Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
Unusual_dwarf

Kostka Rubika

Rekomendowane odpowiedzi

KOSTKA RUBIKA

Pewnie większość z was miała już okazję zobaczyć gdzieś kostkę Rubika.

Jest to układanka logiczna, którą wymyślił i zbudował Erno Rubik. Jeżeli spytacie się waszych rodziców, to z pewnością będą pamiętali fazę na kostkę, kiedy byli młodzi.

W naszych czasach natomiast powstał sport z nią związany i nazywa się go 'speedcubingiem'.

Tak jak kiedyś ludzie wykorzystywali jedynie swoją logikę do ułożenia kostki, tak dzisiaj istnieje wiele technik, z których korzystają speedcuberzy i nie tylko.

600px-Rubiks_cube_by_keqs.jpg

Co trzeba umieć, aby nazywać się speedcuberem? Po pierwsze będzie to byle jaka technika. Początkujący zaczynają z LBL, o czym napiszę za chwilę. Najpopularniejszą metodą jest Fridrich. Po drugie trzeba ćwiczyć szybkie układanie, poruszając tylko palcami, nie nadgarstkami, a po trzecie, jako tako umieć notację (oznaczenia algorytmów).

Pierwszą, najbardziej znaną kostką była Rubik's Cube 3x3x3. Teraz powstają różne inne "trójki", które różnią się budową (torpedkami, środkiem, naklejkami, plastikiem itp.), kolorami, ale też kształtem. V-Cube jest na przykład wypukłą kostką.

Na świecie można też zakupić: 2x2x2, 4x4x4, 5x5x5, 6x6x6, 7x7x7, 8x8x8, 9x9x9, 11x11x11, Mirror Cube, Magic Clock, Magic Cube, Pyraminx, Megaminx - te ostatnie są o nieregularnych kształtach.

Ja sam mam 3x3 (skrótem lepiej się pisze), 5x5 i Mirror Cube. Zamówiłem Pyraminxa shengshou i niedługo dotrze do mojego domu :D

KOSTKI
[spoiler]577587_468663986547409_177157902_n.jpg

[/spoiler]

Techniki i algorytmy:

Układając kostkę każdy posługuje się algorytmami, nawet jeżeli nie zna się ich w ogóle. Składają się z kilku do kilkunastu ruchów i powodują orientacje lub permutacje klocków w kostce.

Permutacja - przesunięcie klocka/ów na inne miejsce

Orientacja - obrócenie klocka/ów

LBL - layer by layer, czyli warstwa po warstwie jest najłatwiejszą metodą i najbardziej znaną początkującym speecuberom. Pierwszy etap polega na ułożeniu krzyża (zwykle zaczyna się od białego), potem jego narożników, następnie druga warstwa, a potem, na końcu, trzecia.

Fridrich - metoda najpopularniejsza wśród speedcuberów i prawdopodobnie najchętniej brana do użytku/modowania (ponieważ można samemu znajdywać wyjścia z sytuacji i algorytmy).

To również jest metoda warstw, ale są one znacznie bardziej skrócone: biały krzyż, F2L, OLL, PLL.

Nie będę za dużo mówił, bo i tak nie zrozumiecie, ale polecam spojrzeć na kostkarubika.org, aby sprawdzić sobie kursy układania itp.

Po co mi to?

Układanie kostki jest nie tylko niezłą frajdą i zabijaniem czasu, ale też rozwija wyobraźnię, i logiczne myślenie. Szybkie układanie sprawia, że bardziej sobie przyswajamy kolory, sami umiemy znaleźć wyjścia z sytuacji i tworzyć algorytmy. Kiedy zacząłem układać to biały krzyż był dla mnie magią. Teraz się śmieje z tego, jakie to łatwe, i że wystarczyło by logicznie pomyśleć.

Rekord świata w 3x3 to 5,66 sekund ustanowiony przez Feliksa Zemdegsa z Australii.

