Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• 0
Kloze

Czy się da i jak generować świat bez eksplorowania?

Pytanie

Kloze    0

Od kiedy pamiętam, najbardziej drażniącą dla mnie częścią każdego update'u były zmiany w generatorze światów. Więc odczekałem do wersji 1.0 naiwnie myśląc, że teraz generator się nie będzie zmieniał. I co? I wraz z 1.1 został poprawiony. To dobrze, że jest lepszy. Nie w tym rzecz. Drażni mnie tylko, że po każdej takiej aktualizacji pojawiają się gdzieś w świecie przekwity (szkoda, że Notch z Jebem nie wpadli na pomysł, by przejścia pomiędzy chunkami wygenerowanymi w innej wersji do nowych były bardziej płynne...).

Pomyślałem więc, by na 1.0 na świecie na którym gram wygenerować sobie jakiś większy obszar, który nieprędko obejdę, bym mógł bez przekwitów czerpać radość z nowych aktualizacji ;) Słyszałem, że jest wtyczka do Bukkita umożliwiająca takie cudo - ktoś się orientuje jak to działa? A może jest jakaś inna metoda?

Z całą pewnością nie zamierzam w tym celu biegać po całym świecie, chociaż to mogłoby mieć sens - wygenerowałbym sobie tylko jeden kontynent. Tylko ile by to trwało...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Mofixil    190

Na upartego możesz postawić serwer z odległością generowania ustawioną na jakieś kosmiczne wartości (domyślna to 10) i na nim wygenerować mapę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kloze    0

Jeśli dobrze zrozumiałem, masz na myśli view-distance. Jeśli tak, to ten pomysł o tyle nie wypalił, że maksymalna wartość to 15. Przy wyższych serwer mi się wykłada ;)

~edit: Trochę pokminiłem i znalazłem rozwiązanie.

Tak jak pisałem, gdzieś obiło mi się o uszy, że jest odpowiedni plugin do Bukkita i w tę stronę poszedłem ze swoimi poszukiwaniami. Wykorzystałem

Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.

oraz wtyczkę

Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.

. Pozwoliłem Bukkitowi wygenerować jakikolwiek świat, by wiedzieć, jaka tu panuje struktura katalogów, wyłączyłem go, zamieniłem wygenerowany świat na ten na którym gram, znowu uruchomiłem bukkita i komendą genregion World -10000 -10000 10000 10000 (gdzie World to nazwa świata, a koordynaty to te, które widzimy po wduszeniu F3 w Minecrafcie, odpowiednio od_x, od_z, do_x, i do_z - plugin w razie konieczności zaokrągla te wartości do najbliższej granicy chunka) zapewniłem sobie na tyle duży świat, że prędko przekwitów nie zobaczę.

Netheru nie będę generował. Tam jest piekło, to tam przekwity będą dodawały tylko klimatu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...