Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
Rapikol

GeForce 295 GTX

Rekomendowane odpowiedzi

Rapikol    88

Interesuje mnie kwestia doboru nowej karty graficznej (koniecznie GeForce, więc nie wyskakiwać mi tu z Radeon'ami, bo się raz na nich zawiodłem)

Aktualnie posiadam GeForce 275 GTX i chcę wymienić za dopłatą jednej stówki na 295 GTX.

Wcześniej myślałem nad 470 GTX z obsługą DX11 i ogólnie nowszą technologią, ale wychodzi gorzej na benchmarkach.

Propozycję, sugestie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Woozie    258

Mam GTX560 i nie narzekam. Polecam. Tylko podaj dokładny pulap cenowy.

A, może i GTX295 wychodzi lepiej, ale obsługa DX11 robi swoje. Ja bym brał GTX470 za tą stówę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rapikol    88

Obydwie karty chodzą od 600 zł do 900 zł.

Póki nie znajdzie się więcej argumentów na 470 GTX to biorę 295 GTX.

Nie mam za wielu gier obsługujących DX11, a na DX10 nie jest przecież źle. :)

Anyway, zależy mi głównie na wydajności, obejże sobie w międzyczasie jeszcze 480 GTX.

P.S. Czytałem, że 470 GTX może być nawet lepsze od 560 GTX, ale sądzę, że to bujda zważając na nieporównywalną cene obydwu kart.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Woozie    258

Nie 560 GTX a GTX560. I tak, to może być prawda, acz poparcia w dowodach nie masz. Czyli masz od 600 do 900 PLN? To GTX560 śmiało bierz. Może nawet GTX560Ti.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rapikol    88

Do GTX560 bym musiał dołożyć 400/500 zł.

Tyle nie mam :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rapikol    88

Patrzałem na Allegro to było po 900-1000zł.

P.S. Nie lubie używanych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rapikol    88

Nie powiedziałem, że jest używana tylko, że nie lubie używanych, czytaj ze zrozumieniem proszę.

Poza tym 295 jednak ma prawie 2x więcej pamięci niż 560 + szyne 896 bit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Woozie    258

...i o wiele wolniejszy rdzeń graficzny i pamięć. Ale rób sobie co chcesz, jeśli myślisz że większy bufor graficzny pobije o wiele nowszą i lepszą technologię wykonania, to go ahead. Do zamknięcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pono    1

Bierz 460 GTX, ponieważ ma DX11, wiem że to dość słaby argument, tylko że benchmarki są zrobione tak by bardziej obciążały GPU, a tak naprawdę 460'tka to prawdziwa potęga, starczy ci na 1,5roku,a po lekkim podkręceniu będzie to istna 5xx series :lol:

Patrz na to:

Jednostki cieniujące 240 - GTX 285

Jednostki cieniujące 366 - GTX 460

Jeden najważniejszy element w karcie graficznej, a później po nim przepustowość GB/s

Chociaż GTX 285 ma więcej GB/s to przegrywa z 460, z powodu tego ż gry idą coraz bardziej

na wykorzystywanie DX11, a DX11 potrzebuje dużo jednostek cieniujących, a w GTX285 jest ich o wiele mniej niż w GTX 460.

Imho, to zależo od tego w jakie gry będziesz grać lub grasz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Woozie    258

GTX560 jest jeszcze bardziej wydajny, a wcale niewiele droższy. Jaki sens brać starszego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pono    1

GTX560 jest jeszcze bardziej wydajny, a wcale niewiele droższy. Jaki sens brać starszego?

Być może autor tematu nie może wydać grosza więcej??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rapikol    88

Pono, ale my tu rozmawiamy o GTX295, GTX470 i GTX560.

Edit: Dobrymi argumentami zarzuciłeś. GTX560 jest ciut za drogi więc chyba jednak zdecyduję się na GTX470 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Woozie    258

Na Allegro widzę jedną (!) nową sztukę GTX470, droższa od GTX560 w Komputroniku (pewna gwarancja). No więc gdzie tu "za drogi"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pono    1

Pono, ale my tu rozmawiamy o GTX295, GTX470 i GTX560.

Edit: Dobrymi argumentami zarzuciłeś. GTX560 jest ciut za drogi więc chyba jednak zdecyduję się na GTX470 :)

Jeśli chcesz sobie porównać karty polecam stronę: benchit.pl

Looknij to:

Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Woozie    258

Przed chwilą doszliśmy do momentu, w którym GTX295 odpada. Szpec się znalazł...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pono    1

Przed chwilą doszliśmy do momentu, w którym GTX295 odpada. Szpec się znalazł...

Sorry, mój błąd nie czytałem za wielu postów w tym temacie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rapikol    88

Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.

I kolejny zwrot akcji :)

GTX295 można porównać do każdej karty i praktycznie każdą przebija.

Mimo, że nie posiada DX11 i "najnowszej technologii" jest to bardzo wydajna karta, a na tym mi najbardziej zależy.

(Jednak to wciąż głośny pożeracz energii)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pono    1

No to bierz tego 295GTX najlepiej z tego linku co ci dałem bo tam najpewniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rapikol    88

Oprócz tego od Ciebie znalazłem również licytacje, najpierw spróbuje tam.

Jak nie uda mi się wylicytować niższą cene do wezme tą z linku.

Dziękuje panom, którzy udzielili w temacie :)

Do zamknięcia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Atexor    424

Ja mam gtx 570 i jest dobrze, tylko się grzeje.

Jeśli myślisz nad przyszłościową kartą, to bierz z serii GTX 4xx i GTX 5xx, bo "dwójki" już zaczynają się starzeć.

Jesli chodzi o wydajność/cena to bierz GTX 470, bo jest niewiele gorsza od mojej obecnej (moja została troszkę ulepszona na podstawie 470).

Na Twoim miejscu bym serio wolał uzbierać z 2-3 miesiące dłużej a mieć kartę na lata, dołożysz trochę więcej, a karta będzie ogarniać na next 3-4 lata, a jak mówiłem GTX 2xx już wychodzą powoli, poza tym brak dx11, teselacja i inne ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pono    1

Ja mam gtx 570 i jest dobrze, tylko się grzeje.

Jeśli myślisz nad przyszłościową kartą, to bierz z serii GTX 4xx i GTX 5xx, bo "dwójki" już zaczynają się starzeć.

Jesli chodzi o wydajność/cena to bierz GTX 470, bo jest niewiele gorsza od mojej obecnej (moja została troszkę ulepszona na podstawie 470).

Na Twoim miejscu bym serio wolał uzbierać z 2-3 miesiące dłużej a mieć kartę na lata, dołożysz trochę więcej, a karta będzie ogarniać na next 3-4 lata, a jak mówiłem GTX 2xx już wychodzą powoli, poza tym brak dx11, teselacja i inne ...

Grzeje ci się? A gdy kupowałeś, wiedziałeś jaki masz zasilacz, procesor, itp.

Taak, będzie zbierać 2-3 miesiące wyjdą nowsze karty, następna osoba powie mu pozbieraj i tak w kółko do miliona :D Taki 295 GTX, GTX 470 i GTX xxx wystarczy na kilka lat wystarczy obniżyć rozdziałkę lub podkręcić kartę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Woozie    258

Bez jaj, to jest jakaś kpina! Wytłumacz mi, co ma zasilacz i procesor do grzania się karty graficznej? Co ty jeszcze robisz w tym dziale? Kolego, nie kompromituj się bardziej bo to jest obraz nędzy i rozpaczy.

Poza tym, jak kupuję kartę za 800 PLN, to nie mam zamiaru obniżać detali z maksymalnych przez 2-3 lata. I grafiki 460/560 to umożliwiają.

Kolega Atexor ujął sprawę bardzo dobrze - GTX2xx już się starzeją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rapikol    88

Jedyne z tego co wymieniłeś Atexor to GTX295 nie ma tylko DX11, teselacja i te inne "upiększacze" ma.

Karta nowsza technologicznie =/= Wydajniesza/szybsza - nie zawsze się to sprawdza.

Póki co na GTX295 nie ma gry-bata, który zrówna z ziemią to cacko.

Gdy już naprawdę nadejdzie czas nowej generacji gier, które będą potrzebowały technologii minimum serii 4xx to się zmieni sprzęcik.

Narazie wydaje mi się, że nie rzuce kasy w błoto po karte, która jest za "mocna" na dzisiejsze gry i jej nie wymagają, równie dobrze można kupić tańszą, a przyszłość oferuje niższe ceny :P

Edit: @Woozie: Gdy twój zasilacz jest za słaby; wiatlaczki nie mają siły się klencić :D

P.S. Wyluzuj trochę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...