Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
borsuk

[Hamachi] Zakładamy i konfigurujemy serwer Minecraft

Rekomendowane odpowiedzi

borsuk    80

Witam serdecznie w moim pierwszym poradniku na ów forum. Wytłumaczę Wam jak postawić i odpowiednio skonfigurować prywatny serwer VPN*, abyście mogli pograć ze swoimi przyjaciółmi :) W tym poradniku pominę wiele rzeczy z myślą, że umiecie np. zainstalować najnowszą wersję Javy.

Podkreślam, że poradnik ten nie opisuje jak połączyć się między nie oryginalnymi wersjami gry.

*VPN - virtual private network; prywatna wirtualna sieć tworzona przy pomocy np. Hamachi.

Pobieramy serwer Minecraft

Pierwszą rzeczą jaką uczynimy to rzecz jasna pobranie pliku serwera odpowiednio dla swojego systemu.

Dla użytkowników Windowsa będzie to pliczek Minecraft_Server.exe, a dla użytkowników OS X - minecraft_server.jar. Polecane jest aby utworzyć sobie oddzielny folder, gdzie będą znajdowały się pliki serwera.

Windows

Aby móc położyć serwer na swoim komputerze z zainstalowanym oprogramowaniem Windows potrzebujesz Javy w najnowszej wersji oznaczonej magicznym numerkiem 6.

1. Pierwszym krokiem jest uruchomienie wcześniej pobranego pliku Minecraft_Server.exe. Serwer powinien się uruchomić i odpakować wszystkie potrzebne rzeczy.

2. Teraz należy stworzyć czarodziejski pliczek .bat w naszym czarodziejskim Notatniczku :) Wpisuje tam coś takiego: "java -Xmx1024M -Xms1024M -jar minecraft_server.jar nogui". Następnie zapisujemy to jako start.bat i umieszczamy w tym samym folderze co plik Minecraft_Server.jar. Teraz wystarczy dwa razy kliknąć w ten plik aby uruchomić serwer.

Teraz, jeżeli chcemy aby nasz serwer zżerał nam więcej pamięci RAM zamiast 1024 (czyli docelowe 1GB) w wyżej podanej linijce w pliku start.bat wpisujemy większą wartość w megabajtach rzecz jasna.

Mac OS X

Procedura przechodzi troszeczkę inaczej niż w przypadku ww. OS. Tutaj warto też, zauważyć że jeżeli korzystacie z wersji OS X 10.4 lub niższej, czyli siedzicie jeszcze na iBook'ach itp. to nie próbujcie nawet włączać Minecraft'a ponieważ możecie spalić sobie sprzęt... ale głowa do góry, jedziemy dalej :)

1. Klikamy sobie na wcześniej pobrany pliczek minecraft_server.jar i czekamy aż się wszystko rozpakuje. Tutaj mamy ten plus, że nie musimy tworzyć nowych plików, aby uruchomić serwer ponieważ wystarczy, że za każdym razem będziemy klikać w ten plik i normalnie będziemy włączać serwer.

2. Jednak jest kolejny problem. Przy włączaniu ukaże nam się "[WARNING] *** NOT ENOUGH RAM" co oznacza, że mamy niby za mało pamięci RAM. Po prostu Java nie wykorzystuje tutaj całkowitej pamięci. Nawet jeżeli macie Mac'a Pro i 32GB RAMu to musimy zrobić...

3. ... a to zróbmy kolejny plik, a raczej komendę do naszego Terminala kochanego. Otwieramy TextEdit.app, kombinacją kalwiszy Shift > Command > T zmieniamy tekst na zwykły i wpisujemy cóś takiego: "cd /Users/nazwa użytkownika/itakdalej java -Xmx1024M -Xms1024M -jar minecraft_server.jar". Teraz wystarczy zapisać plik jako minecraft_server.command i nadać mu prawa co najmniej 755.

No i jak chcemy uruchomić serwer to wystarczy kliknąć i uruchomić tą komendę. Wtedy Java wykorzysta całą potęgę naszego komputerka i damy czadu! :)

Konfigurujemy serwer

Jak zapewne zauważyliście po rozpakowaniu serwerka pojawia nam się pliczek o nazwie server.properties, bez rozszerzenia. Otwieramy go za pomocą jakiegoś Notatnika albo TextEdit, gdyż dzięki niemu jesteśmy wstanie skonfigurować serwer.

#Minecraft server properties

#Wed Apr 20 19:13:53 CEST 2011

level-name=world - tutaj zostawiamy, no chyba, że tworzymy nową mapę, to zmieniamy nazwę i generuje nam się nowa.

hellworld=false - za pomocą true włączamy Nether, a false wyłączamy.

spawn-monsters=false - to samo co wyżej, tylko to odpowiada za spawn potworów

online-mode=true - dajemy na true, inaczej serwer nie będzie działać

spawn-animals=true - odpowiedzialne za spawn zwierząt

max-players=20 - ile osób ma przebywać na serwerze jednocześnie

server-ip= - tutaj wpisujemy IP, które zaraz dostaniemy jak stworzymy sieć w Hamachi (o tym zaraz)

pvp=false - wiadomo

level-seed= - możemy wygenerować sobie mapę tak jak na single

server-port=25565 - zostawiamy

allow-flight=false - włączanie i wyłączanie latania

white-list=false - white-list to lista użytkowników, którzy tylko i wyłącznie mogą być na serwerze; wyłączamy

Wszystko chyba powinno być jasne :)

Tworzymy sieć w Hamachi

No i ostatni etap dzięki, któremu do serwera będą mogli połączyć się nasi koledzy czy też koleżanki nawet z drugiego końca świata :)

1. Ściągamy sobie klienta Hamachi od LogMeIn odpowiednio na swoją platformę. Pamiętaj, żeby każdy gracz miał ten programik bo se nie pogracie razem :/

2. Tworzymy nową sieć - w Network ID wpisujemy co nam się żywnie podoba i to samo w Password :)

3. Po stworzeniu sieci wysyłamy kolegom passy aby się zalogowali

4. Na górze klienta koło wyłącznika jest nasze IP. Owe IP kopiujemy i wklejamy do pliku sever.properties. Następnie włączamy serwer.

Teraz wystarczy, że w Minecraft w Multiplayer wpiszemy IP człowieczka, który "kładzie serwer na swoim komputerze" i cieszmy się ze wspólnej gry :)

---

Mam nadzieję, że wyjaśniłem sprawę jak najprościej się dało. Celowo omijałem takie punkty jak aktualizacja Java na komputerze z Windowsem, bo rozumiem, że to każdy umie i zabawy w Terminalu z prawami (chmody) na OS X również. Jeżeli jednak ktoś ma z tym problemy, czy też z czymśÂ innym dot. stawiania serwera na swoim komputerze proszę śmiało pisać. Wartościowe uwagi, pytania itd. zostaną wklejone do tego wpisu i razem stworzymy FAQ do tego tematu :)

Pozdrawiam,

Pan borsuk ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kanon    4

niezły pomysł na poradnik ale nie polecam serwerów na bazie serwer minecraft.jar

o wiele lepsze są na bukkit-cie , craft bukit owiele wiencej morzliwosci

wpisujemy na youtube bukkit minecraft uruchamiamy jakiś filmik a w opisie szukamy , plik z gotowym serwerem

a co updat minecraft wystarczy pobrać nowy bukkit i zamienić go z starym plikiem

to tle hehe XD :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
sheeby    7

A ja mam problem :\ Ostatnio chcialem sobie zalozyc serwer zeby pograc z kumplami, ale nie wiem czemu oni nie moga sie polaczyc w ogole :\ Hamachi jest, wszystko jest jak powinno, a mimo to nie dziala.

Slyszalem gdzies, ze podobno przez WiFi serwer nie bedzie dzialal, lecz nie wiem ile w tym prawdy xD W kazdym badz razie u mnie nie dziala :\ pomoze ktos rozwiazac ten problem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
atheistpl    2

Ładnie ale serwer to się stawia na linuchu, a go tutaj nie widzę :P ale dla zwykłego gracza się przyda na pewno :)) Serwer przez wifi musi działać, dlaczego miał by nie działać jeśli odpalasz przez hamachi to łączysz z ip od hamaczi

lub

może masz jakieś porty pozamykane, lub masz antywirus g-data a on czasem blokuje (wiele rzeczy :)))) lub Twój ISP blokuje te ip, też tak może być grałem kiedyś w wowa (na HG) i dopiero po rozmowie z operatorem od wifi i się wszystkim zmieniło, iż działało:) Wifi jest moim światem ! Chociaż mam teraz netia 8 mb :P ale bawię się routerem i zabezpieczeniam (ave BT4!)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...