Morgar 9 Napisano 28 Styczeń 2012 W tym temacie zadajecie nam pytania jakie was dręczą (poza pytaniami o unbana). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Mr_Korn Napisano 28 Styczeń 2012 To kiedy w końcu otwieracie ;d? [CODE] http://www.youtube.com/watch?v=-SWahwYtWxE [/CODE] Nie mogę normalnie wkleić linku do filmiku... ;/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morgar 9 Napisano 28 Styczeń 2012 Zostały nam sprawy związane z ogarnięciem forum oraz czekamy na newsa na głównej stronie. Co do filmiku- jest to dzieło jednego z naszych SModów. Mam nadzieję, że mapa robiona przez nas praktycznie od zera wam się spodoba:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
themaxpol 16 Napisano 28 Styczeń 2012 1. Błąd : W regulaminie ptk 3 b) Nie nie prowokuj innych graczy. (dwa razy nie jest usuńcie :] ) 1. Propozycja : Napiszcie wszystkie podstawowe komendy ,które przydadzą się nowemu graczowi. 2. Propozycja: Dajcie ss pluginów lub jak wam się nudzi przepiszcie i każdy po jednym znaniu opiszcie :] 3. Propozycja: Opiszcie rozgrywkę na dwa sposoby. Pierwszy nie dokładny krótki ,drugi długi i dokładny :] Tak wiem ze to dopiero początki forum ale tak pisze bo może nie wpadli na te pomysły. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
N3q 19 Napisano 28 Styczeń 2012 Cześć. Mam dwa pytania. 1. Czy serwer będzie najprawdziwszym roleplay, gdzie trzeba odgrywać swoją postać? Coś w stylu takich roleplay z GTA SA:MP. 2. Czy przewidujecie podania, aby móc grać? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morgar 9 Napisano 28 Styczeń 2012 Regulamin jest w budowie. Spokojnie Tak serwer bedzie rpg z prawdziwego zdarzenia. Serwer bedzie ogolno dostepny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Karkoon 36 Napisano 28 Styczeń 2012 Podobno jesteście doświadczeni itd. napiszecie co wcześniej robiliście? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morgar 9 Napisano 28 Styczeń 2012 Ekipa, która stworzyła ten serwer to grupa osób grająca już razem od kilku miesięcy (dokładniej od maja zeszłego roku). Nigdy nie bawiliśmy się na serwerach typu survival czy FB. Jedyny typ jaki nam dawał radość to serwery RP z rozbudowanym pvp. Mimo wszelkich starań zawsze serwery prędzej czy później po dominacji padały. Nadszedł czas stworzenia serwer przez graczy dla graczy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
themaxpol 16 Napisano 28 Styczeń 2012 1. Pytanie: Będą wymagane skiny (sredniowieczne) ? 2. Pytanie: Będą questy z fabułą ? :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morgar 9 Napisano 28 Styczeń 2012 1. Jeżeli będziesz chciał coś osiągnąć na serwerze to raczej bez klimatycznego skina to zapomnij. 2. Tak, ale raczej na zasadzie tabliczek w ukrytych i zrobionych lokacjach bądź eventy- walka o zamek z surowcami, zabicie ważnej osoby(np, na czas eventu ja się wcielę w dyplomatę) itp. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Camil Napisano 29 Styczeń 2012 Serwer będzie na spoutcrafcie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sazyr 15 Napisano 29 Styczeń 2012 Mam ważne pytanie: "Serwer bedzie ogolno dostepny" Czyli nie będzie podań, podania według mnie są ważne ale nie o to chodzi. Jednak w podaniach opisywaliśmy graną przez nas postać, kowal, najemny rycerz itp (Nie wiem jeszcze jakie są realia). Czytałem również regulamin, w punkcie 4, Używanie czatu gry, nie znalazłem paragrafu w którym zostaje narzucony język RP, który jest kluczowy do rozgrywek Roleplay bo dodaje realizmu odgrywanej przez nas postaci, co dodaje klimatu, klimatu rpg z prawdziwego zdarzenia...Martwię się że ta kwestia może zostać nie rozwiązana, dodatkowo, (nadal nie wiem jakie są realia świata) jeśli mamy do czynienia z średniowieczem to konieczna jest zachowanie pewnej hierarchii. Jeśli jej nie będzie to dodając ogólnodostępny dostęp do serwera mogę się spodziewać tekstów typu "Siemka, gdzie mogę iść po cobbla ?" albo "Ejj, jak tu się zarabia pieniądze ?", ludzie powinni wiedzieć kim są, gdzie są i kogo odgrywają. Dodatkowo skiny, przepraszam ale trudno mi znieść widząc w średniowiecznym pałacu metalowca, czy jakiegoś pokemona...Dlatego myślę że jednak warto się zastanowić nad podaniami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kubacalik 0 Napisano 29 Styczeń 2012 [quote name='Camil' timestamp='1327795208' post='41620'] Serwer będzie na spoutcrafcie ? [/quote] Tak, ponieważ będą pelerynki etc. Więc polecam grę na SpoutCraft. ___________________________ [quote name='Sazyr' timestamp='1327795337' post='41621'] Mam ważne pytanie: "Serwer bedzie ogolno dostepny" Czyli nie będzie podań, podania według mnie są ważne ale nie o to chodzi. Jednak w podaniach opisywaliśmy graną przez nas postać, kowal, najemny rycerz itp (Nie wiem jeszcze jakie są realia). Czytałem również regulamin, w punkcie 4, Używanie czatu gry, nie znalazłem paragrafu w którym zostaje narzucony język RP, który jest kluczowy do rozgrywek Roleplay bo dodaje realizmu odgrywanej przez nas postaci, co dodaje klimatu, klimatu rpg z prawdziwego zdarzenia...Martwię się że ta kwestia może zostać nie rozwiązana, dodatkowo, (nadal nie wiem jakie są realia świata) jeśli mamy do czynienia z średniowieczem to konieczna jest zachowanie pewnej hierarchii. Jeśli jej nie będzie to dodając ogólnodostępny dostęp do serwera mogę się spodziewać tekstów typu "Siemka, gdzie mogę iść po cobbla ?" albo "Ejj, jak tu się zarabia pieniądze ?", ludzie powinni wiedzieć kim są, gdzie są i kogo odgrywają. Dodatkowo skiny, przepraszam ale trudno mi znieść widząc w średniowiecznym pałacu metalowca, czy jakiegoś pokemona...Dlatego myślę że jednak warto się zastanowić nad podaniami. [/quote] To jest do uzgodnienia,do końca tak naprawdę nie wiadomo. Moim zdaniem Podania zniechęcają i graczy może ominąć super zabawa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morgar 9 Napisano 29 Styczeń 2012 Na normalnym minecraftcie będziesz mógł pograć. Mimo to proponujemy i nawet polecamy granie na spoutcrafcie ponieważ: -Będą pluginy ułatwiające życie np. zmiana skina na proponowany klimatyczny bez wchodzenia na minecraft.net i zmiany swojego obecnego -Nick i nazwa frakcji nad głowa(nie będziesz musiał zastanawiać się czy to wróg czy przyjaciel). -Spoutcraft chodzi płynniej i mniej błędów ma niż zwykł klient. - Możesz ustawić zużycie pamięci ram w opcjach. - Zbindować sobie komendy i skille pod jednym klawiszem - oraz wiele wiele więcej. Co do podań odpowiedz jest prosta. Mamy tak zbudowany serwer, żeby zacząć się bawić pełną piersią trzeba coś osiągnąć- czyli przesiejemy grono potencjalnych graczy na chętnych i nie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Favi 2 Napisano 29 Styczeń 2012 @Sazyr Miałeś kiedyś do czynienia z takim serwerem full RP? Lepsze pytanie - czy próbowałeś taki serwer stworzyć? Bo ja tak. Wymagana prędkość sprawdzania podań jest nieosiągalna, a nadzorowanie graczy niemożliwe, bo przecież nie można być 24/7 na serwerze. Jeżeli ktoś słyszał o Lysorii to wie o czym mówię. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sazyr 15 Napisano 29 Styczeń 2012 [quote name='Favi' timestamp='1327795879' post='41625'] @Sazyr Miałeś kiedyś do czynienia z takim serwerem full RP? Lepsze pytanie - czy próbowałeś taki serwer stworzyć? Bo ja tak. Wymagana prędkość sprawdzania podań jest nieosiągalna, a nadzorowanie graczy niemożliwe, bo przecież nie można być 24/7 na serwerze. Jeżeli ktoś słyszał o Lysorii to wie o czym mówię. [/quote] Akutalnie nukecraft.pl, wybacz ale podania to najmniejszy problem, maksymalna ilość chętnych graczy będzie wynosiła 100 (przy dobrych warunkach) ale i tak napiszę tylko z 30-40, nie jednego dnia tylko na kilka, nie jesteś polonista który ma zamiar sprawdzić całej klasie podania, podkreślać błędy, ocenić według skali. W podaniach masz 3 możliwości, Zaakceptowane, Odrzucone i Do poprawy, w tym 3 trzeba się sprecyzować napisać co poprawić i tyle. Jeśli takiemu zadaniu nie podołasz to trudno, na pewno znalazłby się ktoś inny. Serwer ma pluginy które powinny chronić przed złodziejami, grieferami itp. Natomiast co do języka, tak jeśli serwer aspiruje na bycie "dobrym" to potrzebne są zasady, w tym realizm - a jak powiedziałem realizm najbardziej buduję język graczy. "Moim zdaniem Podania zniechęcają i graczy może ominąć super zabawa" Tym którym zależy napiszą, a tych których zniechęci problem napisania jednego podania...no cóż, chyba serwer nie potrzebuje takich ludzi ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
themaxpol 16 Napisano 29 Styczeń 2012 Popieram Sazyr'a. Podania to dobry pomysł, bo w pewnym stopniu wyeliminująone cheaterów, zmniejszą spam na czacie i ogólnie atmosfera będzie lepsza. Dlaczego ? Może dlatego, że większość cheatrów to dzieci które nie przeczytają regulaminu będą spamować o co chodzi w grze a jak im nie będzie szło w grze to będą czitować. A skiny i język średniowieczny to bardzo fajna rzecz ,od razu lepiej się czuje na takim serwerze jak się widzi jak idzie jakiś rolnik gdzieś dalej stoi kowal ,a nie jakiś robot i nie wiadomo czy on jest :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Biti95 1 Napisano 29 Styczeń 2012 Moim zdaniem na poczatku nie powinno byc podan. Ludzie powini moc wejsc i poogladac a jak nie beda przestrzegac regulaminu to ban. Proste. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kubacalik 0 Napisano 29 Styczeń 2012 Proces wejścia na wyższy szczebel społeczny jest dość wyczerpujący więc gracze którym zależy podołają Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Biti95 1 Napisano 29 Styczeń 2012 [quote name='Kubacalik' timestamp='1327797962' post='41631'] Proces wejścia na wyższy szczebel społeczny jest dość wyczerpujący więc gracze którym zależy podołają [/quote] Dokladnie Calik nie od razu zostaje sie krolem. Trzeba popracowac sobie na to. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek Olek 0 Napisano 29 Styczeń 2012 Gracze którzy zaczyną grę na serwerze będą musieli osiągnąć pewien status społeczny aby móc rozwijać postać. Będzie to czas aby zapoznali się z zasadami rozgrywki i sposobem rozgrywki. Ci którym będzie zależało przejdą tą próbę pomyślnie! W tym czasie ekipa ma czas aby poznać graczy i przesiać ewentualnych oszustów i osoby który zamierzają usilnie psuć i dezorganizować grę/serwer! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Favi 2 Napisano 29 Styczeń 2012 @Sazyr Przykro mi, ale nie wiesz co mówisz. Zacznijmy może od tego, że z nukecraft miałem styczność przez pewien czas. Jeżeli serwer jest cały czas tak samo prowadzony i myślimy o tym samym serwerze, to na prawdę doskonały dałeś przykład. Wspomniana przez mnie Lysoria miała takie zatrzęsienie graczy, że w dzień startu serwer po godzinie (!) nie wytrzymał naporu graczy próbujących wbić na serwer - a było przewidziane 60 slotów dla graczy i to wszyscy próbujący wbić byli na whitelist. Więc nie mów mi o 30 graczach. Widać nigdy nie robiłeś dobrego serwera. Uchylę teraz przed Tobą rąbka tajemnicy - sprawdzający tam podania czytał zaledwie parę linijek tekstu i na ich podstawie decydował o przyjęciu lub odrzuceniu użytkownika. Ludzi był taki napór, że nie nadążał ze sprawdzaniem nowych opowiadań. Jeżeli nie wiesz o jakim serwerze mówię, to albo grasz od niedawna, albo śpisz, bo było o nas dosyć głośno. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morgar 9 Napisano 29 Styczeń 2012 Proszę was. Wiem, że sprzeczne zdania prowadzą do kłótni ale skończmy tą dywagację na tym poziomie. Zostaniemy przy obecnym sposobie przesiewu. Jak się nie sprawdzi to wtedy pomyślimy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Mr_Korn Napisano 29 Styczeń 2012 Wystarczy z uwagą czytać i można się domyślić że podania nie będą potrzebne jeśli jest ustalona hierarchia w społeczności i moim zdaniem jeśli ktoś jest wieśniakiem i nie potrafi czegoś z siebie dać to będzie tym wieśniakiem na serwerze do końca Proste? Co do języka na serwerze to bym się kłócił z jednej strony ok fajny klimat ale z 2 wracam do domu chcę się odprężyć wchodzę na serwer i jestem niejako zmuszony do tego by pisać w innym stylu niż robię to na co dzień co zniechęca i to bardzo Teraz jeszcze wracając do podań to podania to złe wyjście nawet bardzo złe... Lepszym wyjściem była by możliwość podjęcia pracy czy objęcia jakiegoś miłego stanowiska właśnie przez podanie na forum lecz by brak podania nie umożliwiał gry jako szary gracz który chce sobie powalczyć wpaść na jakiś fajny event by się zabawić itd I tu można zastosować opcję skina ;P Osoba podejmująca jakieś stanowisko pracę itp. ma jako wymóg posiadanie skina odpowiedniego do swego stanowiska. Serwer zapowiada się bardzo fajnie ale nie można od początku stosować na nim polityki "Robisz tak albo wypad" bo ludzie są różni pójdzie jedna zła opinia 2 zła opinia i powstanie owczy pęd prowadzący do samozniszczenia serwera ;P Podsumowując robiąc coś trzeba myśleć na szerszą skalę a nie zamykać się na jeden wyznaczony cel rp to rp ale nie popadajmy w skrajności bo w końcu hasłem serwera jest "Od graczy dla graczy" a nie już przeze mnie wcześniej wspomniane "Robisz tak albo wypad" Liczę na szybkie otwarcie! ;D [color=#ff0000]Ps: To jest temat PYTAŃ nie PROPOZYCJI! Więc z dalszymi pomysłami zapraszam do innego tematu(w tym dziale) [/color] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gitep 0 Napisano 29 Styczeń 2012 A ja mam inne pytanie co do serwera. Czy byłby wgrany plugin, który polegałby na tym, że wiadomość zwykłego gracza widzą jedynie osoby w jego otoczeniu? Byłoby to bardziej realistyczne ponieważ jak by wyglądało coś takiego: Są tajne obrady w jakimś mieście, natomiast na czacie gry ludzie nawet z drugiego końca mapy widzą to co tamci do siebie "mówią" . Według mnie takie coś psułoby rozgrywkę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach