Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
Atexor

Karta graficzna patelnia

Rekomendowane odpowiedzi

Atexor    424
Witam,
od kilku dni borykam się z problemem mocno grzejącej się karty graficznej (Nvidia PNY GTX 570).
Zauważyłem, że od nowości była ona jakaś "napalona", grzała się 80-85°C i w obawie przed spaleniem wymieniłem chłodzenie na [url="http://allegro.pl/arctic-cooling-accelero-twin-turbo-ii-cichy-pwm-i2151171411.html"]Arctic Cooling Twin Turbo Pro II[/url]. (tu omijam fragment, gdzie okazało się niedziałające i czekałem na nowy egzemplarz w ramach gwarancji, a przejdę do działającego). Z karty zdjąłem boxowe chłodzenie (ojjj, uparte było do zdjęcia). Radiator przeczyściłem czystą żołądkową, następnie wraz z oryginalną pastą termo-przewodzącą nałożoną na radiator chłodzenia połączyłem z kartą. Wszystko przyśrubowałem do końca (A->D->B->C), zasilanie podłączyłem na 12V (było na 7 i 12) i przez ok. 4 dni działało wyśmienicie. Temperatura max 60°C w stresie (wcześniej ponad 80°C). Do czasu aż przedwczoraj wyłączył mi się monitor podczas gry w MC (zdziwiłem się i uruchomiłem ponownie kompa- reset). Za ok. 30 minut znowu. Zbadałem Everestem temperaturę - 90°C - myślę, co do cholery - na takim chłodzeniu.

I tak się już cały czas borykam z tym. Karta na początku się grzała (jak zauważyłem) tylko przy włączonym MC, ale wczoraj poszedłem na obiad (tylko Everest w tle), wracam i 104°C - komp na listwie wyłączyłem. Teraz ona ma 46°C jednak czasem ma skoki do 80°C i spada. Kilka razy montowałem i sprawdzałem, czy wszystko poprawnie. Na końcu nawet zrobiłem anty-overclocking i zbiłem napięcia i zegary, że była słabsza od mojego 9600GT (którego obecnie używam jako zamiennika, a tamtej gtx 570 do testów).

W montowaniu tego to ja chyba już laikiem nie jestem, zwłaszcza że na 9600Gt montowałem chłodzenia AC Twin Turbo 1, a na procesor AC Pro Rev 2.
Przeinstalowałem także sterowniki na stare (bo także myślałem że to może ich wina, bo czasem Nvidia miała problemy z wadliwymi sterownikami, ale nic nie dało). Java zaktualizowane, reszta też.

Wydaje mi się, że to może za mało, albo du*iata pasta termo-przewodząca. Mieliście kiedyś taki przypadek? Prosiłbym o ew. porady.

Parametry pieca:
Karta graficzna: Nvidia PNY GTX 570
Procesor: Intel Core 2 Duo E7300 2*2,66Ghz ov. na 3,25 Ghz
Zasilacz: OCZ Fatal1ty 550W
Płyta główna: Asus P5K/EPU
RAM: 4x1024mb Patriot DDR2
Dysk WDC WD2500AAKS (200 coś GB)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jaka ta pasta może jest ? Raczej wątpię, żeby po tak krótkim czasie się wygrzała tudzież skawaliła, ale info na jej temat nie zaszkodzi... Moje Accelero S1 rev.2 z domontowanym wentylatorem spisuje się idealnie, ale na ati HD4870, więc porównania brak.Nie nałożyłeś przypadkiem tej pasty za dużo/za mało ? Sprawdzałeś innymi programami ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Atexor    424
Tak, odmontowałem i nie była spieczona, tylko jeszcze taka o konsystencji gumy do żucia ... tylko ciut mało mi się jej wydawało. Możliwe, że to ona robi taki problem? Jak tak, to sobie Zalmana STG2 zakupie.

Pasta na tym chłodzeniu to (jak w aukcji napisali):
[quote][font="Verdana"][size="2"]-Pasta termoprzewodząca: preaplikowana MX-4[/size][/font][/quote]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Warto nałożyć coś swojego, grubość taka, żeby warstwa była na granicy prześwitywania, ale żeby jednak nie było widać metalu spod niej. Coś ze srebrem, jeśli nie boisz się, że upaprzesz okolice i zrobisz zwarcie... A 10-15 zł to nie jest jakaś ogromna suma, a taka tubka starcza na dość sporo ;) Zobaczymy jak będzie po zmianie pasty, ale nie gwarantuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Atexor    424
Chłodzenie to zamierzam kupić Zalmana STG2, dość łatwo się nakłada i na procesorze zdaje egzamin.

Przed chwilą chciałem dla testu podłączyć jeszcze raz GTX 570 z tym chłodzeniem ... wiatraki nie chodzą ... znowu. Towar od razu po kupnie był niedziałający został wymieniony w ramach gwarancji, a ten znowu nie działa. Zobaczę jeszcze na drugim komputerze.
Normalnie "ręce i cycki opadają".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Atexor    424
Siarczek, jedno zdanie i już błędy stylistyczne. Ehhh ...

Według poprawnej polszczyzny powinno być: "ATi to kupa, tylko GF!". Naucz się budować zdanie :P

Poza tym, problem nie dotyczy raczej karty, tylko chłodzenia. Ściągniesz chłodzenie z tego czerwonego mejdinczajna i też będą wysokie temperatury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Needpvp    0
jak się mocno grzeje, zmień chłodzenie na nowe najlepiej z wersji ultra* i dokup nową pastę
dobrze jest mieć też dobrze wietrzoną obudowę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...