Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link. , więc w ramach rewanżu podzielę się z Wami moją fabryczką mięsa i piór. Całość jest absolutnie nienadzorowana, więc można iść sobie kopać diamenty, a mięsko będzie się produkować i na nas czekać :) Żadnych włączników, ..."> Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link. , więc w ramach rewanżu podzielę się z Wami moją fabryczką mięsa i piór. Całość jest absolutnie nienadzorowana, więc można iść sobie kopać diamenty, a mięsko będzie się produkować i na nas czekać :) Żadnych włączników, ..."> Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
lelek

Nienadzorowana, bezdotykowa farma produkująca mięso i pióra

Rekomendowane odpowiedzi

lelek    11

Witam.

Kilka dni temu pomogliście mi bardzo: 

Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.

, więc w ramach rewanżu podzielę się z Wami moją fabryczką mięsa i piór.

Całość jest absolutnie nienadzorowana, więc można iść sobie kopać diamenty, a mięsko będzie się produkować i na nas czekać :) Żadnych włączników, przycisków i jakiegokolwiek naszego udziału.

Zasada działania jest prosta: kury znoszą jajka, dispenser je tłucze tworząc małe kurczaki, te dorastają, topią się w wodzie wyrzucając mięso i pióra, lejek je zbiera do skrzyni. To najprostsza wersja, u siebie mam jeszcze sortownik wyrzuconych itemów i piec, który piecze mięso. Ale o tym na koniec.

Na pierwszych trzech fotach widać całą fabryczkę bez "elektroniki". Prawda, że kompakcik? ;)

(Wiadomo, kliknąć aby powiększyć ;) ) :

Istotne miejsca:

1. górna "pól-płyta" (kwarcowa, ale może być dowolna). Na niej będą stały kury dostarczające jajek. 20 - 30 sztuk kur wystarczy. Daje to wystarczającą ilość jajek, aby zapewnić stałą dostawę kurczaków (kurczak wykluwa się z prawdopodobieństwem 1:8 ).  Pól-płytka jest obudowana dwoma warstwami bloków (u mnie szklanymi, ale mogą być dowolne, dałem szklane żeby było widać co jest w środku) i zamknięta od góry blokiem żeby kury nie wyskakiwały. Daje to komorę "nioskową" 1x1x1,5. 

Przy okazji: widziałem w necie farmy jajkowe o rozmiarach nawet 6x6, kury stoją na 36 lejkach zbierających jajka. Po co? Marnotrawstwo miejsca i materiałów. Wystarczy 1x1

Pod pół-płytą jest lejek zbierający jajka i podający je do dispensera.

2. dolna pół-płyta. Na niej pojawiają się kurczaczki wykluwające się z rozbitych przez dispenser jajek. Nad nią jest blok wody ograniczony przed wylaniem przez lejek i trzy bloki (na fotach szklane, ale mogą być dowolne)

Teraz "elektronika". Składa się z dwóch bloków:

a) zegar, który impulsami zasila dispenser powodując jego strzelanie. Zegar znajduje się na dwóch dolnych rzędach białych bloków. Zasilany jest przez czerwoną pochodnię. Póki pochodnia jest aktywna, zegar ciągle pracuje i dispenser strzela. Tylko po co? Ma strzelać jajkami kiedy jakieś się w nim pojawią. Dlatego trzeci górny rząd to układ, który wykrywa, że kury zniosły jajko i jest ono w dispenserze. Wtedy zapala pochodnię zasilającą zegar i dispenser strzela jajkiem. Kiedy jest już pusty, układ ponownie blokuje zegar:

UWAGA: komparator w zegarze jest kliknięty prawym klawiszem i przestawiony w tryb "odejmowania".

Kolejne foty to fabryczka już "zaludniona" a raczej "zakurzona" ;)

Jak widać, wyklute kurczaki stoją sobie grzecznie zbite w gromadkę jakby miały wspólne nóżki i tułowia i wiele dziobów na około :)

Póki są małe, mają trochę więcej niż pól bloku i mają zanurzone w wodzie tylko czubki łebków więc swobodnie oddychają. Kiedy dorastają, mają już wzrost całego bloku i topią się z przeraźliwym gdakaniem. Wypadające z nich itemy zbiera lejek, który jest pod pół-płytą i wrzuca je do skrzyni.

To co widać na obrazkach to konstrukcja stworzona tylko na potrzeby tego manuala, w rzeczywistości fabryczkę mam w budynku, pod którym znajduje się sorter, który oddziela pióra od mięsa i kieruje je do lewych na focie skrzyń. Mięso natomiast wędruje rurą z lejków do pieca, gdzie jest pieczone i wpada gotowe do skrzyń poniżej:

Sorter jest standardowy, jakich wiele w necie, nic nowego nie wymyśliłem :)

To tyle, może komuś się przyda i nie będzie budował farm kurzych o rozmiarach 10x10 ;)

P.S.

W temacie, w którym mi pomogliście, kolega maties podał rozwiązanie ze słowami:

To nie jest jakieś szczególnie trudne.

Nie powiem, wjechał mi na ambicję i znalazłem własne rozwiązanie :) Nie tak proste jak jego, ale też działa :) :

P.S. 2

Muszę dać linki do obrazków, bo nie wiedzieć czemu forum nie chce ich pokazać. Może któryś z modów podziałałby i jakoś je wstawił ;)

P.S. 3

Udało się z obrazkami :)

Pozdrawiam

Edytowane przez lelek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
KaoPL    107

No no, rozpisałeś się :)
Bardzo dobry poradnik!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę dać linki do obrazków, bo nie wiedzieć czemu forum nie chce ich pokazać. Może któryś z modów podziałałby i jakoś je wstawił  ;)

Zapisz z rozszerzeniem .jpg i wtedy spróbuj.

A poradnik gut, przyda się. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
lelek    11

Zapisz z rozszerzeniem .jpg i wtedy spróbuj.

Zapisałem jako .jpg, wrzuciłem na serwer, dodaje do posta i pokazuje się: "Nie możesz użyć grafiki o takim rozszerzeniu na tym forum."

Szkoda, bo trzeba klikać po linkach a nie każdemu się zechce ;)

Pozdrawiam

Edytowane przez lelek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
lelek    11

Teraz masz rozszerzenie .png, a nie .jpg.

Wiem, bo zostawiłem jak było. Wrzuciłem na serwer pliki .jpg, wyedytowałem posta, próbowałem wstawić obrazek, pokazał się czerwony komunikat, który zacytowałem, więc dałem sobie spokój i zrezygnowałem z edycji  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...