Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
Zukonake

Dwarf Fortress

Rekomendowane odpowiedzi

Zukonake    0
Witam, jest to mój pierwszy post na forum.
Chciałbym napisać temat o wspaniałej grze jaką jest Dwarf Fortress.
W Polsce mało się o niej słyszy z tego powodu, że ludzie nie umieją w nią grać lub odrzuca ich grafika i interfejs.Zachęcam was trochę byście w to pograli bo naprawdę warto.
Ja sam uczyłem się na serii poradników Maaaarz'a.
Na pierwsze oko grafika nie jest powalająca bo składa się ona ze znaków ASCII.
Na szczęście twórcy stworzyli grafikę za pomocą tilesetów i można ją zmieniać co przyczyniło się do powstania lepszej grafiki.
Trudność gry jest legendarna gdyż przegrać można od atakujących cię goblinów po zalanie fortecy lawą.
W grze naszym zadaniem jest stworzenie fortecy która jak najdłużej wytrzyma.CAŁA gra jest losowa.
Naszymi podwładnymi są krasnoludy. Co jakiś czas gdy forteca jest dobra przychodzą nowe krasnoludy w poszukiwaniu lepszego życia.
Gra jest bardzo rozbudowana i gdy ktoś chce zacząć polecam zobaczyć Lazy Newb Pack który zawiera tekstury i ustawienia do Dwarf Fortress,
Zapraszam też na moje forum które mama nadzieję, rozkwitnie.
Forum:[url="http://www.dfpolska.pun.pl/forums.php"]http://www.dfpolska.pun.pl/forums.php[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Urist    4

Witam!

Chciałbym wam przedstawić najwspanialszy wytwór jaki został stworzony!
DWARF FORTRESS

Czym jest dwarf fortress? Jest to gra 2D, połączenie strategii i roguelike w którym my nie kierujemy tytułowymi "dwarfami", lecz wydajemy im rozkazy! Gra jest bardzo rozbudowana, praktycznie można tam robić prawie że wszystko i więcej.

Niektórzy z was znają tą grę jako "najtrudniejsza gra ever". Niestety... a raczej stety jest to PRAWDZIWE wyzwanie dla każdego! Motto tej gry to "Losing is fun".

Gra jest w grafice ASCII, lecz jest wiele texture packów które dodają jakąś tam grafikę, lecz jak wiemy: nie liczy się grafika tylko grywalność!

To taki bardzo krótki, nudny opis gry. Polecam każdemu przetestować, i nie zniechęcać się widząc napis "game over Try Again? Y/N".

Dla nowych graczy polecam paczkę tzw. "LazyNewbPack".

Pozdrawiam, zapraszam do komentowania :)

Edytowane przez Urist

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
affib's    154

@up

Wydaje mi się że cię znam...

Edytowane przez affib's

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Karkoon    36

Ta gra jest łatwa, jeśli umie się podstawy. Reszta nie jest potrzebna, chyba, że na jakimś złym terenie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Urist    4

Polecam ci ściagnąć lazynewbpack (wygugluj se) i zmień se tekstury na jakiś IronHand albo phoebus :) Wszystko będzie owiele bardziej zrozumiałe.
A screen który dałeś to generowanie świata, ale to chyba widać :P

@Karkoon

Prawda, lecz nawet doświadczeni gracze mogą mieć problem. Szczególnie budzące grozę Karpie.

Edytowane przez Urist

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Karkoon    36

Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.

Mi się te wszystkie nakładki nie podobają. Jedne zbyt jaskrawe, inne zbyt mało szczegółowe, a jeszcze inne mają parę rzeczy fajnych, ale np. brzydkie ściany. Dlatego wolę grać na normalnym. 

btw. jak grać w DF to tylko z DFHack :s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Urist    4

Ha! Polecam przy graniu w df'a obowiązkowo włączyć se soundsense! Genialny soundtrack, odgłosy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Karkoon    36

Grałem, zachwyciłem się, zatęskniłem do gitarki, wróciłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Urist    4

Oficjalnie odnalazłem bardziej groźnych przeciwników niż Karpii i Borsuków :(
...

Gigantyczne Gąbki. Nikomu nie życzę aby je spotkały.

Edytowane przez Urist

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Karkoon    36

Nie dotykać - tylko tyle. Możesz zrobić wokół niej strzelnicę i trenować marksdwarfów. Jak uda ci się ją zabić to wklej screena, zrób backup save'a i daj na oficjalne forum. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Urist    4

Gra stulecia!

Zaczynam grę (masterwork oczywiście), daję sobie na start ekspedycje górniczą, mineły 3 minuty, GOBLIN AMBUSH :<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Polecam, gra 10/10. Esencja krasnoludowości. Na tym powinno się dzieci wychowywać. Jedyne czego tej grze brakuje to bułek z bananem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Urist    4

Noo powiem ci że to prawda, ta gra uczy wyobraźni... Ogólnie myslenia :P

Przy okazji podobno w grudniu ma być kolejny update!

Edytowane przez Urist

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta, w grudniu za 5 lat chyba. Najlepszy sposób to się całkowicie uniezależnić od powierzchni, zabunkrować w jakiejś górze, i floodgateami się zabarykadować. Oczywiście za owymi gateami pole pułapek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Urist    4

W późniejszej fazie zrobiłem taki ciekawy trick...

Osiedlasz sie obok rzeki, w zime przekopujesz rzeke, barykadujesz floodgate'ami, i mamy już super obrone! jak jest ambush to po prostu pull lever i przeciwnicy toną :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Urist    4

Takie pytanie dla graczy:

Z czego najlepiej zrobić kuszę? Ja często robie z brązu, bo szkoda mi innych surowcow ktore sa przeznaczone na uzbrojenie dla zolnierzy walczacych wrecz... Jest cos efektywniejszego?

Edytowane przez Urist

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie materiał na kusze nie ma znaczenia, chyba że przyjdzie do walnięcia kogoś ową kuszą, to wtedy najlepiej z metalu. Ale ja zawsze robiłem z kości, materiał nie najgorszy. I jaki stylowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Urist    4

Jak tam u was z robieniem artefaktów? u mnie ostatnio dwarfy niezle szaleja z tym i co 10 minut mam ze zaczynaja cos konstruowac :)

najlepsze to "statue of nothing"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie mają manię robienia bereł. Z kości, drewna, kamienia, adamantu, klejnotów, co pod ręką jest,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
MaynRavun    1

Czy miał ktoś doświadczenie z minecart grinderami? Czy są bardziej efektywne od zrobienia spamu weapon trapów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
MaynRavun    1

Ah, ok. A co do weapon trapów, lepiej robić miny szrapnelowe (weapon trap pełny sztyletów) czy postawić na klasykę i wypełnić stalowymi włóczniami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...