Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• 0
Wintalan

[Solved]Kilka pytań do serwera

Pytanie

Wintalan    75

Chciałbym wiedzieć kilka rzeczy: 1. gdzie można zamówić hosting do serwera minecraft. Czy można zrobić to w typowej firmie 'od serwerów' :D typu home.pl, 1and1.pl czy to musi być jakaś specjalna firma?

2. Ile kosztuje średnio taki serwer?

3.Czy istnieją jakieś firmy udostępniające darmowy hosting (gdzieś słyszałem coś o friko.pl, strefa.pl, cba.pl i prv.pl tylko proszę o szczegóły)

4. Czy można po prostu zrobić serwer z nieużywanego domowego peceta?

5. Jakie wady ma oprogramowanie hamachi?

6. Czy lepszy system na serwer byłby linux czy windows? Wersja systemu może byś normalna, czy specjalna do serwera (czyli Windows Home Serwer, i linux ubuntu serwer

7.I jeszcze jedno pytanie: skąd mogę wziąść oprogramowanie serwera craftBukkit?

Czekam na wszystkie odp :P pozdro i dzieki za odpowiedź XD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Semirpoznan    2

Witam. Odpowiem na twoje pytania.

1. Jest wiele hostingów, ja mam serwer na ycraft.pl . Nie można wykupić takiego serwera w firmach które podałeś, ponieważ nie specjalizują się one w grach komputerowych.

2. Zależy od liczby slotów. Slot masz za ok 2,10-3 zł + (jeżeli wybierzesz taką opcję) własne IP czyli np. serwer1.admin.pl

3. Nie. A strony które podałeś specjalizują się darmowym hostingiem stron internetowych i forum.

4. Tak, jednak po czasie hosting wyjdzie taniej jeżeli serwer ma być 24/7. Rachunek za prąd może być duży. Wystarczy do tego Hamachi lub zewnętrze IP. Jednak należy też patrzeć na parametry takiego komputera oraz prędkość łącza, bo może trochę lagować internet

5. Powoduje problemy jeżeli łączysz się przez Wi-Fi. Musisz wtedy podłączyć się do rutera szybciej niż załaduje się hamachi. W przeciwnym wypadku będziesz musiał resetować komputer lub wyłączyć sieć Hamachi poprzez "Centrum Sieci i Udostępniania" (po restarcie komputera sieć włączy się automatycznie)

6. Wersja systemu jest mało ważna. A oprogramowania "home serwer" nic nie dają dodatkowego w kwestii serwera gry.

7. Ze strony bukkit.org na pasku po prawej masz pokazane aktualne wersje bukkita.

Jeżeli potrzebował byś pomocy z serwerem albo byś czegoś nie wiedział to napisz na PW.

//Edit: 20.01.2012 17:01 poprawiałem literówki które zauważyłem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Atexor    424

Chciałbym wiedzieć kilka rzeczy: 1. gdzie można zamówić hosting do serwera minecraft. Czy można zrobić to w typowej firmie 'od serwerów' :D typu home.pl, 1and1.pl czy to musi być jakaś specjalna firma?

2. Ile kosztuje średnio taki serwer? Zależy na ile graczy, jak dobrze pamiętam to na 5-10 to ok. 35 zł.

3.Czy istnieją jakieś firmy udostępniające darmowy hosting (gdzieś słyszałem coś o friko.pl, strefa.pl, cba.pl i prv.pl tylko proszę o szczegóły) Raczej nie, przynajmniej szukałem pół roku temu i albo nie było, albo FAKE, zawsze musi gdzieś być haczyk ...

4. Czy można po prostu zrobić serwer z nieużywanego domowego peceta? Jasne, zawsze można, tylko trzeba mieć w miarę dobry PC i odblokowane porty na routerze

5. Jakie wady ma oprogramowanie hamachi? Aby druga strona mogła grać, także potrzebuje hamachi - to typowa wada, poza tym pingi przez hamachi są śr. o 5 i wyżej wyższe (gorsze).

6. Czy lepszy system na serwer byłby linux czy windows? Wersja systemu może byś normalna, czy specjalna do serwera (czyli Windows Home Serwer, i linux ubuntu serwer Lepszy pod serwer jest Linux, nie ścina serwa jak ew. Windows oraz się nie crashuje, stąd większość serwerów do Minecraft, czy Counter-Strike stoi na Linux'ie. Odnośnie wersji systemu ... na Linuxie nie wiem jak to jest, ale na Winie na zwykłym np. 7 Home Premium postawisz serwa, te edycje "Server" to już niby bardziej pod serwery skierowane, nie wiem zbytnio na ten temat. Nie interesuję się tym :)

7.I jeszcze jedno pytanie: skąd mogę wziąść oprogramowanie serwera craftBukkit?Na TEJ stronie. Klikasz w "CraftBukkit - Recommended Build" Nie wiem, czemu tylko nie działa teraz. Tam masz ostania rekomendowaną wersję bukkita (na razie pod 1.0), ale możesz w liście rozwijanej się "cofnąć" i pobrać najnowszą pod 1.1., która możliwe że posiada jeszcze błędy.

P.S. "Wziąć", a nie "wsiąść"

Czekam na wszystkie odp :P pozdro i dzieki za odpowiedź XD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wintalan    75

Dzięki za odpowiedź. Jest jednak jeszcze kilka pytań dotyczących odpowiedzi ( tak wiem że jestem zielony :D ):

1. co ile czasu trzeba płacić za hosting?

2.co do portów na routerze chodzi o ethernet(lan) czy o coś innego

3.co powodują wyższe pingi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Woozie    258

1. Jest wiele hostingów, ja mam serwer na ycraft.pl . Nie można wykupić takiego serwera w firmach które podałeś, ponieważ nie specjalizują się one w grach komputerowych. G*wno prawda, jasne że się da, wystarczy kupić VPS/maszynę wirtualną, drożej wychodzi ale serwer dziala stabilnie i sam kontrolujesz ilość przydzielonego RAMu czy ilość slotów, IP też masz indywidualne i nie musisz dokupować takiej usługi.

6. Wersja systemu jest mało ważna. A oprogramowania "home serwer" nic nie dają dodatkowego w kwestii serwera gry. Oprogramowanie "home serwer"... Matko Boska, co ty w tym dziale robisz? Serwerów (maszyn) nie stawia się na desktopowych wersjach systemu bo nie oferują one takiej stabilności i nie mają tylu narzędzi sieciowych.

Co do portów: musisz wejść w ustawienia routera i przekierować porty, aby sieciowy ruch przychodzący/wychodzący mógł się przez nie odbywać nie tylko lokalnie, ale także w sferze sieci LAN. W instrukcji routera masz adres, który musisz wpisać w przeglądarce, żeby się dostać do jego ustawień (najczęściej 192.168.1.100 albo 192.168.1.1) oraz login i hasło do tego panelu. W nim szukaj opcji "Port Forwarding".

@semirpoznan Wyjdź z tego działu. Tylko mącisz ludziom w głowach pierdołami, co udowodniłem powyżej poprawiając Twoją niewiedzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wintalan    75

OK. Jeszcze kilka pytan bo widze że jesteście w temacie :D :

1. @Woozie: Ile taki VPS lub maszyna cyfrowa kosztuje i gdzie można to kupić i jak to wogóle działa (zwykły hosting, maszyna na własność czy co) i czy opłata jednorazowa czy co miesiąc ?

2. @Woozie: Jesteś pewny że nie można samemu skonfigurować serwa (ram,ip,sloty) na takim hostingu? Zajrzyj na końcówkę 3 punktu w tym poradniku:

Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.

3.czy dobrym pomysłem byłoby kupiś serwer (w sensie maszynę) na własność ?

4.wtedy nie musiałbym placic za hosting, prawda???

5. Czy rachunki za prąd mocno by wzrosły gdybym używał tego serwa ok. 1-3 godziny dziennie (serwer prywatny na ok. 2-5 osób)

6.czy te modele były by dobre, czy za mocne/słabe:

link1:

link 2:

czy lepsze były by jakieś mniej prądożerne lub mocniejsze(w co wątpie bo widze że te są mocne)?

7.Czy internet 16mb (w rzeczywistosci pewnie mniejszy:D) starczy aby serwer działał płynnie? (Internet wifi, a nie kablowy, ale jakby bylo trzeba to można było by i kablem podłączyć:D)

8. Czy taki własny serwer miałby stałe ip gdybym go wyłączał po każdej grze (jak juz pisalem gra 1-3h/24h

9.czy taki serwer zajmuje dużo miejsca? Bo na niektórych zdjęciach wygląda jakby był wielkości laptopa, a na niektórych wygląga jak 8 pecetów :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Woozie    258

1. VPS/serwer dedykowany (maszyna). Huh. VPS to niższe koszta idące z niższą wydajnością, czego nie polecam. Lepsze VPS od stówy miesięcznie do góry. Maszyny zaś to droga zabawa, dobre dostaniesz od 500 PLN w górę.

2. Możesz, ale płacisz więcej za więcej RAMu. Chodzi mi o to, że na takim dedyku stawiasz sobie dowolną ilość serwerów (ile uciągnie) i dajesz im tyle RAMu i tyle slotów, ile chcesz.

3. Nie. Prąd, dobre łącze internetowe (nie mniej niż 100 Mbit/sec tylko dla serwera) i koszty utrzymania zbyt drogo wychodzą.

4. No tak, ale inne koszta są wyższe niż jakikolwiek hosting.

5. Czasowo to nawet u siebie na kompie warto postawić i nie warto kupować maszyny.

6. Trochu mało RAMu.

7. Wystarczy na potrzeby serwera prywatnego.

8. Zależy od Twojego ISP.

9. A, to zależy jak się mapa rozrośnie.

Jeśli potrzebujesz tego serwa prywatnie, to nie zastanawiaj się i albo kup na byle jakim hostingu (np. jCraft, MaxRate) serwer do gry (nie VPS/maszynę dedykowaną), albo sam postaw na piecu - to w zupełności wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wintalan    75

W sumie to masz rację nie ma co kombinować :D, a no i oczywiście jescze pytanko na deser: skorzystałem z rady użytkownika Semirpoznan i zajrzałem na strone ycraft.pl tam w zakładce oferta można dostosować i wycenić serwer. Można wybrać ilość slotów i ip (tak lub nie) a reszta, np ram sama się ustawia, w zależności od slotów. Gdy zaznaczyłem 5 slotów było chyba 300mb ramu. Więc obawiam się że to będzie trochę za mało... Co o tym myślisie, to dobrze jest czy źle mi wylicza i może mi lagować? Brać czy nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Woozie    258

300 MB dla Minecrafta to mało, postaw testowo u siebie, jak będzie śmigało to się nie męcz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wintalan    75
Napisano · Ukryte przez Woozie, 20 Styczeń 2012 - Doublepost
Ukryte przez Woozie, 20 Styczeń 2012 - Doublepost

Ok paczałem na innych hostingach też ok 50-60 mb na slot tylko że drożej więc decyduję sie i polecam ycraft.pl (chyba bo jeszcze nie używalem :D) dzieki za pomoc wszystkim dzięki którym już ogarniam podstawy serwera mc. temat już chyba wyczerpany :D można zamknąć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wintalan    75

Ok paczałem na innych hostingach też ok 50-60 mb na slot tylko że drożej, resztę mocy minecraft pewnie pobiera z kompa a nie z serwa więc decyduję sie i polecam ycraft.pl (chyba bo jeszcze nie używalem :D) dzieki za pomoc wszystkim dzięki którym już ogarniam podstawy serwera mc. temat już chyba wyczerpany :D można zamknąć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Podobna zawartość

• Przez PiecuJTCNW
      Sprzedam Spawny na serwery Minecraft w super cenach!
      W ofercie posiadam wiele ciekawych projektów!
      Metody płatności: Blik/Przelew/Paypal/Paysafecard
      Po więcej informacji zapraszam na PV!
      Jesteś zainteresowany? Pisz na PV!

• Przez Filiq343
      Prawdziwe życie (RolePlay) citylife.maxcraft.pl już wkrótce startuje!
      Uwaga! Temat będzie co jakiś czas aktualizowany! Obserwuj

Co u nas?
      * autorskie pluginy (np. potrzeby, prace)
      * autorskie skrypty (np. portfel)
      * możliwość robienia alkoholi
      * ranga Milioner (VIP)
      * mieszkania dla graczy i VIP'ów
      * sklepy dla graczy i VIP'ów
      * wysokie i nowoczesne budynki
      * własny serwer discord 
      * własne forum

Serwer nieaktywny!

