Elwo 11 Napisano 5 Sierpień 2011 Tak szybciutko opiszę o co mi chodzi. Czy jesteście za tym, żeby wprowadzić (właściwie dodać) nowe budowle? Mam na myśli konkretnie 'domy gildii'. Na przykład gildia wojowników, zwykły budynek, do którego wstęp mają tylko wojownicy. Znajduje się tam handlarz (zbrojmistrz?) który skupuje od nas proch, cięciwy (chociaż za 0.5, gdyż te przedmioty póki co są kompletnie nieprzydatne, ewentualnie kilka sztuk cięciwy na wędke i łuk...), oraz npc typu Marian, gdzie możemy oddawać i brać różne questy. W takim miejscu każdy mógłby położyć sobie jedną skrzynie, coś na styl magazynu dla wojów. I adekwatnie do innych klas, w gildii drwali można by było sprzedawać sadzonki (również za śmieszną cene, ale przynajmniej nie będą bezużyteczne). Oczywiście mam świadomość tego, że niedługo będzie sie budować nowe miasto, oraz karczma, i trudno to by było naraz ogarnąć, więc nie jest to priotytet. A może by umieścić te budowle w nowym mieście?? :> Mówcie, co o tym myślicie Zamieszczam tutaj przykładowe screeny, w którym stworzyłem taką gildię (żeby było wiadomo o co chodzi)Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link. Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SnayperPL 0 Napisano 5 Sierpień 2011 Dobry pomysł, do tego można jeszcze dodać klany. Tzn. grupy ludzi będące ze sobą w sojuszu. Całe klany mogłyby mieć w swoich rękach farmy, lasy ,kopalnie i prywatną armię. Klany mogłyby ze sobą walczyć. Obstawiam że nie ma takiego plugina ale to tylko propozycja. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szalonooki 0 Napisano 6 Sierpień 2011 Jako, że jestem w grze od dzisiaj zaledwie, nie mam jeszcze pełnego obrazu tego, co dzieje się na serwerze, ale postaram się już teraz dorzucić swój grosz. Osobiście nie widzę sensu jeszcze większego rozbijania graczy, którzy i tak są obecnie zupełnie nie powiązani. Rolnicy po prostu przekopują królewskie pole (liczba mnoga to lekkie nadużycie ), górnicy tożsamą kopalnię, a drwale rąbią sobie w lesie (btw powinienem odprowadzić jakąś pańszczyznę do królewskiego skarbca?, jeśli tak, to jestem w błędzie). Dopóki nie pojawi się szlachta mogąca zrzeszyć wokół siebie kilku graczy, obiecać im niższą pańszczyźnianą (powiedzmy nie [tak ustawodawczo teraz] 3/4 zebranego plonu, a 1/2, nie 20 denarów tygodniowo, a 10, czy 15), lepsze warunki życia we własnej wiosce, ochronę na drodze do targu w mieście (ale i tak nie ma właściwie przed czym się bronić, dlatego jestem zwolennikiem tegoż pomysłu z bandytami, ale nie będę się rozpisywał na dwa tematy), czy na roli, w lesie, bądź kopalni, nie ma najmniejszego sensu zrzeszać rzemieślników, rolników i innych łapserdaków w żadne cechy, stowarzyszenia, gildie, czy jak wolisz, klany. Wyjątkiem byliby wojownicy, tych można by było pociągnąć do jakiejś grupy organizującej najemników, ale o ile lepiej byłoby pozostawić to w gestii graczy, gdy po prostu bogatszy z nich, niekoniecznie zresztą wojownik, za odpowiednie pieniądze wybuduje swoją własną kwaterę takowych zbójców, bo kim innym są najemnicy, którzy służą temu, kto da więcej, i dzielił się będzie z nimi zyskami? Ale to wszystko proste bajdurzenie, najpierw niech cokolwiek się rozwinie na serwerze. Pomysł rezygnacji ze szlachty na początku gry jest dobry i zły - zły, by podaje w wątpliwość istnienie czegokolwiek co można by nazwać zespojoną społecznością, co nadmieniłem wcześniej, dobry, bo nie dostaje się go za darmo - powiedzmy jeden gracz losowany z 10, czy 20 kandydatów, nie wiem ile tam podań wchodzi... Może rozwiązaniem byłoby przyznanie pierwszej takiej rangi za jakieś najlepsze podanie? Może. Ale generalnie najlepiej poczekać na wzbogacenie się konkretnej osoby (co też jest oczywiście średnio optymalne założenie, bo do jakiejkolwiek władzy nie koniecznie dojdzie wizjoner czy człowiek mogący to ogarnąć, a największy nerd który wykoksuje denary na targu ), a potem oglądanie rezultatów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Elwo 11 Napisano 6 Sierpień 2011 Chyba mnie troszke nie zrozumieliscie.. chodzi mi po prostu o budynek, w którym znajdował by się skup rzeczy, których normalnie dana klasa wgl nie potrzebuje, albo inaczej nie może sprzedać. Nie mówiłem nic o żadnych klanach i innych gównach, za wcześnie na to. Poza tym, jak Wy sobie te walki wyobrażacie przy tych lagach hm? Zapytałem o prostą rzecz, a Wy mi odpisujecie nie wiadomo co :blink: W dodatku nie rozumiem co co Ci chodzi Szalonooki, napisałem przecież, że to tylko pomysł, i może to poczekać jeśli administracja się zgodzi, a nie że trzeba to wprowadzić <_<Zwykły budynek, na przykład w drodze z miasta do miasta, gdzie dana klasa może uzupełnić zapasy, znaleźć schronienie itp. Nie offtopujcie tutaj innymi pomysłami, jeśli macie swoje, załóżcie nowy temat ;x Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gap1996 9 Napisano 6 Sierpień 2011 Moim zdaniem nie ma sensu tworzyć nowych budynków tylko dlatego, żeby gracze mieli gdzie sprzedawać swoje przedmioty. Wystarczyłoby dodać na targu nowych NPC, lub zwiększyć zakres handlowy tych, którzy już istnieją. W ostateczności jeżeli chcecie jakiś budynek przeznaczony wyłącznie do sprzedaży przedmiotów, można uruchomić działalność "Skupu publicznego", który z powodzeniem działał w pierwszej wersji servera (teraz jest to nieczynny obiekt na przeciwko targu).A co do tego:Zwykły budynek, na przykład w drodze z miasta do miasta, gdzie dana klasa może uzupełnić zapasy, znaleźć schronienie itp.Obecnie server jest tak zbudowany, że gracze przeżywają swoje "przygody" jedynie w trzech miejscach - miasto portowe, wioska oraz wyspa publiczna. Dalej rzadko kto wychodzi z powodu globalcuba, przez którego poza wymienionymi lokacjami nie da się na razie nic fajnego robić. A jeśli chodzi o te 3 miejsca, to można przemieszczać się między nimi drogą morską, na dodatek bez żadnego problemu . Tak więc myślę, że budynek przeznaczony do postojów nie jest konieczny (przypuszczam, że do nowego miasta też będzie rodzaj jakiegoś szybkiego transportu). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Elwo 11 Napisano 6 Sierpień 2011 Moim zdaniem nie ma sensu tworzyć nowych budynków tylko dlatego, żeby gracze mieli gdzie sprzedawać swoje przedmioty. Wystarczyłoby dodać na targu nowych NPC, lub zwiększyć zakres handlowy tych, którzy już istnieją. W ostateczności jeżeli chcecie jakiś budynek przeznaczony wyłącznie do sprzedaży przedmiotów, można uruchomić działalność "Skupu publicznego", który z powodzeniem działał w pierwszej wersji servera (teraz jest to nieczynny obiekt na przeciwko targu).A co do tego:Obecnie server jest tak zbudowany, że gracze przeżywają swoje "przygody" jedynie w trzech miejscach - miasto portowe, wioska oraz wyspa publiczna. Dalej rzadko kto wychodzi z powodu globalcuba, przez którego poza wymienionymi lokacjami nie da się na razie nic fajnego robić. A jeśli chodzi o te 3 miejsca, to można przemieszczać się między nimi drogą morską, na dodatek bez żadnego problemu . Tak więc myślę, że budynek przeznaczony do postojów nie jest konieczny (przypuszczam, że do nowego miasta też będzie rodzaj jakiegoś szybkiego transportu).Wiem o istnieniu sklepu publicznego, ale jednak on nie działa... I nie twierdzę również że to konieczność. Użyteczność tego budynku byłaby równa karczmie, która ma powstać - bo co niby tam będzie? Koles co sprzedaje żarcie zapewne i skupuje. Takie budowle nie zawsze muszą być praktyczne, ważne by dodawały do gry klimatu, poza tym im więcej ciekawych budowli, tym lepiej a nie tylko łażenie po ulicach, gdzie każdy dom jest niemal taki sam.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach