Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
ZuyPan

Ekonomia.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Seba0855   
Gość Seba0855
Jeżeli chodzi o melony to ja sprzedaje 32 za 1 $ i co 2 dzień uzupełniam zapasy to najmniej produktów zostało w skrzyni z melonami i diaxami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Shadow_23   
Gość Shadow_23
Zapraszam wszystkich na posiedzenie senatu, będzie można dyskutować do woli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kukurydz   
Gość Kukurydz
Powiem szczerze że rzecz nie leży po źle działającej ekonomi tylko waszego lenistwa. Kiedyś też byłem normalnym graczem i sobie radziłem. Podstawą jest reklama. Prosta reklama polegająca na ogłaszaniu na czacie że ma się promocję na dany artykuł np. diamenty przy okazii mają w sklepie w cenach zyskownych dla siebie żelazo wełnę jedzenie itp. gracz zagląda do sklepu kupuje diaxy i przy okazji zobaczy "o jest pieczony kurczak" "O wełna..." itd. (tak to działa) na diaxach zarabiasz mniej ale za to przyciągnięci klienci zostawiają kasę w sklepach. Ważną rzeczą jest też monopol na dany item na serwerze. Ja swego czasu potrafiłem posiadać 70% diaxów na serwerze poza moim sklepem nie można było nigdzie indziej kupić diaxów i w tedy sprzedawałem je za 20$ za sztukę i ludzie kupowali bo były dostępne tylko u mnie(ja w ogóle nie chodziłem do kopalni nie musiałem!) W pewnym momencie mogłem sobie pozwolić na zakupienie połowy dzielnicy "Malbork" gdzie działki kosztowały od 200 do 400$ nie wypadając z top 3 kasy. Kończąc grę na tamtejszej edycji naszego serwera rozdałem ludziom ponad 20 stacków dixów i około 15k $ i 3 budynki w Malborku za które dałem po 400$. Więc można? Ludzie pomyślcie zanim coś napiszecie. Kasa leży na ziemi trzeba wiedzieć jak ja podnieść. Jeśli nikt mi nie wierzy pogadam z jartonem i myślę że był bym w stanie przez tydzień pogadać jako normalny gracz i osiągną bym top money bezproblemowo w te 7 dni...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xDestiXx   
Gość xDestiXx
Też byłem zwykłym graczem i posłuchałem rad Korna, i co ? Z samego jedzonka dzięki reklamie na czacie (delikatnie aby nie był to spam :)) zarobiłem 4000 $ w baaardzo krótkim czasie :) Ten sklepik był moim jedynym źródłem utrzymania :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
RaStachMan    2
Dzięki reklamom na chacie sprzedałem większość diaxów, które oferowałem w przeciągu kilku dni, do sprzedania. Najbardziej podoba mi się konkurencja między sprzedawcami, gdy ktoś zareklamuje towar do sprzedania za okazyjną cenę, np. ja przebijam jego ofertę choćby o 0,1$ za sztukę. Co z tego, że zarobię trochę mniej, gdy udaje mi się pozbyć całego asortymentu :) Niższe ceny w adminshopie także zmuszają do kombinowania, jak zarobić. Odnośnie jedzenia ze straganów, nie jest prawdą, iż nikt go nie kupuje. Kilka dni temu sam wybrałem się na wycieczkę po sklepach i wykupiłem wszystkie arbuzy i cały chleb w jednym ze stoisk na /warp sklep. Wg mnie ekonomia jest jedną z mocniejszych stron serwera i na pewno jedną z większych zalet.

Pozdrawiam RaStach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Skorveey    1
Znów wtrącę swoje zdanie na ten temat - otóż, fakty faktami, usunięcie czy ulepszenie adminshopu tylko zniszczy conajmniej połowicznie ekonomię serwera, ale żeby nawet prostego materiału takiego jak cobble czy węgiel nie można nawet kupić to lekka przesada... Zgodzę się z SeeRazem - w sklepach nie można dosłownie nic kupić ponieważ nie ma towaru. Dostawy są straszliwie nieregularne, przez co jeden wykupuje wszystko, a inni zastają pustą skrzynię.

A co do reklam, faktycznie można na tym zarobić, wystarczy tylko mieć trochę chęci, czasu no i oczywiście coś poszukiwanego na sprzedaż.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Elros   
Gość Elros
Na kolejnej edycji nie będzie lasu publicznego i piaskownicy :)
Adminshop zapewne będzie ograniczony do MINIMUM, jeśli nie zlikwidowany całkowicie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
MJN88    9
[spoiler][img]http://dontclickthis.whatingods.name/facepalm.jpg[/img][/spoiler]
Gdyż jeden nie oddał by powagi sytuacji...

Czytam tak wasze wypowiedzi i zastanawiam się czy część z was w ogóle wie o czym mówi?
[quote]
Jedzenia nikt nie kupuje, po surowce budowlane każdy idzie kopać.[/quote]

Jak myślisz, czym to jest spowodowane?
Nie chciałbym się tu za bardzo zagłębiać w ekonomie więc powiem najprościej. Są dwie możliwości:
- zbyt wysoka cena;
- brak takiej potrzeby na rynku;

Nie zgadzasz się? Idź dalej sprzedawać piasek na pustyni...

Ludzie nie kupią czegoś, czego nie potrzebują, lub czegoś co są w stanie wytworzyć taniej...
przyznajcie się ile kosztuje was wyprodukowanie 1 stacka melonów? Tja jasne... chyba jak to przez 100 przemnożysz... Wytworzenie stacka melonów, nawet 5, kosztuje tyle co nic, może z 10 stacków jest warte 0.25 $... przesadzam? Ile czasu potrzeba na zebranie takiej ilości? Licząc, że obsadzisz ze 30 kratek samymi melonami i poczekasz aż urosną? No nie przesadzajmy, aż tyle nie jest wart twój czas, skoro spędzasz go w minecrafcie...

Odnośnie surowców budowlanych - co i za jaką cenę sprzedajesz?

pewnie coś niepotrzebnego i drogiego... punkt jak wyżej, nie ma potrzeby - brak jest kupujących...

Druga sprawa. Czy wam się wydaje, że ludzie śpią na pieniądzach?

Ile $ przenieśliście ze sobą na nową mapę? Pewnie jak wszyscy 30$? To na jakiej podstawie sądzicie, że inni przenieśli ich więcej?

Pomyślcie przez chwilę i zastanówcie się nad tym, co chcecie osiągnąć w swoich firmach?
Pewnie nie dostrzegacie tego więc powiem wam jako poboczny obserwator... NIC ... (ale jak to, ja chce rozwijać swoją firmę, itd itp itg...)
Obecni właściciele firm myślą tylko o jednym, jak najszybciej napchać własne kieszenie i być jak najwyżej w money top... zero przemyślenia, zero strategii... tylko kasa, kasa, kasa,,,

Zastanówcie się ilu zwas tak na prawdę stara się poprawić ekonomie? Nikt! Wszyscy siedzicie na serwerze gromadząc w swoich rękach kapitał, no może nie gromadząc, bo to zbyt łagodnie powiedziane... wy go przetrzymujecie... jak ma gospodarka się rozwijać, jeżeli pieniądz ciągle stoi w jednym miejscu? Jak ma ruszyć sprzedaż, gdzie nic nie kupujecie? No po prostu firma cud... nic nie wydaje na produkcję a chce pieniądze za wytworzony produkt... "no ale przecież mój czas włożony w produkcję" srutututu... skoro uważasz, że twój czas jest tak wartościowy, to nie graj w minecrafta... pamiętaj, że gracze biorą pod uwagę własny czas, który poświęcają na grę - jeżeli twój produkt będzie na tyle tani, że im zamiast kopać samemu, będzie się bardziej opłacało nabyć go u Ciebie, to tak zrobią... jednak gdy nie, zawsze będą woleli nabyć go po niższym koszcie, nawet jeżeli oznaczało by to zdobycie danego dobra samemu.

...podsumowując... jeżeli chcecie brać, to pierw dawajcie, jeżeli chcecie sprzedawać, to tylko coś na co jest zapotrzebowanie i oczywiście róbcie to po odpowiedniej cenie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Thorin    0
Ja jakoś gram od około 4 dni i udało mi się zarobić ponad 2 tysiące
jak?
poprostu trzeba mieć chęci ja np. kopie surowce i sprzedaje lub kupuję dwa razy taniej niż sprzedaję.
to jest łatwe, lecz gdy ktoś sprzedaje cobbla i melony to nie może liczyć na duże zyski

takie jest moje zdanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Seba0855   
Gość Seba0855
[quote name='Eltic_Semar' timestamp='1344901987' post='88185']
[spoiler][img]http://dontclickthis.whatingods.name/facepalm.jpg[/img][/spoiler]
Gdyż jeden nie oddał by powagi sytuacji...

Czytam tak wasze wypowiedzi i zastanawiam się czy część z was w ogóle wie o czym mówi?

Jak myślisz, czym to jest spowodowane?
Nie chciałbym się tu za bardzo zagłębiać w ekonomie więc powiem najprościej. Są dwie możliwości:
- zbyt wysoka cena;
- brak takiej potrzeby na rynku;

Nie zgadzasz się? Idź dalej sprzedawać piasek na pustyni...

Ludzie nie kupią czegoś, czego nie potrzebują, lub czegoś co są w stanie wytworzyć taniej...
przyznajcie się ile kosztuje was wyprodukowanie 1 stacka melonów? Tja jasne... chyba jak to przez 100 przemnożysz... Wytworzenie stacka melonów, nawet 5, kosztuje tyle co nic, może z 10 stacków jest warte 0.25 $... przesadzam? Ile czasu potrzeba na zebranie takiej ilości? Licząc, że obsadzisz ze 30 kratek samymi melonami i poczekasz aż urosną? No nie przesadzajmy, aż tyle nie jest wart twój czas, skoro spędzasz go w minecrafcie...

Odnośnie surowców budowlanych - co i za jaką cenę sprzedajesz?

pewnie coś niepotrzebnego i drogiego... punkt jak wyżej, nie ma potrzeby - brak jest kupujących...

Druga sprawa. Czy wam się wydaje, że ludzie śpią na pieniądzach?

Ile $ przenieśliście ze sobą na nową mapę? Pewnie jak wszyscy 30$? To na jakiej podstawie sądzicie, że inni przenieśli ich więcej?

Pomyślcie przez chwilę i zastanówcie się nad tym, co chcecie osiągnąć w swoich firmach?
Pewnie nie dostrzegacie tego więc powiem wam jako poboczny obserwator... NIC ... (ale jak to, ja chce rozwijać swoją firmę, itd itp itg...)
Obecni właściciele firm myślą tylko o jednym, jak najszybciej napchać własne kieszenie i być jak najwyżej w money top... zero przemyślenia, zero strategii... tylko kasa, kasa, kasa,,,

Zastanówcie się ilu zwas tak na prawdę stara się poprawić ekonomie? Nikt! Wszyscy siedzicie na serwerze gromadząc w swoich rękach kapitał, no może nie gromadząc, bo to zbyt łagodnie powiedziane... wy go przetrzymujecie... jak ma gospodarka się rozwijać, jeżeli pieniądz ciągle stoi w jednym miejscu? Jak ma ruszyć sprzedaż, gdzie nic nie kupujecie? No po prostu firma cud... nic nie wydaje na produkcję a chce pieniądze za wytworzony produkt... "no ale przecież mój czas włożony w produkcję" srutututu... skoro uważasz, że twój czas jest tak wartościowy, to nie graj w minecrafta... pamiętaj, że gracze biorą pod uwagę własny czas, który poświęcają na grę - jeżeli twój produkt będzie na tyle tani, że im zamiast kopać samemu, będzie się bardziej opłacało nabyć go u Ciebie, to tak zrobią... jednak gdy nie, zawsze będą woleli nabyć go po niższym koszcie, nawet jeżeli oznaczało by to zdobycie danego dobra samemu.

...podsumowując... jeżeli chcecie brać, to pierw dawajcie, jeżeli chcecie sprzedawać, to tylko coś na co jest zapotrzebowanie i oczywiście róbcie to po odpowiedniej cenie...
[/quote]

Zgodzę się z elticem.

Ludzie pierwsza sprawa: Gracze nie wiedzą o istnieniu danej firmy jak ona się nie weźmie w garść i nie będzie sie reklamowała,jednakże są firmy,które "kumulują" produkty zamiast je robić dalej,bo ich właściciele uważają że nie trzeba produkować,bo gracze nie kupują tego... BZDURA! Trzeba się zareklamować,produkować! A nie zbijać bąki w słoiku...

Druga sprawa: Jak do cholery (przepraszam za te słowo) dana firma ma wejść na wyżyny? Skoro połowa ludzi nie umie się zorganizować przygotować ani nawet zareklamować jak to wcześniej wspomniałem. Tak moja firma CreeperCorporation nie jest na wyżynach iż robimy sektory dla pracowników i z dostawami do sklepu,reklamowaniem się nie było by czasu na to wszystko... Zbudowane firmy nawet w 80% nie reklamują się ani nie sprzedawają na targowiskach .. Myślicie że jak pod twarz komuś dacie diaxa i powiecie mu "teraz daj 5$" to on weźmie? Nie ... Reklama ludzie przede wyszystkim oraz produktywność.. Bo tego brakuje większości firm.

@seba2001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Elros   
Gość Elros
Eltic wyczerpał temat.

ZAMYKAM (moje motto jak stwierdził jeden z użytkowników)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...