Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
maćko :P

zakup nowego komputera

Rekomendowane odpowiedzi

maćko :P    22
witam

Chciałbym sobie kupić nowy komputer, lecz nie znam się na tym tak bardzo dobrze, więc proszę was o rady. mam do dyspozycji ok. 6000 zł (zbieram od komunii :)). pierwszy problem: lepszy laptom czy PC? laptop gorszy, wiem, ale nie trzeba dokupywać części dodatkowych takich jak monitor itd. po za tym, można go swobodnie przenosić. stacjonarny komputer - lepszy, ale: części dodatkowe, brak możliwości przenoszenia (swobodnego), mam nadzieję że dobrze mi doradzicie. drugi problem marka - która najlepsza? no i na koniec po prostu - jaki komputer?

z góry dziękuję za dobre rady :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
MrSkaleton    89
PC lepsze - (To tylko przykład!) Kupisz laptopa za 1500 zł, a procesor też za tyle - będzie lepszy. Mój kolega za 1500 kupił komputer tak dobry, że ma w lesie 150 FPS z shaderami.

Polecam Ci kupić gdzieś za 3000-4000 zł, minecraft i tak będzie za***iście chodził, chodzi o to, że dużo wydasz, a minecraft by Ci podobnie chodził jak na tańszym - a za resztę możesz coś innego kupić (jakieś konsole, gry...).

Widziałem ostatnio procesor za 2500 zł, 8GB ramu i 1 terabajt pamięci na dysku, kupiłbym gdybym miał kasę :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Adeo    34
Jak za 6000zł to radze kupić jakiegoś macintosha. O wiele lepszy sprzęt...

A jak już Ci zależy na czymś z windowsem, to lepiej kupywać na części. Wyjdzie drożej, ale lepiej. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
olaf1251    6
Jedna mała rada, nigdy NIGDY nie kupuj składaków z allegro. Najtaniej wyjdzie składając komputer samemu lub też skorzystanie z oferty "wybierz elementy, my komputer złożymy i sprawdzimy czy wszystko działa jak powinno".
Zdecydowanie komputer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jeśli chodzi o części - nie wiem jak składać części :blink:

co do macintosha - dobry pomysł, to też rozważę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
olaf1251    6
Tak jak mówiłem są serwisy na którym kupujesz elementy, procesor, kart. graf., obudowę itp (wszystko co powinien posiadać komputer) a oni to złożą za 1 zł + sprawdzą czy wszystko działa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wintalan    75
Hmmm... W dziale komputery masz mój temat (ostatni przed twoim) w którym jest dość dobra specyfikacja (ta w przed ostatnim chyba poście). Dowal jeszcze Nvidie geforce gtx 590, intel core i7-2700k monitor 30 cali i będzie idealna specyfikacja!
Ps: sory że po prostu nie skopiowałem i nie przerobiłem ale używam noki do siedzenia no forum... Xd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
bl1nde    5
Do czego mu monitor 30 cali, co on tam telewizje bedzie ogladał? 22 widescreen Ci wystarczy,

Ja zadam bardziej precyzyjne pytania niż inni, mianowicie do czego będziesz używał komputera, jak często, jak długo w jednej sesji? Edytowane przez bl1nde

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='bl1nde' timestamp='1334876907' post='63642']
Do czego mu monitor 30 cali, co on tam telewizje bedzie ogladał? 22 widescreen Ci wystarczy,
Ja zadam
bardziej precyzyjne pytania niż inni, mianowicie do czego będziesz używał komputera, jak
często, jak długo w jednej sesji?
[/quote]
Do grania, tworzenia grafiki, podstawowych rzeczy do których używa się komputera, może
kiedyśdoprogramowania, oglądanie filmików na yt (krótkich raczej, wielki monitor nie jest taki potrzebny) itd…

Około 2 godziny dziennie, w weekendy i dni wolne, w tygodniu mniej Edytowane przez maćko :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wintalan    75
Jak masz zamiar na poważnie zajmować się grafiką to musi być dobry, duży monitor. Za mi. 1000 zł... 27cali do grafiki i do domu to najlepsze wyjście. (to wcale nie tak dużo - 27cali=67,5cm po skosie) no ale jak chcesz : D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
zastanawiałem się długo nad mac'iem, wymyśliłem że chyba jego kupię. ale tu nasuwam pytanie - jak to jest z minecraftem na macintoshu?
i czy jest możliwość zainstalowania corela, lub innego programu (jednak najlepiej corela draw) do grafiki [u]wektorowej[/u]? do rastrowej jest pełno, ale wektorowa też jest fajna :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co do minecraft, działa dobrze, ojciec ma Maca "27" za 10000zł, licz się z tym, że wszystkie programy np. Fraps, będzie trzeba kupić, większości za darmo nie znajdziesz :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wintalan    75
Tak, na maca trudniej piracić. A co do MC to kilka modów popularnych nie diała (tylko nie wiem które) zawsze crashują grę... Nie działają też niektóre dodatki (jakieś zewnnętrzne edytory, ale nie wszystkie). Przypominam też, że nie wszystkie gry działają na MAC... Muszą mieć odpowiednie wydanie na maca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Atexor    424
Ja polecam PC, zdecydowanie.
Laptop może i mobilny, mniejszy i ma wszystko pod ręką, ale jest o wiele gorszy specyfikacją, a także bardziej się grzeje i jak coś się uszkodzi, to trudniej wymienić.

Cena na komputer 6000zł powiadasz?
[url="http://forum.minecraft.pl/topic/11025-nowy-komp/"]W tym temacie[/url] ułożyłem koledze potężny sprzęt jakoś za 5500-6000zł.

Macintosh? Korzystałem z iMac'ów starego i nowego rodzaju i niezbyt zadowolony byłem. Co prawda - stabilniejszy system, ale wiele, ale to wiele programów na nim nie ma, nie mówiąc o grach. Jedyna popularna gra co mi się nasuwa to tylko Minecraft. "Maci" dla mnie są dla ludzi podróżujących nie grających, robiących podstawowe rzeczy w kompie na OpenOffice czy czymś, ew. w pracy. Wolę PC z dziurawym Windowsem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mofixil    190
Windowsa się samemu łata i określenie "pedał i burżuj" się nas nie trzyma.
I żeby nie było, nie istnieje piracki windows jak Hackintosh, jest tylko windows NORMALNY i ORYGINALNY.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Podobna zawartość

• Przez KrvlCanabis
      A, wiec tak jest problem gdy mam tak zwangego "martwego laga". Gdy go mam cala gra się laguje potem slysze dzwieki z gry np. jak bym jadl mieso itp. ale obraz stoi w miejscu, gdy biorę obraz na pasek robi się czarny i muszę wylaczyc kloce. Możecie cos
      zaradzić nie raz już tak zginolem na klepach, dam wyngrodzenie  macie tu filmik jak to wyglada

Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
    • Przez Prex
      Szukam kilku osób do zagrania na moim nowym serwie z którego będą odcinki , wymagane jest regularne granie w mc :) Jeśli ktoś ma ochotę niech pisze w komentarzu to się skontaktujemy i ogarniemy temat :D Z góry dzięki :)
    • Przez Glodzilla
      SIemanko , chciał bym wam przedstawić filmik który nagrałem z graczem o nicku BebokusPL . Wstawiam go tu tylko dlatego że potrzebuje jego oceny i jakiś wskazówek . Myślę że 13 minut to nie dużo i dacie sobie zająć chwilę czasu.
      Więc zapraszam do oceniania:D

Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.

PS. Tak wiem źle zrenderowałem plik i jest trochę za krótki , ale to pierwszy filmik więc myślę że w przyszłości będzie lepiej.
    • Przez matimr
      [b]Wiek[/b][i] :mam skończone 12 lat[/i]

[b]Czy znasz jakieś pluginy/komendy? Jeżeli tak to w skrócie jakie?[/b][color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif]:wg,we,itp[/font][/color]

[b]Miałeś już kiedyś jakąś range/obowiązek?[i]:tak miałem na serverze dawnego kolegi [/i][/b]

[b]Ile jesteś w stanie przesiedzieć na serverze[/b][color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif]? :zależy jaki mam dzień bo moge przesiedzieć 2h od 16 do 18 a potem od 20 do 21[/font][/color]

[b]Czy byłeś karany w sieci Minecraft.pl?[/b][color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif] : tak za to że kiedyś ktoś mi sie włamał na konto i wyzywała adminów ale to nie moja wina ale to były stare czsy z warp wojna[/font][/color]

[b]Co powiesz o sobie?[/b][color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif] :Lubie grać w piłke,minecraft'a,gry fps,mam steam,origin,[/font][/color]

[b]Czy masz TeamSpeak3?: tak mam ts3 i mikrofon

chciałbym być adminem bo widze codziennie x-tay'owców i chciałbym zaradzić i pomóc inny adminom np:GreenBlindowi,i tym innym adminom [b] [/b][/b]
  • Dodaj nową pozycję...