Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
  • 0
Gość Camil

Towny czy Factions ?

Pytanie

Gość Camil   
Gość Camil
Mam poważny dylemat. Gdyż z Towny jestem od bardzo bardzo dawna związany, ale Faction ma taki plus, że działki mogą być ustawiane w dowolnych miejscach i o dowolnych rozmiarach co w Towny jest akurat niemożliwe, gdyż w nim działki są podzielone jak w szachownicy.
Prosił bym o waszą opinie (plusy i minusy).
Z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
koniczyn5    5
Jestem za factions gdyż:
+ jak Kamil wspomniał daje nam to dowolność w działkach,
+ działki są trudniejsze do znalezienia
a do tego mam złe skojarzenia z towny :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Atexor    424
Z Town'a nie korzystałem, ale factions za mną przemawia. Dowolność kształtu działki, możliwość jej ustawienia łażąc wokół danego terenu, ew. /f home itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
[quote name='koniczyn5' timestamp='1331046955' post='52370']
Jestem za factions gdyż:
+ jak Kamil wspomniał daje nam to dowolność w działkach,
[/quote]

To może być zaletą. Od strony technicznej dowolne rozmiary działek i dowolne miejsce ich ustawienia wymaga znacznie więcej sprawdzeń niż przy systemie towny. Więć wydajnościowo stawiam na Towny.

Drugi argument, który przekonuje mnie do Towny to jego pełna customizacja. Z tego co się orientuję, Factions nie udostępnia podatków, nacji itp.
W townym to istnieje, natomiast jak nie jest potrzebne to wystarczy to skonfigurować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
N3q    19
Moim zdaniem towny, nigdy jakoś z nim nie było problemów. Drugi sensowny argument, to sama prostota obsługi. Faction jest taki trochę dziki, wydaje się bardziej skomplikowany. Jak Kratharin pisał już, w towny jest fajny system podatków i nacji, co znowu przemawia na plus tego pluginu. Moim zdaniem powinien być towny, chociaż na eksperyment z factions też byłbym chętny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
tdasw    4
Towny:
+Możliwość prostrzego podziału na działki (nie trzeba cuboidów i simple region market wystarczy /plot fs)
+Większa integracja z iConomy (podatki za działkę za obywatelstwo oraz za prowadzenie miasta, musisz zapłacić żeby powiększyć teren
+System nacji
+Nie jest tak łatwo stracić tereny jak w Factions
Factions:
+Możliwość własnego wyznaczania działek
+Integracja z SpoutCraft

[b]Osobiście myślę że Towny jest lepsze, ale to zależy od serwera.[/b]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi