ZuyPan 0 Napisano 9 Sierpień 2012 Witam. Chciałbym poruszyć dyskusję na temat ekonomii. Wszyscy którzy spróbowali stworzyć firmę i zarabiać na sprzedarzy towarów wiedzą już, że to nie ma większego sensu. Jedzenia nikt nie kupuje, po surowce budowlane każdy idzie kopać. Nie wiem jak radzą sobie firmy budowlane, nie zagłębiałem się w tę gałąź ekonomii, ale rozmawiałem z kilkoma osobami i większość z nich twierdziła, że nie sprzedają towaru co z kolei prowadzi do zniechęcenia i porzucenia serwera. Zastanawialiście się kiedyś dlaczego gra tu tak mało osób? Bo powstają coraz to nowe firmy, ale onie nie prosperują więc ludzie tracą nadzieje i odchodzą. Trzeba to zmienić, zrobić coś by "ekonomia" miała sens. Bo jak narazie to każdy dba o siebie na własną rękę a sklepy omija szerokim łukiem. Widziałem 64 sztuki melonów po 1 dolar i nikt ich nie kupuje. To chyba dobrze odzwierciedla sytuację. Trzeba coś wymyśleć aby firma nabrała sensu. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KaoPL 107 Napisano 9 Sierpień 2012 Masz racje. Mnie samego zniechęcają same firmy na serwerze, kiedyś to był Freebuild, że graczy na peczki było. Niemówie, że teraz jest źle, jednakże sytuacja jest słaba Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hgorski6 19 Napisano 9 Sierpień 2012 sklepy są dla leni! [color=#008000]Warny są dla spamerów! //Elros[/color] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PundzoPL 4 Napisano 9 Sierpień 2012 Obawiam się, że po pierwsze trzeba usunąć komende /feed dla Goldów Bo teraz Gold nie potrzebuje jedzenia żeby mieć pełny pasek głodu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Elros Napisano 9 Sierpień 2012 Pracujemy nad poprawą ekonomii, ale wasze propozycje są mile widziane Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarton 25 Napisano 9 Sierpień 2012 Co do Ekonomii to Panowie chyba regulaminu firm nie widzieli nigdy na oczy:) W najblizszy weekend odbedą sie 3 przetargi a w przetargach będą mogły wziąc udział tylko firmy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sahesaro 1 Napisano 10 Sierpień 2012 Przetargi to niezła propozycja - nikt na tym nie straci, a firmy sprzedające 64 arbuzy za 1$ i nie czerpiące z tego żadnych korzyści mogą zyskać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarton 25 Napisano 10 Sierpień 2012 Pierwszy przetarg ogłoszony zapraszam do działu Projekty-> Sklepy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Skorveey 1 Napisano 10 Sierpień 2012 Cóż, gdyby faktycznie ktoś potrzebował tyle melonów za tak okazyjną cenę, to kupiłbym sobie może z 3 stacki i to wystarczyłoby mi do kolejnego resetu, poza tym, nie każdy chce iść na łatwiznę i kupić gotowe materiały w sklepie - idą zaoszczędzić zdobywając je samemu, przez to firmy nie mają praktycznie żadnych zysków. Pamiętam przed resetem ja i Arezien mieliśmy wspólną firmę, zatrudnialiśmy pracowników, a po 1 dniu wylatywali za brak produktywności, po czym jako przedstawiciel firmy musiałem wejść na wykopową i przekopać pół mapy. Wracając - to trochę głupie, że nikomu nie chce się wydać nawet 1$ na zapas na całą grę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GreenSneaky 39 Napisano 10 Sierpień 2012 Chociaż gdy ja sprzedawałem jedzenie nie było tak źle, a popyt na moje produkty był nawet duży. W 1 dzien portafilem zarobic góra 150/200$. Ja do firmy miałem warpa , sprzedawałem jedzienie wszędzie gdzie się da , stoisko w adminshopie, targ, sklep na surowcowej i sklep na dzialce dla firm, oraz wszędzie było info o sklepie głównym na warpie. Teraz gdy po przerwie pojawiły się przetragi itp. To jak dla mnie to już jest o niebo lepiej niż poprzednio. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ZuyPan 0 Napisano 10 Sierpień 2012 Serio? 6 dni prosperowania firmy i nie stać mnie nawet na drugie stoisko. A co do przetargów to fajna sprawa tylko, że trudno jest hodować mięsko na tym serwie. Zawsze znajdzie się ktoś kto z czystej zawiści wszystko powybija. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Skorveey 1 Napisano 10 Sierpień 2012 Nie wiem czy to kogoś obchodzi, ale ja na poprzedniej edycji wybijałem wszystko co było do zabicia z Grabieżą III, i dorobiłem się trochę pieczonych mięs jak schaby czy befsztyki, większość przetrwała do dziś, bo bardzo kusiły żebym je zabrał. A co do przetargów to lepszej okazji nie było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość xDestiXx Napisano 11 Sierpień 2012 Niestety przez opcję "resetu", którą wybraliście ciężko będzie sterować ekonomią. Przez to, że eq przechodziło ludzie wyposażyli się w diaxy i mają wywalone na resztę graczy, nie sprzedają nic, nic też nie kupują, grają solo i już. Gdyby tak zrestartować eq i oczywiście skrzynie było by lepiej gdyż każdy zaczynał by od zera i wtedy każdy zrobiłby wszystko aby zarobić kilka $, wtedy również przetargi cieszyły by się większą popularnością. Ale co poradzić, moja propozycja aby zresetować skrzynki i eq z powodu wystąpienia krytycznego błędu podczas aktualizacji na 1.3 nie przeszła więc nadal jest jak jest... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cyprianz5 10 Napisano 11 Sierpień 2012 Również byłem za tą opcją Destixie, ale gracze myślą że czym więcej mają na starcie tym lepiej. :c Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Skorveey 1 Napisano 11 Sierpień 2012 Ja osobiście od początku byłem za wyczyszczeniem wszystkiego, nawet podręcznego eq. Więc cokolwiek złego to nie na mnie, ponieważ to ja chciałem aby było naprawdę dobrze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raataj 0 Napisano 11 Sierpień 2012 Ja uważam że porządny gracz w każdej sytuacji sobie poradzi i nie będzie stękał że tego za mało lub za dużo. Ale to moje zdanie i nikt nie musi się z nim zgadzać :3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DagHill 0 Napisano 11 Sierpień 2012 [quote name='ZuyPan' timestamp='1344527082' post='87220'] [...]Jedzenia nikt nie kupuje, [/quote] Ludzie kupia jedzenie jesli nie bedzie im sie opłacało samemu produkować a będą woleli spożytkować swój czas na zarabianiu. [quote]po surowce budowlane każdy idzie kopać.[/quote] Myślę, że jesli budowniczy będzie miał możliwość kupienia taniego surowca to nie będzie marnował czasu na kopanie tylko skupi się na tym co potrafi robic szybko - na budowaniu. [quote][...]Zastanawialiście się kiedyś dlaczego gra tu tak mało osób? Bo powstają coraz to nowe firmy, [/quote] Nowe firmy raczej nie powstają. Powstało kilka firm w czasie promocji ... i od tamtego czasu chyba żadna nowa się nie pojawiła dotychczas. [quote][...]Trzeba to zmienić, zrobić coś by "ekonomia" miała sens. Bo jak narazie to każdy dba o siebie na własną rękę a sklepy omija szerokim łukiem. Widziałem 64 sztuki melonów po 1 dolar i nikt ich nie kupuje. [/quote] Próbowałes kupić? Bo ja widziałem też, ale kupić się nie udało bo sklep był pusty. [quote]To chyba dobrze odzwierciedla sytuację. Trzeba coś wymyśleć aby firma nabrała sensu.[/quote] Gdy budowle będą budowane przez graczy, ktorzy będą musieli zdobyć surowiec (a najlepiej duuużo surowca) to zaczną prosperowac firmy wydobywcze, ktore wydobędą dużo i taniego surowca. Gdy "wydobywcy" będą woleli wydobywac niz produkować sobie jedzenie zaczną prosperować firmy produkujące jedzenie - duuuużo i taniego. Trzeba pamietać, ze konkurencja zweryfikuje podaz i popyt jedzenia, materiałów budowlanych. Na pewno sprawny "farmer" jest w stanie tanio wyżywić sporą ilość ludzi (i zarobić na tym). Firmy wydobywcze mogłyby skupować materiał (relatywnie tanio aby opłacało się to przetworzyć w budowle) Jesli nie ma popytu na jedzenie ... to po co zajmowac sie farmerstwem - zajmij sie wydobywaniem !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PundzoPL 4 Napisano 11 Sierpień 2012 Dag - Szacunek z mojej strony Aż miło się to czytało i uważam, że masz rację! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Skorveey 1 Napisano 12 Sierpień 2012 (edytowane) Wracając do melonów za 1$ - jak dla mnie to jest zbyt tanio - z 1 melona można zrobić już całą farmę, a co dopiero za cały stack. Zrozumiem, jak będą sprzedawać dużo chleba po tak okazyjnej cenie, ale rzeczy w których uprawa nie wymaga wysiłku, a ma się wtedy 2 razy więcej niż się zakupiło jest błędem ze strony firm, przez co nikt nie kupuje jedzenia, bo na składzie gracz ma same melony i nimi się tylko żywi Edytowane 12 Sierpień 2012 przez Skorveey Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MrBartek98 3 Napisano 12 Sierpień 2012 Trochę się zgodzę fakt ,,człowieki,, nie chętnie chodzą do firm wolą na własny interes zdobyć materiały Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sahesaro 1 Napisano 12 Sierpień 2012 Dokładnie. Gospodarka jest bardzo powolna, brakuje jej większego dynamizmu. Gracze nie kupują jedzenia od firm zajmujących się ich produkcją, sami sprzedają w admin shopach, co źle wpływa na gospodarkę. Stany kont się zwiększają tylko i wyłącznie ze skupów admin shopów. Gracze nie zakładają firm (oprócz tych, które są objęte promocją), bo wiedzą, że firmy te nie przyniosą zysku. Sam sprzedaję stack melonów za 0.5 $ i od kilku dni mam pełną skrzynkę. (niestety konkurencja desperacko zaniża ceny więc i ja do tego byłem zmuszony). Cała sytuacja gospodarcza opiera się na schemacie "Sprzedam surowce w admin shopie, a pieniądze sobie zostawię." Żeby nie nazwać mnie zrzędzącym pesymistą i pseudo-ekspertem od gospodarki (którym oczywiście nie jestem), zaproponuję kilka kontrowersyjnych rozwiązań, które zdynamizują rynek: - wzmocnienie/osłabienie pozycji admin shopu a) wzmocnienie - dodanie do możliwośc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sahesaro 1 Napisano 12 Sierpień 2012 Wybaczcie, piszę na komórce i przez przypadek kliknąłem wyślij a) wzmocnienie - dodanie do adminshopu możliwości sprzedawania jedzenia, co zmieniłoby pozycję "food-shopów" i przestaliby oni być traktowani po macoszemu. Największy minus tego rozwiązania to praktycznie całkowite usunięcie transakcji między graczami, a wszystkie inne odbywałyby się tylko na zasadzie gracz - adminshop b) osłabienie - usunięcie admin shopu, co zwiększyłoby konkurencje wśród firm zajmujących się zdobywaniem surowców. Gracze rywalizowaliby między sobą w cenach surowców. Największym minusem tego rozwiązania jest oszczędzanie na wszystkim - wartość surowców wyraźnie by spadła (tak jak melony za pół dolara). Oba rozwiązania miałyby na celu postawienie znaku równości między firmami zajmującymi się sprzedawaniem jedzenia, a sprzedawaniem surowców znaku równości. Oba mają minusy i plusy, oba lekko by poprawiły, a jednocześnie zaburzyły gospodarkę, ale w końcu potrzeba zmian. - zwiększenie atrakcyjności firm - Chodzi mi o coś, co zachęci graczy do zakładania firm. Nie mam na to żadnego pomysłu. Może atrakcyjniejsze przetargi? Mniejsze podatki? Jakieś inne przywileje? Dofinansowania ze strony administracji dla dobrze prosperujących firm. Konkursy wyłącznie dla firm? Możliwości jest mnóstwo, a wybranie tych odpowiednich pozostawiam administracji. - ograniczenia dot. rolnictwa na działkach osiedlowych. Usunięcie pola uprawnego 3x2 (Gracze mieliby wybór: polować na surowcowej, kupować jedzenie albo umierać z głodu). Może wyłączenie zwierząt (nie mobów) na mapie surowcowej, co stanowiłoby kolejny przywilej dla firm żywnościowych, których pozycja wśród innych jest na samym dole? Bolą mnie już palce, więcej propozycji napiszę później na komputerze xD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GreenSneaky 39 Napisano 12 Sierpień 2012 (edytowane) Zacznijmy od tego , wszyscy narzekają że nikt nie kupuje. Ok. Idę na targ, lub gdziekolwiek indziej a sklepy puste, chce coś kupić i jestem w stanie dać nawet za to dużą kwotę pieniędzy a tego po prostu nikt nie oferuje. Tak samo było jak byłem graczem , tak samo jest i teraz. Nie wymieniam konkretnego materiału ponieważ tak było praktycznie ze wszytskim , nawet 32 sztuk drewna nie mogłem kupić. Nic się nie zmieniło. Myślę że w znacznym stopniu popyt na jedzenie obniżyła też możliwość zakładania farm na surowcowej. Edytowane 12 Sierpień 2012 przez SeeRazo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MrBartek98 3 Napisano 12 Sierpień 2012 [b]Zgadzam się z tobą See[/b] targ świeci pustkami ale może problem tkwi w cenie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sahesaro 1 Napisano 12 Sierpień 2012 W cenie? Moja skrzynka melonów sobie stoi od ponad tygodnia, a za stack oferuję 0.50. (niestety nie mogę więcej, bo inni desperacko zaniżają ceny i nikt by u mnie nie kupował... choć i tak nie kupuje) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach