Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
Wintalan

Co sądzicie o 1.3.

Rekomendowane odpowiedzi

Wintalan    75
Jak wiemy 1.3. Wydane. Jest już podobny temat, ale o snapschotach, a snapschot to snapschot, wersja końcowa, to wersja końcowa. Piszcie swoje uwagi na temat tego update. Ja widzę głównie jeszcze większą optymalizację, niż w pre-relase. Spróbowałem odpalić na starym lapku, to z 5fps hop na 40 ;O na kompie ciągnie już blisko czterech cyferek. Ogólnie to chyba największy update od 1.0., a najbardziej zyskał na tym generator. Wioski, emerald, więcej gór, nowy typ świata, którego jeszcze nie miaŁem okazji zobaczyć oraz bonusowa skrzynka. Fajnie, że kakao można uprawiać, ale niestety straci przez to na wartości ;/ mogliby to o wiele lepiej rozwiązać (np. Oddzielna roślina, pierw trzeba ją znaleźć, aby zacząć 'farmić'. Podobnie jak jest z arbuzami.). Dawno wyczekiwany handel z NPC, oraz pisanie w książkach, jednak wyczekiwane najbardziej modapi chyba się zgubiło... iezbyt podoba mi się nowa tekstura gravelu. Przypomina mi za bardzo sphaxa... Początkowo niepodobały mi się komendy na SSP, ale całe szczęście można je wyłączyć, a często się przydadzą dla niektórych. Mimo to, hejterzy i tak poczują przez nie orzeźwienie... Jeszcze jednen minus, który występuje jednak przy każdym update: modyyy przyjdźcie! ;/ jednak mimo, że nie ma modapi, a na mody jak zawsze trzeba poczekać, jestem wdzięczny mojangowi za 'usunięcie singleplayer. Będziemy mogli wreszcie nacieszyć się wszystkimi modami z singla, na multi ;3 (niestety smp, bukkit odpada ;/). oznacza to jednak to, że niektóry developerzy modów porzucą tworzenie modów... Skoro nie pisali na smp, to znaczy, że jest to bardziej problematyczne (bo jest ;D), a teraz każdy mod teoretyccznie będzie pisany tylko na multi... Edytowane przez Wintalan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zampa2    35
Jakoś tej lepszej optymalizacji nie zauważyłem, po każdym update FPS'y mi spadają o ok. 10.
Nabijanie doświadczenia jest za łatwe, wręcz banalne. Na serwerach multiplayer będzie istny wylew pełnych diamentowych zbroi z protection III/IV. Stary system był o wiele lepszy.
Emeraldy zarabia się zbyt łatwo, wystarczy nieco rozbudować wioskę i stworzyć ogromną hodowlę trzciny. Pełne EQ sprzedanego papieru to ponad stack emeraldów.

Podoba mi się z kolei kładzenie logów w różnych kierunkach, stackowanie znaków, pisanie książek i chyba najbardziej wyczekiwany przeze mnie element: Large Biomes.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dex3r    143
Optymalizacja jest ogromna, a co za tym idzie ogromny wzrost FPSów. Wszystko pięknie ładnie (nie będę powtarzał co było @up i 2x@up), oprócz bugów. Jest ich MASA! To się nadaję na snapshota a nie na release!!!! Dali ciała, to jest pewne. Grając 20min znalazłem ich prawie tyle, co w the elder scrolls skyrim 1.0.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
maties7    13
Ciekawe tylko jak będzie się weryfikować piratów, skoro dodali demo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mofixil    190
Haspaid false to haspaid false, jak nie zapłacił to niech się kisi na demku, chcesz więcej, [s]dawaj na tace[/s], kup grę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wintalan    75
Właśnie nie rozumiem tego w 1.3. Miałem nagle taki podskok fps, bo pewnie mgła była włączona jak domyślnie. Chciałem ją zmniejszyć to wywala mi out of memory (sic!), może bez przesady ;O kompa raczej mam dobrego. Na 1.3. Pr grałem jeszcze normalnie wszystko on, a w prawdzie na pełnym 1.3. Pólowa proramów off, więc to w miarę też pomogło. Między prerelase, a full jest ogromna różnica jeśli chodzi o optymalizacje. ;O na mgle, wszystko on, ciągnie mi tylko 400, co prawda bez optifine oczywiście, ale tekstury podstawowe x16. ;O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Skylo    20
Mi na cienkim kompie na normalnej mapie na poczatku generowania mapy oczywiscie mialem lagi, ale juz po staniu z kilka minut, gdy chunki sie zaladowaly wokolo mnie nadal jest z 10 fps. Chunki też się czasem nie ładują. Zauważyłem też, że gdy coś zmieniam w ustawieniach i naciskam ''Gotowe'' to wtedy gra sie zacina i musze zminimalizowac i od nowa wejsc. Nie przypadla mi prawie wodule ta wersja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mofixil    190
Czy tylko ja otrzymałem same pozytywy z nowej wersji? Działa super płynnie, lan to cudeńko imho, jedyne co mi przeszkadza to trochę dłuższy czas tworzenia i ładowania świata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
crafted    3
Nie pochwalam tej wersji, bo zrobili prawie nic pożytecznego :o
Wydajność zwiększyli, ale co to da, jeżeli jest do dyspozycji Optifine? No dobra, wczytywanie mapy przyspieszono... ale z bugiem <_<
Handel z villagerami? Przesadzili z tym, że można za rzecz dostać szmaragd. Można tej rzeczy sporo naprodukować no i...
Zmniejszenie leveli enchatingu było naprawdę niepotrzebne, bo teraz za przetopienie/kopanie można dostać expa, a w dodatku jeszcze kupić od villagera zaczarowane butelki i mieć jeszcze więcej expa... :mad2:
Ja już widzę tych graczy na SMP, którzy mają zaczarowane całe diamentowe zbroje.. :mad2:
Jedyne co tu było pożyteczne to Large Biomes, Bonus Chest i obracane drewna -_-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
heliot    11
Z tego co czytam, patch mi się podoba. Optymalizacja jest - super. Jedynie te bugi mnie niepokoją, sam muszę sprawdzić tą wersję, bo na razie nie mam jak. Lan to kolejna rzecz którą muszę przetestować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
maties7    13
Przechodzenie między Netherem i Overword jest okropne, albo mój komp już powoli tego nie ogarnia.

Co do samej opinii to większość zmian jest dość ciekawa, ale trochę bym się przyczepił do handlu, bo jego mechanika nie wydaje się zbyt dobrze zrobiona. Po za tym dobrze, że coś zrobili z tym enchantigem, bo wcześniej wbicie maks lvl-u było bardzo kłopotliwe, nawet na mob grinderze trzeba było spędzać kilka godzin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Lukas14    1
Powiem tylko tyle:
http://www.youtube.com/watch?v=EJAUNZv2hfE&feature=youtu.be
I nie tylko ja tak mam dużo moich znajomych też .... : (

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Użytkownik    0
Powiem tak błędów więcej niż w 1.2.5 nie da sie grac na serwerze ponieważ dzieje sie coś takiego: [url="https://www.youtube.com/watch?v=XS7eEl8beMU"]https://www.youtube....h?v=XS7eEl8beMU[/url]

[b][i][u]I nie tylko ja to mam kilku moich znajomych też[/u][/i][/b] Edytowane przez Użytkownik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
maties7    13
@Up
Błędne rzutowanie typów, czyli błąd w kodzie.

@2xUp
To wygląda jakbyś miał po prostu słabego kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Lukas14    1
Jak dla mnie tez zle jest zrobienie staiwanie drewna bokiem... powino to byc jak z tlokami, a teraz sie mecze by postawic sobie slupek brozowy w domku bo staiwa go bokiem i te bugi i lagi gryyyy ; x

Ksiazk i itp. sa fajnie nawet bardzo, exp za latwo idze i ogólnie na - ten update ; /

W Minerafcie jest za łatwo teraz!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mofixil    190
[quote name='Lukas14' timestamp='1344006489' post='85792']
Jak dla mnie tez zle jest zrobienie staiwanie drewna bokiem... powino to byc jak z tlokami, a teraz sie mecze by postawic sobie slupek brozowy w domku bo staiwa go bokiem i te bugi i lagi gryyyy ; x
[/quote]
1. Pieńki właśnie działają dokładnie jak pistony,
2. Nie mam pojęcia dlaczego wam muli, mi skoczyło do 200FPS po tym patchu, a ja jeszcze serwer w tle hostuje lol.
[quote name='Lukas14' timestamp='1344006489' post='85792']W Minerafcie jest za łatwo teraz!
[/quote]
To nie graj na peaceful.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mofixil    190
Biomy są bardziej rozlazłe.
[img]http://media-mcw.cursecdn.com/4/4f/Large_normal_comparison.png[/img]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Lukas14    1
Nie gram na pecful tylko z a latwo sie exp wbija itd.

Dalej nei wiem co sie dzieje z tym moim minecraftem jak na filmiku wyzej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czarek1PL1    4
Ta wersja jest troszeczkę zabugowana np. : Wilagery (i Creeper ) przenikają przez bloki , na serwerach teren za mną i przedmną znika itd.
Ten czat do single player jest kompletnie bez sensu , cheaty również . Fajna jest ta skrzynka startowa . A kadzenie drewna...jest iryttujące do szczytu . I co mają z tym "Removed Herobrine" , to się powtarza w każdym utapejd :mad: .

P.S. Sory za błędy ort. !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mofixil    190
[quote name='Czarek1PL1' timestamp='1344040499' post='85898']
I co mają z tym "Removed Herobrine" , to się powtarza w każdym utapejd :mad: .
[/quote]
To jest po to, byście przestali do cholery jasnej tworzyć niestworzone historyjki o nim.

[quote name='Czarek1PL1' timestamp='1344040499' post='85898']
P.S. Sory za błędy ort. !
[/quote]
Się uczyć trzeba było a nie przepraszać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Lukas14    1
Minecraft na siingleplayer Powoduje lagi.. ( przypomne lagow na single neida sie miec co najwyzej moze klatkowac gra) i ot jest nienormalne potem jeszcze dam filmik ; p
A tak z innej beczki, obcja rozleglych biomow tak w ogule byla juz dostepna w 1.2.5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
GrzechuGrek    7
Więc tak... W nowej wersji nie podoba mi się:
- Zdobywanie doświadczenia przez wykopywanie rud oraz przetapianie w piecykach.
- To, że środkiem płatniczym w handlu z wieśniakami jest wyłącznie szmaragd, tak jakby złoto nigdy nie istniało...
- Uporczywe bugi, których jest tyle, że Mojang będzie musiał wydać aktualizację poprawkową, bądź następną 1.4 w znacznie szybszym tempie. Inaczej nie bardzo wyobrażam sobie swobodne granie na serwerach multiplayerowych.

Pozostałe rzeczy bardzo mi się podobają. I najważniejsze, że Tryb Demo nie jest automatycznie przypisanie do trybu Offline a co za tym idzie - użytkownicy premium nie są zmuszani do bycia online, by móc normalnie grać bez takich czy podobnych ograniczeń. Muszę przyznać iż wcześniej tego się najbardziej obawiałem.
Tak czy owak, czekam(i nie tylko ja) na to, żeby Mojang coś zrobił z tymi najgorszymi bugami...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...