Gość krzycho001 Napisano 2 Wrzesień 2012 Co za noł laif siedzieć o 2 w nocy przy kompie HUO HUO HUO:3 Warga to ty chcesz żeby oni kupowali budynek tiaaa? Np. [i]Panie my biedni, ręce nam uj***ło i nie umiemy krów paść bo są taaakie sprytne kopsnij obore. [/i]To[i] [/i]oni kupują obore która ma z góry ustalonego kształta jak w strategiach ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vargein 17 Napisano 2 Wrzesień 2012 Żeby mieć postawiony budynek gracz musi: - Mieć pieniądze, które musi cięzko zarobić. - Zatrudnić architekta, który mu go zaprojektuje tworząc go w szkicowniku, który będzie osobną mapą, gdzie architekci będą projektować budynki. - Budynek musi zostać zatwierdzony przez kogoś, być może urząd, który oceni czy zaprojektowany budynek będzie bezpieczy i nie będzie kolidował z miejskimi prawami, dotyczącymi powierzchni itp. - Budowlańców, którzy ten projekt zrealizują, oczywiście budowa nie będzie zrealizowana w 10 minut, tylko zajmie to kilka realnych dni/tygodni w zależności od tego jak duży będzie projekt, będzie istnieć zmęczenie więc budowlańcy nie będą mogli w jeden dzień zbudować więcej niż X klocków. W przypadku budynków stawianych poza miastem, które mimo, że mimo braku cuboidów będą zabezpieczone przez sam fakt, że gracz nie będzie mógł rozwalać klocków gołymi rękami.... - Będzie musiał zdobyć materiały, które w większości będzie musiał kupić, - Będzie musiał posiadać umiejętności budowlane, które miejmy nadzieję, będą tak zaprojektowane technicznie, że będą posiadały pewne stopnie pozwalające na budowę z drewna, potem kamienia itp. No i to w sumie tyle na chwilę obecną, tak ja to widzę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość krzycho001 Napisano 2 Wrzesień 2012 a czyli nie będzie już z g[color=#008000]ó[/color]ry budynków więc każdy załóżmy taki kowalski dom będzie inny nu nie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vargein 17 Napisano 2 Wrzesień 2012 Każdy będzie mógł mieć swój własny, wymarzony dom, o ile zatrudni do tego architekta, który przygotuje do tego szkice by potem budowlańcy tą robotę wykonali. Taki szkic będzie niedostępny dla innych mieszkańców, chyba że żapłacą określoną i to dosyć wysoką cenę za taki projekt, gdyż będzie on co najmniej dwa razy droższy niż normalnie. Oczywiście samo miasto będzie mogło samo nająć architekta by zaprojektował kilka różnych, podstawowych budynków mieszkalnych, które potem będzie można zbudować gdy mieszczanin kupi ziemię i najmie budowlańców a nie ma dosyć pieniędzy by zatrudnić architekta do stworzenia nowego szkicu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dex3r 143 Napisano 2 Wrzesień 2012 Vargein, nie chcę cię straszyć, ale ten niezwykle skomplikowany system zapewne odstraszy 70% (IMHO) graczy. Na pewno ja bym na takim serwerze nie grał jako gracz, za bardzo skomplikowane. Minecraft i w ogóle gry to nie jest prawdziwe życie. Tutaj rzeczy powinny być ułatwiane a nie utrudniane. Przykładem są wszystkie dobry gry. Albo nawet serwery SAMP. Było wiele serwer RP ze względu na odpowiedni do tego silnik gry. Te, na których były proste i przejrzyste zasady, tzn jesteś gliną, łapiesz bandytów, jesteś mordercą, wykonujesz zlecenia, jesteś delaerem, rozwozisz prochy etc. miały stosunkowo dużą ilość graczy, np. 90/120. A serwer, w których było to przesadnie skomplikowane, a moim zdaniem tutaj jest to po trzykroć przesadnie skomplikowane, miały po 15, 10 graczy. Jak chcesz wybudować dom to musisz wynająć architekta, budowniczego etc. etc. Jeśli jesteś górnikiem to już sobie nie pobudujesz etc. jest bardzo, bardzo monotonne. Poza tym, znana jest mi sytuacja z poprzedniej edycji. Przez dwa dni wchodziłem na serwer i grałem po ok. 4 godziny. Przez ten czas nie spotkałem żadnego ([i]tego gościa co craftował, zapomniałem nazwy). [/i]Dlatego nie mogłem iść do kopalni. Jak wreszcie udało mi się zdobyć kilka drewnianych kilofów, chciałem wreszcie zrobić sobie kamienne. Oczywiście z tym też był spory problem Wiem, że ten system nie ulegnie już zmianie, że takie było założenie oraz, że nie mnie to oceniać, ale takie jest moje zdanie. BTW. Ja będę wykonywał swoją pracę niezależnie czy będzie 10 czy 200 graczy na serwerze, to tak dla jasności. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vargein 17 Napisano 2 Wrzesień 2012 Dex my nie stawiamy tym razem na ilość tylko jakoś jeśli chodzi o graczy. Wcześniejsza edycja była tak łatwa, że każdy zwiewał z głównego miasta i we dwie osoby ludzie zakładali własne miasta, przez co nie było ładu ani składu. To będzie bardzo proste, jesteś farmerem - siejesz i zbierasz zboże, jesteś górnikiem - ryjesz w tunelach szukając złóż i tak dalej. Jako ogół może to być skomplikowane dla nas, ale gracze będą w samym środku tego i będą mieli jasność, że mają takie zadania a nie inne i muszą robić swoje, żeby rozwijać wioskę/miasto. Ja i Camil od początku stawiamy na 20 ale dobrych i ogarniętych graczy zamiast 100 neokidów, które żebrają o itemy i griefują mapę. Tak jak mówiłem, jako ogół może to być skomplikowane, ale dla graczy będzie to dosyć proste, a co do budowniczych.. jeżeli ich nie będzie to gracze będą bezdomni, siłą rzeczy będą musieli się jacyś znaleźć i zarabiać na siebie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Camil92PL Napisano 2 Wrzesień 2012 Jeśli chodzi o system architektonicznych map to zgadzam się z dex'em, jeśli chodzi o te ograniczenia to tak jak rozmawialiśmy o tym i tych skillach, że każdy gracz będzie sam mógł ustosunkować swoją ścieżkę rozwoju postaci, a zarazem po dłuższej rozgrywce mógłby mieć wszystkie te możliwości/funkcje, ale z taką różnicą, że każda z tych umiejętności miała by inne predyspozycje jak i skilla w ich używaniu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dex3r 143 Napisano 2 Wrzesień 2012 [quote name='Camil92PL' timestamp='1346610804' post='91596'] a zarazem po dłuższej rozgrywce mógłby mieć wszystkie te możliwości/funkcje [/quote] A to sry, jak tak to super Uwielbiam rozwijanie postaci i to zdanie zmienia postać rzeczy Może skorzystam z mojego Alta i pogram na naszym serwerze incognito? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vargein 17 Napisano 2 Wrzesień 2012 Dex szkoda, że nie wyczytałeś tego wcześniej. Od początku była mowa o rozwijaniu postaci, dlatego wszystko jest jak to nazwałeś "skomplikowane". Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dex3r 143 Napisano 2 Wrzesień 2012 [quote name='Vargein' timestamp='1346617986' post='91640'] Dex szkoda, że nie wyczytałeś tego wcześniej. Od początku była mowa o rozwijaniu postaci, dlatego wszystko jest jak to nazwałeś "skomplikowane". [/quote] Oczywiście, wiedziałem o rozwijaniu. Ale nie wiedziałem, że farmer będzie mógł kopać w kopalni czy zbudować sobie dom. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vargein 17 Napisano 2 Wrzesień 2012 No ale przecież Camil mówił, że to będzie działać według systemu skilli a nie klas, więc to chyba było oczywiste. Ja oczywiście widzę ograniczenie do 2 lub 3 skilli maksymalnie, no i oczywiście nielogiczne może być trochę dla farmera wybranie jako drugiego skilla używanie kilofów, bo wtedy nie mógłby zdobyć umiejętności craftingu[pieczenia chleba]. Na podstawie skilli w WoWie trzeba je logiczne parami uporządkować, nie będzie na to nacisku jednak gracz chcąc w pełni rozwinąć swoją profesję[umiejęność] powinien wybrać taką, która bezpośrednio przylega do głównej przez niego wybranej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Camil92PL Napisano 2 Wrzesień 2012 Będzie mógł o ile ukończy wcześniej szkolenie w tym kierunku, które wcale nie będzie tanie . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dex3r 143 Napisano 3 Wrzesień 2012 [quote] po dłuższej rozgrywce mógłby mieć wszystkie te możliwości/funkcje, [/quote] [quote]oczywiście widzę ograniczenie do 2 lub 3 skilli maksymalnie,[/quote] No to w końcu jak? Dwóch H@ i każdy piszę co innego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vargein 17 Napisano 3 Wrzesień 2012 Tak to jest ze mną i Camilem Ja stawiam na ograniczenie do tych paru skilli bo trochę było by bez sensu, żeby po jakimś czasie mieć wszystkie. Farmer, budowlaniec, górnik - Szpec od wszystkiego... Jak by to wyglądało? Gra straciła by sens bo gracze byli by samo wystarczalni i gospodarka by upadła natychmiastowo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Camil92PL Napisano 3 Wrzesień 2012 Dex konsultuj się z tym, z którym konsultowałeś się do teraz ^^ - proste . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vargein 17 Napisano 3 Wrzesień 2012 Camil myślałem, że razem się tym zajmujemy i omawiamy takie kwestie wspólnie. Chyba nie masz zamiaru za moimi wielkimi plecami działać? Zważ na to, że jak dasz możliwość uczenia się wszystkich skilli to gospodarka po jakimś czasie jebnie o glebę i cały system przestanie mieć sens istnienia. [color=#008000]Jaja sobie robię, a ty swoje nadal - kefir .[/color] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach