Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
Wintalan

Nowy komp...

Rekomendowane odpowiedzi

Wintalan    75
Siemka. Wybrałem już sobie konfigurację dla nowego kompa, ale nie moę znaleźć odpowiedniego zasilacza i monitoru. Podalibyście jakieś dobre, lecz niedrogie modele?
>monitor: minimum 23 cale, rozdzielczość - 1920x1080
>zasilacz: 700 lub 750w
z góry dzięki za odpowiedzi. XD.
Ps: Czy każda płyta główna pasuje do każdej obudowy, czy trzeba odpoiwednio dobrać? Czy wg. Was karta graficzna nvidia geforce gtx 570 jest dobrym wyborem? I nie wiecie może w jakiej sieci/sklepie internetowym można złożyć komputer? Z moimi zolnościani rozsypałby się po godzinie...xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Atexor    424
Zasilacz? Ja swojego syfiastego zasilacza wymieniłem na OCZ Fatal1ty 550W i nie narzekam.
Jest też wersja 750W: http://allegro.pl/zasilacz-ocz-fatal1ty-750w-modularny-4x-pci-ex-pfc-i2252553793.html
Przy wyborze zasilacza kieruj się też głównie marką i cenę, gdyż te tanie przy spięciu czy co mogą ci spalić całego kompa.
Tu masz [url="http://forum.programosy.pl/czarna-lista-zasilaczy-czyli-jaki-zasilacz-kupic-vp957428.html"]listę[/url] polecancych i zdradzieckich mark zasilaczy.

Monitor? Hmm, Samsungi są dobre ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mofixil    190
Podaj całość specyfikacji, żeby w pełni wykorzystać GTX570 trzeba przynajmniej i7 podkręconego do 4GHz.
1080p to dla tej karty pikuś.
Zasilacze? OCZ i Tagan, 650W+, 80+Gold lub Silver.
Ekrany? Nie jesteś chyba grafikiem, nie potrzebujesz miliarda luminów i super odwzorowania barw, tańsze egzemplarze całkowicie by ci odpowiadały.
Jednak dla burżujów, [url="http://www.crvd.com/overview.php"]CRVD[/url].
I nie, nie każda płyta pasuje do każdej obudowy.
Bierz największą płytę główną, nie gamingową, po prostu dużą ze sporą ilością gniazd, pomoże to w przyszłości.
MiniATX i MicroATX to są pierdółki które w takim sprzęcie znaleźć się nie powinny, drastycznie zmniejszą wydajność i możliwość rozbudowy.
Gigabyte, ASUS, MSI, to moi faworyci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wintalan    75
Pełna specyfikacja jaką wybrałem:
~Monitor:
?????
~procesor:
Intel core i7-2600k 3,4 GHz x4 BOX (1140zł)
~karta graficzna:
Nvidia GeForce GTX 570 (1155zł)
~zasilacz:
???????
~obudowa:
thermaltake a90 vl90001w2z (250zł)
~płyta główna:
Asrock p67 extreme4 (600zł)
~naped optyczny:
lite-on iHAS224 (90zł)
~karta muzyczna:
narazie będę używał zintegrowaną, jak przybędzie funduszy, to dowalę jakąś dobrą. XD ew. Dajcie jakąś propozycję na nią. Tylko aby nadawała się do robienia let's play'i. xd
~pamięć ram:
[8gb] - ddr3 kingston 4gb/1600 mhz, cl9 (khx1600c9add3b1k2/4gb) x2 (240zł)
~dysk twardy:
samsung hd103sj -1tb, 7200 obr. (420zł)
~system operacyjny:
windows 7 home premium 64-bit (350zł)
.

I to chyba wszystko. Co do podkręcania, to chyba nie wszystkie mają odblokowany mnożnik...? Czy ta płyta pasuje do tej odudowy? (Jakoś na google nie mogłem się zdać...) Czy ogólnie konfiguracja się nada I jeszcze jedno pytanie, bo ostatnio biórkowego peceta używałem zanim wifi było wszechobecne... Czy trzeba dokupywać jakąś karte sieci bezprzewodowych czy coś takiego, czy jest to wbudowane odrazu w płytę główną? A! No i czy taka specyfikacja nada się do nagrywania jakiejś seri let's play? Programy do nagrywania potrafią ostro zawalić system... Edytowane przez Wintalan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Atexor    424
[quote name='Wintalan' timestamp='1333829602' post='60312']
Pełna specyfikacja jaką wybrałem:
~Monitor:
????? [b][color=#0000ff]Wybierzesz sobie, jest dużo. Np. [/color][url="http://allegro.pl/tv-monitor-samsung-23-2333hd-lcd-5ms-2xhdmi-i2255435971.html"][color=#0000ff]ten[/color][/url][/b]
~procesor:
Intel core i7-2600k 3,4 GHz x4 BOX (1140zł) [b][color=#0000ff]Może być, dobry jest, ale dołożyłbym ok. 70-100 zł i brałbym wersję 2700[/color][/b]
~karta graficzna:
Nvidia GeForce GTX 570 (1155zł) [color=#0000ff][b]mam tego GTX'a od PNY i jestem zadowolony, nie jest taki prądożerny czy głośny jak 580, a wydajność jest OK, każdą grę bierze na "Ultra" (prócz wygładzania AA w Assasin's Creed ... od jedynki mają coś nie tak z zoptymalizowaniem swojej gry), GTX 750 Zotac czy Asus i jest git ;)[/b][/color]
~zasilacz:
??????? [b][url="http://forum.programosy.pl/czarna-lista-zasilaczy-czyli-jaki-zasilacz-kupic-vp957428.html"][color=#0000ff]lista[/color][/url][color=#0000ff], ten Tagan od Mofa też dobra firma, ale ja jakoś wolę swojego OCZ'a :P[/color][/b]
~obudowa:
thermaltake a90 vl90001w2z (250zł) [color=#0000ff][b]niezły design, tylko jakoś jak na nia patrzę to nie wiem, czy ma wystarczająco "wylotów" na zewnątrz ... gdyż z takim sprzętem może się tam gotować, moge cię zdziwić, ale najlepiej mieć obudowę z miejscem na zasilacz z dołu, zamiast na górę, takie są najlepsze[/b][/color]
~płyta główna:
Asrock p67 extreme4 (600zł) [color=#0000ff][b]nie lubię asrocka, a gigabyte nie trawię, jak płyta główna to dla mnie tylko z Asus'a[/b][/color]
~naped optyczny:
lite-on iHAS224 (90zł)[b][color=#0000ff] lite-on'y są awaryjne, sam się już na 3 napędach przejechałem ... ostatnio miesiąc temu + opinie w necie, bierz LG, sam za niedługo ten [/color][url="http://allegro.pl/dvd-rec-lg-gh24ls70-sata-oem-czarny-w-wa-i2216842347.html"][color=#0000ff]model[/color][/url][color=#0000ff] sobie chyba kupię [/color][/b]
~karta muzyczna:
narazie będę używał zintegrowaną, jak przybędzie funduszy, to dowalę jakąś dobrą. XD ew. Dajcie jakąś propozycję na nią. Tylko aby nadawała się do robienia let's play'i. xd [color=#0000ff][b]tu nie ma dużego wyboru każda dobra, czy do realtek, czy creative ;)[/b][/color]
~pamięć ram:
[8gb] - ddr3 kingston 4gb/1600 mhz, cl9 (khx1600c9add3b1k2/4gb) x2 (240zł) [b][color=#0000ff]kingston OK, tylko modelu co podałeś nie mogę znaleźć. Dla mnie z Kingston'a [/color][url="http://allegro.pl/kingston-hyperx-khx1333c9d3b1k2-8g-i2251049135.html"][color=#0000ff]te są[/color][/url][color=#0000ff] OK, niskie timingi. Jak już RAM chcesz wybierać to tylko ddr3 kingston, patriot, goodram.[/color][/b]
~dysk twardy:
samsung hd103sj -1tb, 7200 obr. (420zł) [color=#0000ff][b]hmm, wiem, że to już drogo, ale może dodatkowo jakiś 120GB SSD na system?[/b][/color]
~system operacyjny:
windows 7 home premium 64-bit (350zł) [color=#0000ff][b]jest dobry, starczy ci, sam taki mam ;)[/b][/color]
.

