Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
Rapikol

GeForce 295 GTX

Rekomendowane odpowiedzi

Atexor    424

@Pono, zasilacz wymieniany - OCZ Fatal1ty 550W, procek Intel Core 2 Duo E7300 2,66GHZ podkr. na 3,20 przy małej zmianie napięcia. Chłodzenie wymienione na Arctic Cooling Pro Freezer rev 2 (czy jakoś tak). Poprzednia karta graficzna 9600GT też się grzała, więc wymieniłem chłodzenie na Arctic Cooling Accelero twin trubo pro (temp. -20 st. C).

Temperatury:

9600GT przed wymianą chłodzenia - 75 st.C

9600GT po wymianie chłodzenia - 50-55 st.C (na BF3 max detale [tak pociągnął, po podkręceniu ina full detalach :D] z 65 st.C)

GTX 570 chłodzenie boxowe - w Battlefield 3 niezbyt się grzeje, do 65C, a w Assasin's Creed Revelations na full (głównie przez wygładzanie) do 80 st. C podchodzi.

Wniosek?

Im lepsza karta tym bardziej się grzeje, bo więcej watów potrzeba do jej działania, mniejszy rozmiar ściezki (bodajże 40nm, tj. nanomtrów, a stara 60 wzwyż).

Aby karta się nie grzała, to trzeba kupić naprawdę stara, co mało co pociągnie, mieszkać na biegunie i siedzieć przed kompem w kurtce, kupić do lepszej lepsze chłodzenie lub zamontować chłodzenie wodne (moje marzenie i każdego overclockingera).

Procek nie wpływa prawie wcale na grzanie się graficznej, tylko karta może nie ogarniać, artefakty czy jak wspomniał RapiZzd - wiatraczki mogą się nie kręcić wystarczająco.

@Woozie, to samo mówię.

Kupując buty, wolę chodzić w starych z 2 miechy dłużej i kupić jakieś Nike Air za 160zł niż mieć na pół sezonu jakieś z handlu.

@RapiZzD

W górnym moim poście zrobiłem mały błąd (pewnie, bo późno i półspałem ;p) - GTX 570 to niewiele lepsza wersja GTX 480, nie 470.

Mówiłeś, że dzisiejsze gry nie wymagają GTX 4xx czy 5xx, ale już coraz więcej gier jest robione pod nie i jeszcze trochę aby w coś pograć, będziesz potrzebował w/w modeli, jeśli chcesz powyżej 15FPS na minimalu. A rzucić kasę w błoto na modele z serii 4xx i 5xx (prócz wersji 550Ti i GTX 460) nie można :)

Poza tym najnowsze sterowniki NVIDII (też nie cierpię Radeona jak ty ;p) są głównie z optymalizacją i zmianami pod 400/500. Do innych tylko PhysX (jeśli obsługuje), naprawa bugów i z serii 9xxxGT to aktualizacje profili gier 3D.

A przyszłość nie oferuje niższych cen zbytnio. Fakt, sprzęt tanieje, ale mój stary 9600GT gdybym chciał go kupić nowego, to zaoszczędziłbym 100zł (zamiast 300, to około 200) niż 3 lata temu. Mała różnica.

Tak więc na Twoim miejscu bym przebolał trochę i pozbierał na co najmniej GTX 470.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rapikol    88

GTX295 - 290 Watt

GTX570 - 220 Watt

Przepraszam, ale musiałem obalić Twoją teorię Atexor ;)

Nie każda nowsza karta ciągnie więcej, a raczej większość ma to do siebie, że dzięki nowszej technologii mniej zasysa

Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Woozie    258

Grzeją się, bo mają większe zegary i pracują więcej/szybciej/lepiej, pobór mocy też ma trochę do gadania (zawsze resztki mocy muszą zostać wytracone w cieple). Ja nie mam tego problemu, bo mam system DCUII (dwa wiatraki i rury miedziane prosto do procesora graficznego).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Atexor    424

RapiZzd, z reguły tak, jednak nie zawszę. W przypadku grzania (gdyby wszystkie miało to samo chłodzenie) to już jest w 90% przypadkach - im lepsza, tym gorętsza.

Mimo to nie zmienisz mojej racji, że lepiej poczekać trochę i mieć coś lepszego niż tzw. zabawkę na parę minut.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Krwawic    5

W jaki sposób zawiodłeś się na Radeonach? Prawda jest taka że faktycznie są wydajniejsze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rapikol    88

Nie spodobała mi się ich wydajność.

Jakieś dla mnie takie obce są (może dlatego, że bez przerwy używałem GeForce)

To tak jak zmiana klasy w szkole, niezbyt przyjemne. Nawet jeśli jest to lepsze wyjście ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Atexor    424

Dokładnie to samo, poza tym GF jest dla mnie bardziej swojskie, ala windows, nie żadne Linuxy, bo one tlyko pod serwery się nadają ;)

A Radeony mi się kojarzą z Gigabyte, którego nie trawię, nie znoszę, nie cierpię.

RapiZzd, już podjąłeś decyzję co z kartą ;)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rapikol    88

Póki co biorę GTX295.

Jednak za jakiś czas, jak uzbieram sporo pieniędzy, zamierzam kupić najnowsze technologie kart graficznych serii 600 (sądzę, że w przyszłości możemy się tego spodziewać)

+ Profesjonalny sprzęt 3D :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Woozie    258

>zapytam się na forum

>x godzin przekonywania

>i tak zrobię po swojemu

Do zamknięcia, ten temat nawet nie powinien powstać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...