Trzecie miejsce na świecie ma Polak, Michał Pleskowicz.

Mój osobisty rekord to 30,02 sekund, ale nie znam jeszcze wszystkich OLL'i i PLL'i. Układania szybkiego crossa (poniżej 7 ruchów) dopiero się uczę. :)

Kostki 3x3 i inne mają swoje nazwy, są to między innymi: Rubik's Cube, DaYan Zanchi, DaYan Guhong, V-Cube, Shengshou, GhostHand i wiele innych.

Jak z wami? Układacie jakąś kostkę, uczycie się, wasi znajomi to robią?

Podzielcie się tym na dole :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
piernik01    18

Ja się uczę układać 4x4 i 5x5. Pyraminxa układam w 20 sekund, a 3x3 w 1.30 minuty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
katsumoto15    1

ja tam ułożyć się nigdy nie uczyłem jak dla mnie większa zabawa jak zrobię tę 1 ściane i próbuję dalej a nie wychodzi ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Michalteam    1

Fajna zabawa. Szczególnie jak się idzie z taką do szkoły i ludzie nie ogarniają, że można tak szybko nią poruszac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość havoC4   
Gość havoC4

Też układam. Na razie LBL'em staram się pobijać mój 50 sekundowy rekord. Moim problemem jest tylko to, że mam kulkową kostkę. Nie dość, że jest zwięzła, to jeszcze ciężko się ją smaruję, o luzowaniu już nie wspomnę. Zakupię sobie kiedyś zwykłą krzyżową, to postaram się śmigać lepiej.

Moja technika:

Biały krzyż > Prawidłowo środki i rogi> DRD'R'F'RF lub D'LDL'FL'F'L > Odwrócenie kostki i FRUR'U'F' aż do sprowadzenia żółtego krzyża > RUR'URUUR'U > URU'L'UR'U'L > Przekręcenie prawidłowych rogów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Atexor    424

HavoC4, mogłeś normalnie opisać a nie notacją :P

U mnie LBL'em też średnio idzie 50 sekund. Mój rekord full LBL to 43 sekundy (bez skipa żadnego). Ostatnio zacząłem się uczyć Fridricha (7 pierwszy OLL oraz PLL A oraz U) i wczoraj bez skipa... miałem 39,14 sekund :D. W końcu poniżej 40, tak piękny wynik ^^

Kostkę jaką mam to MoyU Weilong - piekielnie szybka, ciężko mi ogarnąć bo nie mam tak szybkich "fingershortcut'y". Kolega co układa Fridrichem poniżej 15 sekund korzysta z Moyu Chilong. Feeling podobny do mojej, trochę bardziej "klika". Nie wiem jak ścina zakręty, bo kolega ma ją cholernie luźną (przez co ma popy), ale jest to tańsza wersja mojej. Ona kosztuje chyba 28, zaś za moją dałem 44 złote. Ale i tak polecam jedną lub drugą. Smaruję smarem K2. Niektórzy mówią, że zamula kostkę - fakt, ale jak się da go w małej ilości to dla mnie działa lepiej niż na sucho. Kolega używa W2.

Swoją drogą dziwne, że LBL'e się tak różnią od siebie, pod względem gripu (ułożenia kostki, np. układanie białego krzyża na dole/górze itp.) i sposobem układania. Ja np. robię na górze biały krzyż, potem narożniki, obracam kostkę do góy rogami, wstawiam narożniki drugiej warstwy, krzyż żółty na górze, permutacja krawędzi krzyża, orientacja narożników i permutacja narożników (przy LBL, w Fridrichu po obojętnie jakim żółtym krzyżu robię całą ściankę żółtą a potem manipuluję bocznymi klockami na trzeciej warstwie).
Drugi zaś kolega co układa LBL robi to samo z początku (tylko krzyż i narożniki białe na dole), a potem wstawia narożniki i kombinuje z krzyżem jakimiś dziwnymi algorytmami :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi