Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
  • 0
S0ldier

Serwer ścina

Pytanie

S0ldier    0
Witajcie!=) Mam pewien problem, mianowicie po wejściu na serwer (obojętnie czy na win 7 czy na xp, bo mam oba) gram sobie, spokojnie. Lecz po 30 minutach mam okropne lagi, warto dodać, że tak dzieje się tylko na serwerach (z wyjątkiem hamachi). Dodam, że mam najnowszą wersję Javy. Proszę o pomoc.

Pozdrawiam, S0ldier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
dex3r    143
Jeśli obojętnie czy windws 7 czy windows XP to zapewne jest wina plików (bo raczej nie javy). Z folderu .minecraft usuń wszystkie pliki i foldery z wyjątkiem saves i screenshots. Potem włącz Force Update.

BTW. Masz na myśli Lagi, czyli opóźnienie czy klatkowanie, czyli spadek ilości FPS?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
S0ldier    0
Ścinają cholernie fps'y , kamera stoi w miejscu 10 sek, ruszy na 2 i tak w kółko.
A to co doradzasz robiłem i nic...! Edytowane przez S0ldier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Wintalan    75
Optifine, gamebooster, defragmentacja, odkurzacz jako program, przewianie kompa spręrzonym powietrzem, format, zachowanie 20% dysku c pustego, skanowanie antywirusem, zwiększenie piorytetu javy... Próbowałeś chociaż 1 z tych rzeczy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
luki965    3
Spróbuj podstawowej metody dla każdej gry: uaktualnij sterowniki karty graficznej - z reguły mi to pomaga. Mógłbyś też podać jakieś dokładniejsze parametry komputera, bo takie "ścina mi grę po 30 min, mam win 7" to niewiele komu mówi. Chociaż... ten problem bardzo mi przypomina to co się dzieje jak używam clienta z nieoficjalnego źródła (wiadomo o co chodzi). Na szczęście rzadko go używam, głównie do trollowania na serwerach z czystych nudów, bo na premce nicku nie zmienię. Wniosek: Jeżeli nie masz MC to go kup i po sprawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
S0ldier    0
[quote name='LuKi965' timestamp='1347385829' post='93021']
Spróbuj podstawowej metody dla każdej gry: uaktualnij sterowniki karty graficznej - z reguły mi to pomaga. Mógłbyś też podać jakieś dokładniejsze parametry komputera, bo takie "ścina mi grę po 30 min, mam win 7" to niewiele komu mówi. Chociaż... ten problem bardzo mi przypomina to co się dzieje jak używam clienta z nieoficjalnego źródła (wiadomo o co chodzi). Na szczęście rzadko go używam, głównie do trollowania na serwerach z czystych nudów, bo na premce nicku nie zmienię. Wniosek: Jeżeli nie masz MC to go kup i po sprawie.
[/quote]
Sterowniki najnowsze, komp:
Karta graficzna 1 gb geforce 210, 2gb ram, intel pentium 4 2,8 ghz( niedługo zmienie na lepszy)

Optifine, gamebooster, defragmentacja, odkurzacz jako program, przewianie kompa spręrzonym powietrzem, format, zachowanie 20% dysku c pustego, skanowanie antywirusem, zwiększenie piorytetu javy... Próbowałeś chociaż 1 z tych rzeczy?
Optifine, skan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
luki965    3
GeForce 210 + Pentium 4? Do tego 2GB RAMu pewnie jeszcze z tych starych kości DDR1... Ty się ciesz, że wogóle ci ten Minecraft na SP działa w miarę normalnie. 210 to do biurowca, a nie do grania. Wiadomo, nie każdego stać na dobry komputer, ale w dzisiejszych czasach Core 2 Duo + 9800GTX albo 250 GTS/260GTX, pierwsza lepsza płyta główna pod C2D i 4GB DDR2 to nie jest jakiś ogromny wydatek.

Poodkładaj trochę z kieszonkowego, poproś rodziców wymyślając jakieś ciekawe argumenty dlaczego mieliby ci kupić nowego kompa i spraw sobie coś na dzisiejsze warunki świata gier.
(Nie wiem ile masz lat, więc nie obraź się za to zdanie wyżej)

A obecnie pozostaje ci tylko Windows XP, bo 7 to sama w sobie 2GB RAMu potrzebuje, najnowsze sterowniki, ustawienie grafiki w grze na średnio-niską i optifine - wtedy będzie ci to śmigać płynnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
S0ldier    0
2 gb ram ddr3...

Jak to 210 do biurowca?
Kolega pożyczył mi procek core 2 duo 3,0, a karta taka jaka jest i fifa smigala...

To mc ma nie działać?

I jeszcze opis karty...

"Nowoczesne gry i aplikacje 3D wymagają większej mocy graficznej niż kiedykolwiek dotąd, a zintegrowana grafika Intela zwyczajnie nie jest wystarczająco dobra. Wyposażony w 16 rdzeni przetwarzających układ GPU GeForce 210 zapewnia ponad 10x wyższą wydajność1 niż zintegrowane rozwiązania graficzne Intela! Jeśli chciałbyś grać w takie popularne gry jak World of Warcraft, Spore lub Sims 3, to GeForce 210 jest kluczowym uzupełnieniem konfiguracji Twojego komputera PC."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
luki965    3
Oj, tylko sie czasem nie obrażaj... jak widzę wpis P4 to pierwsze skojarzenie to DDR1....
W każdym razie pamięc operacyjna służy głównie do szybkiego wczytywania się gry / tekstur.
Żeby gra działała wydajnie to potrzeba jeszcze dobry procesor i grafikę, a ty nie masz ani jednego, ani drugiego. P4 było dobre... dawno temu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
S0ldier    0
Ja rozumiem, że procek jest słaby, ale na singlu wszystko dziła! A k. graficzna jest dobra, mylisz z inna pewnie ;p

Jeszcze wczesniej na zintegrowanej karcie gralem i na normalnym renderowaniu dalo sie grac. Wiec pomyśl -,-....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
luki965    3
Nie ma "innej" Nvidii 210... to jest NV GeForce GT 210 tak? Bo jak tak, to to swego czasu była najtańsza z serii 200 i najmniej wydajna karta na rynku, obecnie jest nią chyba 510 GT.
I na singlu to ci napewno wszystko będzie działać... ja nie jestem programistą, ani jakimś pro informatykiem, ale trzeba nie mieć oczu by nie zauważyć, że ta gra na singlu zachowuje się inaczej niż na multi.
Już samo to, że gra jest w javie jest jednym wielkim błędem. Gdyby ją na C++ pisano, prawdopodobnie nikt nie miałby problemów ze ścinami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
S0ldier    0
Oto tytuł na allegro, zebys mial pewnosc:
"Karta Graficzna GeForce CUDA GF210 1GB DDR3 HDMI"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
luki965    3
[quote name='S0ldier' timestamp='1347468252' post='93142']
Oto tytuł na allegro, zebys mial pewnosc:
"Karta Graficzna GeForce CUDA GF210 1GB DDR3 HDMI"
[/quote]

Ma takie super parametry, że jest wolniejsza od najzwyklejszej 8600GT, która choćby samą szynę ma 128bit, a ta twoja ledwo 32bity.

Proszę cię, nie kłóć się bo tu nie ma o co. Zmienisz grafikę i procesor to problemy się skończą, a tak to nie ma tu o czym więcej rozmawiać. Optifine i grafika w grze na niską + trochę możesz na średnią poustawiać i ciesz się tym co masz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
S0ldier    0
Ja się nie kłócę. Szyna ma 64 bit ; ] Więc wolę, żebyś tu nie pomagał skoro się nie znasz... W dodatku jest to dedykowana karta, a na zintegrowanej idzie odpalić minecrafta więc nie wiem, o co się tu "plujesz"...

Ciekawy jestem ze wszystko ok, ale po 30 min sie zacina... -,- czytaj wszystko..!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
luki965    3
Znam się... i wiem, że to nie jest zintegrowana karta... na zintegrowanej "odpalić" odpalisz, każdą grę "odpalisz" co innego płynnie pograć. A twoja karta występuje w dwóch wersjach: 512mb pamięci i szyna 32bit oraz 1024mb pamięci i 64bit, a to jeszcze zależy od marki konkretnej, a skoro nie podałeś marki to ja główkować nie będę czy masz taką czy śmaką, bo to niewielka różnica, ta grafika i tak nie nadaje się do gier, zresztą jak nie wierzysz to przeglądnij sobie testy grafik z twoją włącznie. Pluję się o to, że nie osiągniesz czegoś z niemożliwego. Jak z telefonu nie zrobisz laptopa, tak z karty graficznej typowo do pracy w biurze nie zrobisz wydajnej grafiki do grania nawet po przetaktowaniu. (wiem, słabe porównanie, ale ja już dzisiaj nie wyrabiam)
Odpaliłem Minecrafta na 6200 GT i co z tego? FPS 15 ze spadkami do 6, a więc ilość niewystarczająca do normalnej zabawy, a procesor Athlon X2 2x 2,4GHz i 3,5GB RAM DDR3...
Wybacz kolego, ale ze sprzętem komputerowym staram sie być cały czas na bieżąco i uwierz mi: z tego się więcej nie da wycisnąć, bo to zwyczajnie ponad możliwości tego sprzętu.

A co do tych 30 minut... sformatuj system bo możesz mieć tam syf ponad miarę i jest szansa, że sobie nawet płynnie na multi pograsz, ale w najbliższej przyszłości zmień ten sprzęt.
Prosiłbym cię również o screena z singla z włączonymi wykresami (przycisk F3) i to samo z multi. Bo tak to możemy tu pisać do śmierci. Edytowane przez LuKi965

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
S0ldier    0
Ok, jak będę grał to dam screena. Na dalekim renderowaniu mam 50 fps, więc jest ok bo norma to 30 ; ]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Mofixil    190
[quote name='S0ldier' timestamp='1347470753' post='93149']
Ok, jak będę grał to dam screena. Na dalekim renderowaniu mam 50 fps, więc jest ok bo norma to 30 ; ]
[/quote]
30FPS to dolna granica, optimum to 60FPS.
A GT210 to syf, złom i kawał stolca.
Najgorszemu wrogowi bym tego do kompa nie wepchnął.
Masz [url="http://www.hwcompare.com/7761/geforce-gt-210-vs-geforce-gts-450-1gb/"]tutaj[/url] porównanie twojego GPU, to GPU z kategorii "średnio wydajne za niską cenę", mam nadzieję że angielski i wykresiki Cię nie przerastają.
Jedyne co ta karta ma porządne to pobór mocy, chciałbym by GTX680 taki miał.

[quote name='S0ldier' timestamp='1347467179' post='93135']
"Nowoczesne gry i aplikacje 3D wymagają większej mocy graficznej niż kiedykolwiek dotąd, a zintegrowana grafika Intela zwyczajnie nie jest wystarczająco dobra. Wyposażony w 16 rdzeni przetwarzających układ GPU GeForce 210 zapewnia ponad 10x wyższą wydajność1 niż zintegrowane rozwiązania graficzne Intela! Jeśli chciałbyś grać w takie popularne gry jak World of Warcraft, Spore lub Sims 3, to GeForce 210 jest kluczowym uzupełnieniem konfiguracji Twojego komputera PC."
[/quote]
Pfffffffffffffff...
Z aukcji na allegro skopiowane?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Yoogi Googi    2
nie czytam powyżej, ale dodam, że miałem wirusa, który ciągle zjadał 50% procesora (mój kolega miał100% to w ogóle nie mógł nic zrobić)... no nic

ten wirus podszywał się pod google chrome.. z racji że jestem obczajony, wyczaiłem, że po zakończeniu procesu lub po otworzeniu google chrome, przeglądarka na chwilę (w procesach) zmieniała nazwę na apocalyps32.exe. Jest to robak czy wirus (nie znam się), który udało mi się usunąć ESET'em 4 Smart Security (teraz jest 5). Dlatego proponuję ściągnąć jego trial wersję i przeskanować cały komputer. (jesli masz cracki to spakuj, bo też skasuje jako oprogramowanie szkodliwe/ingerujące w zasoby komputera

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi