Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
GieNkoV

Propagowanie piractwa

Rekomendowane odpowiedzi

GieNkoV    0

Witam. Na forum jestem od niedawna ale już zauważam po niektórych postach że na forum nikt nie karze ludzi którzy udostępniają pliki chronione prawem autorskim, głównie plik minecraft.jar. Posiadając sam ten jeden plik można już uruchomić grę (bo do pobrania plików gry potrzebne jest konto premium). Spoko, rozumiem że ludzie jak rozwiążą jakiś problem z danym modem to robią poradnik jak dany problem rozwiązać, ale powinni oni to opisywać krok po kroku a nie robić czegoś w stylu "tu masz minecraft.jar wrzuć do bin i będzie działać". Sądzę że moderatorzy powinni zająć się tym problemem...

EDIT: Jako przykład mogę w tym momencie podać 2 tematy na forum Modyfikacje w których łamane jest prawo. W regulaminie przeczytałem że łamanie prawa jest niedozwolone na tym forum więc autor powinien zarobić bana a temat powinien zostać usunięty.

Edytowane przez GieNkoV

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rabus    3

Witam. Na forum jestem od niedawna ale już zauważam po niektórych postach że na forum nikt nie karze ludzi którzy udostępniają pliki chronione prawem autorskim, głównie plik minecraft.jar. Posiadając sam ten jeden plik można już uruchomić grę (bo do pobrania plików gry potrzebne jest konto premium). Spoko, rozumiem że ludzie jak rozwiążą jakiś problem z danym modem to robią poradnik jak dany problem rozwiązać, ale powinni oni to opisywać krok po kroku a nie robić czegoś w stylu "tu masz minecraft.jar wrzuć do bin i będzie działać". Sądzę że moderatorzy powinni zająć się tym problemem...

EDIT: Jako przykład mogę w tym momencie podać 2 tematy na forum Modyfikacje w których łamane jest prawo. W regulaminie przeczytałem że łamanie prawa jest niedozwolone na tym forum więc autor powinien zarobić bana a temat powinien zostać usunięty.

Nie, musisz mieć zmodyfikowaną wersję minecraft.jar. I zgadnij co, możesz go ściągnąć nie mając premium z oficjalnej strony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
GieNkoV    0

Mi nie rozchodzi się o launcher do gry który nazywa się tak samo, bo rozumiem że Tobie chodzi o ten na linuxa, a o pliki gry z folderu .minecraft/bin. Tam znajduje się plik o którym wspomniałem w temacie. I rozsyłanie go w formie pliku do pobrania zmodyfikowanego czy oryginalnego jest łamaniem prawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Chormon    136

Nie, nie chodzi mu o niego.

A co do tematu, to Mojang zabrania rozpowszechniania zhackowanych wersji klienta/serwera, natomiast oryginalnych plików nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rabus    3

Mi nie rozchodzi się o launcher do gry który nazywa się tak samo, bo rozumiem że Tobie chodzi o ten na linuxa, a o pliki gry z folderu .minecraft/bin. Tam znajduje się plik o którym wspomniałem w temacie. I rozsyłanie go w formie pliku do pobrania zmodyfikowanego czy oryginalnego jest łamaniem prawa.

protip, ten z linuxa jest taki sam jak na peceta!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Chormon    136

protip, ten z linuxa jest taki sam jak na peceta!

jak i na każdą inną platformę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
GieNkoV    0

Rozchodziło mi się o rozszerzenie pliku (minecraft.jar jako launcher i minecraft.jar jako plik wymagany do grania). Na stronie 

Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.

czytam:
"Do not distribute anything we've made. This includes, but not limited to, the client or the server software for the game. This also includes modified versions of anything we've made."
Powyższy tekst mówi sam za siebie. W ostatnim zdaniu czarno na białym pisze że udostępnianie zmodyfikowanych plików należących do Mojang jest nielegalne. Czy może się mylę? Na tym forum jest kilka takich przypadków. Udostępnianie plików z gry na forum minecraftforum.net jest karalne i nagradzane banem. I zachęcam do lektury tego tematu na tymże forum jeżeli administracja ma jakiekolwiek wątpliwości 

EDIT: A tu dwa tematy tego samego użytkownika w których udostępnia on zmodyfikowany plik minecraft.jar:

Edytowane przez GieNkoV

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Chormon    136

Rozchodziło mi się o rozszerzenie pliku (minecraft.jar jako launcher i minecraft.jar jako plik wymagany do grania). Na stronie 

czytam:
"Do not distribute anything we've made. This includes, but not limited to, the client or the server software for the game. This also includes modified versions of anything we've made."

Dobra, tu moje przeoczenie, bo skoczyłem parę linijek niżej do "What you can do".

Inna sprawa. Zauważ, że oba te tematy zostały założone nawet nie w przeciągu ostatnich 24h od początku tego tematu. A moderator też człowiek, może coś przeoczyć, tym bardziej, że w obu tematach są linki do stron z minecraft.jar.

P.S.

Każdy post można zgłosić obsłudze forum poprzez link "Zgłoś" na dole wpisu. Ogólnie rzecz biorąc staramy się usuwać linki z minecraft.jar do ściągnięcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Atexor    424

Według mnie niegłupim pomysłem byłoby robienie po prostu swojego .ja;ru (np. korzystając z minecraft.jar, wywalając tam wszystko i wkładając swoje pliki i nazywając inaczej). Tak nawet ładniej wgrać modyfikacje i nie jest nielegalne. Coś ala jak ma np. Optifine - swój jar.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
GieNkoV    0

Dobra, tu moje przeoczenie, bo skoczyłem parę linijek niżej do "What you can do".

Inna sprawa. Zauważ, że oba te tematy zostały założone nawet nie w przeciągu ostatnich 24h od początku tego tematu. A moderator też człowiek, może coś przeoczyć, tym bardziej, że w obu tematach są linki do stron z minecraft.jar.

P.S.

Każdy post można zgłosić obsłudze forum poprzez link "Zgłoś" na dole wpisu. Ogólnie rzecz biorąc staramy się usuwać linki z minecraft.jar do ściągnięcia.

O nic więcej mi nie chodziło jak o to co napisałeś w ostatnim zdaniu. I tak rozumiem że to wymaga czasu. Po prostu zauważyłem te tematy i szczypało w oczy bo gdzie indziej to karalne.

@Atexor: Według mnie problemem jest brak umiejętności korzystania z 7zipa czy WinRar-a by przenieść pare plików z archiwum A do archiwum B (dajmy na przykład pliki optifine do minecraft.jar) oraz to że każdy by chciał mieć od razu wszystko na talerzu podane. A nóż komuś się to uda to udostępni a inni się cieszą bo nie muszą się męczyć. Na forum widziałem wiele takich tematów, ktoś nawet oferował doładowanie za 5zł jak zrobi mu paczkę z modami - ok, zrobiłbym ale w formie spakowanych modów i ewentualnych configów, bez zmodowanego minecraft.jar, bo okazuje się że największym problemem jest instalacja Forge.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Podobna zawartość

• Przez oziu94
      Witam. Zwracam się do was ponieważ mam problem, otóż gdy pobrałem Minecraft 1.6.0 (pełna wersja), nie posiadam w folderze "bin"
      pliku "minecraft.jar". Pomocy ponieważ zawsze instaluję sobie "TooManyItems" i "Rei's map". Nie wiem co mam zrobić, gdzie instalować mody?? Pomóżcie Proszę....
    • Przez RaStachMan
      [b]Premium:[url="http://www.minecraft.net/haspaid.jsp?user=RaStachMan"]RaStachMan[/url][/b]
      [i][b]- - -[/b][/i]
      [b]Specyfikacja komputera([i]Jeżeli problem dotyczy problemów ze startem gry,ścinami lub błędami graficznymi[/i]):[/b]
      [b]Procesor : [/b]Czterordzeniowy Intel Core i5 2,4GHz

[b]Ilość ram :[/b]4GB

[b]Karta graficzna :[/b]Nvidia GeForce GT330M

[b]Wersja sterowników karty graficznej :[/b]Najnowsze

[b]Wersja Javy : [/b]1.6.0_33-b03-424

[b]System operacyjny(np. Windows XP) : [/b]Mac OS X 10.8 Mountain Lion
      [i]- - -[/i]
      [b]Zainstalowane mody: [/b]Obecnie żadne (w tym problem)

[b]Posiadane łącze internetowe: [/b]Radiówka iPlus (Nie istotne)

[b]Opis błędu: [/b]Dawno temu, gdy najnowszą wersją Minecrafta była 1.2.5, postanowiłem zainstalować różne mody, w tym Single Player Commands, Mod Loader, Rei's Minimap itp. Wszystko pięknie działało, jednak pamiętam, gdy od czasu do czasu kombinowałem z modami, to znaczy: reinstalowałem MC, wgrywałem nowe mody, usuwałem stare i nadal wszystko działało, ale pod warunkiem, że na początku instalowałem Single Player Commands, inaczej pojawiał się czarny ekran po zmianie zawartości minecraft.jar, choćby poprzez dodanie Mod Loadera. Wiedziałem, że z chwilą wyjścia 1.3.1 SPC może nie być dostępne, tak też się stało. Dnia dzisiejszego postanowiłem do świeżej 1.3.1 wgrać Mod Loadera bez wcześniejszego SPC i oczywiście powitał mnie czarny ekran. Pragnę dodać iż pobrałem najnowszą wersję Mod Loadera dla wersji 1.3.1.

Przejrzałem forum, ale nie znalazłem nic co mogłoby mi pomóc w rozwiązaniu tego problemu. Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam
      RaStach
    • Przez Jatotyatytoja
      Siemanko miał bym do was ogromną prośbę. Ponieważ nie jestem mocno wtajemniczony w mody w minecrafcie chciałem was prosić aby ktoś zrobił by mi już gotową paczkę minecraft.jar z podanymi przeze mnie modami: ReiMinimap, Higher Enchanting, Enchanting Plus oraz można wrzucić coś od siebie Wszystko to oczywiście do wersji 1.3.1. bardzo proszę o szybką odpowiedź oraz z góry dziękuję
  • Dodaj nową pozycję...