Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
  • 0
KacpiRTS11

[Solved] Minecraft strasznie laguje.

Pytanie

KacpiRTS11    1
[b]Premium: [/b][color=#666600][size=2][[/size][/color][color=#000000][size=2]url[/size][/color][color=#666600][size=2]=[/size][/color][color=#008800][size=2]"http://www.minecraft.net/haspaid.jsp?user=KacpiRTS12"[/size][/color][color=#666600][size=2][/[/size][/color][color=#000000][size=2]url[/size][/color][color=#666600][size=2]][/size][/color]

[b]Procesor: [/b]Intel Core i5 - 2450 M CPU 2.50 Ghz 2

[b]Ilość ramu:[/b] 8 GB

[b]Karta graficzna: [/b]GeForce GT 520 M

[b]Wersja sterowników: [/b]Najnowsza

[b]Wersja javy: [/b].0 (32 - bit)

[b]System operacyjny: [/b]Windows 7 Home Premium

[b]Mody: [/b]Brak

[b]Opis błędu: [/b]Mam przy grze w0 Minecrafta średnio 8 FPS. Dlaczego tak jest. Może to wina tego, że mam laptopa ? Minecrafta już reinstalowałem, ale to nie przyniosło skutków. Piorytet mam ustawiony na wysoki, a Minecraftowy jest przydzielone 6 GB Ramu. Laptopa mam tydzień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Mofixil    190
[quote name='KacpiRTS11' timestamp='1343291299' post='83836']
[b]Karta graficzna: [/b]GeForce GT 520 M
[/quote]
What the hell is this crap.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
lkuszal    76
o wiele...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
KacpiRTS11    1
A co z nią jest nie tak ?
Zrobiłem screenshota i wygląda to tak: http://i47.tinypic.com/17790w.png Edytowane przez KacpiRTS11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Mofixil    190
Ta karta nie jest OGÓŁEM słaba, jest NAJSŁABSZĄ kartą mobilną w ofercie Nvidii!
[img]http://www.geforce.com/Active/en_US/shared/images/products/shared/mobile-lineup.png[/img]
Dla porównania, GTX690 wyciąga coś koło 49000.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
KacpiRTS11    1
Ale chodzi o to, że gry typu Team Fortress, czy the sims 3 działają mi bez problemu, a nagle Minecraft strasznie laguje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Mofixil    190
Bo Minecraft to gra która powinna odpalić na każdym telefonie a ma wymagania z kosmosu.
Tyle o tym, masz GPU którym możesz się podetrzeć, to jest też wina twojego superduper sprzętu.
W TF2 też pewnie na najniższych detalach grasz bo tnie na takim kastracie.
Masz tu porównanie swojej karty z najlepszą kartą mobilną jaka jest obecna, [url="http://laptopy.benchmark.pl/porowanie-graficznych-ukladow-mobilnych/nvidia-geforce-gt-520m__nvidia-geforce-gtx-670m.html"]LINK![/url]
GTX670M to i tak porównywalny (ale i słabszy o jakieś 1500 punktów) jest z GTS450 który posiadam, a to mimo wszystko dzisiaj karta z działu tańszych, nie wydajniejszych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Sleehowaty    0
Simsy 3 mogą pójść nawet na starym komputerze i to na wysokich wymaganiach ._.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Mofixil    190
[quote name='Sleehu' timestamp='1343293619' post='83849']
Simsy 3 mogą pójść nawet na starym komputerze i to na wysokich wymaganiach ._.
[/quote]
Simsy mają własne, stałe wymagania, czy nie chodziło Ci o [i][b]Detale[/b][/i]?
Bo mnie już cholera bierze jak widzę takie naprzemienne wykorzystywanie słów które nawet nie są bliskoznaczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
maties7    13
Jakoś ciężko mi uwierzyć, że moje ATI MOBILITY RADEON X1400 jest lepsze od czegokolwiek. W końcu mam więcej fps-ów.

[quote]
Minecraftowy jest przydzielone 6 GB Ramu
[/quote]
WTF ?!? Minecraftowi nie ma za bardzo sensu przedzielać więcej niż 1GB ramu. W sumie nie wiem czy nawet by na 512 działał, ale tak czy inaczej minecraft nie jest w stanie nawet tego wykorzystać, a system też potrzebuje swojej części Ramu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
KacpiRTS11    1
Mam teraz odległość renderowania na short, to mam około 50 - 60 fps. Jakoś żyję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
GreenBlind    129
Ja bym spróbował 64 bitowego systemu, Minecraft głównie opiera się na CPU nie GPU!

[quote name='KacpiRTS11' timestamp='1343292447' post='83844']
A co z nią jest nie tak ?
Zrobiłem screenshota i wygląda to tak: [url="http://i47.tinypic.com/17790w.png"]http://i47.tinypic.com/17790w.png[/url]
[/quote]

[b]NIKT NIE ZWRÓCIŁ NA TO UWAGI ,ŻE SĄ 2 GRAFICZNE <FACEPALM>[/b]

[b]Masz dwie graficzne i prawdopodobnie problem leży w tym ,że nie aktywuje się [color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif]GeForce GT 520 M. [/font][/color]
Ściągnij sterownik od producenta..

Simsy 3 chodzą poprawnie bo aktywuje się DRUGA graficzna gdy jest 3d. Więc musić wymusić działanie 2 karty graficznej, spróbuj Fullscreenem w Minecrafcie i wtedy FAR nie powinno być problemem.[/b]

Na moim laptopie z GeForce Go 7600 i Core2Duo 1,8GHZ chodzi na FAR 60fps(z spadkami do 40 przy nowych terenach) bez optifine.

Myślę ,że to kwestia systemu i sterowników z powodu 2 graficznych...

-Radzę zapoznać się panowie następnym razem dokładnie z problemem a nie pisać bzdury.. Edytowane przez GreenBlind

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Mofixil    190
Najciemniej pod latarnią ale nim by ktoś mu wytłumaczył gdzie jest opcja wymuszenia javaw.exe pod "Procesor graficzny NVIDIA o dużej wydajności"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
GreenBlind    129
Mfixil, obrażasz w tym momencie autora tematu. Nie każdy się zna ,ale nie pomagasz nikomu pisząc
[quote name='Mofixil' timestamp='1343292085' post='83840']
What the hell is this crap.
[/quote]
Ładnie w ten sposób pomagać i offtopować?

Graficzna autora wyciaga 5000 punktów w 3dmarku06 ,MOJA TYLKO 2000. A problemu nie mam z MC.

Łatwo wywnioskować ,że to kwesta 2 graficznych. W Pulpicie pracuje Intel, dlatego powiedziałem ,by użył opcji Fullscreen.. raz już pomogło, może pomoże 2 raz..

Wiem gdzie leży problem i prawdopodobnie autor potrzebuje doinstalować bo z tego co widzę ma laptopa około tygodnia więc może brakuje mu sterowników lub musi wymusić działanie drugiej graficznej. Jak będzie chciał poszuka w google, jak nie napisze tutaj i ktoś inny poszuka. PROSTE? Edytowane przez GreenBlind

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Mofixil    190
[quote name='GreenBlind' timestamp='1344081578' post='85964']
Graficzna autora wyciaga 5000 punktów w 3dmarku06 ,MOJA TYLKO 2000.
[/quote]
Moja wyciąga raptem 16k punktów a jest z segmentu "ekonomicznych średnio wydajnych".
A wymuszanie fullscreena dla aplikacji korzystającej z "silnika" opartego na Java która raczej nigdy nie będzie uważana za coś wymagającego większej wydajności procesora graficznego nic nie da, tu trzeba na siłę to wymusić przez panel sterowania GPU.
Zresztą, teraz się wszyscy obudzili po tej "aferze" z warnem za pomoc piratowi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
GreenBlind    129
W takim raze mu pomóż?

Ja napisałem jaki jest problem, jak znasz odpowiedź to napisz proste..

Koniec offtopa.
//edit [quote name='Mofixil' timestamp='1344081846' post='85965']
Moja wyciąga raptem 16k punktów a jest z segmentu "ekonomicznych średnio wydajnych".

[/quote]
[color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif]rozumiem ,że mówiłeś o laptopie..[/font][/color] Edytowane przez GreenBlind

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Mofixil    190
Odpowiedź już podałem, za rączkę go nie poprowadzę bo najwyraźniej autor się już poddał a ja od dawna laptoka w ręcy nie miałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
KacpiRTS11    1
Poradziłem sobie. MC działa mi na odległości renderowania far, a mam 125 fps. Przez przypadek coś przełączyłem i mi działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...