Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
  • 0
CezaryS

Ban - co mam zrobić?

Pytanie

CezaryS    0

Witam,

Jestem ojcem dziewięciolatka, zapalonego gracza w minecraft.

Syn został zbanowany. Grę w minecraft rozpoczął ok. miesiąc temu. Ja nie jestem pasjonatem gier komputerowych, ani komputerów, które służą mi w zasadzie jako maszyna do pisania i album do przechowywania zdjęć. Wszelka terminologia w tym zakresie jest mi obca. Przykładowo, słowo "plugin" kompletnie nic mi nie mówi. Macie przed sobą kompletnego laika w temacie, więc proszę o wyrozumiałość. To forum wydaje mi sie być ostatnią deską ratunku, gdyż na stronie minectraft nigdzie nie byłem w stanie znaleźć kontaktu z administratorem.

Tuż przed banem ktoś napisał do syna, że ma "nodusa". Syn zdążył zapytać się "co to jest nodus?" i w tym momencie dostał bana.

Co mam zrobić, aby syn został odbanowany? Nie musze dodawać, że jest zrozpaczony.

Rejestrując sie na tym forum zauważyłem, że są tam pytania o serwer na jakim gra syn, ale niestety nie jestem w stanie powiedzieć na jakim serwerze gra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Atexor    424

Witam,

serwerów do Minecraft jest bardzo dużo, jest Pan pewien, że chodzi o jeden z naszej sieci? Jak już to jaki - mcsv, uncrafted, aliquam, czy freebuild? Może Pan włączyć Minecraft i w zakładce Multiplayer sprawdzić IP (dane) serwera na jakim Pana syn grał. Jeżeli jest inne niż te, które podałem powyżej (nie zawiera w sobie np. aliquam), to oznacza że został zbanowany nie na naszym serwerze i wtedy ew. prośbę o unban'a trzeba pisać do odpowiedniej sieci/ludzi/forum.

Nick Pana syna z gry może nam przybliżyć sytuację, czy to rzeczywiście tutaj.

Pozwolę sobie także wyjaśnić dwa aspekty:

Nodus - jest to nazwa popularnego "hacka", czyli nielegalnego na większości serwerów do Minecraft "dodatku" do Minecraft, który zawiera w sobie mnóstwo rzeczy, takich jak widzenie przez ściany, graczy, czy bloków, których gracz nie powinien widzieć. Może to mu także dawać przewagę w walce.

Ten hack jest dość łatwo wykrywalny, szczególnie w walce z innymi graczami, kiedy np. nikt użytkownika Nodusa nie może trafić, chociaż to i tak nie zawsze bo są sytuację, kiedy są podobne oznaki, np. powolny internet. Może Pan włączyć grę na trybie Single i zobaczyć, czy nie widaćjakichś dziwnych radarów, prześwitujących bloków albo co...

Plugin - jest to inaczej wtyczka, dodatek do serwera. Są pluginy dodające np. wirtualne pieniądze w grze, nowe bloki, możliwość zakładania gilii itp. Wgrywa się je po stronie serwera.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
CezaryS    0

Witam,

serwerów do Minecraft jest bardzo dużo, jest Pan pewien, że chodzi o jeden z naszej sieci? Jak już to jaki - mcsv, uncrafted, aliquam, czy freebuild? Może Pan włączyć Minecraft i w zakładce Multiplayer sprawdzić IP (dane) serwera na jakim Pana syn grał. Jeżeli jest inne niż te, które podałem powyżej (nie zawiera w sobie np. aliquam), to oznacza że został zbanowany nie na naszym serwerze i wtedy ew. prośbę o unban'a trzeba pisać do odpowiedniej sieci/ludzi/forum.

Nick Pana syna z gry może nam przybliżyć sytuację, czy to rzeczywiście tutaj.

Pozwolę sobie także wyjaśnić dwa aspekty:

Nodus - jest to nazwa popularnego "hacka", czyli nielegalnego na większości serwerów do Minecraft "dodatku" do Minecraft, który zawiera w sobie mnóstwo rzeczy, takich jak widzenie przez ściany, graczy, czy bloków, których gracz nie powinien widzieć. Może to mu także dawać przewagę w walce.

Ten hack jest dość łatwo wykrywalny, szczególnie w walce z innymi graczami, kiedy np. nikt użytkownika Nodusa nie może trafić, chociaż to i tak nie zawsze bo są sytuację, kiedy są podobne oznaki, np. powolny internet. Może Pan włączyć grę na trybie Single i zobaczyć, czy nie widaćjakichś dziwnych radarów, prześwitujących bloków albo co...

Plugin - jest to inaczej wtyczka, dodatek do serwera. Są pluginy dodające np. wirtualne pieniądze w grze, nowe bloki, możliwość zakładania gilii itp. Wgrywa się je po stronie serwera.

Pozdrawiam

Bardzo dziękuję za przystępną odpowiedź. Jestem teraz w pracy, ale przepytałem syna na okoliczność serwera. O ile niczego nie poplątał, to gra na serwerze mysq.pl. Jego nick to Warmex.

Zastanawia mnie tylko jedno, a mianowicie skąd wziął tego "Nodusa"?

Dodam, że ban nastapił w dwa dni po zainstalowaniu/wprowadzeniu (nie wiem jak to nazwać) gift kodu, który kupiłem na jego prośbę tutaj:

Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.

To miało być jakies rozszerzenie o igrzyska, które sobie wymarzył. Wczesniej grał i wszystko było ok.

Skontaktowałem się ze sprzedawcą z allegro, który stwierdził, że nie wie co to jest "nodus", a w sprawie bana mam pisać do administratora strony minecraft poprzez dział "support". Nie znalazłem żadnego supportu na tej stronie, ani namiarów na admina i via google trafiłem tutaj, uznając to miejsce za ostatnią deskę ratunku.

Powoli zaczynam sądziś, że sprzedawca zrobił mnie w...., ale może się mylę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
piernik01    18

Nodusa można ściągnąć ze strony internetowej i go zainstalować do gry. To nie sprzedawca ponosi winę tylko pański syn lub jego np. kolega.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Atexor    424

Dodam także, że stron o minecraft jest bardzo wiele, nie tylko w świecie, ale również na świecie.

Nasza strona nie jest związana z tamtym serwerem. Trzeba się kontaktować z tamtą administracją. Sam jej nie znam, więc niewiele mogę tu pomóc.

A o ewentualnym Nodus'ie mógł poszukać w internecie, czy od kolegów z gry zasłyszeć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...