś podobno jest bardzo dobry. Jest patch-firmware, który jeszcze podnosi dodatkowo trochę prędkość (wgrywać przed wgrywaniem pliku, bo niszczy dane). Prędkość 560/430 mb. Nie wiem czemu, ale na każdej stronie - allegro też iteraz i wtedy piszą, że zapis ma koło 300mb... A może jakiś SSHD? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GreenBlind 129 Napisano 23 Lipiec 2013 sshd skoro ma raid 0 nie poczuje dużej różnicy. Aczkolwiek od wd green wszystko bedzie lepsze ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atexor 424 Napisano 23 Lipiec 2013 Oj byś się zdziwił. Gdybyś widział jakim "demonem" prędkości są stare WD na ATA :D Mnie miło zaskoczył dysk WD Black, którego zakupiłem (512gb WD5003azex). Prędkości kopiowania, odczytu i dostępu są bardzo ładne, save z gier się błyskawicznie ładują, tym bardziej że dysk mi chodzi na SATA 2, a nie "trójce". Dziwi mnie tylko, że według systemowego "testera" z w7 ma 5.9 jak mój stary dysk WD. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GreenBlind 129 Napisano 23 Lipiec 2013 wd black to najlepsze od WD więc się nie dziwie. wd green to gówniane 5400 obrotowe dyski energooszczędne... z odczytem średnio ponizej 100mb/s dlatego nazwa GREEN, bo są tanie, "dla środowiska" i.. nie oszukujmy się słabe. miedzy sata 2 a sata 3 na dysku HDD nie ma znaczenia. Tester z windowsa 3/4 dysków hdd pokazuje 5.9 dopiero ssd jest wyżej. Wgl. opieranie się na Testerze z windowsa nie ma sensu xD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atexor 424 Napisano 23 Lipiec 2013 ZielonyNiewidomy - ma, mianowicie NCQ o wiele lepiej zapyla na SATA 3 niż na dwójce, przez co powinien się zmniejszyć czas dostępu, a także trochę coś z zasilaniem, co niby ma się na większą energooszczędność przełożyć Na laptopie mam 5.4, a na tym starym ATA 5.1. Ciekawi mnie jak testuje Windows te dyski... po przepustowości na pewno nie, chyba czasie dostępu bo hdd mają zbliżony trochę...Testy różnych komponentów wolę robić w innych programach typu 3d mark, unigine benchmark itp. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GreenBlind 129 Napisano 23 Lipiec 2013 aby było całościowo In addition to doubling storage device transfer speeds, the SATA Revision 3.0 specification includes the following new features: - Serial ATA Native Command Queuing (NCQ) Streaming Command which accommodates isochronous data transfers, making SATA more suitable for audio/video applications - NCQ Queue Management which allows the host to manage and process outstanding NCQ commands to optimize performance - Automatic Partial to Slumber mode transition which eliminates the need to enter Active mode, thereby improving power management - Low Insertion Force (LIF) connector which further shrinks the 1.8-inch hard disk drive footprint and brings SATA technology into compact, embedded storage applications - Connector solution for 7mm optical disk drives enabling thinner and lighter mobile notebook PCs. ostatnie dwa punkty są czysto mechaniczne więc nie będę poruszał, punkt 3 dotyczy zarządzania enerigą pytanie - czy te nowe warianty NCQ dadzą duży zysk? dodatkowy wycinek ze specyfikacji PRIO The Priority (PRIO) value is assigned by the host based on the priority of the command issued. The device should complete high priority requests in a more timely fashion than normal and isochronous requests. The device should complete isochronous requests prior to its associated deadline. 00b Normal Priority 01b Isochronous – deadline dependent priority 10b High priority 11b Reserved w skrócie - wpływ na czas oczekiwania (normalny, niski, ograniczony czasem) - jak to się ma do rzeczywistości? zakładamy, że system operacyjny jest mądry na tyle, że odpowiednio to poustawia np. dane z bazy danych będą oznaczone jako high priority, normalne dane jako normal a odgrywany filmik jako isochronous w ten sposób pewne aplikacje dostaną dane wcześniej lub później - ale sumaryczny czas przetworzenia kolejki się nie zmienia bo prędkość i tak ogranicza interface co do zarządzania kolejką czyli NCQ QUEUE MANAGEMENT - ma dwa podrozkazy Abort NCQ queue Deadline Handling pierwszy określa czy i które operacje w kolejce mają być zatrzymane (zwykłe, streamingowe, wszystkie lub wybrane) drugi steruje limitami czasu dla operacji strumieniowych czyli zysk jeśli w ogóle zauważalny będzie w przypadku przerywania operacji podsumowanie nowości - w przypadku desktopa minimalny lub brak zysku-skopiowane z innego forum... dodam jeszcze ,że inÂterÂfejs SAÂTA 6 Gb/s poÂzwaÂla osiąÂgnąć lepÂsze transÂfeÂry noÂśniÂkom, któÂre wyÂpoÂsaÂżoÂne są w duÂżą ilość szybÂkiej paÂmięÂci podÂręczÂnej (caÂche) ale to w przypadkach dysków SSD. jeszcze Quoty mi sie rozwalily, trudno + obrazek test dysku zrobionego pod SATA III (dysk droższy od Sata II samsunga + gorszy) WD1002FAEX 1TB Można powiedzieć,że kosmetyczna zmiana 0.1 sekundy widnieje... Ogólnie temat jest o dysku SSD :P a SSD mniej niż na SATE III nie opłaca się. Nie ma co marnować potencjału zapisu i odczytu >500 Lecz trzeba pamiętać,że dysk dyskowi nie równy... Tanie sshd dają okolo plus minus 200mb/s z burstem 300mb/s max, śmiać mi się chce z filmiku z porównania SSHD z SSD od Seagate :P wrzucili dysk ssd z 300/300 i ciesza sie ze sshd wolniejszy tylko o 3 sekundy, marketing... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
castro12321 179 Napisano 25 Lipiec 2013 Dobra...Zdecyduje się chyba na OCZ Vertex 4 128GB :P Dzięki za odpowiedzi, ciekawych rzeczy można się dowiedzieć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GreenBlind 129 Napisano 25 Lipiec 2013 ten OCZ jest 560/430 MB/s jesteś pewien ,że go chcesz :P ? droższy i gorszy od A-daty którą podałem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
castro12321 179 Napisano 25 Lipiec 2013 To fakt, że Adata jest tańszy, problem w tym, że w tym teście: Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link. Adata jest conajmniej 2 razy wolniejszy w kilku testach od OCZ. ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GreenBlind 129 Napisano 9 Sierpień 2013 no coż za jakość się płaci :P w takim razie bierz OCZ Zamykam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach