Gość Toficer Napisano 19 Styczeń 2013 (edytowane) Hellou, Polecilibyście jakieś fajne zespoły, styl podobny do "Nightwish"? Szczególnie przypadł mi do gustu album "Imaginaerum" tejże grupy, więc coś w ten deseń, o ile możliwe. ;) Dzięki. PS: Tak, Google boli. Zdaję się na Wasze doświadczenie. :> + za Nightiwsh :) Edytowane 19 Styczeń 2013 przez Atexor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BoletusLuridus 1 Napisano 19 Styczeń 2013 (edytowane) Z tego co słyszałem - między innymi Epica i Avantasia. Słuchałem kawałek tego drugiego i średnio mi przypadł do gustu, ale cóż, może tobie przypadnie? ;) Swoją drogą, warto posłuchać więcej Nigthwisha poza Imaginaerum. Polecam Oceanborn i Once. Edytowane 19 Styczeń 2013 przez BoletusLuridus Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Toficer Napisano 19 Styczeń 2013 Z tego co słyszałem - między innymi Epica i Avantasia. Słuchałem kawałek tego drugiego i średnio mi przypadł do gustu, ale cóż, może tobie przypadnie? ;) Swoją drogą, warto posłuchać więcej Nigthwisha poza Imaginaerum. Polecam Oceanborn i Once. Napisałem, że najbardziej lubię "Imaginaerum", a nie, że tylko ten album przesłuchałem. ;) Mam wszystkie albumy tej grupy i wszystkie są świetne (no, może poza "Angels Fall First", ale też nie jest zły). "Imaginaerum", "Once" i "Dark Passion Play" to moje typy na 3 pierwsze miejsca (w tej właśnie kolejności). Jeżeli chodzi o "Oceanborn", to kocham "Sleeping Sun" (a tym bardziej wersję z 2005r.). Dzięki za cynk, jutro zobaczę co tam grają. Dziś już za późno na piracenie muzyki (sza!). :p EDIT: Po wstępnym przesłuchaniu kilku losowych utworów, "Epica" wygląda (słucha?) na strzał w dziesiątkę. :> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BoletusLuridus 1 Napisano 19 Styczeń 2013 Mam wszystkie albumy tej grupy i wszystkie są świetne (no, może poza "Angels Fall First", ale też nie jest zły). "Imaginaerum", "Once" i "Dark Passion Play" to moje typy na 3 pierwsze miejsca (w tej właśnie kolejności). Jeżeli chodzi o "Oceanborn", to kocham "Sleeping Sun" (a tym bardziej wersję z 2005r.). Imaginaerum... Ogólnie fajny zamysł i ciekawe wykonanie, jednak brakuje tej metalowej ciężkości ("Turn Loose the Mermaids" lub "Slow, Love, Slow" moim zdaniem zbędne i wybijające z "rytmu"). "Song of Myself" dosyć przyzwoite jako kulminacyjny utwór, ale jednak nie dorównuje "Dark Passion Play" czy "Ghost Love Score". Mimo to całkiem niezły album - utrzymuje świetną atmosferę. EDIT: Po wstępnym przesłuchaniu kilku losowych utworów, "Epica" wygląda (słucha?) na strzał w dziesiątkę. :> Cieszę się. Sam może spróbuję w najbliższym czasie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Toficer Napisano 19 Styczeń 2013 Ach... Właśnie to przyciągnęło mnie do Nightwish'a - spośród ich utworów, to właśnie te... nazwijmy to spokojniejsze utwory najbardziej mi się podobają. Nie jestem szczególnym fanem zbyt ciężkich brzmień. "S, L, S" faktycznie jest z lekka smętno-monotonny, ale "Turn Loose the Mermaids" uważam za świetny kawałek, podoba mi się to "wybicie z rytmu i monotonii". Wszystko kwestia gustu. :3 Ale czego innego można się było spodziewać po mnie, "fanie" Yirumy? ;) EDIT: Avantasia też niczego sobie. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BoletusLuridus 1 Napisano 20 Styczeń 2013 (edytowane) I tak nie mogę zaprzeczyć, że te spokojniejsze kawałki są świetne :) Edytowane 20 Styczeń 2013 przez BoletusLuridus Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach