Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
  • 0
TraczU

Błąd javy?

Pytanie

TraczU    0
Mam problem z Minecraftem. Po przeinstalowaniu system na ten sam (win 7 64bit) po wejściu do minecrafta mam 20fps :( Zaciekawiło mnie bardzo to że gdy nacisnę F3 to w prawym górnym rogu pasek pamięci po dojściu do 20% resetuje się i zaczyna znów zapełniać pamieć od 10% zużycia. Nie jest to na pewno wina komputera ponieważ względem sprzętu nic się nie zmieniło (poprzednio miałem do 200fps), nie jest to także kwestia wersji bo na 1.1 i na alphie mam 20fps nie zalerznie czy stoje w miejscu czy generuje się teren. Jeżeli ktoś zna odpowiedz to proszę o pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
TraczU    0
Trylobit to mój nick minecraft znaczy jeden z nich bo mam 3 konta ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Atexor    424
1. Sprzęt komputera: laptop/stacjonarny
2. Wersja javy + ilu bitowa
3. Resetowanie zapełnienia pamięci jest normalne, tylko dziwne że masz przy 20%, mi na XP/Win7 śr. po 35%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
TraczU    0
Stacjonarny AMD x3 2,5 ,Geforece gtx480, 3GB ram. Java (najnowsza) 32bit . Wiem że jest normalne ale nie tak jak u mnie. U mnie jest to zapętlone w przedziale 10-20 i skacze jak na padaczce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Atexor    424
Najnowsza ... wiele osób myśli że to Java 6.0.30 czy jakoś tak. A najnowsza to Java 7.
Zaktualizuj/zainstaluj sterownik karty graficznej, bo mogłeś zapomnieć a Windows 7 lubi sobie od razu instalować każdy sprzęt swoimi przestarzałymi sterownikami: http://www.nvidia.pl/object/win7-winvista-64bit-295.73-whql-driver-pl.html

Zrób skrypta do MC (w twoim przypadku będzie działał chyba tylko na x64 javie):

Otwórz notatnik:
Wpisz:
[quote]javaw -Xmx[u][b]1536[/b][/u]m -Xms[b][u]1024[/u][/b]m -jar "[b][u]......\Minecraft.exe[/u][/b]"[/quote]

gdzie w 2 pierwszych miejscach to ilość MB ile chcesz dać na grę, możesz je zmienić, tylko nie dodawaj za dużo (sprawdź na menadżerze zdań ile masz MB zajęte bez uruchomionego MC). Ew. odejmuj wielokrotnościami "256" od obu wartości naraz, Xmx ma być większe o co najmniej 256 od Xms. W trzecim przypadku podaj lokalizację pliku Minecraft.exe którym włączasz grę.
Potem w notatniku daj Plik -> Zapisz jako i wpisujesz nazwa_pliku[b].bat[/b] (obojętnie jaka nazwa, końcówka ma być .bat), a rozszerzenie na "Wszystkie pliki". Tym oto skryptem-plikiem spróbuj uruchomić grę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...