I to chyba wszystko. Co do podkręcania, to chyba nie wszystkie mają odblokowany mnożnik...? [color=#0000ff][b]nie wszystkie, ale większość, z reguł na aukcjach allegro pisza o odblokowanym mnożniku, ew. w sklepie komp. możesz poprosić o taki z odblokowanym[/b][/color] Czy ta płyta pasuje do tej odudowy? [color=#0000ff][b]ciężko ocenić, gdy tego się na oczy nie widzi [/b][/color](Jakoś na google nie mogłem się zdać...) Czy ogólnie konfiguracja się nada I jeszcze jedno pytanie, bo ostatnio biórkowego peceta używałem zanim wifi było wszechobecne... Czy trzeba dokupywać jakąś karte sieci bezprzewodowych czy coś takiego, czy jest to wbudowane odrazu w płytę główną? [color=#0000ff][b]Na WiFi ro jest osobna karta, taka na kszałt karty graficznej, tylko bez całego chłodzenia, musisz dokupić, ew. jest też taka ala "pendrive", ale mniej wydajna. Za to płyta główna posiada zintegrowaną karte sieciową "na kabelek"[/b][/color]. A! No i czy taka specyfikacja nada się do nagrywania jakiejś seri let's play? Programy do nagrywania potrafią ostro zawalić system... [color=#0000ff][b]Zależy jakiej gry, jak MC, to raczej OK, u mnie na dośc starym sprzęcie (prócz karty graficznej) jakoś ciągnie, MC i java potrafi być nieprzewidywalny, na innych grach powinno pójść gładko ;)[/b][/color]
[/quote]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wintalan    75
Ok. Posłuchałem się trochę waszych rad i zmianiłem konfig na taki:
~Monitor:
*Samsung s24a350h (ls24a350hs/en) 24cale 1920x1080 (760zł)
~procesor:
*Intel core i7-2600k 3,4 GHz x4 BOX (1150zł)
~karta graficzna:
*Nvidia GeForce GTX 570 (1155zł)
~zasilacz:
*Ocz modxstream pro 700w (280zł)
~obudowa:
*Cooler master haf 912 plus (rc-912p-kkn1) (250zł)
!lub!
*Aerocool pgs strike-x (160zł)
~płyta główna:
*Asus p8p67 rev 3.1 (550zł)
~naped optyczny:
*Lg gh24ls70 sata oem (115zł)
~pamięć ram:
*Kingston hyperx khx1333c9d3b1k2/8gb (215zł)
~dysk twardy:
*samsung hd103sj -1tb, 7200 obr. (420zł)
~system operacyjny:
*windows 7 home premium (350zł)
jeżeli jednak starczy kasy to wezmę core i7-2700k. Nie mogę znaleźć tylko, żadnej sensownej karty wifi - cokolwiek wyszukam opinie i tak są złe xD. Może znacie jakieś dobre i najlepiej tańsze modele? Co do obódów z zasilaczem na dole, to trochę ich mało jest... Wybrałem 2 z najlepszymi ocenami i najczęście wybieranymi na ceneo. Co powiecie na tego składaka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Atexor    424
Powiem tak - o kurde ;) - podam ci mój adres i możesz mi na urodziny taki zestawik wysłać (joke) :)

Obudowy znalazłeś naprawdę super (nie wiem która lepsza, chyba tak z cooler mastera :P), masz gust, a na dodatek miejsca na zasilacz na dole - będzie akurat pasowało z tym zasilaczem lub ew. Fatal1ty bo mają wentylatory ułożone nie na zewnątrz, a wprost na obudowę i z fizycznego punktu widzenia będzie dmuchało do środka zimniejsze powietrze z dołu, karta graficzna wiadomo - tylko z jakiego producenta byś cchiał? Zotac? Asus (lubię asusa). Nie bierz raczej Gigabyte czy Gainwarda, pierwszemu jestem nieufny przez wzgląd na płyty g(ł)ówne, a drugiego bo miałem 2 różne karty graficzne od nich i każda wyła. W jednej wymieniłem chłodzenie bo miałem dosyć, druga zastąpiona na GTX 570 (o czym już też pisałem temat o chłodzeniu tutaj, bo taki potwór, że fabryczne nie wyrabiało). Płyta główna OK - ma np. wejścia na USB 3, czyli jest już tzw. "przyszłościowa" jeśli wiesz co mam na myśli. Tylko jeszcze sprawdź czy pasuje do tych obudów - naprawdę przepraszam, ale tu Ci nie pomogę, gdyż sam nie wiem jak to sprawdzić, czy pasuje. W sklepie komputerowym zapewne Ci powiedzą jeśli chcesz tam kupować (z reguły płyty są kompatybilne z obudowami jeśli jest wystarczająco na nie miejsca) .Monitor - niski czas reakcji, wyraziste kolory, hdmi, panoramiczny, full hd - słowem zacny. Napęd - heh ;). Windows - pamiętaj aby wersję x64 kupić nie x32, jak ja przez pomyłkę (ale i tak możesz z neta ściągnąć x64 nagrać i wklepać swój klucz i ci pójdzie - bo z tego co gdzieś czytałem to taki specjalny zabieg Microsoftu, aby pomiędzy jedną wersją przechodzić na x32 i x64). Ram - cool, niskie timingi. Dysk - naprawdę duża pamięć lb, poza tym 1 TB - o rany, ja tego za rok bym nie zapełnił (może 500GB starczy :P? Z reguły są nieznacznie szybsze). Co do karty sieciowej wifi - też nad taką myślałem, ale ostatecznie mam na kabel, mimo że router wifi (tylko na laptopa). Sam się tym zbytnio nie interesuję, ale polecam Ci raczej TP-Linka, mam z tego router, kuzyn i znajomy też i nie narzekamy. Porządna firma więc pewnie karty sieciowe też (tylko nie wybierz ze zbyt małym limitem Mbps :P).

Pozdrawiam ;)

[size=2]P.S. To chcesz te namiary, gdzie mi wysłać ;)?[/size] Edytowane przez Atexor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wintalan    75
@atexor: i tak wiele rzeczy wziąłem z twojego poprzedniego postu xD. Co do wielkości płyty i obudowy to ogarnąłem standardy i formaty i dobrałem odpowiednio (miditower- obudowa i ATX-płyta głowna jak ktoś chciałby wiedzieć). Co do kart sieciowych to słyszałem, że na kabel jest bardziej zoptymalizowany, nie wiem, czy to prawda, ale tak słyszałem. Chciałbym na kabel, ale ruter piętro niżej, a w wakacje wywalaliśmy z ojcem pół dnia etherneta, bo kupiłem laptopa, a kabel gnił kilka lat i nie był potrzebny, więc nie wiem, czy komuś w moim domu chciało by się go znowu ciągnąć...xD. Mbps powinno chyba wynosić ponad limit routera/łącza, tak? Czy to nie to? Karta grafiki - pewnie asusa, bo też lubię xD. Jednak jeśli będzie od nvidi to kupię od niej, w końcu to ona jest chyba głównym twórcą 'dżiforców'.
@rewolta: wierz mi, że ja też, ale do porządnych gier się nie nadają. (jak ktoś chce to polecam model asus g74sx), ale przestań spamić bo te 20 komentów wbiłeś pisząc teksty typu 'coś pamiętam, ale zapomniałem, napiszę ci na pw jak przypomnę' i tak nie napiszesz, wiem...
A i dzięki każdemu za pomoc plusy poleciały xD (oprócz @rewolty oczywiście xD) Edytowane przez Wintalan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Atexor    424
Tak, kabel jest najlepszy, a jeśli dużo ścian w domku nie masz a router dobry o mocnym sygnale (jak nie jest kijowej firmy, to i antenę można dokupić mocniejszą) to może być WiFi. Na WiFi potrafią być większe pingi, im dalej tym bardziej.
Karta graficzna nvidii - w sumie na ich stronie co chwile widzę ich kartę, ale jakoś nigdy nie spotkałem "czystego" modelu, zawsze od Zotaca, Asusa czy co :P - takie to chyba nie istnieją ^^
Co to karty sieciowej - nie ważne jak to się ma z routerem raczej, ważne aby było więcej niż twoja prędkość internetu, bo jak ci nie wygranie, to Ci się internet "marnuje" ;)
A jak masz wybierać to raczej linksys, tp-link, pentagram czy co tam jeszcze. Żadne chińskie tanie zabawki poniżej 50zł.
A, i skoro już ponad pięć trio-kółek wydajesz na kompa to dozbieraj jeszcze koło 100zł na ten model wyżej procesora.

P.S. Jesteś uzależniony od "xD"?
P.S.2. Nie trza plusów, nie rób tylko "xD", albowiem gdyż mnie to drażni ;)!

EDIT:
P.S.3. Laptop pod gry Revolta? Litości, oczy bolą. NA początku myślałem podobnie, zwłaszcza gdy kupiłem laptopa o wiele szybszego od mojego peceta ... potem zobaczyłem jak grało się tam na średnich, a tu (pc) na max grafice.
Powtarzałem, powtarzam i będę powtarzał. Laptop do gier nie istnieje i takowego nie będzie, póki grafen nie będzie popularny.
Laptop to do muzyki, podróży, ew. zdjęć, pracy, nauki, filmów, ale dla gier t tylko dla starych i niewymagających. Edytowane przez Atexor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wintalan    75
@up: nie ma to jak router od neti bez anteny... XD (noż ****a **ć) z hasłem 'twoja_stara_miesza_bigos_lokciem<+ jakieś tam cyferki których nie podam bo mi sąsiad wjazd zrobi...>) jakoś starego nie mogłem namówić na normalnego... Chyba zmienie hasło i powiem, że coś się popsuło... On i tak nie ogarnie...x_x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Atexor    424
Router bez anteny ... to po co ci karta sieciowa WiFi? Też mam netię, ale router swój TP-Link W8901G. Miałem wcześniej Asmax'a - syf jakich mało (kablowy tylko), coś się zwaliło i tyle opcji że nawet go skonfigurować nie potrafiłęm. Wysłałem nawet mejla do działu technicznego o pomoc wyjaśniając problem, a **** do dzisiaj nie odpisali. Żałosna firma i tyle, nie polecam.
A z tym hasłem to dobra myśl, możesz też niechcący z biurka zwalić router - nie, nie namawiam Cię do złego ;)

A komputer będzie w komputerowym sklepie, czy gdzie kupowany :P? I powiedz jak wrażenia na nim będą (i kiedy będą).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dex3r    143
W vobisie i komputroniku podyktują ci 2x większą cenę niż w x-kom, więc się nie zdziw ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...