Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
Unusual_dwarf

Astronomia i Astrofotografia

Rekomendowane odpowiedzi

pxhlyt.jpg

Witajcie

Stworzyłem ten temat po to abyście mogli wyrazić swoje zdanie o kosmosie, obiektach i zjawiskach w nim zachodzących. Jest to niezwykły świat i odpowiada nam na wszystkie pytania. Skąd się wzięliśmy? Dlaczego niebo jest czarne a w tej niewyobrażalnej przestrzeni zawieszone są wielkie gorące kule, wokół których krążą planety i inne ciała niebieskie?

1v3vh3.jpg

Zaczęło się (według najwiarygodniejszej i najbardziej powszechnej teorii) od Wielkiego Wybuchu, w którym powstały pierwsze pierwiastki, a co najważniejsze - czas i przestrzeń.
W młodym wszechświecie było wówczas jasno. Mnóstwo materii i pyłu obejmowało wtedy przestrzeń. "Widok" kosmosu zaczął się rozrzedzać dopiero później, a pył zaczął się łączyć za sprawą grawitacji i z niego powstawały pierwsze gwiazdy. Wszystko było również mocno ściśnięte, a ekspansja zaczynała wtedy ruszać. Odległości pomiędzy gwiazdami stawały się coraz większe (przesunięcie ku czerwieni). Zaczęły się formować galaktyki i gromady.
Tu już dochodzimy do naszych czasów, gdzie w Drodze Mlecznej w ramieniu Oriona, znajduje się nasz układ słoneczny, a tam 8 planet, przy których jedna z nich tętni życiem.

DALSZE DZIEJE

Co może się stać później? Czy wszechświat będzie istniał w nieskończoność? Jest na ten temat dużo spekulacji oraz teorii. Przytoczę tu trzy, które znam.

1. Wielka Zapaść
Za sprawą przesunięcia ku fioletowi (które następuję już dziś), obiekty takie jak galaktyki i gromady, zaczną się do siebie przybliżać (przykładowo: nasza Droga Mleczna i Galaktyka Andromedy). Przezwyciężą ekspansję wszechświata, a on sam zapadnie się w sobie i skupi materię w jedno miejsce. Jest to wizja z pewnym prawdopodobieństwem, ale więcej zwolenników ma teoria numer 2.

2. Opanowany przez czarne dziury
Wszechświat stale będzie się rozszerzał, a większe hipernowe i supernowe przestaną mieć miejsce. Gwiazdy zaczną wygasać. Protony zaczną się rozpadać i we wszechświecie zapanuje ciemność, gdzie będą panowały jedynie Czarne dziury. Koszmarna wizja prawda?
Tutaj polecam nową grę od Notcha - 0x10c (akcja rozgrywa się właśnie w kosmosie, w którym prawie wszędzie są czarne dziury).

3. Nawiązuje to do wielu teorii, w których Wszechświat ma swój koniec (np. teoria 1). Nasz wszechświat jest jednym z wielu, a Wielkie Wybuchy następują wiele razy co biliony lat. Możliwe, że przed Wielkim Wybuchem też istniał wszechświat? Może wtedy ludzie tak samo jak my badali kosmos i jego tajemnice? Na razie się tego nie dowiemy ;) Ale technologia nas zbliża do wielu odpowiedzi.

xntkus.jpg

UKŁAD SŁONECZNY I EGZOPLANETY

Jest to obszar zdecydowanie nam bliższy mianowicie nasz Układ Słoneczny.
Znajduje się w im 8 planet: Merkury, Wenus, Ziemia, Mars, Jowisz, Saturn, Uran, Neptun (i 9 hipotetyczna planeta czyli Tyche). Jest również wiele planet karłowatych, planetoid i miliony większych i mniejszych odłamków.
Szacuje się, że powstał on 4,6 miliarda lat temu.
Niesamowite, że na naszej planecie powstało życie, jest to we Wszechświecie igła w stogu siana, ale ostatnio odkrywamy coraz więcej egzoplanet.
Czym są egzoplanety? Są to wszystkie planety, które znajdują się poza naszym układem słonecznym. Skatalogowaliśmy już jakieś 500-700 egzoplanet i odkrywamy coraz więcej. Aż na 5 lub 7 z nich może się znajdować życie! Niestety bardzo trudne jest ich znalezienie. Metoda jaką pamiętam to obserwowanie gwiazdy czy porusza się nieznacznie na prawo i na lewo. Oznacza to, że jakaś planeta musi oddziaływać tam na swoje Słońce. Lub też patrzenie czy jakiś punkt nie przeleci na tle gwiazdy.

WASZE DOZNANIA I ZDJĘCIA

Zachęcam was abyście wypowiadali się na temat astronomii, a być może niektórzy z was mają też jakieś zdjęcia Księżyca, jego kraterów albo może planet, mgławic?
Niewielu się pewnie interesuje tą dziedziną, ale według mnie warto, bo nie ma większej rzeczy od tej, którą i tak odkryliśmy jedynie w kilku procentach.
Więc - wypowiadajcie się i komentujcie! :)
Chętnie odpowiem na każde pytanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
guciokonda    171

Pewnie cię to uraduje : D Znów się zainteresowałem Astronomią. Muszę ci pokazać TO

Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.

Najlepszy film o wszechświecie jaki do tej pory oglądałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetne! Jutro dokończę oglądanie, dziś 40 minut przeleciałem. :)

Zachęcam innych do dzielenia się swoimi przeżyciami z astronomią, wiedzą lub pytaniami!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aww, świetne to, hgorski, ale to raczej nie dla mnie. Ci, którzy wygrywają raczej mają duży dostęp do pomocy edukacyjnych, jak rodziców pracujących w jakimś zawodzie naukowym, nauczycieli, którzy są skorzy do pomocy. Myślę też, że wydają jakieś koszty na przedsięwzięcie w tym konkursie, może na: laboratorium, warsztat itp. :)

Nagroda naprawdę obiecująca i niezła zabawa musi być w formułowaniu wniosków, przeprowadzania tych eksperymentów i tak dalej, ale... w tym wieku raczej nie. Może, kiedy będę miał 17-18 to pomyślę o tym.

Zresztą, ja mam wiedzę o kosmosie, a jeżeli dobrze myślę, to chodzi o odkrycie czegoś lub dobre wyciągnięcie wniosków. Z dziedziny astrofizyki raczej trudno będzie, chyba że wezmę udział w odkrywaniu egzoplanet - planet pozasłonecznych i katalogowaniu ich. To nawet dobry pomysł o:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kubic 4422    0

Też bardzo interesuję się kosmosem ;)  Zaczął mnie on fascynować, już jak miałem 5 lat (wtedy znałem już wszystkie planety US, wiedziałem, że M-31, (Mgławica Andromedy) jest na kursie kolizyjnym z Drogą Mleczną itd.). Co do końca Wszechświata skłaniam się ku 2-giej teorii.

Jeśli chodzi o egzoplanety, znam też metodę soczewkowania, wykorzystującą ,,zagięcia światła'' gwiazdy macierzystej przez grawitację planety. Po prostu  w chwili tranzytu egzoplanety gwiazda zdaje się przez kilka minut świecić jaśniej niż zwykle. Jakimś cudem naukowcy robią chyba wtedy spektroskopię i obliczają gęstość, masę oraz rozmiary badanego ciała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie w tym całym naszym wszechświecie najbardziej "pociąga".... światło! :D No bo wyobraźcie sobie, że kilkaset lat świetlnych od naszej planety wędruje sobie światło które przedstawia zagładę dinozaurów? I gdyby tam była jakaś cywilizacja z bardzo zaawansowaną technologią to mogła by to zobaczyć. Jak w kinie! O kosmocie możnaby było gdybać godzinami, ale mi się nie chce. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dezintegrator, no właśnie, z tym światłem jest ciekawa sprawa.

Gdzieś też było omawiane, że gdybyśmy mogli zawrócić to światło, które było wysłane z czasów dinozaurów, to moglibyśmy z naszej planety oglądać całą historię. Możliwe, że ktoś już teraz to robi na innej planecie :)

Nie tylko jednak światło jako historia jest niezwykłe. To właśnie światło sprawia, że widzimy przestrzeń, barwy itp.

Tak samo narządy człowieka. Bez oczu nie moglibyśmy poznawać świata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ewelina_70   
Gość Ewelina_70

Zawsze oglądałam programy naukowe o przestrzeni kosmicznej - fajne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi