Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
Gość Kukurydz

Z przesłaniem dla kochanego SV ;]

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kukurydz   
Gość Kukurydz
Witam,

Jako że przesłania mówione czy pisane na ts nie działają postanowiłem napisać tu na forum.
Mianowicie od pewnego czasu idzie zauważyć że znowu powróciły lagi na serwer FB co nas
zaniepokoiło dogłębnie. Tak bardzo że postanowiliśmy znaleźć powód tych że lagów przy około
30 osobach na serwerze przy czym restart serwera w ogóle nie pomagał. I jak mniemam powód
został odnaleziony. Mianowicie nasze jakże kochane sv posiadające w porywach około 35 graczy
o dziwo strasznie spowalnia maszynę co oddziałuje również i na nas. Zaraz pod tym dodam mały ss
pokazujący jak to wygląda na odzień przy małej ilości graczy. Chcę zaznaczyć że CUP SV sięga
nawet do 200 przy 30 graczach przy czym fb przy około 50 ma 100 ;) Nie interesuje mnie
jak oni to robią i dlaczego tak się dzieje ale żądam już nawet nie proszę aby uporali się z tym
w trybie natychmiastowym ponieważ nie podoba mi się że przez częste lagi na serwerze my tracimy
graczy a cała sieć traci kasę z powodu braku zakupów goldów co prędzej czy później może
minimalnie zważywszy na dochodach serwera ale zaglądnie mc.pl do kieszeni.

Dziękuje i pozdrawiam dla wtajemniczanych "Hau hau...".

[url="http://scr.hu/screenshooter/8503175/kqqqnsm"]http://scr.hu/screen...8503175/kqqqnsm[/url]

@
A i chcę zauważyć co zapomniałem dopisać że niejaki pan Kliford miał ochotę resetować całą maszynę zamiast po prostu zabrać się za sprzątnięcie swego podwórka. Co jest moim zdaniem niedorzeczne jeśli chodzi o osobę z taką pozycją na SV a jak widać z minimalną wiedzą o mc(a myślałem że to ja wiem najmniej ;O)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
KLIFord    120
A już kładłem się spać... a niech Cie [:

Z mojej strony mogę dodać, że takie sprawy powinniście zgłaszać między sobą [b]HedAdmin [/b][b]/ [/b][b]Administrator [/b]a nie rozpisywać się tu na forum.
Na jednej maszynie stoją dwa najważniejsze serwery minecraft.pl - chyba, że się mylę?
Musimy to jakoś pogodzić i chyba nie ma w tym najmniejszego problemy?

Od siebie dodam na koniec, bo widzę nie zrozumienie mnie przez Mr_Korn'a
Na SV jestem modem, nie adminem. To raz, a dwa, że jak nie za bardzo o mnie coś wiesz, to nie pisz wywodów takich.
Nie posiada roota na tym serwerze, nie mogę robić nic z samą maszyną, a co dopiero ją resetować :D 'uptime' by się chyba na mnie obraził!
Nigdy też nie twierdziłem, że wiem wszystko o adminowaniu po stronie serwera minecraftem, a dostęp który posiadam do maszyny ograniczam tak samo jak większość modów (chyba) do sprawdzania logów i właśnie wspomnianego 'htop' - niestety sam w.w wysokiego CPU nie wyłapałem nigdy
Dziękuje dobranoc [:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość matiyarosz   
Gość matiyarosz
Czytając to uważam, że powinniśmy sprawiedliwie dojść do porozumienia poprzez sprawdzenie pluginów na FB i na SV a także ponowne sprawdzenie ilości Ramu przydzielonego do naszych serwerów. Jeżeli mamy pozostać dwoma największymi serwerami Mc.PL kłótnie nie wchodzą w grę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
borsuk    80
"Od pewnego czasu" powiadasz. No to fajnie wiedzieć po tym "pewnym czasie".

No dobra. Pominę jakże kulturalny list skierowany zapewne głównie do mojej osoby jako założyciela SV.
Pominę niezgodność "listu" ze screenem - 200 (czego) do screena na którym jest 120%.
Pominę również to, że odczytałem pewne zdanie jako pogardę ("pff, w porywach do 35 graczy"; nie w porywach bo często bywa przewaga, ale to nie ma znaczenia) która ma pokazać, jakim w ogóle sposobem Survival jest jeszcze w tej sieci, pff najlepiej go (przepraszam) wy***ać.

Wracając do tematu. Kontrolujemy raz na jakiś czas wykorzystywanie CPU przez nasz serwer. Tak jak wspomniał Bartek raz podczas trwania IV edycji widziałem wykorzystanie 150% i było to spowodowane jakimś crashem który utworzył 5 screenów. Wywaliłem je, restart serwera - wszystko działa miodzio, po prostu przesłodko!
Nasz serwer dziennie przy średnio 40 graczach zżera powiedzmy 60%. Jak patrzę tyle mniej więcej jest.
Nie jesteśmy święci. Lagi też mamy jednak zazwyczaj usunięcie mobów i restart serwera pomagają.

Nic więcej nie mam do powiedzenia i zapraszam na Skype.
A no i następnym razem tak jak na początku tego posta - piszcie od razu i bezpośrednio, a nie wyjeżdżacie z pretensjami po pewnie 2 tygodniach czy nie wiadomo ile...

PS. Tak jak ktoś powiedział. Lagów nie mieliście bo SV miało white-list i jak weszliśmy pewnie macie ten ping o 1 więcej (właśnie... nawet nie wiemy jakie macie lagi) co jest raczej normalne trzymając dwa największe serwery na jednej maszynie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
borsuk    80
@matiyarosz właściwie na IV edycji ograniczyliśmy ilość pluginów z bodajże 45 do 31/32 więc serio, nie wiem o co chodzi z tym procesorkiem. Może coś się z RAMem stało.

Nasze pluginy: [url="http://cl.ly/image/2t0h2h0b1K1b"]http://cl.ly/image/2t0h2h0b1K1b[/url]
Dla sprostowania: AutoSave zapisuje światy co 6h. Orebfuscator ma czyszczone ciasteczka raz na parę dni. Stoplaga nie robimy, ale moby agresywne usuwane są raz dziennie. Istnieją następujące światy: main (border: 2.5k), Kopalniana (border: 1k), Nether (border: 0.5k) oraz End.

Specjalnie nawet wywaliłem świat "Projekt" na którym robiliśmy różnie rzeczy - właśnie po to aby serwer miał mieć tylko to z czego korzystają gracze a nie jakiś syf. Wywaliłem również plugin na zmianę w moby oraz tworzący płaskie światy - bo po co, a tak to odciążenie jakieś dla serwera.

Więc ja się pytam po raz kolejny. Jakim cudem nasz serwer może lagować skoro mamy pluginy pokroju WorldEdit, AutoMessage, iConomy które pewnie nawet kilobajta RAMu nie zżerają (sarkazm jakby ktoś nie ogarnął)

Pytanie, czy podczas III edycji SV, kochany FB miał lagi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Elros   
Gość Elros
Chyba jednak nie obejdzie się bez mojej mediacji. Korna poniosły nerwy i szczerze mówiąc nie dziwię mu się.
Proponuję, żebyście wyjaśnili sprawę przez rozmowę, najlepiej na skype/TS. Nikt nikogo nie chciał obrażać, poniżać etc. Ton listu jest jaki jest, ale trudno.
Co do "%", ile razy bym nie siedział na konsoli (a potrafię przesiadywać tam pół dnia) widzę, że MCSV zjada po 180%/200% i tak jest ciągle. Próbowałem się już skomunikować z borsukiem, jednakże zawsze był AFK. Oczywiście nie mam o to pretensji. Jednak gdy dzisiaj wparował do nas Kliford i zaczął grozić resetem całej maszyny (nie mam pojęcia, kto ma jakie uprawnienia, na poszczególnych serwerach) poszedłem wyjaśniać sprawę na MCSV, zostałem spławiony tekstem Kliforda: "mam cię uczyć jak działa Linux?". Korn, gdy się o tym dowiedział, napisał ten oto post. Jego ton jest odzwierciedleniem emocji. Z resztą, gdyby ktoś chciał kogoś "wy***ać" - napisałby to na forum dla userów (vide CrafSite - tam takie numery to codzienność. Kilnijmy javę sąsiadom :D itd. )
Nie mam ochoty przerzucać się gadaniną na zasadzie: "Nigdy nie widziałem tylu %", "to wy nam lagujecie" itd.
Proponuję zatem, tak jak napisał mati, przejrzeć pluginy zarówno na FB, jak i na SV. (Na FB planujemy generalny "remont" przed 1.3).
Nie pragnę też żadnych wojen/walk/potyczek/burd międzyserwerowych. Z SV zawsze miałem dobre relacje i nie chcę tego zmieniać.

Tak się borsuk czepiasz screenów (jakbyś nie mógł włączyć konsoli...), to tutaj dodam kilka:

[url="http://scr.hu/screenshooter/9154545/isfuqyu"]http://scr.hu/screenshooter/9154545/isfuqyu[/url]
[url="http://scr.hu/screenshooter/9154545/xmpxwyh"]http://scr.hu/screenshooter/9154545/xmpxwyh[/url]

Nawet w chwili, kiedy piszę ten post (01.33) SV zjada: 74%, natomiast FB 30%. Dane z kosmosu? Ja nigdy UFO nie widziałem...
[url="http://scr.hu/screenshooter/9154545/pjxpuep"]http://scr.hu/screenshooter/9154545/pjxpuep[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość matiyarosz   
Gość matiyarosz
[quote name='borsuk' timestamp='1343172838' post='83537']
@matiyarosz właściwie na IV edycji ograniczyliśmy ilość pluginów z bodajże 45 do 31/32 więc serio, nie wiem o co chodzi z tym procesorkiem. Może coś się z RAMem stało.

Pytanie, czy podczas III edycji SV, kochany FB miał lagi?
[/quote]

Właśnie tu masz rację! Na III edycji nie było aż tak źle. W tym momencie serwer potrafi sam z siebie zaciąć jak jest pusty (u Was siedzi ~10 osób online). Nie mam nic do SV a tym bardziej nie lubię wojen między serwerowych dlatego moje podejście jest dość spokojne i myślę, że jeżeli nie będziemy się na siebie rzucali a raczej współpracowali to problem zażegnamy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
borsuk    80
Siedzę teraz od 30 min w konsoli. No ok ok. 60-70% jest ale kurna nie 500%...

Zedytowałem post mój (ten nad Twoim Elros) i podałem pluginy oraz dopowiedziałem parę rzeczy.

Co do "remontu". Tak jak mówiłem. Survival był gotowy jakieś 3 dni przed jego otwarciem i przesiedziałem te 3 dni na dogłębnym sprawdzaniu pluginów. Starałem się zamieniać nawet 3 na 1. Remont w pluginach i inncyh srakach był zrobiony jak nigdy i wszystko było ustawione na tip-top w porównaniu do III edycji. Przeglądałem każdą linijkę configów, żeby wszystko grało i było ogólnie miodzo i słodko.

@matiyarosz Powoli emocje ze mnie schodzą i proszę o zrozumienie dlaczego napisałem taką odpowiedź do tego "listu" a nie inną.

BTW. Sprawę Bartka (patrz. KLIFord_PL) proszę, odłóżmy na bok bo to nie wprowadza nic do dyskusji związanej z zużyciem CPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość matiyarosz   
Gość matiyarosz
[quote name='borsuk' timestamp='1343173483' post='83541']
@matiyarosz Powoli emocje ze mnie schodzą i proszę o zrozumienie dlaczego napisałem taką odpowiedź do tego "listu" a nie inną.
[/quote]

Spokojnie, nie ma problemu :)

@Topic

02:02:28 [INFO] Plugins (49): Orebfuscator, Statistician, VoxelSniper, Websend, SpamGuard, Vault, Multiverse-Core, LumosMaxima, ColoredTablist, dynmap, NoSpawnEggs, playersKit, HelpPocket, Comfort, OpenInv, CommandLogger, WeatherMan, Citizens, NoCheatPlus, WorldEdit, Multiverse-Inventories, War, PluginReloader, PermissionsEx, LogBlock, TerrainControl, WorldGuard, MultiBans, SignColours, ToDoList, iConomy, ReportRTS, TimeLock, RedstoneClockDetector, SimpleSpleef, FalseBookCore, AutoAnnouncer, Essentials, WorldBorder, Multiverse-Portals, Denizen, EssentialsChat, SimpleRegionMarket, FalseBookBlock, EssentialsSpawn, VanishNoPacket, LWC, Monster Apocalypse, ChestShop

Oto nasze pluginy - Jbc mogę omówić każdy po kolei do czego służy i po nam potrzebny

@Down Za chwilę będzie lista

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
borsuk    80
@matiyarosz Ja lecę teraz spać i mam w takim razie prośbę. Poproszę o szybko opis każdego pluginu, a ja to samo zrobię rano jak wstanę. Bo widzę, że macie różne pluginy, których my nie mamy a pewnie by się przydały i mam parę pomysłów.

Dobranoc robaczki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość matiyarosz   
Gość matiyarosz
Ja także listę dam jutro z rana, bo jest już dość późno i idę spać
Papa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
KLIFord    120
Jupii i się udało dogadać.
A ja przez was zaspałem... znowu.. [-':

To ja już się wycofuje z rozmowy i dyskusji bo z panem Mr_Kornem z chęcią porozmawiam sobie na TS,
a Tobie JKM urwę głowę, bo przyczepiasz się o luźną rozmowę... Zaufaj mi, że na serwerach wiem więcej niż Ty, ale o samym minecraft wiem na tyle mało, że się nie wtrącam Wam Tam [-: A Ty mi cytujesz texty z luźnej rozmowy między nami, bo Ci zaraz wyjadę z twoimi tekstami 'ja nie umjiem czytajć' gdy pytałem o coś... [-: A dziś (tj. już wczoraj) wpadłem do was robaczku na FB szukając kogoś, bo maszyna 'cieła' i tylko wasze procesy były na ~90 - a reset maszyny mam na myśli tylko nasz stop mcsv i nie brzmiała to raczej dla was jak groźba a informacja, że nie chce tego robić i szukam przyczyny [-: Eeeh nie domówienia noszkurde [:

Dobra czas miły dzień rozpocząć dalej.
Aaa jeszcze jedno, jak już rozmawiacie panowie Administratorzy - porozmawiajcie o systemie banów... był to bardzo wygodny sposób zapanowania nad nimi na sieci minecraft.pl

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
borsuk    80
Zanim zacznę pisać o pluginach (bo dopiero wstałem) chciałbym zauważyć, że FB święte (nie ma w tym ani nutki pogardy) nie jest :)

[img]http://f.cl.ly/items/2k1M1u1N0l1R1p1j3E0B/Zrzut%20ekranu%202012-07-25%20o%2011.24.33.png[/img]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Elros   
Gość Elros
Jednak jest różnica. FB ma teraz około 20 graczy więcej (nie, nie zamierzam nikogo poniżać).
Nas zastanawia, dlaczego SV przy 30 graczach pożera 170%, a przy 40/50 dochodzi do 200%.
FB takich wahań z reguły nie ma.

P.S.
Nasz opis pluginów będzie po południu. Organizujemy teraz SkyGrid, a matiemu padł komputer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
borsuk    80
Dlatego na dniach problem będzie rozwiązany :) Za parę chwil dam tą listę w końcu :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
borsuk    80
31 pluginów:[list]
[*]Orebfuscator - anty X-Ray; podmienia bloki na randomowe surowce, tnt i inne co uniemożliwia zobaczenie prawdziwych surowców na X-Ray'u
[*]NoCheatPlus - zapisuje w logach kto cheatuje; kiedy i czego użył
[*]WorldEdit - nie trzeba tłumaczyć
[*]Statistician - statystyki, VIP id.
[*]SimpleSignEdit - zmiana tabliczek bez ich wcześniejszego usuwania
[*]Websend - wiadomo o co chodzi
[*]LogBlockQuestioner - szybsze działanie LogBlocka
[*]Vault - plugin umożliwiający działanie m. in. MoneyDrop
[*]Multiverse-Core - światy
[*]PermissionsEx - permisje
[*]LogBlock - anty grief; zapisuje w logach kto postawił/usunął blok (logi automatycznie usuwają sie po 3 dniach z bazy danych)
[*]WorldGuard - wiadomo
[*]BorderGuard - granice na świat
[*]AutoMessage - automatyczne wiadomości co 10 min
[*]MessageChangerLite - podmiana wiadomości typu "Player joined the game"
[*]iConomy - ekonomia
[*]ReportRTS - /modreq
[*]PEXRank - zmiana rang in-game
[*]OpenInv - otwieranie ekwipunków graczy
[*]AutoSaveWorld - zapisywanie świata co 6h
[*]FalseBookCore - [Gate], [Bridge], [Lift] i inne dodatki
[*]FalseBookBlock
[*]FalseBookExtra
[*]WeatherMan - zmiana biomów
[*]MoneyDrop - kasa wypadająca z mobów w postaci Gold Nugget; po podniesieniu itemu nie ma w eq, a na czacie pojawia się "podniosłeś X c"
[*]Essentials - nie trzeba chyba tłumaczyć
[*]EssentialsSpawn - spawny
[*]Multiverse-Portals - portale
[*]VanishNoPacket - niewidzialność
[*]ChestShop - sklepy, stoiska graczy
[*]EssentialsChat - czat
[/list]
To by było na tyle...

[i]--- edit 25.07 13:00 ---[/i]

Dzisiaj koło godziny 22/23 zrestartuje Kopalnianą u nas i Nether oraz z powrotem ograniczę border na Kopalnianej do 500 od pkt. spawnu. Zobaczymy jak wtedy będzie z procesorkiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rabus    3
Napisze dzisiaj na forum bukkita ws. kogoś kto by zoptymalizował nam te dwa serwery, bo skoro cpu skacze do tylu to może i strona sie zawieszać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość matiyarosz   
Gość matiyarosz
No to po kolei:
Orebfuscator - Sławny AntyXray, używamy go tylko na jednej mapie z borderem 500, poza tym gracze się nie uskarżali na żadne lagi na mapie Surowcowej.

Statistician - Niezbędny do działania naszych stron, zbiera statystyki do bazy i wyświetla je na mcsv.pl lub na freebuild.pl

VoxelSniper - Plugin do generowania i poprawiania terenów. Można dzięki niemu tworzyć sztuczne góry wyglądające jak naturalne. Efekty można zauważyć po wejściu na FB

WebSend - Plugin wymagany do działania systemu VIP/Gold.

SpamGuard - Warnuje i banuje spamerów. Odkąd wgraliśmy ten plugin na czacie nie pojawił się żaden spam, a także spamowate wpisy na PW i /me.

Vault - Plugin wymagany do działania ekonomii, Permisji i czatu

MultiVerse Core - MultiWorld a także ustawienia PvP, Pogody itp. Wymagane do mapy Creative na naszym serwerze.

LumosMaxima - Kolejny plugin, który zmniejsza lagi. Dzięki niemu możesz uruchomić RedStone Lamp poprzez zapalniczkę więc nie jest wymagany RedStone ani RedStone Lamp, a wiemy że one lagują.

ColoredTablist - Jak sama nazwa mówi, plugin wnosi kolorki na "Tabie". Nie jest wymagany ale pomocny szczególnie dla nowych graczy.

dynmap - Wymagany do Mapy Dynamicznej na portalu

NoSpawnEggs - Plugin do usunięcia zaraz po restarcie. W końcu "obczailiśmy" jak działa BlackList w WorldGuardzie :)

playersKit - Plugin na sprawdzanie logów z czatu, logów komend i logów wyrzuconych przedmiotów. Odciąża także serwer od pluginów takich jak /rank bo posiada własny system. Plugin napisany specjalnie dla Freebuild przez naszego technika

HelpPocket - Plugin wnosi wewnętrzny system ostrzeżeń za ortografię. Dodaje także komendę do czyszczenia czatu i kilka innych usprawnień (Dzięki temu pluginowi możesz wpisać /portale zamiast /warp portale itd.). Plugin napisany przeze mnie na potrzeby naszej Moderacji.

Comfort - Plugin nie wymagany i w 100% for fun. Pozwala na siadanie na drewnianych schodkach. Pomimo tego, że nie jest aż tak funkcjonalny, nie laguje.

OpenInv - Plugin wymagany do działania mapy Creative a także do prowadzenia eventów. Co prawda Essentials posiada funkcję /invsee, lecz nie jest ona tak doskonała i można przez nią dublować przedmioty.
​
ComandLogger - Dokładne sprawdzanie logów dla każdego gracz, wraz z koordynatami i godziną wpisania.

WeatherMan - Pozwala na zmianę biomów. Przydatne w kwestii staranności mapy.

Citizens – Plugin na NPC. Dzięki niemu może działać system nowych graczy (NPC automatycznie nadaje rangę i teleportuje na spawn główny) a także w „Ekipie 3D”

NoChatPlus – Stop wstrętnym cheaterom używającym FlyHacki, SpeedHacki a także AutoClicki.
WorldEdit – Chyba nie trzeba tłumaczyć

MultiVesrse Inventories – Osobne wyposażenia graczy, zdrowie a także XP na osobnych światach

War – CTF i Deatchmatch

PluginReloader – Nie potrzebne są restarty by odświeżyć pluginy a także je załadować lub usunąć.

PermissionsEx – Chyba nie trzeba tłuaczyć

LogBlock – Chyba nie trzeba tłumaczyć

TerrainControl – Umożliwia tworzenie niesamowitych światów. Zazwyczaj takie pluginy wgrywamy by wygenerować świat i po tym je usuwamy

WorldGuard – Chyba nie trzeba tłumaczyć

MultiBans – Kolejny plugin, którego raczej nie trzeba objaśniać

SignColours – Kolory na tabliczkach, od restartu serwera zostanie zamieniony na Essentials (od nowej wersji można go także używać do kolorowych tabliczek)

ToDoList – Lista Rzeczy „Do zrobienia” przez Moderację i Administrację

iConomy – Wiadomo

ReportRTS – System zgłoszeń /modreq

TimeLock – Możliwość zablokowania dnia i pogody na wybranym świecie

RedStoneClockDetector – Wykrywa zegary z Redstone na mapie Creative

SimpleSpleef – Spleef

FalseBookCore – Wymagany do działania pluginów FalseBooka

AutoAnnouncer – Spammer na czacie (czyt – Informacje o goldzie, stronie, ważnych warpach co kilka sekund)

Essentials – Wiadomo

WorldBorder – Ustawia granicę na wybranych światach. Serwer dzięki niemu nie laguje bo mapy nie mają po kilka Gigabajtów

MultiVerse Portals – Portale

Denizen – Skrypty do pluginu Citizien (NPC). NPC-ty mogą wykonywać więcej czynności)

EssentialsChat – Wymagany do obsługi prefixów i czatu

SimpleRegionMarket – Sklepy i działki poprzez kliknięcie na tabliczkę

FalseBookBlock – [Gate] [Lift] [Bridge] itd. (Odpóściliśmy FalseBookIC, FalseBookExtra i FalseBookCarts by nie lagować serwera)

EssentialsSpawn – Osobny spawn dla grup (nowi gracze respią się na innym spawnie niż standardowi)

VanishNoPacket – Niewidzialość

LWC – Wiadomo

MonsterApocaypse – Ograniczenie mobów na wybranych światach. Można ustawić co do jednego ile ma się spawnować a także ile może być jednocześnie na danym świecie. Ma też kilka innych ciekawych funkcji :)

ChestShop - Wiadomo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
borsuk    80
Zainstaluję Monster Apocalypse zaraz po restarcie map i go skonfiguruje porządnie.
Przyda nam się również PluginReloader (ale to tylko tak mówię, że go wgramy bo raczej nie powinien wpłynąć na CPU i RAM).

Więc za parę godzin powinniśmy zobaczyć (albo i nie) czy np. światy powodują lagi i czy to ograniczenie na moby się przyda (ostatnio usunąłem 900 mobów - tylko tych agresywnych - z jednego świata; u nas jest taki zwyczaj tworzenia Mob Grinderów i może to jest przyczyna).

Tym czasem wychodzę na piwko!

Pozdrawiam,
Adam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość matiyarosz   
Gość matiyarosz
Wydajność map można sprawdzić prostą komendą /gc - Tak to wygląda u nas...

18:48:12 [INFO] Maksymalna pamiec: 5,888 MB
18:48:12 [INFO] Przydzielona pamiec: 2,976 MB
18:48:12 [INFO] Wolna pamiec: 653 MB
18:48:12 [INFO] World "world": 2347chunki,867podmioty
18:48:12 [INFO] Nether "world_nether": 548chunki,2podmioty
18:48:12 [INFO] World "world_the_end": 674chunki,20podmioty
18:48:12 [INFO] World "Eventowa": 1494chunki,344podmioty
18:48:12 [INFO] World "fb": 370chunki,0podmioty
18:48:12 [INFO] World "ctpmati": 914chunki,42podmioty
18:48:12 [INFO] World "Survival": 640chunki,115podmioty
18:48:12 [INFO] World "elros": 523chunki,1podmioty
18:48:12 [INFO] World "Festiwal_Eventow": 630chunki,5podmioty
18:48:12 [INFO] World "kopfestiwal": 474chunki,0podmioty
18:48:12 [INFO] World "Karmiri": 625chunki,142podmioty
18:48:12 [INFO] World "mapadopoprawy": 674chunki,212podmioty
18:48:12 [INFO] World "world_surowcowa": 864chunki,281podmioty
18:48:12 [INFO] World "terrain": 625chunki,152podmioty
18:48:12 [INFO] World "SkyBlockMultiplayer": 674chunki,192podmioty
18:48:12 [INFO] World "skygird": 483chunki,370podmioty
18:48:12 [INFO] World "Wyspa": 625chunki,147podmioty
18:48:12 [INFO] World "world_eventowa": 650chunki,0podmioty
18:48:12 [INFO] World "pustynia": 674chunki,277podmioty
18:48:12 [INFO] World "jungle": 650chunki,200podmioty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
borsuk    80
U nas wygląda to tak:

19:08:57 [INFO] Maksymalna pamiec: 3,244 MB
19:08:57 [INFO] Przydzielona pamiec: 1,017 MB
19:08:57 [INFO] Wolna pamiec: 397 MB
19:08:57 [INFO] World "world": 3632 chunkow, 1234 podmiotow
19:08:57 [INFO] World "world-noob": 355 chunkow, 31 podmiotow
19:08:57 [INFO] Nether "world-nether": 29 chunkow, 3 podmiotow
19:08:57 [INFO] World "world-kop": 1007 chunkow, 303 podmiotow
19:08:57 [INFO] World "world-end": 491 chunkow, 110 podmiotow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
borsuk    80
Zrestartowałem mapki przed chwilą. Ograniczyłem Kopalnianą na próbę z powrotem do 500 kratek od pkt. spawnu, a zaraz będę bawił się pluginem MobApocalypse.

Szczerze mówiąc. Restart map nic nie dał...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
borsuk    80
Dobra. Chyba już wiem jaki jest problemik.

Zastanawiałem się czy komenda /gc pokazuje stan RAMu na cały serwer czy może jest to jakoś ograniczone więc na szybko zainstalowałem PTweaks i wpisałem magiczne /ram i...

[img]http://f.cl.ly/items/1F2c1e1h001f3N3q0n2o/Zrzut%20ekranu%202012-07-26%20o%2013.26.04.png[/img]

Mamy 3 GB RAMu... chyba jest coś nie tak skoro na III edycji mieliśmy przydzielone znacznie więcej... Dlatego tak jak ktoś napisał, że podczas III edycji FB nie miało lagów bo każdy miał elegancką ilość RAMu.

@Rabus więc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość matiyarosz   
Gość matiyarosz
Też Wgram PTweaks i sprawdzę ile my mamy :P

--Edit--
WTF?! Mieliśmy mieć 11GB, mamy 5 GB :P
http://screenshooter.net/9154545/yolwkfm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
borsuk    80
@matiyarosz Nie musisz i lepiej tego nie rób bo ten plugin średnio działa z PluginReloader i rozwala wczytywanei się chunków. Pokazuje to samo co /gc

Z tego co mi mówił obitoo na III edycji my mieliśmy 6 GB a potem 8 GB, Rabus dał bo coś tam. I FB też miało 8 GB. Więc nie wiem co się stało. Chyba przeniesienie wszystkich serwerów na nową maszynę a zostawienie nas i FB na starej miało być po to, żebyśmy mieli więcej RAMu na każdy serwer...

Nie rozumiem. Wiem na pewno tyle, że Wy aktualnie zużywanie tyle samo CPU co my. My i Wy po ok. 150%. Mam non-stop otwarty /top.
Wiem też, że ogólnie tak jak mówił Rabus, jest to problem ogólnie nie z maszyną, nie z pluginami ale ze złą optymalizacją. No i moim zdaniem jeszcze dlatego, że mamy zbyt mało RAMu. No i "zbyt mało" to trochę mało powiedziane. 3 GB RAMu dla drugiego po FB największego serwera w tej sieci na który wchodzi często 40 osób, który potrzebuje świata Nether, End, Kopalnianej i Main który ma mieć 5k na 5k...

Nie mam nic więcej do dodania i mogę śmiało powiedzieć, że to nie wina pluginów i map najwidoczniej też nie (Po skasowaniu zrobiłem na chwilę white-list i był tylko świat główny, TYLKO i zużycie procka było identyczne)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...