Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
  • 0
Jalulek

[Solved]PermissionEX/Essentials/WorldGuard/Edit - PILNE!

Pytanie

Jalulek    3
Witam!

Próbuje skonfigurować serwer Minecraft pod wersje 1.4. Napotkałem kilka problemów z którymi nie mogę sobie poradzić. Czy mógłby ktoś pomóc kto dobrze zna się na pluginach?

1) Kwestia polecenie region addmember (world guard). Mam miasto, na nich założone działki. Definiuje komuś region. Chciałbym, aby mógł sobie sam jako właściciel dodawać członków i ich usuwać bez pomocy adminów. Kiedy dodaje uprawnienie do PermissionEX może on wtedy dodawać nie tylko członków do swoich działek, ale też do działki innych graczy. Oczywiście traci to w tym momencie sens.

2) Drugi problem jest bardzo podobny. Na terenie Survival budujemy projekty Creative. Wgrałem plugin w którym kiedy gracz się do niego dostanie zmienia mu się tryb na creative. Nic nie może na nim robić dopóki nie przypisze mu tego terenu. Chciałbym jednak aby gracze Creative mogli posiadać kilka poleceń z WorldEdit. Utworzyłem grupę budowniczy, dodałem te polecenia, ale niestety worldEdit nie zna ograniczeń bukkita. Mogą oni wtedy nie tylko edytować zaznaczony region swój, ale też cały Bukkit. Jak temu zapobiec, ograniczyć tylko do ich terenu? Oczywiście od razu pisze że utworzenie drugiego świata Creative nie wchodzi w grę.

3) Priorytety regionu w World Guard. Szukałem już naprawdę długo poradników, niestety nikt szczegółowo tego nie opisuje. Mógłby ktoś wyjaśnić dokładnie na czym polegają priorytety regionów? Ile jest tych priorytetów, co daje ich wprowadzanie na region, jakieś przykłady, niższe czy wyższe są ważniejsze, jakie przypisać na miasto, jaki na działki i co to daje? Przykładowo w properties jest włączone PVP. Na terenie miasta wyłączam PVP, ale chciałbym utworzyć na kilkadziesiąt kratek arenę. Wiem chyba że można wtedy ją jakoś tymi priorytetami włączyć. Czy mógłby mi to ktoś dokładnie wyjaśnić?

4) Problem z essentials motd. Wprowadziłem informacje które powinny pojawiać się dla każdego gracz który się podłącza. I taka informacja się pojawia, dopóki nie wgram pluginu na rejestrację Autme. Kiedy loguje się taka informacja nie jest wyświetlana tylko informacja tego pluginu. Co zrobić aby motd z essentials ZAWSZE się wyświetlał? Czy mógłby ktoś podać co konkretnie muszę wprowadzić do plików?

Za góry dziękuje za wszelką pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Adeo    34
1. Dodawaj ownera (osobę która zarządza działką) poprzez /region addowner. W permisjach dopisz to "[color=#000000][font=sans-serif][size=3][background=rgb(247, 247, 247)]worldguard.region.addmember.own.*"[/background][/size][/font][/color]
2. Ograniczeń bukkita? bukkit to silnik :p Poszukaj coś takiego jak world edit lite, gdzieś w necie powinno być ;P
3. Priorytet - ważność danych regionów - przykładowo jeśli ustawisz spawn na 1, a działki na 0 gracze nie będą mogli budować gdyż ważniejszym regionem jest spawn. A do spawnu nie mają permisji. Odnośnie pvp - tworzysz region spawn_nonpvp, ustawiasz go jako 1 (im większy tym ważniejszy, ale wtedy pamietaj o tym ze dzialki graczy musza juz miec 2, zeby mogli budowac) i nadajesz flage nonpvp, cuboid spawn robisz wiekszy i ustawiasz na 0, pvp ustawiasz na wlaczone. Tak jakoś pokręcenie wytłumaczyłem, ale mam nadzieję, że rozumiesz, w razie czego pytaj. ;p
4. Aktualnie nie mam pomyslu, ale jak cos mi wpadnie to napisze :D

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Jalulek    3
1. Rozwiązane Dziekuję :D
2. Zle się wyraziłem - miało być Cuboida. Chodzi o to że osoba na Creative i tak nawet jak wejdzie na ten region nie może budować. Przypisuje jej przez worldguard, ale jeśli otrzymała polecenia WorldEdit, on uprawnia ją to znieszczenia całego miasta, nawet jak to nie jest działka tej osoby. Jak zmusić WorldEdit aby uprawnienia które dostała mogła wykorzystać tylko na przydzielonych jej cuboidach?
3. Czyli tak: Mam miasto do kordów 1000 (założony worldguard). W tym cuboidzie mam przypisane działki. Aktualnie miasto i działki mają priorytet 0. Osoby bez problemu mogą budować. Jeśli teraz dodam na misto priorytet 1, to żeby graczemogli budować ma być priorytet minimum także 1 na działkach, tak?
Na przykładach.
a) Na powyższym mieście wyznaczam arene PVP (100 kratek). W propertis PVP jest włączone. Dodaje flage na miasto /region flag miasto PVP deny. Priorytet regionu miasto "0". Aby włączyć PVP na terenie areny musze zmienić priorytet areny na 1 i dodać flage PVP allow, dobrze to rozumiem?
b) Na mieście mam wyłączone stwory - flaga deny-spawn (creeper,skeleton,spider,zombie,enderman). Priorytet 0. Aby włączyć na jednej działce stwory muszę dać priorytet regionu 1 (ważniejszy) i wtedy jak tworzę teren czy stwory respią się od razu nie pobierając danych z priorytetu 0, czy pobiera dane z głownego Cuboida o niższym priorytecie? Co zrobić aby wtedy włączyć jednego stwora a reszta byłą wyłączona? Nie bardzo ogarniam...
4. Temat dalej aktualny... Edytowane przez Jalulek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Adeo    34
2. World edit sam z siebie nie działa na określonych działkach, castro pisał takie coś pod Aliquam, jeśli poszukasz w internecie powinieneś znaleźć.
3. Ustaw sobie najlepiej tak:
miasto -1 (flaga pvp deny)
dzialki 0
arenapvp 1 (flaga pvp allow)

Ważniejszy jest zawsze region z wyższym priorytetem, czyli ...-1<0<1<2... (chyba nie pomyliłem znaków :D)
Chyba rozumiesz, spróbuj w praktyce ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Jalulek    3
Rozumiem. Spróbuje z kimś resztę wypróbować metodą prób i błędów .
Czwórka rozwiązana. Okazało się ze było to banalnie proste - wsytarczyło dodać permisje essentials.motd. Nie sądziłem że trzeba ją dodać aby pojawił się auto-napis, ale ważne że działa.
Jeszcze jedna sprawa: Problem z essentials info. Wprowadziłem informacje które powinny pojawiać się dla każdego gracza który użyje komendy /info. I taka informacja się pojawia, jeśli nie jest wgrany plugin worldEdit. Kiedy go wgram blokuje on tą komendę i wyświetla że gracz nie ma uprawnień. Co wpisać w permissions lub zedytować w worldedit aby gracz mógł wpisać tą komendę i aby pobrało mu dane z info essentials? Dodanie permissions: - essentials.info nie wystarcza. Kiedy dodaje permission z worldedit wyświetla komende worldedit'a - a to nie o to chodzi. Ma ktoś to skonfigurowane?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Jalulek    3
Temat do zamknięcia. Rozwiązane.
Co do info gracz musi wpisać komendę inform

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...