Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
Rabus

Sprawa piractwa na naszym forum

Rekomendowane odpowiedzi

Rabus    3

Zauważyłem od dłuższego czasu, że każdy kto prosi o pomoc dostaje odpowiedź "nick to kontroli".

Prosiłbym szanowne grono administracyjne tudzież moderatorskie o natychmiastowe zaprzestanie tych praktyk - zamykać możecie w momencie kiedy ktoś napisze - ale ja mam pirata.

Osobiście posiadałem pirata 2 miesiące i pomoc ze strony innych forumowiczów przyspieszyła mój zakup, bo prawdopodobnie w ogóle bym nie dał rady przejść tych pierwszych momentów. A gdyby to się stało... to by nie było minecraft.pl takiego jak teraz jest.

Serdecznie dziękuję i pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
castro12321    179

Troszkę ta wypowiedź faworyzuje jedną opcję ;)

Poza tym - Jak nie pomożemy tu, pójdzie gdzie indziej.

Jemu to różnicy nie robi - Dla nas to potencjalny użytkownik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rabus    3

Albo zostawi mc, jak ja mógłbym to zrobić dawno, dawno temu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ç�É�Ⅎ É�p ɥʇoɹÉ�ƃs∀   
Gość Ç�É�Ⅎ É�p ɥʇoɹÉ�ƃs∀

RabusQ ale to trzeba jeszcze zmienić to:

14. Problemy bądź inne sprawy dotyczące pirackiej wersji gry będą natychmiastowo usuwane a użytkownicy będą karani ostrzerzeniem (NIE WSPIERAMY PIRACTWA).

Bo nie wspieramy, ale jednak wspieramy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rabus    3

To nie ja tworzyłem regulamin tylko enclude... Będę musiał klapnąć i to wyrzucić ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rabus    3

Po prostu ograniczcie teksty "nick do kontroli" "nick albo nikt ci tu nie pomoże" "premium czy pirat?".

To zniechęca :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Camil   
Gość Camil

Według mnie to każda pomoc powinna być. Nawet jeśli nie chcecie pomagać piratom, to taka odpowiedź na problem takiego gracza może być pomocna dla wielu innych posiadających premium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rabus    3
Ostatnie pytanie - zmieniamy ten punkt regulaminu? Dostaję coraz więcej maili tygodniowo (po 2-3) dt. tego, że tracimy usera właśnie przez takie podejście..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kukurydz   
Gość Kukurydz
To może podejść do tego tak że pomagamy w sprawach związanych z samą rozgrywką mianowicie podajemy nazwy modów tłumaczymy jak działają miksturki itp. nie pomagamy w sprawach serwerów pirackich jak i błędach technicznych w stylu "Nie działa mi mc bo..." takie "udogodnienia" tylko dla premium będzie to na pewno jakiegoś typu kompromis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rabus    3
[quote name='Kukurydz' timestamp='1344472278' post='87067']
To może podejść do tego tak że pomagamy w sprawach związanych z samą rozgrywką mianowicie podajemy nazwy modów tłumaczymy jak działają miksturki itp. nie pomagamy w sprawach serwerów pirackich jak i błędach technicznych w stylu "Nie działa mi mc bo..." takie "udogodnienia" tylko dla premium będzie to na pewno jakiegoś typu kompromis.
[/quote]

Czyli że jak ktoś ściągnie sobie MC, sprawdzi, że nie działa, to ma kupić zanim ktokolwiek udzieli mu pomocy? Nie, to nie zachęca to kupna w żadnym stopniu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kukurydz   
Gość Kukurydz
Nie powiedziałem że jest to rozwiązanie doskonałe bo nie można z 1 strony podawać im wszystkiego na tacy a z 2 prawdą jest że od nas przez to uciekają ;D Moja propozycja to małe kroczki którymi może z czasem dojdziemy do rozwiązania które zadowoli obie strony. Bo znając podejście naszej moderacji nie odpuszczą piratom zbyt łatwo.

Dobry pomysłem było by też wydanie "Oficjalnego poradnika Minecraft.pl" kwesta nazwy to rzecz względna. Ale stworzyć na stronie głównej zakładkę "Pomoc" czy "Poradniki" i umieścić tam zbiór poradników rzeczowych z ss itd. by nie musieli zadawać ciągle tych samych pytań tylko po wpisaniu w googl hasła tagu z błędem docierał do nas i otrzymywał należytą pomoc bez proszenia się o nią.

Co do osób tworzących takie "poradniki" to w samej ekipie FB znajdzie się spora gróbka osób którym zajęło by to naprawdę mało czasu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość swajner   
Gość swajner
Nie da się nie zauważyć, że niektórzy całkowicie zapomnieli do czego służy forum.
Może przypomnę:
"Forum dyskusyjne to przeniesiona do struktury stron WWW forma grup dyskusyjnych, która służy do wymiany informacji i poglądów między osobami o podobnych zainteresowaniach przy użyciu przeglądarki internetowej."
Tak, o podobnych zainteresowaniach...

Więc, czy to "pirat" czy premium, mamy jedno wspólne zainteresowanie... Jest nim Minecraft.
I to powinno być tutaj najważniejsze.

Jako, że "większość" ludzi przybyła na forum szukając pomocy związanej z minecraftem, to ta pomoc powinna być im udzielona.
A jak widzę, że ktoś prosi o pomoc np. z komputerem, czy ze sprzętem i ta pomoc nie jest mu udzielona przez "pirackiego" minecrafta, to chce mi się śmiać.
Co ma zepsuty komputer do pirackiej wersji gry? To, że ktos będzie na nim grał w piracką grę?
Zabawne...

Ale wracając do tematu, to forum powstało (a przynajmniej tak mi się zdaje) by połączyć ludzi.
A teksty typu "Nie pomogę Ci, jesteś PIRATEM" nie pomagają. Wiadomo przecież, że nie każdy rozpoczął swoją przygodę z minecraftem od kupienia oryginalnej wersji gry.
Ja np. zainteresowałem się oglądając filmiki w internecie, później grałem na classicu, następnie przez ponad miesiąc korzystałem z tak nienawidzonej przez wielu tutaj wersji gry.
Ale po długim czasie grania stwierdziłem, że warto by twórcę w jakiś sposób nagrodzić za trud stworzenia gry, która oferuje mi tyle wolności.
Tak oto kupiłem Minecrafta.
Ilu ludzi ma podobną historię?

Otóż, wielu rozpoczęło tak swoją przygodę z minecraftem i to się nie zmienia, bo taki sposób zapoznawania się z tą grą wciąż istnieje.
Wielu chce "wypróbować grę" i tak też robią, ale na swój sposób...

Niemniej jednak, pomagając im również nie sprawiamy, że kupią grę. Może pomyślą sobie: "Jacy mili tu ludzie, ciekawe czy na serwerach premium również jest taka wspaniała atmosfera?"
Tego nie wiem, ale zawsze jest na to szansa.

Będąc pomocnym dla każdego możemy sprawić, że ktoś nie tylko kupi grę, ale i będzie grał na serwerach w naszej sieci.
Bo każdy nowy gracz może sprowadzić kolejnych za sobą.
Dlatego ważne jest, by czuli się tu "jak w domu."

My, gracze premium służymy za przykład, swoją postawą pokazujemy jaką fajną zabawą jest granie na serwerach premium.
Dlatego też, nie powinniśmy tępić "piractwa", bo każdy zasługuje na pomoc.

Przede wszystkim jesteśmy ludźmi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Elros   
Gość Elros
Gracze premium, jak i non-premium powinni być traktowani równo.
Zamiast kierować się "moralnością", myślmy jak kapitaliści :)
Sam miałem pirata dłużej, niż premium...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
castro12321    179
Yay, ja nie miałem pirata ;*
W sumie... na indeva chyba nawet pirata nie było.

Z tego co pamiętam, to z początku jedynym powodem były próby Rabusa o dostanie się na listę oficjalnych communities, a przynajmniej ten mi zapadł w pamięć.
Dla mnie to jest kompletnie bez różnicy, czy pirat czy nie (o ile potrafi się odpowiednio zachować)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość matiyarosz   
Gość matiyarosz
[url="http://forum.minecraft.pl/blog/81/entry-152-piracka-wersja-gry-sprostowanie/"]http://forum.minecraft.pl/blog/81/entry-152-piracka-wersja-gry-sprostowanie/[/url]

Jestem przeciwny pomaganiu piratom, ale przynajmniej nie powinniśmy ich gnoić a zachowywać się wobec nich tak jak napisał Jantomedes.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Woozie    258
Zgadzam się w stu procentach z przedmówcą. Piractwo należy tępić, ale można to robić kulturalnie i nie pokazując chamstwa z naszej strony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Elros   
Gość Elros
Z tego co wiem, to Notch nie ma jakichś wielkich obiekcji względem piratów. Zatem nie sądzę, żeby poprawianie twórcy gry było dobrym posunięciem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rabus    3
decyzją asgarotha pomysł nie ma szans wejścia w życie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Woozie    258
A dlaczego mamy niby mieć na sprawę piractwa taki sam pogląd jak Notch? Ktoś kradnie czyjś produkt, tak? Więc dlaczego osoby, które nie zapłaciły nic za Minecrafta mają dostawać pomoc tak, jak osoby które wybuliły na niego pełną sumkę? To tak, jakbym napisał do supportu Steama i prosił o pomoc z piracką wersją gry dostępnej na Steamie.

Argument "ale niektórych nie stać" też jest dla mnie niezrozumiały. Osiemdziesiąt złotych na tle cen największych dystrybutorów to i tak mało, a jak komuś naprawdę zależy na zagraniu, to pójdzie choćby samochód sąsiadowi umyć, ciotce trawę skosić i zarobi na tego Minecrafta. Zresztą, jeśli kogoś stać na sprzęt, który Minecrafta uciągnie (a nie może to być przecież sprzęt byle jaki, bo Minecraft ma niebotycznie wysokie wymagania) to raczej i na grę pieniądze ma.

Inna sprawa, że np. przetestować grę można u kolegi lub pobierając LEGALNE demo.

Wiecie, jak można rozwiązać sprawę banów lub złego traktowania? Jest to proste do zrobienia. Na pewnym forum o Garry's Modzie, na którym onegdaj byłem moderatorem, była weryfikacja kont Steama - wystarczyło wkleić do swojego profilu pewien ciąg randomowo generowanych znaków. Jeżeli osoba nie posiadała legalnej wersji gry, nie miała uprawnień do pisania w działach Pomocy. A gdyby u nas zrobić weryfikację po nicku z Minecrafta, uwzględniając, że można z jednego nicku skorzystać tylko raz (jest on potem dodawany do czarnej listy), i że nicki wzięte np. z dumplisty kont też się na czarnej liście znajdą? Moim zdaniem byłoby to dobre rozwiązanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rabus    3
[quote name='Woozie' timestamp='1344546520' post='87336']
A dlaczego mamy niby mieć na sprawę piractwa taki sam pogląd jak Notch? Ktoś kradnie czyjś produkt, tak? Więc dlaczego osoby, które nie zapłaciły nic za Minecrafta mają dostawać pomoc tak, jak osoby które wybuliły na niego pełną sumkę? To tak, jakbym napisał do supportu Steama i prosił o pomoc z piracką wersją gry dostępnej na Steamie.

Argument "ale niektórych nie stać" też jest dla mnie niezrozumiały. Osiemdziesiąt złotych na tle cen największych dystrybutorów to i tak mało, a jak komuś naprawdę zależy na zagraniu, to pójdzie choćby samochód sąsiadowi umyć, ciotce trawę skosić i zarobi na tego Minecrafta. Zresztą, jeśli kogoś stać na sprzęt, który Minecrafta uciągnie (a nie może to być przecież sprzęt byle jaki, bo Minecraft ma niebotycznie wysokie wymagania) to raczej i na grę pieniądze ma.

Inna sprawa, że np. przetestować grę można u kolegi lub pobierając LEGALNE demo.

Wiecie, jak można rozwiązać sprawę banów lub złego traktowania? Jest to proste do zrobienia. Na pewnym forum o Garry's Modzie, na którym onegdaj byłem moderatorem, była weryfikacja kont Steama - wystarczyło wkleić do swojego profilu pewien ciąg randomowo generowanych znaków. Jeżeli osoba nie posiadała legalnej wersji gry, nie miała uprawnień do pisania w działach Pomocy. A gdyby u nas zrobić weryfikację po nicku z Minecrafta, uwzględniając, że można z jednego nicku skorzystać tylko raz (jest on potem dodawany do czarnej listy), i że nicki wzięte np. z dumplisty kont też się na czarnej liście znajdą? Moim zdaniem byłoby to dobre rozwiązanie.
[/quote]

Teraz pytanie, będziesz weryfikował przy każdego kto będzie się pytał "MA PAN DEMO"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Woozie    258
Lol, patrz, o tym nie pomyślałem. Ale i na to jest recepta: zrobić podstawowe FAQ na temat problemów z demem (czyli singlem MC). Duża pomoc dla piratów to nie będzie, zwłaszcza że do dema raczej modów się nie wgrywa - zostaje wytłumaczenie kodów błędów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...