Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
  • 0
Skylo

Mało FPS na max ustawieniach

Pytanie

Skylo    20
Cześć. Otóz mój problem tkwi w tym, iż na ustawieniach takich jak: Odległość renderowania: FAR grafika: wyszukana wydajność: max fps na normalnie wygenerowanym świecie domyślnym mam około 20 fps i co chwile mi ścina. Komputer raczej dobry: Procesor Intel Core 2 duo 2,33 GHz 2gb ramu grafika geforce 8600 GT windows 7 32 bitowy. Nie wiem, karta za słaba czy co ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

25 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
EniuuuPL    43
Sprawdź temperaturę karty (może się przegrzewa)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Skylo    20
[quote name='EniuuuPL' timestamp='1341046384' post='78125']
Sprawdź temperaturę karty (może się przegrzewa)
[/quote]No, tylko ja nie wiem jak :F

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
EniuuuPL    43
windows 7 tak?

[url="http://windows7gadgets.net/gadgets/system/gpu-observer/"]http://windows7gadgets.net/gadgets/system/gpu-observer/[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Skylo    20
[quote name='EniuuuPL' timestamp='1341046593' post='78127']
windows 7 tak?

[url="http://windows7gadgets.net/gadgets/system/gpu-observer/"]http://windows7gadge...m/gpu-observer/[/url]
[/quote]wole nic nie pobierać :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
EniuuuPL    43
mam to u siebie na pulpicie potem to usuniesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Mofixil    190
GPU-Z zamiast jakichś cudów pokroju "GPU OBSERVER", MSI Afterburner RóWNIEŻ ma OSD w którym możesz ustawić pokazywanie wszystkiego o GPU i nawet więcej.
Mogę już się zacząć śmiać z twojego piecyka :D?
Grałem na takim w GTAIV chyba w 2009 roku.
Zmniejsz do średnich może.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
EniuuuPL    43
Mofix tylko że Observer to aktywny gadget a GPU-Z które też mam to program

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Mofixil    190
OSD w MSI Afteburner to nakładka na aktualną aplikację pokazująca dane jak temperatura, wykorzystanie pamięci, rdzenia, godzinę czy za ile minut tosty będą gotowe.
No i można nim nagrywać!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
EniuuuPL    43
Czyli wszystko w jednym? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
dex3r    143
[quote name='Skylo' timestamp='1341046137' post='78123']
Cześć. Otóz mój problem tkwi w tym, iż na ustawieniach takich jak: Odległość renderowania: FAR grafika: wyszukana wydajność: max fps na normalnie wygenerowanym świecie domyślnym mam około 20 fps i co chwile mi ścina. Komputer [s]raczej dobry[/s]: Procesor Intel Core 2 duo 2,33 GHz 2gb ramu grafika geforce 8600 GT windows 7 32 bitowy. Nie wiem, karta za słaba czy co ?
[/quote]

A czego ty się spodziewałeś na takim sprzęcie? Edytowane przez DeX3r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
EniuuuPL    43
DeX3r wczytaj sie dokladnie ma wydajność na max fps czyli rezygnuje z grafiki na rzecz renderingu a max fps daje dużo to może być wina małej ilości ram albo przegrzewa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Wintalan    75
Mała ilość ram? Prosze ja ciebie... Połowa tego zupełnie wystarczy, a jak się domyślam 1gb na to właśnie idzie. Przeczytaj poradnik MrSkaletona o zmniejszaniu fps'ów. Powinno pomóc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
EniuuuPL    43
Wintalan tylko wiesz że nie tylko minecraft zabiera ram prawda? może to być wina tego że mc zabiera 1gb ram a przy okazji otoczenia (czyt inne czynności komputera) zabierają więcej niż 500mb i komputer nie wyrabia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Atexor    424
"Helloł", procesor 2x 2,33Ghz? Za mało jak dla mnie na far. Na moim byłym Core 2 Duo 2,66 Ghz też chodziło średnio, dopóki go nie podkręciłem na 3,10Ghz. Poza tym zaktualizuj javę do najnowszej siódemki u5. Sterowniki karty graficznej także. Wgraj Optifine do MC (nie wersję multi-core, smooth albo standard). Jak procesor się nie nagrzewa ostro (do 45-55C po 10 minutach np. Minecraft'a) podkręć go z poziomu BIOS'u. Szukaj opcji z "FSB frequency" czy coś w ten deseń. W zależności jaki masz mnożnik, np. jak masz x10 to podkręć z 233 na 266. Jednocześnie zwiększ napięcie procesora o ok. ... jam asz np. 1,19, to daj 1,25. Temperatury sprawdzisz w [url="http://www.dobreprogramy.pl/Everest-Home-Edition,Program,Windows,11558.html"]Everest[/url]. I podkręcaj procesor tylko wtedy, gdy masz poniżej tych 55C. Poza tym jak masz wolnego Pendrive to użyj na nim funkcji ReadyBoost (właściwości pendrive). Pobierz ten CClener i przeczyść dysk. Pobierz też Gamebooster i odpalaj go przed włączeniem MC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
dex3r    143
@up
Ze wszystkim się zgadzam, ale żeby on podkręcał podkręcał procesor bez żadnej wiedzy o tym - to stanowczo odradzam ;) To nie jest rzeczy, którą się zmienia w biosie, a jak nie działa to się wraca ustawienia i już.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Atexor    424
@UP, od czegoś trzeba zacząć, dlatego niech nie zmienia na początku wartości większych od początkowych. Ja też zaczynałem od zera. Do teraz pamiętam, że gdy pierwszy raz czyściłem komputer to zapomniałem zamontować chłodzenia na procesor, które leżało w kącie (jakoś z 7 lat temu). Ahh, jak cieplutko :)

Wracając do tematu - overlock pomaga i to dużo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
dex3r    143
Oczywiście, że z takim procesorem aż się prosi, aby go podkręcić. Ale skoro to robi pierwszy raz, to przydałyby się jakieś testy, typu prime98 i trochę teorii o podkręcaniu, a nie zmienianie FSB, jak on nawet nie wie co to jest ;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
hqSparx    0
na multi też masz tyle FPS? grając na singlu jednocześnie musisz hostować serwer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Parametry komputera jakie podałeś w pierwszym poście wcale nie są za dobre na maksymalne ustawienia grafiki. Szczególnie ten ram. Jakbyś dokupił więcej, przeinstalował system na 64bit, oczywiście też java 64bit, coś by ruszyło. Niestety minecraft ma wymagania nie z tej ziemi przy maksymalnych ustawieniach grafiki:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Blake96    6
Ja mam komputer o prawie takich samych parametrach. Jedyne co mam to Optifine. Tak samo na początku miałem 16-22 fps-y. Po wgraniu Optifin-a skoczyło mi do 45-55 fps-ów. Jedyne co możesz jeszcze zrobić, by nie zepsuć komputera, to wyczyścić bebechy z kurzu. Więcej nie radzę robić.

Patrz optymistycznie. Kiedyś będziesz miał lepszy komputer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Becik    11
Jak autor wyżej zainstaluj wersję Optifine HD C3 Standard lub multi-core.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
mefiu995    0
Mc od 1.8.1 w renderowaniu obszaru na Far wgrana jest Java na 64bit'y. Ty masz Windows 7, ale niestety tylko 32, więc się nie dziw że ci się ścina. Zmień sobie renderowanie na normal i wszystko będzie w porządku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Atexor    424
@UP, słuszna uwaga, sam tego nie zauważyłem. Najlepiej byłoby wgrać drugie 2GB ramu, bo windows 7 zabiera go za dużo, zwłaszcza w wersji x64 ... mi 1,1GB. A pozostałe 900mb to na programy i MC? Za mało. Zacząłbym od dokupienia ram'u (taki sam model koniecznie, aby pracował w trybie dual channel), a następnie przeinstalowania systemu na x64. Jeśli masz legalny
Windows 7 x32, to pobierz z internetu wersję systemu x64, a klucz oryginalny zadziała, wiem bo sam tak mam (aktywacja przez internet została u mnie zaakceptowana, mimo że aktywowałem klucz po raz pierwszy na oryginalnym x32 Windows 7 HP). I to powinno być legalne, chyba że znowu coś namieszali ... Jest to dlatego (gdzieś to czytałem), że systemy kosztują tyle samo i to samo oferują, ale nie każdy komputer był dobry, a niektóre nie wykorzystywały potencjału x32.

@Becik, lekko offtopując ...
Czy w Suwałkach jest nadal na Chłodnej to wspaniałe miejsce, gdzie sprzedają te przepyszne gofry ;)? Edytowane przez Atexor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Blake96    6
Może to ciebie zainteresuje. Zmieniłem dysk w laptopie ze zwykłego na SSD i teraz mam 137 FPS-ów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
xBlayeRx    0
Komputer nie jest aż taki świetny jak na te lata, może w 2009 był dobry. Jak kolega wyżej napisał. Maksymalnie możesz spróbować zainstalować optifine Edytowane przez BlayeR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...