Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• 0
Kokomandek

Wolne dzialanie Minecrafta.

Pytanie

Kokomandek    2

Posiadam koputer z Windows 7. Minecraft chodzi bardzo dobrze, ale na nikskich ustawieniach w Optifine HD. Mam ustawioną mgłę na normal, tekstury na fast i twochę ustawien w Optifine. Mam od 30 do 50 fps, ale głównie 29 - 35 fps. Bez Optifine jest ok. 17 - 20 fps. Oto wymaganie sprzętu jakie znalazłem w internecie, do dobre dzialania Minecraft.

Zalecane:

Procesor wielordzeniowy 1,5+ GHz

3 GB dla Windows 7 64 - BIT

Dedykowana karta ATI/Nvidia obsługujaca OpenGL 2.0 z 128+ MB dedykowanej pamięci

250+ MB wolnego miejsca

Mój komputer:

Procesor wielordzeniowy 2x 1,65 GHz

4 GB

Dedykowana karta graficzna - AMD Radeon HD 6320 Graphics

378 GB wolnego na dysku

I wszystko jest dobrze, minecraft chodzi bardzo dobrze, ale gdy włącze frapsa i nagrywam przy 60 FPS Full-size to mam ok. 5 fps. Jest starsznie! Dlaczego tak jest? Niektórzy mają słabsze wymagania, a jak nakręcają mają po 60 FPS i to bez Optifine! Znacie jakieś sztuczki? Nakręcałem przy 30 FPS i jest gorzej. Porszę o jakieś rady!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Mofixil    190

MC nie ma oficjalnych wymagań lol.

A ty masz po prostu za słaby procesor by jednocześnie grać i nagrywać, wyłącz opcję kompresji w nagrywaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Atexor    424

Minecraft jest na javie i głównie obciąża procesor, a nie kartę graficzną.

W MC mam śr. 35fps na Nvidia GTX 570 (na starym 3 letnim 9600GTo 5 mniej). Procesor mam 2x2,66 GHZ (podkręcony na 2x 3,15 GHZ). Podczas nagrywania frapsem spada do 20fps, podczas gdy gram w BF3 na full detalach to mam z 60fps.

U ciebie wina spada na wolny procesor i on głównie spowalnia. 2x 1,65 GHZ to za mało. Jak CPU osiąga temperaturę do 40-45C max możesz pobawić się w overclocking (dość zaawansowane) i zwiększyć przep. szyny fsb na 1,8-1,9, powinno dodać kilka FPS.

Frapsem zmniejsz nagrywanie na 25 fps i ew. ustaw na "połowę" ekranu wielkości nagrywania (gorsza jakość).

Ściągnij darmowego Gamebooster i odpalaj go przed każdym uruchomieniem Minecrafta.

Przeczyść komputer CCleaner'em i zdefragmentuj komputer "Puran defrag"/"Perfect disk"(płatny).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kokomandek    2

Mofixil

1. Czytaj uważniej "Oto wymaganie sprzętu jakie znalazłem w internecie"

Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.

2. Czy procesory, które razem dają 3,30 GHz są słabe?

3. Gdzie się wyłacza kompresję w frapsie?

I to się nazywa pomoc :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mofixil    190

2. Czy procesory, które razem dają 3,30 GHz są słabe?

Są, bo mocy procesora nie oblicza się ze wzoru ilość rdzeni * moc rdzenia na miłość boską...

Chcesz nagrywać? Ciśnij po 4 rdzenie, mam x4 2.50Ghz, umad? Na twój "system" daje to aż 10GHz.

Funfact, mój stary C2D miał 3.0GHz.

Ustaw rozdzielczość nagrywania na 1/2 ekranu i 30FPS, typowe filmy są puszczane w 25FPS afaik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Atexor    424

W frapsie się nie da wyłączyć kompresji ... bo takiej nie wspiera, stąd krótkie tyle filmiki zajmują.

Jak Mofixil wspomniał ilość rdzeni i jego moc się nie wymnaża. To trochę bardziej skomplikowane. Przeprowadź kroki co ci powiedziałem wyżej (na razie bez podkręcania) i zobacz ile ci to pomoże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mofixil    190

Jak Mofixil wspomniał ilość rdzeni i jego moc się nie wymnaża. To trochę bardziej skomplikowane.

E tam skomplikowane, tłumaczenie z akcji Stop Składakom.

"Każdy rdzeń to samochód jadący przykładowo z prędkością 100km/h, 2 samochody nie osiągną prędkości 200km/h ALE przewiozą 2 razy więcej pasażerów w tym samym czasie."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kokomandek    2

:) Trochę dziwne, bo taki chłopak na Youtube, nie wiem czy znacie, ale ma nick SquidoPL, ma taki komputer:

Procesor: AMD Athlon 64 3000+ (1.8GHz)

Pamięć RAM: 1GB DDR2 GOODRAM PC2-4200 (533MHz)

Karta graficzna: ATI Radeon X1050

Karta muzyczna: Realtek HDA ALC883

Płyta główna: GIGABYTE GA-M55S-S3

Zasilacz: MODECOM FEEL II 400W

Mikrofon: Logitech Desktop

I zobaczcie jak nagrywa Minecrafta i inne gry, bez żadnych ścinek :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mofixil    190

W 240p chyba.

edit: Obejrzałem, i uważam że to jest niewykonalne by na tak złomowatym sprzęcie nagrywał w takiej jakości na takich detalach, fake'n'gay.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Atexor    424

Mofixil niemal słuszne stwierdzenie, wziąłem pierwszy lepszy jego

z google. Niby jakość HD (powiększone programowo), a same okno gry malutkie, chyba 640x480.

Kokomandek, porób tam coś a nie sugeruj się innymi komputerami :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kokomandek    2

No właśnie ten chłopak, nie nagrywa w jakości 240p, tylko w HD :) Może to żart z jego strony że ma takiego kompa. Napiszę do niego na PW, zobacz :)

"wziąłem pierwszy lepszy jego

z google. Niby jakość HD (powiększone programowo), a same okno gry malutkie, chyba 640x480."

Akurat to tylko jeden film jest taki, nawet on sam napisał tak:

"YouTube tak mi skonwerterowałï»¿ ten format wideo. Następna nagram w innym formacie."

Ale jego nowe filmy są 16:9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mofixil    190

Nagrywa w najniższych detalach a później przerabia to tydzień na 720p, łapiesz trick?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kokomandek    2

No dobrze, ale to nie jest temat o jakość nagrań tylko o niezacinanie się gry podczas nagrania, łapiesz temat?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mofixil    190

Łapie, i mówię że masz słabiutki procesor.

NIESAMOWICIE słaby i muli wszystko w tym kompie, zainwestuj w 4 rdzenie a wydajność skoczy niesamowicie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kokomandek    2

Nie no co ty! Komputer naprawdę dobrze chodzi, uwierz mi! Wszystkie inne gry i aplikacje: TF2, Portal, QUBE itp. Minecraft też bardzo płynnie chodzi, ale przy nagrywaniu nie. Co sądzicie żeby przypisać do Minecrafta więcej ramu, ponieważ mam 4 GB, a do Minecrfta jest przypisane ok. 900 mb. Może poprawi to wydajność. I mam jeszcze jedno pytanie, na nagraniach są bardzo ostre kolory, zobaczcie sami, to mój kanał yt;

A może zmienić na Camtasia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mofixil    190

Zrozum że masz zbyt gówniany procesor by nagrywać, resztę ratuje całkiem (bo Woozie spinał zwieracze) dobre GPU i akceptowalna ilość ramu ale to wszystko się MARNUJE przez ten procesor, zrozum to w końcu.

A reszta gier dobrze chodzi bo MORDUJĄ GPU, nie CPU w takim stopniu jak MC który całość opiera na CPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kokomandek    2

Ja to rozumiem! Ale nie wyskoczę od razu do sklepu i nie kupie dobrego procesora! A na razie muszę coś zdziałać na tym! A co z tymi kolorami? Ale wciąż jestem pod wrażeniem jak ten chłopak na takim procesorze, tak nagrywa!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...