Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
  • 0
Wintalan

[Solved]Save 1.1, a 1.2.3.

Pytanie

Wintalan    75
Siemka mam 'mały' problem, a mówiąc mały mam na myśli OGROMNY. Ja się jeszcze zastanawiam dlaczego to ja władam serwem a nie któryś z kolegów xd... Wracając do sprawy: Mam serwer (na hostingu ycraft.pl) został on zupdate'owany do 1.2.3. Odrazu po wyjściu bukkita (testowego), trochę przez ten czas na nim zrobiliśmy. Zauważyłem, że trawa się nie rozprzestrenia, potwory się wogóle nie spawnią, a liście nie znikają. Zdecydowaliśmy o de-update do 1.1. Gdy po tym wbiliśmy na serva, wszystko (oprócz naszych eq i expa) było takie same jak przed updatem do 1.2.3. (myślałem że poprostu nowe bloki poznikają, ale nie że save się cofnie), pogodziliśmy się z tym i odbudowaliśmy to co straciliśmy, lecz w owiele lepszej formie. Przybyło nam też kilka innych epicko epickich budowli... Po prostu bardzo intensywnie pracowaliśmy... Dziś zupdatowałem ponownie do 1.2.3, gdyż zobaczyłem że jest nowa beta bukkita. Wchodzę teraz na serwer i zaskoczenie! Zapis świata ten z przed de-update'u... I teraz pytanie co zrobić aby zapis był ten który miałam najaktualniejszy (z przed drugiego update'u do 1.2.3)???? Mam nadzieje że jasno wszystko wyjaśniłem i odpowiednio sformuowałem pytania... A i starałem się za bardzo nie grzebać w serwerze, aby dało się to jakoś odkręcić... Gramy bez pluginów, i na bukkicie (zdradliwe dziadostwo, jak naprawie to przesiadka na vanilie hehe). Nie wiem jakie info jescze wam potrzebne... Ok, chyba wszystko napisałem. SPecyfikacji kompa nie piszę bo to nie ma związku...
Spróbuję dzisiaj zrobić z powrotem do 1.1. Może pomoże, ale za jakiś czas i tak będzie trzeba na 1.2.3, więc jak usunąc tą wersję save z 1.2.3.? W praktyce to wygląda tak jakby w jednym save były dwa oddzielne... Edytowane przez Wintalan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
dex3r    143
I chcesz powiedzieć że nie masz kilku awaryjnych backupów? :o Klapa. Backupy to podstawa każdego serwera.

Do tego zły dział.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Wintalan    75
@up: backupy mam, ale trochę stare, mam też backup, sprzed drugiej aktualizacji do 1.2.3., ale on zachowuje się dokładnie tak samo jak ten na serwerze... Jak już pisałem - całość w praktyce wygląda tak, jakby w jednym save znajdowały się dwa oddzielne save'y - jeden działający na 1.1., a drugi działający na 1.2.3... To mi wygląda na beznadziejną sytuację... Może udostępnię wam tego save'a, a wy do niego zajrzycie z minecraft version changer (mod do zmieniamia wersji mc) to będziecie wiedzieli o co dokładnie chodzi? ... ; (
@edit: A czemu zły dział? Na singlu mapa zachowuje się tak samo jak na serwerze... Edytowane przez Wintalan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Mofixil    190
To pewnie dlatego że masz jednocześnie zapisany MCRegion i Anvil, musiałbyś usunąć albo jeden albo drugi by ten drugi był wczytywany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Mofixil    190
Poziom dzieli się na level.dat i level.dat_old, sam pracownik Mojangu wspominał że _old to kopia zapasowa, obadaj to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Gość AsgarothDaFae   
Gość AsgarothDaFae
Problem rozwiązany. Zamykam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...