• Przez Pacior Jr.
      Nazwa: Postawklocka.pl
      iP Serwera: postawklocka.pl
      Aktywny: 24/7
      Strona: Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.

Rodzaj: Survival - PVP - Minigry - Frakcje - Działki - Sztuczna Inteligencja?
      Sloty - 100
      Witam bardzo serdecznie Chciałbym was zaprosić do mojego nowo powstałego serwera!
      Jest on w całkowicie intuicyjny, został zrobiony tak, aby każdy niezależnie od wieku, potrafił w pełni wykorzystywać wszystkie aspekty serwera.
      Wszystkie najpotrzebniejsze komendy zostały porozpisywane i porozrzucane w miejsca, gdzie ich właśnie będziesz potrzebować!

Co na nim znajdziecie?
      - Survival (Drop z Kamienia)
      - PVP (Arene PVP jak i PVP poza spawnem)
      - Dzałki (Zbuduj wymarzony domek i przechowuj w nim cenne rzeczy)
      - Frakcje (Znajdź sprzymierzeńców i Stwórz własną Gildie) [Wkrótce]
      - Minigry (Gdy będziesz potrzebował/potrzebowała odpoczynku od kopania) [Włączone gdy tylko będzie więcej aktywnych graczy]
      - Kreatywne "Znajdźki" (Zaimplementowane i rozsiane po mapie różnego rodzaju skarby i nie tylko)
      - Sztuczną inteligencje (Nawet w przypadku kiedy byłbyś/byłabyś sam/sama na serwerze, sprawi że nie będziesz się nudzić ) 

Na serwerze staram się ciągle dodawać coraz to nowe różne rzeczy, więc raczej nie będziesz się nudzić
      Informacje dodatkowe:
      Strona internetowa Postawklocka.pl na której jest w pełni sprawny ITEM SHOP, jest oczywiście stroną tymczasową.
      W ciągu najbliższych dni zostanie on zmieniony na Bardziej Rozbudowany ITEM SHOP zostanie również dodane Forum, Strona z nowinkami dotyczącymi Serwera.
      Screenshoty:(nie za dużo by nie zdradzać za wiele )

Dziękuje za uwagę i mam nadzieje do zobaczenia na serwerze
      //Poprawiam tagi i zatwierdzam ~ VenomPCPL
    • Przez boi559
      Witajcie 
      Stworzyłem serwer zmodowany i szukam chętnych do gry. Paczka modów będzie do ustalenia.

Wymagania:
      -mutacja
      -min. 14 lat 
      -sprawny mikrofon
      -Discord
      -Kultura osobista
      -Poczucie humoru

KONTAKT (discord) ---->   
         lub pisać w odpowiedziach i na priv  
    • Przez KUBA Animation Studios
      Witajcie
      Chciałbym wam przedstawić serwer mojego autorstwa. Nazywa się No Rules Network. jest to serwer survival choć mamy także BedWars (wersję alpha), Skywars (wersję beta) oraz SkyBlock, który jest troche inny od standardowego

Serwer nie jest bardzo rozbudowany i nie należy do "elity" Polskich serwerów, ale bardzo miło się na nim gra. Administracja i moderatorzy są raczej mili, choć zdarzają im się gorsze dni  

Jeśli chodzi możliwości serwera: Cuboidy (czyli działki jeśli ktoś nie wie), sklep z wirtualnymi pieniędzmi , eventy, arena PVP, lobby i wiele więcej!

Przydatne komendy:
      /survival         /sklep     /lubieplacki   komenda specjalna
      /lobby     /bedwars       /skyblock
      /pomoc     /kasa      /skywars
      /dzialki      /vip         /admini
      Adres: norules.msvr.pl

Bardzo by mi było miło gdybyście wbili. Proszę, bądźcie wyrozumiali. Serwer jest cały czas aktualizowany.  Nie chciałbym widzieć komentarzy "serwer do du**", "nie wchodzcie tam" czy innych takich.
      Bardzo wam dziękuję,
      Jesteście najlepsi,
      Sauron6 - Administrator
  • Dodaj nową pozycję...