Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
  • 0
irfactive

Black screen przy włączaniu gry

Pytanie

irfactive    0
[color=#333333][font=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif][size=3][left]Po załączeniu gry okno wypełnia się na czarno.[/left][/size][/font][/color]
[color=#333333][font=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif][size=3][left]Taki sam problem miałem rok temu, w jakiś sposób go rozwiązałem ale nie pamiętam jak.[/left][/size][/font][/color]
[color=#333333][font=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif][size=3][left]Reinstalowałem kilkanaście razy Javę (chyba w niej tkwi problem) między 1.6.26 i 1.7.4 oraz OpenJDK 6 i 7, Doinstalowałem biblioteki xrandr, lwjgl, a z Java Monkey Engine zrezygnowałem oraz odinstalowałem iBus'a.[/left][/size][/font][/color]
[color=#333333][font=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif][size=3][left]Pomysły już mi się skończyły.[/left][/size][/font][/color]
[color=#333333][font=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif][size=3][left]Jakieś sugestie??[/left][/size][/font][/color]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
irfactive    0
Nie sądzę żeby mój nick miał coś wspólnego z tym błędem.
[color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif]Przypuszczam, iż problem może być po stronie lwjgl lecz nie jestem pewien.[/font][/color]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Mofixil    190
[quote name='irfactive' timestamp='1337199093' post='69833']
Nie sądzę żeby mój nick miał coś wspólnego z tym błędem.
[color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif]Przypuszczam, iż problem może być po stronie lwjgl lecz nie jestem pewien.[/font][/color]
[/quote]
Nie sądzę by pirat miał tu cokolwiek do gadania więc z łaski swojej podaj ten nick by oczyścić się z zarzutów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
irfactive    0
[quote name='Mofixil' timestamp='1337199575' post='69834']
Nie sądzę by pirat miał tu cokolwiek do gadania więc z łaski swojej podaj ten nick by oczyścić się z zarzutów.
[/quote]
Proszę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
dex3r    143
Masz jakieś mody? Usuń wszystko z folderu .minecraft oprócz save i screenshots, zrób force update.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
irfactive    0
Modów brak, mc jest czysty - jestem po formacie systemu. fc czy też usunięcie całego folderu roboczego .minecraft nie przynosi skutku. Przed formatem problemu nie było. Dodam tylko, że wtedy miałem kernel 2.6.38, a teraz mam 3.2.0(najnowszy).

Po odpaleniu gry przez terminal, dostaję już konkretny błąd czyli:
[CODE]
Exception in thread "Minecraft main thread" java.lang.UnsatisfiedLinkError: /home/user/.minecraft/bin/natives/liblwjgl.so: libjawt.so: nie można otworzyć pliku obiektu dzielonego: Nie ma takiego pliku ani katalogu
[/CODE]

Najnowszą wersję biblioteki liblwjgl pobrałem i podmieniłem, libjawt (również skopiowałem do tego katalogu) jest preinstalowane razem z plikami javy i w znajduje się w dwóch miejscach:
[CODE]
$ locate libjawt.so
/opt/java/32/jre1.7.0_04/lib/i386/libjawt.so
/usr/java/jre1.6.0_32/lib/i386/libjawt.so
[/CODE]

Nie wiem cóż powinienem teraz zrobić, jakieś pomysły ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Wintalan    75
Na błędach javy się nie znam. Ale prawie musisz mieć jednego moda i nieusunięte maeta-inf. Używasz innego niż od mojang launchera?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
dex3r    143
Oczywiście plik
[CODE]/home/user/.minecraft/bin/natives/liblwjgl.so[/CODE]
istnieje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
irfactive    0
[quote name='Wintalan' timestamp='1337277832' post='69943']
Na błędach javy się nie znam. Ale prawie musisz mieć jednego moda i nieusunięte maeta-inf. Używasz innego niż od mojang launchera?
[/quote]
Jak już pisałem mc jest czysty, prosto od mojanga, z racji, iż jestem świeżo po formacie.

[quote name='DeX3r' timestamp='1337278487' post='69947']
Oczywiście plik
[CODE]/home/user/.minecraft/bin/natives/liblwjgl.so[/CODE]
istnieje?
[/quote]
Jak już pisałem, biblioteka lwjgl była, a dodatkowo podmieniłem ją na najnowszą prosto ze strony projektu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
dex3r    143
Napisano (edytowane)
[CODE]nie można otworzyć pliku obiektu dzielonego: Nie ma takiego pliku ani katalogu[/CODE]

Może i się nie znam na linuxie, ale jak nie ma to nie ma ;) Albo JVM nie widzi tego pliku jako sandbox, albo nie ma uprawnień. Nie widzę innej opcji.

A zrób [CODE]locate liblwjgl.so[/CODE] Edytowane przez DeX3r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Atexor    424
Napisano (edytowane)
EDIT:
Linux? Nie zauważyłem wcześniej. Hmm, może to jest problemem. A jaka wersja? x32 czy x64?
Nie zmieniaj także bilbiotek LWJGL. Usuń cały folder LWJGL i wszystko znim związane. Folder .minecraft także. Aktualizowanie ręczne lwj'a nie zawsze działa - mi nie zadziałało, mc nie odpalał.
Jak masz kernela x64 to wgraj javę x32 i x64 w wersji 7 i [u]wersję JRE [/u](chyba się da, nie jestem pewien, bo wolę syfiastego windowsa).

[quote]
Download [url="https://s3.amazonaws.com/MinecraftDownload/launcher/minecraft.jar"]minecraft.jar (89 KB)[/url]. The jar is executable and might work as-is. If you run into memory issues, try launching it with java -Xmx1024M -Xms512M -cp Minecraft.jar net.minecraft.LauncherFrame, also please use Sun's JVM.
[/quote]

EDIT2:
@Down
Właśnie dlatego zedytowałem posta, bo nie zauważyłem, że Linux. A Revo unin. na niego nie jest.

EDIT3:
Możesz wgrać Java VirtualBox, zrobi ci sztuczny dysk np. o pojemności 10 GB (będzie to tylko 1 plik). Na nim wgrywasz Windowsa a na nim MC. Coś jakby system w systemie. Edytowane przez Atexor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
dex3r    143
Napisano (edytowane)
@up
Na Linuxie nie ma czegoś takiego jak rejest (na szczęście). Dodatkowo w 1 poście autor pisał:

[quote]Reinstalowałem kilkanaście razy Javę (chyba w niej tkwi problem) między 1.6.26 i 1.7.4 oraz OpenJDK 6 i 7.[/quote]

EDIT:
[quote name='Atexor' timestamp='1337285394' post='69988']
EDIT:
Linux? Nie zauważyłem wcześniej. Hmm, może to jest problemem. A jaka wersja? x32 czy x64?
Nie zmieniaj także bilbiotek LWJGL. Usuń cały folder LWJGL i wszystko znim związane. Folder .minecraft także. Aktualizowanie ręczne lwj'a nie zawsze działa - mi nie zadziałało, mc nie odpalał.
Jak masz kernela x64 to wgraj javę x32 i x64 (chyba się da, nie jestem pewien, bo wolę syfiastego windowsa).
[/quote]
[s][u]A co, myślisz że odpala .exe na linuxie przez Wine? [/u][/s]

Tak szybko edytujesz, że ja nie nadążam edytować swoich :D Edytowane przez DeX3r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...